ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ Ή ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΑΡΠΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ. (του Γιάννη Ζήση)

organicfood - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

organicfood - Σόλων ΜΚΟ Η υπόθεση των μεταλλαγμένων θυμίζει απόλυτα σε όλη της την πολιτική τυπολογία την υπόθεση από τις χρηματιστηριακές και χρηματοπιστωτικές επενδυτικές εξωτικές τοξικές φούσκες. Επιπλέον την θυμίζει απόλυτα και στο πεδίο των πολιτικών. Θυμίζουμε τα διαμειφθέντα στην έρευνα για το θέμα στην Μεγάλη Βρετανία.
         Τα θυμίζει ακόμη και στις μετοχικές εμπλοκές των μεγάλων χρηματοπιστωτικών κολοσσών πίσω από τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις καθώς ζητούν πλέον ακόμη πιο απελπισμένα νέες διεξόδους κερδοσκοπίας και ηγεμονίας πάνω στην πραγματική οικονομία, αφού έχουν χάσει μέσα από τα δικά τους ρίσκα, τα περιθώρια να αντλούν κεφάλαια από την παγκόσμια φούσκα και από τα χρηματιστήρια εμπορευμάτων, αξιών και συναλλάγματος

Η υπόθεση αυτή όταν -ανίδεοι περί αυτά και χωρίς την ειδικότητα και την αρμοδιότητα -λειτουργούν κατά την πλειοψηφία τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θυμίζει πολύ καλά πόσο αντιστάθηκε και πόσο επιχείρησε να ελέγξει η Επιτροπή αυτή την χρηματοπιστωτική αναδυόμενη φούσκα. Υπό την έννοια αυτή χρίζει ποινικής αντιμετώπισης.

Είναι μια υπόθεση μεφιστοφελική, ιδιαίτερα αλαζονική από μαθητευόμενους μάγους της φύσης η οποία πρέπει να πάρει γρήγορα τέλος. Πρόκειται για την αλαζονεία των παραγόντων των γενετικά τροποποιημένων επιχειρήσεων και οργανισμών την ίδια ώρα που το «σκουπίδι DNA» παραμένει όρος επιστημοσύνης αδαούς και θυμίζει την ίδια επιστημοσύνη με την οποία υποστηριζόμενοι και από Νόμπελ οικονομίας παρείχαν θεωρίες φούσκες. Υπάρχει όμως μια τεράστια διαφορά.

Οι γενετικές φούσκες είναι πολύ πιο επικίνδυνες από τις οικονομικές φούσκες και για αυτό το λόγο, τα ποινικά αδικήματα πρέπει να είναι πολύ πιο μοιραία στην ποινή τους. Για σκεφτείτε αν τα Golden Boys είχαν αντιμετωπίσει αρκετά έγκαιρα την κατηγορία για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην οικονομία… Ας σκεφτούμε το αντίστοιχο για τους γενετικά τροποποιημένους. Ξέρουμε πολύ καλά πόσο καθυστέρησε η έρευνα για τις επιπτώσεις του καπνού στην υγεία τώρα που η Κομισιόν κόβει τα καπνά. Ξέρουμε πολύ καλά πόσο καθυστέρησε μια σωρεία άλλων υποθέσεων περιλαμβανομένης και της οικονομικής κρίσης να τύχει της πολιτικής και τεχνοκρατικής μέριμνας. Θα αφήσουμε άλλη μια φούσκα να τυραννήσει το μέλλον; Πρέπει να είμαστε σαφείς. Σε αυτό το θέμα χωράει κοινωνική εξέγερση, σκληρή κοινωνική εξέγερση.

Έχουμε βέβαια και τα δεδομένα της δίωξης για επιμολύνσεις, αυτό τον φοβερό βιολογικό και επιχειρηματικό ιμπεριαλισμό των επιχειρήσεων απέναντι σε μεμονωμένους αγρότες που επιμολυνόντουσαν οι καλλιέργειες τους. Σκεφτείτε αγωγές και μηνύσεις ενάντια στην φύση που επιχειρούσαν αυτές οι εταιρίες.

 Πρέπει επιπλέον να αμφισβητήσουμε τα δικαιώματα της πατέντας την ώρα που τα γονίδια υπάρχουν στην φύση και απλώς αναμοχλεύονται. Ας θυμηθούμε την φράση του Στίβεν Χόκινς για τα δικαιώματα που πρέπει να πληρώσουν αυτοί οι κύριοι σε όλους τους επιστήμονες και πάνω από όλα στους καλλιεργητές χιλιάδων ετών και στην φύση που με μια φυσική  πορεία αναπτύχθηκε και παρέδωσε γονίδια στην γνώση μας.

