1

«ΔΙΠΛΗ» ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ

Οι ανά τον κόσμο κυβερνήσεις θα πρέπει να προχωρήσουν σε επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ μέσα στους επόμενους μήνες, προκειμένου να πραγματοποιήσουν μια συνδυασμένη διπλή επίθεση εναντίον της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και της παγκόσμιας υπερθέρμανσης, αναφέρει έκθεση διάσημων Βρετανών οικονομολόγων.

 Δεδομένης μάλιστα της διπλής οικονομικής και περιβαλλοντικής κρίσης η ομάδα των οικονομολόγων τονίζει την αναγκαιότητα επενδύσεων ύψους 300 και πλέον δισεκατομμυρίων ευρώ  (το 0,8% του παγκοσμίου ΑΕΠ) σε τεχνολογίες χαμηλής έκλυσης ρύπων τους επόμενους μήνες μέχρι και το καλοκαίρι.

         «Είναι ζωτικής σημασίας οι επενδύσεις των κυβερνήσεων στην ενέργεια, τα κτίρια και τις μεταφορές να μην μας κρατήσουν εγκλωβισμένους για πολλές ακόμα δεκαετίες στην δαπανηρή οικονομία των υψηλών εκλύσεων εκπομπών αερίων» αναφέρει σχετικά ο λόρδος Νίκολας Στερν, οικονομολόγος με θητεία στο βρετανικό υπουργείο Οικονομικών, και επικεφαλής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Γκράντχαμ επί θεμάτων κλιματικών αλλαγών και περιβάλλοντος.

         Σύμφωνα με την έκθεση τα προγράμματα και οι πολιτικές μείωσης εκλύσεων ρύπων  δεν θα πρέπει να ανασταλούν ή να καθυστερήσουν χρονικά, εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Αντιθέτως η πολιτική που αφορά τις κλιματικές αλλαγές μπορεί να αποτελέσει κεντρικό άξονα αναζωογόνησης των εθνικών οικονομιών. «Οι πλούσιες βιομηχανικές χώρες πρέπει να επιδείξουν ηγετικές ικανότητες προκειμένου να μειώσουν την έκλυση εκπομπών αερίων κατά 80% μέχρι το 2050. Τα σχέδια ανάκαμψης της οικονομίας θα πρέπει μάλιστα να εναρμονίζονται με το στόχο αυτό» αναφέρει ο κ. Στερν.

         Η έκθεση εκτιμά την αποδοτικότητα που θα αποφέρουν οι επενδύσεις σε μία σειρά «πράσινων» πολιτικών. Σύμφωνα με τα στοιχεία οι αποδοτικότερες επενδύσεις θα είναι πιθανότατα αυτές που θα αφορούν τα μέτρα ενεργειακής αποδοτικότητας για κατοικίες και δημόσια ή άλλα κτίρια, η αντικατάσταση των υπαρχόντων εγκαταστάσεων θέρμανσης, η χρησιμοποίηση φιλικότερων προς το περιβάλλον συσκευών και η στροφή σε ανανεώσιμες πηγές θερμότητας, όπως η βιομάζα.

         Επιπλέον, αναγκαία κρίνεται και η αύξηση των επενδύσεων στους τομείς ενεργειακής έρευνας και ανάπτυξης, η βελτιστοποίηση προγραμμάτων προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως οι εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας και οι πολιτικές κινήτρων μείωσης των ρύπων που εκλύονται από τα οχήματα. Οι επενδύσεις αυτές είναι ικανές να προκαλέσουν οικονομική ανάκαμψη, να αυξήσουν την ζήτηση για εργασία και να αποτελέσουν την βάση για μία σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη στο μέλλον.

         Ο οικονομολόγος Άλεξ Μπόουεν, πρώην στέλεχος της Τράπεζας της Αγγλίας και κύριος συγγραφέας της έκθεσης αναφέρει ότι «οι εκτιμήσεις μας δείχνουν πως μια επένδυση ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ τους επόμενους 18 μήνες σε πράσινες πολιτικές, όπως η εξυπνότερη χρήση του ηλεκτρισμού, θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε την παγκόσμια οικονομική κρίση και τα φαινόμενα των κλιματικών αλλαγών, και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας».

         Η μείωση των εκπομπών ρύπων είναι επιβεβλημένη και η όποια καθυστέρηση της πολιτικής μείωσής τους θα αυξήσει ιδιαίτερα τις επιπτώσεις της παγκόσμιας υπερθέρμανσης. Η ύπαρξη όμως ενός εμπεριστατωμένου πλαισίου για την μείωση των ρύπων και την ανάπτυξη πράσινων οικονομιών θα δημιουργήσει, σύμφωνα πάντα με την έκθεση, «ένα κύμα δημιουργικότητας και καινοτομίας».

         Ο ελληνικής καταγωγής οικονομολόγος και εκ των συντακτών της έκθεσης Ντιμίτρι Ζένγκελις επισημαίνει ότι «οι επενδύσεις στον τομέα του περιβάλλοντος δεν είναι επενδύσεις πολυτελείας οι οποίες πρέπει να ανασταλούν έως ότου σταματήσει η παρούσα οικονομική κρίση. Τα στοιχεία της έκθεσης δείχνουν ότι πολλά από αυτά τα μέτρα εναρμονίζονται με τα κριτήρια αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης και ελπίζουμε ότι οι κυβερνήσεις θα εκτιμήσουν σωστά τα πλεονεκτήματα αυτά».

 
David Adam, The Guardian

 
12 Φεβρουαρίου 2009