1

ΑΠΑΝΘΡΩΠΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΕΝ ΨΥΧΡΩ ΔΥΟ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΣΚΥΛΙΩΝ

Ένα περιστατικό στην μικρή τοπική κοινωνία μιας επαρχιακής κωμόπολης έδειξε την αβυσσαλέα αγριότητα που μπορεί  να εκφράσει ένας, κατά τα άλλα, «κοινός άνθρωπος».

Μπροστά στα μάτια τριών τουλάχιστον μαρτύρων ένας νεαρός της περιοχής πυροβόλησε δύο φορές με δίκανο ένα μικρόσωμο άκακο αδέσποτο σκυλί, γνωστό σε όλους τους κατοίκους, που εδώ και μήνες περιφερόταν αδέσποτο στην πόλη συντροφιά με μια  εγκαταλειμμένη σκυλίτσα. Το επεισόδιο έγινε κοντά σε μεγάλο σούπερ-μάρκετ της πόλης και στο Κέντρο Υγείας, μέρα μεσημέρι. Το σκυλί βρισκόταν σε αλσύλλιο της περιοχής δίπλα στον δρόμο, όπου ο εγκληματίας βγήκε από το αυτοκίνητό του, πυροβόλησε το ζώο μέχρι να το σκοτώσει και έφυγε βιαστικά ενώ οι αυτόπτες μάρτυρες του φώναζαν να σταματήσει.

Την επόμενη μέρα βρέθηκε στην ίδια περιοχή η εγκαταλελειμμένη σκυλίτσα, πυροβολημένη στο κεφάλι, ακόμη ζωντανή, την οποία μεταφέραμε σε κτηνιατρείο για άμεση βοήθεια. Η ακτινογραφία του ζώου προκαλεί σοκ: το κεφάλι του είναι στην κυριολεξία γεμάτο σκάγια, έχει χάσει το ένα της μάτι, έχει ένα άσχημο τραύμα στο μάγουλο, και δεν γνωρίζουμε ακόμη τι άλλα προβλήματα μπορεί να εμφανίσει.

Όσοι αντιλήφθηκαν το συμβάν  νοιώθουν αηδία, φόβο και  θυμό, αλλά όλα αυτά δεν είναι αρκετά έντονα ώστε οι μαρτυρίες τους να στείλουν τον άνανδρο και διεστραμμένο θύτη στη δικαιοσύνη.

Το ίδιο υπεύθυνη για τη δολοφονία με τον εγκληματία νεαρό είναι η ιδιοκτήτρια των ζώων που τα εγκατέλειψε εδώ και χρόνια σε βέβαιο κακό τέλος, αλλά ακόμη και εις βάρος της τοπικής κοινωνίας. Αλλά ευθύνες έχει και η δημοτική αρχή, ειδικά μετά τις πρόσφατες εκκλήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση για υλοποίηση προγραμμάτων που θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων με λειτουργία κυνοκομείων και προγράμματα στειρώσεων και σήμανσης των ζώων, κάτι που θα ήταν καλή πρακτική και παράδειγμα πολιτισμού τόσο στο εσωτερικό των τοπικών κοινωνιών αλλά και προς επισκέπτες και τουρίστες. Μην ξεχνάμε την κατακραυγή που προέρχεται από οργανωμένους συλλόγους στο εξωτερικό που δημιουργούνται από τουρίστες που έχουν επισκεφτεί την χώρα μας και έχουν δει παρόμοια αίσχη.

Από την πλευρά μας επί δύο μέρες ασχοληθήκαμε σε κάθε επίπεδο με το φρικιαστικό αυτό περιστατικό (αυτόπτες μάρτυρες, κτηνίατροι και γνωματεύσεις, αστυνομία, τηλεοπτικά κανάλια), και στο τέλος αυτό που μένει είναι μια βαθειά απογοήτευση και η πικρή βεβαιότητα ότι κάθε αθώο ζώο που βλέπουμε στον δρόμο, παρόλη την ήδη ταλαίπωρη ζωή του, θα γίνει αργά ή γρήγορα θύμα της ανθρώπινης καταστροφικότητας και αδιαφορίας, κάτι που πρέπει συνεχώς να προλαμβάνουμε.

Γνωρίστε και βοηθείστε τα απροστάτευτα αδέσποτα ζώα και τις φιλοζωικές οργανώσεις της περιοχής σας που προσφέρουν αποδεδειγμένα στο φιλοζωικό κίνημα, ώστε να μειωθεί ο πόνος και η κακοποίηση τους. Ας μην πωρωνόμαστε στη νοοτροπία της βαρβαρότητας και της ψυχικής διαστροφής και κυρίως ας μην δίνουμε αρρωστημένη ή ελλιπή εκπαίδευση στα παιδιά σχετικά με τις σχέσεις ανθρώπου-ζώων. Αν το πραγματικό επίπεδο της εξέλιξής μας σαν άνθρωποι και σαν κοινωνία ορίζεται από το επίπεδο του τελευταίου από εμάς, τότε τέτοια γεγονότα προτρέπουν να εκτιμήσουμε πιο ρεαλιστικά την ανθρώπινη κατάσταση.

09 Μαρτίου 2009,

Σαρηνάκης Δημήτρης, 
Μέλος της ΜΚΟ ΣΟΛΩΝ
Μέλος Φιλοζωϊκού Συλλόγου Φθιώτιδας