ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΚΙΝΑ: ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΤΙΜΗΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

beijing smog comparison august 2005 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

beijing smog comparison august 2005 - Σόλων ΜΚΟ Δραματικά είναι τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από την κινεζική κυβέρνηση και αφορούν τη μόλυνση της χλωρίδας και της πανίδας της χώρας τα τελευταία χρόνια. Η αλόγιστη δράση των εταιριών στις οποίες δεν ασκούνται ιδιαίτερες πιέσεις από τους κρατικούς και άλλους φορείς δείχνει ότι το περιβαλλοντικό μέλλον της χώρας  θα είναι τουλάχιστον ζοφερό –αν όχι μη αναστρέψιμο.

        Η αλματώδης οικονομική ανάπτυξη έχει επιφέρει μια χωρίς προηγούμενο περιβαλλοντική καταστροφή για την πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρόεδρο της κρατικής Επιτροπής για την Προστασία του Περιβάλλοντος της χώρας Ζανγκ Λιγιούν. Ο κ. Λιγιούν ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η παρούσα κατάσταση δεν μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε». 

        Η κυβέρνηση ενίσχυσε τον τελευταίο χρόνο τις αρμοδιότητες των κατά τόπους περιβαλλοντολογικών υπηρεσιών σε μια προσπάθειά της να θέσει υπό κάποιο έλεγχο τη δράση των εταιριών. Παρά τις προσπάθειες της κεντρικής διοίκησης, μεγάλο μέρος των νομοθετικών αρμοδιοτήτων, σύμφωνα με τον κ. Λιγιούν, βρίσκεται στα χέρια τοπικών αξιωματούχων και υπηρεσιών, οι οποίες δεν ασκούν τις απαραίτητες πιέσεις στην καταστροφική για το περιβάλλον δράση των εταιριών

         Κύριος λόγος για αυτό είναι βέβαια η σύγκρουση συμφερόντων που αντιμετωπίζουν οι τοπικές αρχές: ανάμεσα στο κέρδος που αποφέρει η λειτουργία της εκάστοτε επιχείρησης και το κόστος που η λειτουργία της έχει στο περιβάλλον, οι τοπικοί αξιωματούχοι προτιμούν το πρώτο.
         Τα αποτελέσματα αυτής της «προτίμησης» είναι δραματικά. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σε περιβαλλοντικό συνέδριο στην Σαγκάη, οι ποταμοί Γιανγκτσέ και Κίτρινος Ποταμός, αλλά και 28 μεγάλες λίμνες της χώρας -πηγή ζωής για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους- έχουν μολυνθεί τόσο, ώστε το 40% των υδάτων τους να θεωρούνται πλέον ακατάλληλα ακόμα και για άρδευση.

         Η έρευνα, η οποία διεξήχθη σε τον Νοέμβριο του 2008, περιλαμβάνει επίσης στοιχεία για 320 αστικά κέντρα. Σε αυτά, το 90% των ποταμίσιων νερών και των υπογείων υδάτων είναι μολυσμένο και ακατάλληλο για χρήση, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η δράση των εταιριών δεν υπόκειται σε κανέναν απολύτως έλεγχο. Ένα πρόσφατο παράδειγμα αποτέλεσε η πόλη Γιαντσένγκ, με πληθυσμό άνω του 1,5 εκατομμυρίου κατοίκων, όπου οι αρχές αναγκάστηκαν να διακόψουν την παροχή νερού για δύο μέρες εξαιτίας της ρίψης χημικών αποβλήτων από την εταιρία Μπιαοξίν (Biaoxin) σε ποταμό που υδροδοτούσε την πόλη. Οι τοπικές αρχές είχαν ειδοποιήσει τις εταιρίες που λειτουργούν κοντά στον ποταμό να μεταφερθούν, ειδοποίηση που αγνοήθηκε χαρακτηριστικά.

         Στο 40% των 320 συνολικά πόλεων που εξετάστηκαν η ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα έχει επιδεινωθεί δραματικά, αναβαθμιζόμενη σύμφωνα με την έκθεση, από «μολυσμένη» σε «εξαιρετικά επικίνδυνη» για τους κατοίκους.
        Στην πρωτεύουσα Πεκίνο, παρά την πτώση στις πωλήσεις των αυτοκινήτων λόγω της οικονομικής κρίσης, 1.466 οχήματα προστίθενται κάθε ημέρα στους δρόμους της πόλης, στην οποία το νέφος και η κυκλοφοριακή συμφόρηση είναι ανυπόφορη.

         Η Κίνα που σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες ξεπέρασε τις Ηνωμένες Πολιτείες στην έκλυση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, κατηγορεί τη Δύση για την αύξηση των εκλύσεων. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Geophysical Research Letters, το 1/3 των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που εκλύεται στην Κίνα, είναι αποτέλεσμα παραγωγής προϊόντων προς εξαγωγή.

         Το δεδομένο αυτό διευκολύνει το Πεκίνο στην προσπάθειά του να μη δεσμευτεί σε ενδεχόμενη συμφωνία για το κλίμα στην Σύνοδο της Κοπεγχάγης τον ερχόμενο Δεκέμβριο: σύμφωνα με τους Κινέζους αξιωματούχους δεν είναι δυνατόν ένα κράτος να αναλαμβάνει την ευθύνη για την μόλυνση του περιβάλλοντος που προέρχεται από παραγωγικές διαδικασίες που προορίζονται για ξένες αγορές.  

(Πηγή: AFP, Reuters) 

 
25 Φεβρουαρίου 2009

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων

Σχετικά άρθρα