ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ:ΜΙΑ ΔΙΨΑΣΜΕΝΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ

losangeles - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

losangeles - Σόλων ΜΚΟΜοιάζει με εφιαλτικό σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά δεν είναι. Σε ορισμένες δεκαετίες οι μητροπόλεις του πλανήτη μας θα έχουν ερημωθεί πλήρως από την έλλειψη νερού, αποτέλεσμα της υπερκατανάλωσης και των κλιματικών αλλαγών. 
Ίσως η πρώτη από αυτές τις μητροπόλεις να είναι το Λος Άντζελες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

       «Η έλλειψη του νερού έχει γίνει για την πόλη μια οριστική πραγματικότητα»…Με αυτή την δραματική φράση ο δήμαρχος του Λος Άντζελες Αντόνιο Βιγιαραϊγκόσα προσπάθησε να γνωστοποιήσει την κρισιμότητα της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η μεγαλύτερη πόλη της δυτικής ακτής των Ηνωμένων Πολιτειών.
         Η πολιτεία της Καλιφόρνια –η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πολιτεία των ΗΠΑ- διανύει την τρίτη διαδοχική χρονιά ξηρασίας. Επιστήμονες και περιβαλλοντολόγοι έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει για τον κίνδυνο ερήμωσης της πολιτείας σε μερικά χρόνια, αν οι κλιματικές αλλαγές και τα αποτελέσματα που αυτές έχουν επιφέρει, δεν αντιμετωπιστούν τάχιστα και όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά.

         Το Λος Άντζελες είναι η πρώτη πόλη τέτοιου μεγέθους στον δυτικό κόσμο που αντιμετωπίζει τόσο έντονα το φαινόμενο της λειψυδρίας. Τα αποθέματα στους ταμιευτήρες της πόλης μειώνονται σταθερά από το 2006 και βρίσκονται μόλις στο 1/3 της συνολικής χωρητικότητάς τους ενώ η πολιτεία της Καλιφόρνια ζει την χειρότερη ξηρασία, από την περίοδο 1976-78.

         Μπροστά στο φάσμα της λειψυδρίας, οι τοπικές αρχές θέλουν να περιορίσουν περαιτέρω την κατανάλωση νερού στην πόλη βάση ενός θεσμικού σχεδίου εικοσαετούς διάρκειας, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή τον Μάιο του 2008. Το σχέδιο το οποίο βρίσκεται προς το παρόν στην πρώτη φάση του απαγορεύει στους κατοίκους της πόλης το πότισμα από τις 9 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα, το πλύσιμο δρόμων, πεζοδρομίων, κήπων και εγκαταστάσεων έξω από τα σπίτια.
         Στα πλαίσια του σχεδίου προβλέπεται μεγάλη –κλιμακωτή- αύξηση των λογαριασμών ανάλογα με την κατανάλωση, προκειμένου οι πολίτες να μην σπαταλούν μεγάλες ποσότητες νερού: «το μήνυμα είναι απλό» αναφέρει σχετικά ο κ. Βιγιαραϊγκόσα, «εξοικονόμηση νερού σημαίνει και εξοικονόμηση χρημάτων».
  
        Οι πολίτες του Λος Άντζελες δε φημίζονται για τη φειδώ τους στην κατανάλωση νερού. Σύμφωνα με υπολογισμούς των Αρχών, 30 έως και 40% της συνολικής κατανάλωσης σχετίζεται με ενέργειές τους εκτός κατοικίας. Πολλοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι παραδέχονται ότι τα εθελοντικά μέτρα εξοικονόμησης νερού δεν απέδωσαν ιδιαίτερα αποτελέσματα με τις αρχές της πόλης να προχωρούν ήδη σε επιβολή προστίμων για υπερκατανάλωση ή σπατάλη νερού.

         Ενδεικτική του μεγέθους του προβλήματος είναι η προειδοποίηση του διευθυντή της Υπηρεσίας Ύδρευσης και Ενέργειας της πόλης Ντέιβιντ Ναχάι, «Η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε επιβάλλει εξοικονόμηση νερού 24 ώρες την ημέρα, εφτά μέρες την εβδομάδα καθόλη την διάρκεια του χρόνου».

         Την προηγούμενη εβδομάδα, ο νέος υπουργός Ενέργειας Στίβεν Τσου, προειδοποίησε ότι πολλές δυτικές και μεσοδυτικές πολιτείες της χώρας θα αντιμετωπίσουν έντονα το φαινόμενο της ξηρασίας σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τον ήδη υπάρχον. 
        Ιδιαίτερα για την Καλιφόρνια μάλιστα –η οποία είναι και η πρώτη σε παραγωγή αγροτικών προϊόντων πολιτεία της χώρας- ο κ. Τσου διευκρίνισε ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο ερήμωσης.

         Το πρόβλημα της λειψυδρίας εκτείνεται σε όλη την Καλιφόρνια. Χαρακτηριστικές είναι οι προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων για περιορισμό των χιονοπτώσεων στην οροσειρά Σιέρρα Νεβάδα –την μεγαλύτερη της πολιτείας- σε ποσοστό που τα επόμενα χρόνια ίσως φτάσει και το 90%. 

(Πηγές: Environment News Service, Los Angeles Times) 

10 Φεβρουαρίου 2009

Άρης Καπαράκης,
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων