1

ΠΟΤΑΜΙΑ & ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Οικολογική Ομάδα Βέροιας,
Νίκος Ασλάνογλου
          
           Θέμα, πάλι τα απορρίμματα. Κοιτάξτε. Προτάσεις και … θέσεις, λένε όλοι… όλοι μα όλοι, έχουν την όποια άποψη. Αλήθεια έχω κουραστεί να λέω τα ίδια και τα ίδια, όχι ως προτάσεις. Θα ακούσουμε κανέναν πως θα φτάσουμε στο αποτέλεσμα των προτάσεων;  Η κατάσταση εδώ και πολλά χρόνια, είναι απίθανη. Τεράστια ποσά πάνε στον αέρα στο όνομα της διαχείρισης.  Ένα έχω να ρωτήσω. Υπάρχει μηχανισμός ελέγχου για ότι γίνεται και όπου γίνεται; Ελέγχει κάποιος κάποιον;  

                   

Ακούμε ότι στην Ευρώπη σε διάφορες πόλεις, γίνεται αυτό και γίνεται το άλλο. Κι επειδή γίνεται στην Γάνδη, ας πούμε, μπορεί να γίνει κι εδώ; Τι σχέση έχει η πολιτική παιδεία των δικών μας αιρετών με εκείνους; Τι σχέση έχει η παιδεία του μέσου πολίτη με εκείνους; Τι σχέση έχει η εδώ Διοίκηση, στην όποια μορφή της, με εκείνων; Θέλει πολλά που πρέπει να αγγίξουμε και βέβαια χρόνο. Να κάνεις προτάσεις; Σε ποιόν και πως; Σε ημερίδες; Τι ωραία τα είπε, τι καλά ήταν, τι επιτυχία και άντε γεια μέχρι την επόμενη ημερίδα για να τα πει πάλι πολύ καλά.

                       

 Με τις τελευταίες βροχές, το νεράκι που μαζεύτηκε σταγόνα – σταγόνα, έβγαλε στην επιφάνεια την επάρκειά μας. Την εικόνα πολιτείας και πολιτών.  Μέχρι και αρχαία βγήκαν στην επιφάνεια, ανακατεμένα με τα σκουπίδια. Δυνατή εικόνα. Το τότε και το τώρα. Είναι από τον Νομό Ημαθίας και τον Αξιό ποταμό. Τώρα είναι και όχι πριν μήνες.  Όχι τίποτε άλλο, αλλά να ξέρουμε σε ποιό σημείο είμαστε. Και είμαστε νομίζω από την αφετηρία. Πολύ πίσω. Αλλά… έχουμε προτάσεις. Είναι στις φωτογραφίες, μικρά ρέματα, ο Αξιός και ο Αλιάκμονας.

                       

Τα σκουπίδια αυτά, πετάχτηκαν σε μια έκταση πολλών εκατοντάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το νερό τα μάζεψε, και τα πήγε στον Θερμαϊκό κόλπο. Είναι ένα ελαχιστότατο ποσοστό από το σύνολο που έφτασε στη θάλασσα.  Η δημοσιοποίηση, είναι η μόνη λύση. Να μάθουν όσο γίνεται περισσότεροι, τα χάλια όλων μας και μετά να πιάσουμε από τα αυτιά, κάποιους.