 Δεν φτάνει που παραχαράζουν μια ολιστική και ευαίσθητη χαοτική, πολύπλοκη, συστημική πορεία της φύσης για την οποία τόση άγνοια έχουμε, αλλά επιτίθενται και μάλιστα περιχαρακώνουν την φύση καθιστώντας τους δομικούς λίθους της ζωής περιουσία τους. «Τι άλλη χρεία μαρτύρων έχουμε» με τέτοια αλαζονεία, με μια τέτοια υδροκεφαλική φούσκα. Και όμως υπάρχουν οι πολιτικοί προδότες της φύσης της ζωής και της υγείας του λαού και μπορούν βέβαια να πουν πολλά για το πόσο πλούσιοι μπορούν να γίνουν. Είδαμε πώς προσπάθησαν να συνδέσουν τα αιτήματα προώθησης των γενετικά τροποποιημένων με την στρέβλωση και με την αποικιοποίηση της αγροτικής παραγωγής του Τρίτου Κόσμου. Θα συνεχίσουμε να επιτρέπουμε σε τέτοιες νέο-πλασματικές καταστάσεις να κάνουν έφοδο; Ας κάνουν πολύ περισσότερα πειράματα και ας χρηματοδοτείται η έρευνα. Έχουν πάρα πολύ δρόμο να γνωρίσουν, αλλά δεν το κάνουν για την γνώση. Το κάνουν για το κέρδος, το κάνουν για να βγάλουν σπασμένα, για να εξουσιάσουν την οικονομία, την παραγωγή και την φύση. Δεν το κάνουν για την γνώση, δεν το κάνουν για να ωφελήσουν. Πότε θα μάθουμε ότι ο καπιταλισμός δεν τα κάνει όλα για να ωφελεί τον λαό και την φύση;

        Αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα της φύσης, της βιοποικιλότητας, κάθε έμβιου όντος, για τα θεμελιώδη κοινωνικά και τα περιβαλλοντικά δικαιώματα του ανθρώπου, για το δικαίωμα στην διαφάνεια, την συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων. Πότε υποβλήθηκαν αυτά τα θέματα σε πλατύ διάλογο; Γιατί αποφασίζουν κάποιοι για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων σε πυραμίδες και δεν αποφασίζει η βάση της πυραμίδας; Γιατί αποφασίζουν οι κορυφές; Και μιας και ο χώρος είναι ολιγοπωλιακός γιατί τον αφήνουμε να ελέγχει και θεωρούμε απαράγραπτα τα δικαιώματα του από την ώρα που δεν υπάρχει παρά μόνο ολιγοπώλιο στον τομέα αυτό; Που ακούστηκε να διακυβεύουμε επιμολύνσεις της φύσης, εκτόπιση φυσικών άλλων καλλιεργειών, και ζωντανών οργανισμών με αυτούς που βιάστηκαν, με αυτούς που κορύφωσαν την αλαζονεία τους στον καιρό ακριβώς που εκκολαπτόταν αυτό το τερατούργημα των εξωτικών τοξικών και της οικονομικής φούσκας;

          Ας σκεφτούν όλοι ότι μπορεί να υπάρξει «Νυρεμβέργη» για την καταστροφή της βιοποικιλότητας, αλλά και «Νυρεμβέργη» για τις κλιματικές αλλαγές, όπως επίσης «Νυρεμβέργη» για την παγκόσμια φτώχεια. Ας το σκεφτούν ξανά και ας μην ξεχνούν ότι δεν είναι οι εταιρίες και οι επιστήμονες και οι έρευνες αυτές. Είναι τα συμπλέγματα, τα τραστ και τα καρτέλ των μεγάλων χρηματοπιστωτικών οργανισμών πίσω από αυτές τις εταιρίες. Ας ρίξουν μια ματιά στην σύνθεση και ας τοποθετηθούν ξανά οι πολιτικοί. Είναι κάτι που πρέπει να μας σηκώσει από τους καναπέδες μας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στέκεται επίορκος.


28 Μαρτίου 2009

Γιάννης Ζήσης, Δημοσιογράφος – Συγγραφέας
Μέλος της γραμματείας της ΜΚΟ ΣΟΛΩΝ.

Σχετικά άρθρα