1

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤA ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝTIKA ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ – ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ

Οι ομιλιες έγιναν στις 21 Μαρτίου 2009 στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου στα πλαίσια της ημερίδας “Υδάτινος και Δασικός Πλούτος της Ευρυτανίας-Προοπτικές Αειφορικής Διαχείρισης” με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας.

Παρουσιάζονται οι τοποθετήσεις των:
-Δημοσθένης Τσιαμάκης, πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας
-Ηλίας Μπεριάτος, βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
-Ηλίας Καρανίκας, βουλευτής Ευρυτανίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
-Μπάμπης Πηλίνης, εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
-Στέφανος Σταμέλλος, εκπρόσωπος των Οικολόγων-Πρασίνων

      Την ημερίδα διοργάνωσε το Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, Παράρτημα Καρπενησίου του ΤΕΙ Λαμίας και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καρπενησίου.
Η βιντεοσκόπηση έγινε από την Μ.Κ.Ο. “Σόλων για τη Σύνθεση και τον Οικολογικό Πολιτισμό”,εκπρόσωπος της οποίας συμμετείχε στην ημερίδα.

        Ο πρώην βουλευτής Ευρυτανίας με την Νέα Δημοκρατία Δημοσθένης Τσιαμάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη σεβασμού και διατήρησης του τοπικού οικοσυστήματος της περιοχής με παράλληλη ανάπτυξη πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση αυτή. Ο κ. Τσιαμάκης ανέφερε ότι ο νομός Ευρυτανίας για μια σειρά λόγων, είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα τα τελευταία 50 χρόνια, στον οποίο αυξήθηκαν οι δασικές εκτάσεις, τις οποίες μαζί με τα ποτάμια και τις λίμνες χαρακτήρισε «πλουτοπαραγωγικές πηγές» του νομού. Σύμφωνα με τον κ. Τσιαμάκη για την Νέα Δημοκρατία, το περιβάλλον αποτελεί μια ευκαιρία για τον νομό, προκειμένου να αναπτυχθούν «παράλληλες» όπως τις χαρακτήρισε δράσεις μέσω του περιβάλλοντος που θα αποβούν κερδοφόρες για την περιοχή, δράσεις που αφορούν κυρίως τον τουρισμό. Αναφέρθηκε επίσης στο χρόνιο πρόβλημα του δρόμου προς τα Άγραφα, ενώ τόνισε την αντίθεση του κόμματός του στην «πυκνότητα των αιολικών πάρκων» που έχουν προγραμματιστεί να τοποθετηθούν στην Ευρυτανία.
          Για τα φράγματα που έχουν κατασκευαστεί πρόσφατα στον νομό τόνισε ότι αυτά κατασκευάστηκαν για λόγους οικονομικού συμφέροντος κάποιων δήμων, αλλά υπάρχει η ελπίδα ότι η περιβαλλοντική «ζημιά» που έχει προκληθεί μπορεί να αποκατασταθεί με τα νέα έργα. 

         Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Ηλίας Μπεριάτος, βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του αναφέροντας ότι το περιβάλλον αποτελεί μέγιστο «πολιτικό πρόβλημα» το οποίο ξεπερνά την οικονομική κρίση. Εν συνεχεία ανέφερε το πρόβλημα της λανθασμένης χωροταξικά κατασκευής αιολικών πάρκων, το οποίο δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο για τον νομό Ευρυτανίας, αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα. Για το πρόβλημα της διάνοιξης νέων δρόμων μέσα από τα δάση ο κ. Μπεριάτος ανέφερε ότι πολλές φορές αυτή εξυπηρετεί την «δημιουργία» νέων οικοπέδων, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που «μπαίνουν φωτιές στα δάση εξαιτίας των δρόμων». Επίσης ανέφερε ότι –σε αντίθεση με το παρελθόν- η διάνοιξη νέων δρόμων τα τελευταία χρόνια δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη τις τυχόν περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε κάθε περιοχή. Τα προβλήματα που δημιουργούνται από την ανεξέλεγκτη δόμηση και διάνοιξη δρόμων δεν πρέπει να «κουκουλώνονται» ανέφερε ο κ. Μπεριάτος προσθέτωντας χαρακτηριστικά ότι «Τα μπάζα, τα πρανή και οι ατελείωτες οικοδομές είναι η σύγχρονη εικόνα της Ελλάδας». 
 
