ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ

Η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων ίσως συρρικνωθεί κατά ¼ έως το 2050 εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών και της κακής ανθρώπινης διαχείρισης, προειδοποιεί σε έκθεσή του ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

), ο συνδυασμός κλιματικών αλλαγών, υποβάθμισης του εδάφους και ανεπάρκειας των υδάτινων πόρων ίσως προκαλέσουν τη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων σε ποσοστό που ίσως φτάσει το 25%.


        Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών όπως αυτές εκφράστηκαν από την περιβαλλοντική σύνοδο που διεξάγεται στο Ναϊρόμπι της Κένυας και την έκθεση του
 με τίτλο «Η Περιβαλλοντική Διατροφική Κρίση: ο ρόλος του περιβάλλοντος στην Αποτροπή Μελλοντικής Κρίσης», η αύξηση των τιμών που παρατηρήθηκε παγκοσμίως το 2008, οδήγησε άλλα 110 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο στην φτώχεια. Τις επόμενες μάλιστα δεκαετίες, οι τιμές των τροφίμων ίσως αυξηθούν δραματικά προσεγγίζοντας ποσοστά της τάξεως του 50%. 


        Η ανάγκη μιας παγκόσμιας συμφωνίας είναι απαραίτητη όσο ποτέ καθώς η διατροφική κρίση τα επόμενα χρόνια αναμένεται να κορυφωθεί. «Είναι ανάγκη να συμφωνήσουμε όχι μόνο στον τρόπο που παράγουμε τα τρόφιμα, αλλά και στον τρόπο διανομής, πώλησης και κατανάλωσής τους. Χρειαζόμαστε μια επανάσταση η οποία θα επιφέρει αύξηση της απόδοσης των καλλιεργειών και ταυτόχρονα θα είναι φιλική και όχι ενάντια στο περιβάλλον» ανέφερε σχετικά ο επικεφαλής του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, Αχίμ Στάινερ.

  
       Επιπλέον αναφέρεται ότι τεράστιες καλλιεργητικές εκτάσεις παγκοσμίως έχουν καταστεί ακατάλληλες για καλλιέργεια, ενώ οι κατάλληλες για αλίευση εκτάσεις των θαλασσών παγκοσμίως έχουν μειωθεί αισθητά.
  


(
Environmental News Service, Reuters, UNEP)

 
18 Φεβρουαρίου 2009

Άρης Καπαράκης,
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων