1

Η «ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ» & Η ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Σαν τίτλος όπερας ή τραγωδίας καλύτερα μου ακούγεται, παρά για επιδημία… Τραγωδίας που τη ζουν καθημερινά οι χοίροι όπως και όλα τα «παραγωγικά» ζώα. Καιρός ίσως να την καταλάβουν και οι άνθρωποι.

         Οι βιομηχανοποιημένες φάρμες εκτροφής ζώων, χειρότερες από τα κρεματόρια του Άουσβιτς, έχουν γίνει η μαύρη τρύπα της παγκόσμιας δημόσιας υγείας. Η αναίτια και παράλογη υπερκατανάλωση κρέατος δείχνει τώρα τα έμμεσα αποτελέσματά της. Τα άμεσα τα ξέραμε: παχυσαρκία, χοληστερίνη, καρδιακά νοσήματα, διαφόρων ειδών καρκίνοι – ένας διατροφικός εφιάλτης. Τα έμμεσα είναι οι μικροοργανισμοί που διαφεύγουν από τα εκτροφεία…

 Στις βιομηχανίες εκτροφής εξελίσσεται ένα φριχτό και σκληρό παιχνίδι του παραλόγου. Η ίδια η φύση του ζώου αντιδρά, αγχώνεται, αρρωσταίνει φανερώνοντας ότι αισθάνεται την άσχημη κατάσταση που βρίσκεται. Αυτό το καταπολεμούν με φάρμακα. Ατέλειωτα αντιβιοτικά και άλλα, τα οποία δίνονται σε καθημερινή βάση αναπτύσσοντας έτσι υπερανθεκτικά στελέχη ιών ή και μικροβίων. Το ίδιο και χειρότερο αποτέλεσμα έχει και η γενετική παρέμβαση στα ζώα για να γίνουν πιο παραγωγικά, δημιουργώντας εντελώς απρόβλεπτα αποτελέσματα. Έτσι κάνουν όλο τον κόσμο πειραματόζωα.

        Αυτό γίνεται ανεξέλεγκτα κυρίως στις υπανάπτυκτες χώρες, στις οποίες έχει εκτοξευτεί κατακόρυφα η κατανάλωση κρέατος φέρνοντας μαζί της και όλα τα κακά του δυτικού κόσμου. Παράδειγμα το 1995 οι Κινέζοι κατανάλωναν 25 κιλά κρέας το άτομο ενώ το 2007 κατανάλωναν 53 κιλά, αυξάνοντας παράλληλα τα αντίστοιχα νοσήματα.

        Και φυσικά εκτός των επιπτώσεων στην υγεία υπάρχουν και οι επιπτώσεις στο περιβάλλον με τα ζώα που εκτρέφονται για ανθρώπινη κατανάλωση να ευθύνονται για το 21% του διοξειδίου του άνθρακα που εκλύεται συνολικά από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, συμβάλλοντας έτσι τα μέγιστα στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

         Στο παρελθόν υπήρχε έστω μια ευχαριστία και ένας σεβασμός στη ζωή που θυσιαζόταν για τη τροφή. Τώρα βέβαια με την αύξηση του πληθυσμού μας δίνονται οι εύκολες λύσεις της βιομηχανίας κρέατος και των μεταλλαγμένων για τη δημιουργία φθηνής μαζικής τροφής. Τι έννοια έχει όμως το φθηνό; Μήπως θα τα πληρώσουμε μακροπρόθεσμα πολύ ακριβότερα με την υγεία μας; Ο παγκόσμιος υπερπληθυσμός είναι ένα κομβικό σημείο που μας θέτει μπροστά στις ευθύνες μας. Το κλειδί είναι η μείωση ή και εξάλειψη της κατανάλωσης κρέατος. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι ο άνθρωπος χρειάζεται αρκετά λιγότερη αλλά ποιοτικότερη τροφή και καθαρό νερό για να ζήσει. Και αυτά μπορούν να παραχθούν σε ικανές ποσότητες αν σταματήσει η εκμετάλλευση των γαιών και η καταστροφή των δασών παγκόσμια για την παραγωγή ζωοτροφών.

         Εκτός της δικιάς μας σκοπιάς βέβαια υπάρχει και η σκοπιά του ζώου. Του χοίρου ή της αγελάδας πχ τα οποία θεωρούμε αυτονόητο ότι τα τρώμε, ενώ τα ζώα συντροφιάς στον δυτικό κόσμο πχ η γάτα και ο σκύλος όχι. Βλέπουμε πως όταν υπάρχει εξοικείωση και συνύπαρξη με ένα είδος παύει αυτή η σχέση τροφής-εκμετάλευσης και μετατρέπεται σε σχέση επικοινωνίας-προσφοράς, σε σχέση αλληλοβοήθειας.

Δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζουμε και να συμπεριφερόμαστε σε ένα ζωντανό ον, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι έχει συναισθήματα και είναι πιο έξυπνο από ένα σκυλάκι, σα μηχανή παραγωγής κρέατος. Έχουμε πολλά κοινά κάτι το οποίο φαίνεται και από τις επιδημίες οι οποίες μας χτυπάνε από κοινού. Η μοίρα μας είναι κοινή με όλα τα ζωντανά πλάσματα του πλανήτη και στα οφέλη και στις βλάβες.

         Η ευρωπαϊκή ένωση δεν θέλει να ονομάζεται η επιδημία «Γρίπη των Χοίρων», μήπως και θιχτούν οι βιομηχανίες και η κατανάλωση. Θέλει να κρύψει κάτω από το χαλί τις αιτίες του προβλήματος και να μας κάνει να ξεχάσουμε.

          Αυτό όμως που θα μας κυνηγάει για πάντα σαν ανθρωπότητα όσο φερόμαστε τόσο βάρβαρα και ανήθικα θα είναι η άσχημη υγεία με τον ένα ή άλλο τρόπο, ψυχική ή σωματική, που φέρνει η κατανάλωση κρέατος.

29 Απριλίου 2009

Κατσουλάκος Παναγιώτης, 
Μέλος της ΜΚΟ ΣΟΛΩΝ
panagiotis@solon.org.gr

Διαβάστε επίσης: Προβληματισμοί για την πορεία από τη γρίπη των πτηνών στη γρίπη των χοίρων