ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ, ΣΥΝΘΕΣΗ & ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΕΩΝ

ΠΕΙΝΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΓΟΡΑΣ (των Γιάννη Ζήση- Ιωάννας Μουτσοπούλου- Γιάννη Παρασκευουλάκου)

to glentisame mikro - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

to glentisame mikro - Σόλων ΜΚΟ

    Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα μέρος της οικονομίας αφορά τη διατροφή, δηλαδή το αν επιβιώνει ή όχι ο άνθρωπος και αυτά που τον συντηρούν στην ζωή. 

        Επομένως, εάν αυτό το κομμάτι της οικονομίας αποτυγχάνει να διαθρέψει τους ανθρώπους και αυτοί πεθαίνουν από την πείνα, σημαίνει ότι η οικονομία θα έχει κάποιο λάθος και όχι ο άνθρωπος που πεθαίνει.

          Πολλές φορές με αφορμή τα σχόλια των αρμοδίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή των ισχυρών οικονομικά κρατών και των διεθνών οικονομικών οργανισμών, θυμηθήκαμε πρακτικές από τις παλιές εποχές, που λειτουργούν ακόμη και σήμερα στις αναπτυγμένες οικονομίες, της εσκεμμένης καταστροφής τροφίμων για τη διατήρηση των τιμών τους, την ώρα που κάποιοι αλλού πέθαιναν εξαθλιωμένοι από την πείνα και κάπου αλλού κάποιοι ήταν επικίνδυνα ευτραφείς. Για αυτό το έγκλημα που γινότανε επί πολλές δεκαετίες, κάποιοι από εκείνους που το σχεδίαζαν και εκτελούσαν, αν είχαν ελάχιστο χριστιανισμό μέσα τους, ίσως θα ‘πρεπε να είχαν γίνει εθελοντές στην Αφρική, ή αλλιώς πως, αν είχαν στοιχειώδη ευθιξία, να επανόρθωναν τουλάχιστον οικονομικά, δίνοντας ένα καλύτερο νόημα στην ανθρώπινη ύπαρξη.

            Όταν φτάνουμε σαν παγκόσμιο σύστημα στα έσχατα όρια αντιμετωπίζοντας σε διάσπαρτα σημεία του πλανήτη πρόβλημα ζωής ή θανάτου από έλλειψη τροφίμων,  δεν είναι δυνατόν να γίνεται αδιαμαρτύρητα λόγος για «όρους της οικονομίας και της αγοράς». Ποιος από αυτούς τους λαούς έχει την πολυτέλεια να εφαρμόζει τις αρχές των καλοταϊσμένων και καλοζωισμένων Δυτικών; Αυτό αποτελεί προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

 

10 Μαρτίου 2009, 

Ιωάννης Ζήσης, Δημοσιογράφος – Συγγραφέας,

Ιωάννα Μουτσοπούλου, Δικηγόρος,

Ιωάννης Παρασκευουλάκος, Δικηγόρος,

Μέλη της γραμματείας της ΜΚΟ ΣΟΛΩΝ

 

Σχετικά άρθρα