        Ο κ. Μπεριάτος επέρριψε ευθύνες στο ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για το Τοπίο, η οποία υπεγράφη στις αρχές της δεκαετίας, δεν έχει επικυρωθεί ακόμα από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.        Όσον αφορά τις περισσότερες από 150 προστατευόμενες περιοχές στην χώρα, ο βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ανέφερε ότι θα πρέπει να αποκτήσουν όλες φορείς διαχείρισης υπό ένα συντονισμένο δίκτυο δράσης, δεδομένο που αυτή την στιγμή ισχύει μόνο για 27 από αυτές. Το κράτος, η τοπική αυτοδιοίκηση και η κοινωνία των πολιτών είναι οι τρεις παράγοντες που θα πρέπει να συντονιστούν προς την κατεύθυνση αυτή.
        Τέλος ο κ. Μπεριάτος αναφέρθηκε στο πρόβλημα της διαχείρησης των υδάτινων πόρων, σημειώνοντας ότι το νερό είναι περιβαλλοντικό και όχι οικονομικό αγαθό και υπάγεται στα υπουργεία Περιβάλλοντος, αλλά δεν υπάρχουν καν προγράμματα, περιοχές, φορείς και σχέδια διαχείρισης του από το ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. αναφέροντας ως παράδειγμα την Αθήνα, η οποία «εξάγει» τα απορρίματά της προς διαχείριση σε άλλους νομούς ενώ «εισάγει» τα υδάτινα αποθέματά τους.

          Ο Ηλίας Καρανίκας, βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. του νομού Ευρυτανίας έκανε λόγο για την αργοπορία του κ. Σουφλιά να αντιληφθεί την αναγκαιότητα δημιουργίας υπουργείου Περιβάλλοντος ενώ τόνισε ότι το κόμμα του καταψήφισε το Νέο Χωροταξικό Σχέδιο, αφού αυτό εξυπηρετεί μόνο τα επενδυτικά συμφέροντα, ιδιαίτερα επαχθή για μια περιοχή σαν την Ευρυτανία με φθίνων πληθυσμό. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην ελλιπή εποπτεία και τους απαραίτητους ελέγχους για τον δρόμο των Αγράφων. 
         Για το θέμα της εκτροπής του Αχελώου ποταμού αλλά και την ανάπτυξη αιολικών εγκαταστάσεων σημείωσε ότι πρέπει να γίνει απαραίτητα με σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών, ενώ για τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα σημείωσε ότι η συντριπτική τους πλειοψηφία γίνεται με μοναδικό γνώμονα τις επιδοτήσεις.

