ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ, ΣΥΝΘΕΣΗ & ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΕΩΝ

ΑΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΩΝ ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΡΑΜΜΕΝΟ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

fannie mae headquarters - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

fannie mae headquarters - Σόλων ΜΚΟ

Μεγάλη άνοδο παρουσιάζουν την πρώτη ημέρα της Συνόδου των G-20 στο Λονδίνο πολλά χρηματιστήρια στην Ασία, ενώ και στην Ευρώπη τα περισσότερα χρηματιστήρια ξεκίνησαν τις συνεδριάσεις τους με μεγάλα κέρδη.

       Η μέχρι τώρα άνοδος, δεν οφείλεται στην Σύνοδο του Λονδίνου, αλλά κυρίως στις ελπίδες που απορρέουν από αυτή και σε μια σειρά νέων στοιχείων που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο 48ωρο:

        1) Βασικό ρόλο στην δημιουργία καλού κλίματος στις χρηματοαγορές αποτέλεσαν τα νέα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν για την αμερικανική οικονομία και τα οποία θεωρούνται από την παγκόσμια χρηματαγορά καλύτερα από τα αναμενόμενα. Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν για την αμερικανική οικονομία αφορούν την άνοδο των πωλήσεων αυτοκινήτων κατά 25% το Μάρτιο σε σχέση με το Φεβρουάριο, δεδομένο ιδιαίτερα σημαντικό για τις μεγάλες ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Νισσάν και η Τογιότα, οι οποίες δραστηριοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Τόκιο παρουσίαζε άνοδο της τάξεως του 4,5%.

        2) Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, παρατηρείται άνοδος (σε σχέση με τον Φεβρουάριο) και στις αγοραπωλησίες ακινήτων, αλλά και στον τομέα των κατασκευών. Από τα στοιχεία αυτά αναμενόταν αύξηση και στην σημερινή συνεδρίαση στην Wall Street.

         3) Πέραν των στοιχείων για την αμερικανική οικονομία ρόλο στο θετικό κλίμα των ασιατικών και ευρωπαϊκών αγορών, έπαιξαν και οι διαρροές εκ μέρους αξιωματούχων της Ουάσινγκτον για λεπτομερές και εξονυχιστικό σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών σε συνεργασία με το Κογκρέσο, το οποίο και θα επιβάλλει ιδιαίτερα αυστηρό έλεγχο στα hedge funds και τις μεγάλες εταιρίες στον τραπεζικό και εν γένει ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με αξιωματούχο ο οποίος μίλησε στο πρακτορείο Reuters, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί απαιτεί «ένα πιο συνεπές και αυστηρό πλαίσιο ελέγχου».

        4) Εκτός των αμερικανικών διαρροών μελέτη της Τράπεζας Barclay’s που παρουσιάστηκε στο Χονγκ Κόνγκ (το χρηματιστήριο του οποίου κατέγραφε την Πέμπτη το πρωί άνοδο της τάξεως του 7%) ανέφερε πως «παρατηρείται κάμψη των ρυθμών επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας με τις αρνητικές εκπλήξεις που επιβάρυναν τις χρηματαγορές να έχουν αντικατασταθεί από καλύτερες ειδήσεις». Τα –προσωρινά- ευνοϊκά συμπεράσματα της έκθεσης ήταν αρκετά για την ανάνηψη των χρηματιστηρίων, έστω και αν η έκθεση προβλέπει ότι δεν πρόκειται παρά για μία  «υποτονική» οικονομική ανάκαμψη.

        5) Επιπλέον οι ανά τον κόσμο χρηματαγορές ελπίζουν σε καλές ειδήσεις από το Λονδίνο –δεδομένο, το οποίο με την έναρξη των εργασιών της Συνόδου δεν φαίνεται ιδιαίτερα εφικτό– αλλά και την αναμενόμενη πτώση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

         6) Μια ευχάριστη έκπληξη διέρρευσε αρχικά από τη Σύνοδο στο Λονδίνο, όπου η Κίνα δήλωσε επίσημα ότι θα στηρίξει την προσπάθεια της Γαλλίας και της Γερμανίας να καταγραφούν επίσημα και να υποστούν ελέγχους και κυρώσεις οι «φορολογικοί παράδεισοι», τα γνωστά κράτη-πλυντήρια. 
        Η είδηση αξιολογήθηκε θετικά από πολλές χρηματαγορές καθώς όλοι ανέμεναν από την Κίνα να αντιδράσει αρνητικά στις προτάσεις για έλεγχο των «φορολογικών παραδείσων», δεδομένου ότι το Χονγκ Κόνγκ και το Μακάο που της ανήκουν, θεωρούνται τέτοιοι. 
         Παρόλα αυτά το Πεκίνο κατέστησε σαφές ότι θα συμπράξει στην γαλλογερμανική στάση, μόνο εφόσον δεν επηρεαστούν το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο, τα οποία κατά την κινεζική κυβέρνηση δεν αποτελούν «φορολογικούς παραδείσους».

           Ο Γκόρντον Μπράουν συνέχισε να αποτελεί τον πλέον αισιόδοξο των ηγετών της Συνόδου, καθώς κατά την έναρξη των εργασιών της, έκανε λόγο για «μεγάλο βαθμό συναίνεσης» μεταξύ των συμμετεχόντων. Η αρκετά διαφορετική πραγματικότητα πάντως, αναφέρει ότι μια πιθανή αποτυχία της Συνόδου θα οδηγήσει σε τεράστια πτώση τις διεθνείς χρηματαγορές.


2 Απριλίου 2009
 

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων