ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΟΥΡΑΓΟΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΩΝ

research - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

research - Σόλων ΜΚΟΣτην 37η θέση σε σύνολο 40 κρατών βρίσκεται η Ελλάδα, στον πίνακα των κρατών που επενδύουν σε νέες καινοτομίες, μακροπρόθεσμα κεφάλαια επισφαλών επενδύσεων, νέες επιστημονικές έρευνες καθώς επίσης ερευνητικά και καινοτομικά επιτεύγματα.

Η σχετική έρευνα του Ιδρύματος Πληροφόρησης και Καινοτομιών που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, βασίστηκε σε 16 επιμέρους δείκτες καινοτομιών και ανταγωνιστικότητας προκειμένου να εξάγει στοιχεία για το ποια κράτη επενδύουν σε νέα ερευνητικά προγράμματα και καινοτομίες.
         Στην πρώτη θέση του πίνακα βρίσκεται η Σιγκαπούρη, με τη Σουηδία, το Λουξεμβούργο, τη Δανία και τη Νότια Κορέα να ακολουθούν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στην μόλις 6η θέση, ενώ Γαλλία και Γερμανία βρίσκονται ακόμα χαμηλότερα καταλαμβάνοντας την 12η και την 15η θέση αντίστοιχα.

         Σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης, συγκεκριμένα κράτη από τον πίνακα όπως η Σουηδία, η Σιγκαπούρη, η Ταϊβάν και η Φινλανδία ακολουθούν ειδικά σχεδιασμένες πολιτικές με στόχο την ενθάρρυνση των καινοτομιών.  Πρόκειται σύμφωνα με τους New York Times για πολιτικές που προσπαθούν να ωθήσουν την επονομαζόμενη «οικολογία της καινοτομίας» η οποία περιλαμβάνει πολιτικές σχετικές με τους τομείς όπως την εκπαίδευση, την εξάσκηση, την εναλλακτική προστασία της ιδιοκτησίας, και τη μετανάστευση.
         Ο πρώην καθηγητής του Χάρβαρντ και σύμβουλος αρκετών κυβερνήσεων και επιχειρήσεων Τζον Κάο, χαρακτήρισε τα συμπεράσματα της έρευνας ως μια ευκαιρία προς τα κράτη να βγουν από την αδράνεια στον τομέα των επενδύσεων στις νέες τεχνολογικές έρευνες και καινοτομίες.

         Η Σιγκαπούρη κατέχει τις περισσότερες πρωτιές στους 16 επιμέρους δείκτες. Εδώ και χρόνια σύμφωνα με τους ειδικούς, προβαίνει σε μεγάλες επενδύσεις στους τομείς καινοτομίας και νέων επιστημονικών ερευνών, καθώς και στην προσέλκυση ξένων επιστημόνων και ερευνητών. Η χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας προπορεύεται επίσης στους δείκτες ανταγωνιστικότητας καθώς θεωρείται αυτή με τους ευνοϊκότερους όρους για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων (ΗΠΑ, Καναδάς, Ιρλανδία και Βρετανία ακολουθούν) και δεύτερη στην εισροή ξένων κεφαλαίων (με την Ιρλανδία να προηγείται).

        Σε άλλους ενδιαφέροντες δείκτες, η πρώτη χώρα στον κόσμο σε ανώτατη εκπαίδευση σε σχέση με την αγορά εργασίας, τις καινοτομίες και την έρευνα είναι η Ρωσία, με τον Καναδά και την Ιαπωνία να ακολουθούν, ενώ όσον αφορά τα μακροπρόθεσμα κεφάλαια επισφαλών επενδύσεων, πρώτη χώρα σε επενδύσεις είναι η Δανία με τις Σουηδία και Βρετανία να ακολουθούν. 

        Σε σύνολο 40 κρατών, η Ελλάδα βρίσκεται στην 37η θέση συνολικά, ενώ στους επιμέρους δείκτες, καταλαμβάνει την 23η θέση στον τομέα της εκπαίδευσης, την 28η στον τομέα της έρευνας, και την 31η σε μακροπρόθεσμα κεφάλαια επισφαλών επενδύσεων. 

Δείτε εδώ την έρευνα αναλυτικά.  

(ΠηγήNew York Times, ITIF)

26 Φεβρουαρίου 2009

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων

Σχετικά άρθρα