         Ο Μπάμπης Πηλίνης, εκπροσωπώντας τον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που έχει υιοθετηθεί τόσο παγκοσμίως όσο και στην Ελλάδα είναι «σπάταλο και ρυπογόνο» και μίλησε για ανάγκη αμφισβήτησης του. 
        Η νεοφιλελεύθερη ανάπτυξη έχει την λογική ιδιωτικοποίησης των κερδών και κοινωνικοποίησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ζημιών, δεδομένο που φαίνεται και σε τοπικό επίπεδο στην Ευρυτανία, με την κατασκευή των ανεμογεννητριών και των εγγειοβελτιωτικών έργων. Η άναρχη δόμηση και ανάπτυξη των αστικών κέντρων ως αποτέλεσμα έλλειψης σωστού χωροταξικού σχεδιασμού σε συνδυασμό με την «χαλαρότητα» του δημοσίου τομέα «επιβραβεύουν κάθε μορφή αυθαιρεσίας». 
       Η ελληνική οικονομία είναι ενεργοβόρα και ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας ανεπαρκής. Ο ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τον κ. Πηλίνη θεωρεί αναγκαία την αμφισβήτηση της «ανάπτυξης με κάθε κόστος» και του «κέρδους πάνω απ’ όλα» όπως διατείνεται το νεοφιλελεύθερο μοντέλο. Υπάρχουν εναλλακτικά πρότυπα στον τρόπο οργάνωσης της παραγωγής και στην κατανάλωση. Βαθιές τομές σε πολιτιστικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο και μια νέα ηθική σχέση ανάμεσα στα συστήματα της φύσης είναι αναγκαία για μια νέα περιβαλλοντική πολιτική.
         Στην Ελλάδα τα έργα δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις όποιες περιβαλλοντικές συνέπειες, σε αντίθεση με πάρα πολλές άλλες χώρες που θεωρούμε πιο «υπανάπτυκτες» από την Ελλάδα. Η διατήρηση του φυσικού κα ανθρωπογενούς τοπίου και ο σεβασμός της βιοποικιλότητας είναι αναγκαία, όπως και η ανάπτυξη ενός κρατικού σχεδιασμού για το περιβάλλον. Ο πυρήνας του κυρίαρχου αναπτυξιακού μοντέλου είναι το ενεργειακό ζήτημα και ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η ασφάλεια επάρκειας ηλεκτρισμού, η οικονομική επιτυχία των επενδύσεων και προστασία-σεβασμός του περιβάλλοντος είναι το τρίπτυχο το οποίο μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα. Επιπλέον ο κ. Πηλίνης εξέφρασε την υποστήριξη του κόμματός του για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την απόρριψη των ορυκτών καυσίμων.

        Ο Στέφανος Σταμέλλος, εκπρόσωπος των Οικολόγων-Πρασίνων σημείωσε ότι ίσως υπάρχει «δυνατότητα αναστροφής» της κατάστασης, προσθέτοντας ότι ο 21ος αιώνας είναι «ο αιώνας της οικολογίας». Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας αναφέρθηκε στην ελλιπή στελέχωση και τα την γραφειοκρατική απλώς λειτουργία των δασικών υπηρεσιών.
        Άξονας της δασοπροστασίας στην Ελλάδα είναι η αντιμετώπιση και όχι η πρόληψη, ενώ ο Ενιαίος Φορέας Δασοπυρόσβεσης που εδώ και χρόνια έχει εξαγγελθεί, δεν έχει δημιουργηθεί ακόμα. Το δάσος, δίνει πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίας ιδιαίτερα στην ύπαιθρο, δεδομένο που αφορά τόσο την Ευρυτανία όσο και την υπόλοιπη Ελλάδα.
         Σε τοπικό επίπεδο είναι αναγκαία για την Ευρυτανία μια ήπια βιώσιμη ανάπτυξη η οποία θα περιλαμβάνει παραδοσιακές μορφές κτηνοτροφίας, γεωργίας καθώς και ο τουρισμός/αγροτουρισμός. Η εξαγγελία του νέου Υπουργείου Περιβάλλοντος είναι ευχάριστο γεγονός, αρκεί να μην μείνει στο επίπεδο της εξαγγελίας. Επιπλέον δεν υπάρχουν ή υπολειτουργούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Οι πολίτες έχουν την δύναμη να δράσουν χωρίς να ρίχνουν απλά τις ευθύνες στην πολιτική.
      
Ο κ. Σταμέλλος εξέφρασε την θέση του κόμματός του πέρ των αιολικών πάρκων, με όρους και προϋποθέσεις που θα εξασφαλίζουν προστασία του περιβάλλοντος και σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών.Τέλος ανέφερε την τεράστια σημασία της εξοικονόμησης ενέργειας αναφέροντας μια σειρά τοπικών και περιφερειακών παραδειγμάτων σπατάλης της ενέργειας.


9 Απριλίου 2009

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων