ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΦΙΛΟΖΩΪΑ

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ

peiramatozwa sm - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

peiramatozwa sm - Σόλων ΜΚΟΤο ίδρυμα Ούρσουλα Μ. Χάντελ στην Γερμανία έδωσε το βραβείο φιλοζωίας στον αιματολόγο Καθηγητή Ιατρικής Κρίστοφερ Μπόμ, και στους συνεργάτες του Ο. Μόντλιχ και Σ. Νόες από την Ιατρική Σχολή του Αννόβερου (Medizinische Hochschule HannoverMHH), σε αναγνώριση για την καινοτομία στο σύστημα ελέγχου που χρησιμοποιούν στις γονιδιακές θεραπείες, που μειώνει σημαντικά  τον αριθμό των απαιτούμενων πειραματόζωων. Το διετές αυτό βραβείο, που απονέμεται σε ερευνητές κι επιστήμονες που κάνουν μια υποδειγματική και σταθερή προσπάθεια για προστασία των ζώων στην έρευνα, απονέμεται για τρίτη φορά φέτος και συνοδεύεται από χρηματική αμοιβή  μεγέθους 50.000 €.

Κατά την τελετή της απονομής που έγινε στην Βόννη, ο πρόεδρος του Γερμανικού Ιδρύματος Ερευνών, Καθηγητής Μ. Κλάινερ δήλωσε : «Σε κανένα  άλλο τομέα στην έρευνα δεν είναι  τόσο προφανές το δίλημμα των ηθικών ενδοιασμών όσο στα πειράματα στα ζώα. Υπάρχουν ακόμη πολλά  επιστημονικά προβλήματα για τα οποία τα πειράματα στα ζώα είναι απαραίτητα. Παρ’ όλα αυτά έχουν γίνει πολλά για να εξασφαλιστεί η προστασία των ζώων». Στα πλαίσια του Γερμανικού Νόμου για την προστασία των ζώων (German Animal Welfare Act –  Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα    www.animallaw.info  – και των υψηλών του κριτηρίων, οι ερευνητές και οι επιστήμονες ψάχνουν για εναλλακτικές  μεθόδους ώστε να ελαττώσουν  τα απαιτούμενα πειράματα σε ζώα. Ακόμη γίνονται πολλές μελέτες με στόχο την βελτίωση και των συνθηκών που επικρατούν κατά την διάρκεια των πειραμάτων και του στρές που έχουν τα χρησιμοποιούμενα πειραματόζωα.

            Η έρευνα του καθηγητή Μπόμ και της ομάδας του είχε σαν στόχο την βελτίωση των πιθανοτήτων επιτυχίας της γονιδιακής θεραπείας, που θα μπορεί να χρησιμεύει στην θεραπεία διάφορων μεταβολικών ασθενειών ή σοβαρών περιπτώσεων ανοσοανεπάρκειας. Στο παρελθόν για αυτό τον σκοπό  χρειάζονταν περίπλοκα πειράματα όπου απαιτούνταν μέχρι και εκατό πειραματόζωα για κάθε σειρά δοκιμών. Μετά την καινοτομία του καθηγητή Μπόμ τα ζώα θα χρειάζονται μόνο σαν  δότες κυττάρων, και οι υπόλοιπες δοκιμές θα γίνονται σε δοκιμαστικούς σωλήνες και όχι σε ζωντανούς οργανισμούς πειραματόζωων, δίνοντας ταυτόχρονα και ακριβέστερα αποτελέσματα.

           Το βραβείο ονομάστηκε έτσι από την ιδρύτριά του, Ούρσουλα Μ. Χάντελ, η οποία γεννήθηκε στο Ντύσσελτορφ το 1915, και που ασχολήθηκε με πολλές πλευρές του φιλοζωικού κινήματος για πολλά χρόνια. Ίδρυσε επίσης στην Βόννης  την Εταιρεία για την Νομοθεσία σχετικά με την Προστασία των Ζώων, που συνεισέφερε ώστε να γίνουν τροποποιήσεις στην Γερμανική Νομοθεσία σχετικά με την Προστασία των Ζώων.

            Επίσης πριν την βράβευση προηγήθηκε συζήτηση  που διοργάνωσε το Γερμανικό Ίδρυμα Ερευνών με θέμα την προσπάθεια για μείωση, βελτίωση και αντικατάσταση της χρήσης πειραματόζωων στην έρευνα. Σε αυτό επιστήμονες και ερευνητές από διάφορους τομείς συζήτησαν για την πιθανότητα εφαρμογής άλλων τεχνικών απεικόνισης και μεθόδων ανάλυσης in vitro στα εργαστηριακά πειράματα, και για την εφαρμογή κανόνων διεξαγωγής των πειραμάτων και διατήρησης των ζώων που θα χρησιμοποιηθούν στα πειράματα.

Πηγή : Deutsche Forschungsgemeinschaft

02 Μαρτίου 2009, 

Σαρηνάκης Δημήτρης, 
Μέλος της ΜΚΟ ΣΟΛΩΝ

Σχετικά άρθρα