1

ΓΙΟΡΤΗ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ & ΤΙΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«12Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΣΠΟΡΩΝ» 10, 11 Απριλίου 2009  & 12 Απριλίου 2009 ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ
ΑΙΘΡΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ & Λ. Τ. ΛΕΧΑΙΟΥ


Για 12η συνεχή χρονιά πραγματοποιούνται και φέτος από τους μαθητές των περιβαλλοντικών ομάδων και τους φορείς τριήμερες εκδηλώσεις στο δήμο μας. 

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Παρασκευή 10 Απριλίου το απόγευμα, στο Θέατρο Περιγιαλίου με τη θεατρική παράσταση:« Μια «άλλη» ανάγνωση μιας αρχαίας τραγωδίας».

Το Σάββατο 11 Απριλίου το απόγευμα , ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ γίνεται ένα στρογγυλό τραπέζι:
Μια προσπάθεια να συζητήσουμε με τους βιοκαλλιεργητές και γενικά τους αγρότες, όχι απλά για την διατήρηση των ντόπιων ποικιλιών, αλλά για την καλλιέργεια τους με στόχο την αυτάρκεια. Επίσης μαθητές περιβαλλοντικών ομάδων θα παρουσιάσουν τις δράσεις τους και θα υπάρχει αφιέρωμα στην παραδοσιακή διατροφή της Κύπρου και Τραγούδια και χοροί της Κύπρου.

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την Κυριακή των Βαΐων. Οι μαθητές θα προσφέρουν φυτά και σπόρους ανοιξιάτικων λαχανικών και σιτηρών από παραδοσιακές ποικιλίες και θα γίνουν εργαστήρια παρασκευής σβώλων για την αναβλάστηση των καμένων περιοχών.

Επίσης θα παρουσιαστούν οι δράσεις από τις δυο σημαντικότερες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα στη διάσωση των ντόπιων ποικιλιών το ΠΕΛΙΤΙ και τον ΑΙΓΙΛΟΠΑ και θα γίνει ομιλία από τον Παναγιώτη Μανίκη (Κέντρο Φυσικής Καλλιέργειας).

Στην φετινή γιορτή φιλοξενούμε το Γυμνάσιο Ευκαρπίας Νομού Κιλκίς που παρουσιάζει τη δράση του στη διάσωση των ντόπιων ποικιλιών και θα μοιράσει σπόρους σιτηρών από τις παραγωγές του. Η γιορτή θα κλείσει με παραδοσιακά εδέσματα από τις ομάδες των μαθητών μας από σχολεία της Κορίνθου και του Λεχαίου.

Στην τριήμερη γιορτή θα φιλοξενηθεί ΕΚΘΕΣΗ των Προγραμμάτων Π. Ε. του τοπικού Δικτύου «ΟΛΑ ΕΝΑ». Παράλληλα με τη γιορτή, για 3η συνεχή χρονιά στη δημοτική πλατεία μπροστά από το σχολείο, θα πραγματοποιηθεί:

Υπαίθρια Αγορά Βιολογικών προϊόντων και Παζάρι με έργα των μαθητών του Ευθυμίου Κέντρου (ΑΜΕΑ)

Οργάνωση: 
Πρεσβεία Κυπριακής Δημοκρατίας, Κυπριακό Εμπορικό Κέντρο Αθηνών
Δήμοι: Άσσου – Λεχαίου, Λουτρακίου – Περαχώρας, Νεμέας
Σύλλογοι Βιοκαλλιεργητών Λαϊκών Αγορών Αττικής και Κορινθίας
Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Κορινθίας, ΚΠΕ Ακράτας 
Τμήματα Π. Θ. Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας και το Τμήμα ΠΕ Δευτεροβάθμιας Κορινθίας

Ο Δ/ντής Δ. Ε. Ν. Κορινθίας. 
Λουμάνης Κωνσταντίνος
 

(Πηγή:e-ecology)