ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΣ, ΣΥΝΘΕΣΗ & ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΕΩΝ

ΟΧΙ ΣΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ! (του Αλέξανδρου Μπέλεση)

no vasanistiria 16 01 2009 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

no vasanistiria 16 01 2009 - Σόλων ΜΚΟΠενήντα επτά χώρες, εκ των οποίων έντεκα της ΕΕ, συμμετέχουν στην εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τις φρικαλεότητες των βασανιστηρίων.

Παρά το γεγονός ότι έχουν απαγορευθεί βάσει του διεθνούς δικαίου, τα βασανιστήρια αποτελούν διαδεδομένη πρακτική σε πολλές χώρες, εκ των οποίων μερικές έχουν ωστόσο κυρώσει τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά της πρακτικής αυτής. Στην ΕΕ εκτιμάται ότι ζουν σήμερα 400.000 θύματα βασανιστηρίων, τα περισσότερα από τα οποία είναι πρόσφυγες.

        Η ΕΕ έχει αναλάβει ρητή δέσμευση υπέρ της πλήρους απαγόρευσης των βασανιστηρίων και άλλων μορφών σκληρής, απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης. Η εξάλειψη αυτών των πρακτικών αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της πολιτικής της για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

           Η εκστρατεία «Τα βασανιστήρια είναι απαράδεκτη πρακτική» προβάλλει τα προγράμματα καταπολέμησης αυτής της πρακτικής, τα οποία χρηματοδοτεί η ΕΕ σε όλον τον κόσμο. Το βασικό μήνυμα της εκστρατείας είναι ότι όλες οι χώρες πρέπει να λάβουν μέτρα για να θέσουν τέρμα στα βασανιστήρια και να καταπολεμήσουν τις βαθύτερες αιτίες της πρακτικής αυτής. Για τον σκοπό αυτό, η ΕΕ χρηματοδοτεί προγράμματα σε όλον τον κόσμο.           

Τα προγράμματα αυτά επικεντρώνονται σε διάφορες δράσεις, όπως η ευαισθητοποίηση των υπηρεσιών που είναι αρμόδιες για την τήρηση του νόμου και της τάξης, η απαγόρευση της προμήθειας εξοπλισμού βασανιστηρίων και η παροχή βοήθειας για την αποκατάσταση των θυμάτων. Οι επιζώντες χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη, ιατρική περίθαλψη και νομικές συμβουλές, καθώς και βοήθεια για την επαγγελματική επανένταξή τους.           

Οι επιζώντες από βασανιστήρια δεν έχουν υποστεί μόνο σωματικές βλάβες, αλλά και ψυχολογικό τραυματισμό με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επιστρέψουν στην κανονική τους ζωή. Η ΕΕ παρέχει στήριξη για την αποκατάσταση των θυμάτων βασανιστηρίων σε 41 χώρες παγκοσμίως, μεταξύ άλλων χρηματοδοτώντας τα κέντρα αποκατάστασης θυμάτων βασανιστηρίων και τα σχετικά δίκτυα σε 16 χώρες μέλη.            

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, διαθέτοντας 12 εκατομμύρια ευρώ περίπου ετησίως, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους χορηγούς στην προσπάθεια καταπολέμησης της πρακτικής των βασανιστηρίων. Επίσης η εκστρατεία «Τα βασανιστήρια είναι απαράδεκτη πρακτική» είναι η πρώτη που διεξάγεται σε τόσο μεγάλη κλίμακα. Η εκστρατεία κορυφώθηκε με διάφορες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 26 Ιουνίου για να σηματοδοτήσουν την Παγκόσμια Ημέρα των Ηνωμένων Εθών για τη στήριξη των θυμάτων βασανιστηρίων.

ΠΗΓΗ http://ec.europa.eu/news/justice/080630_1_el.htm


Επιλογή Κειμένου: Αλέξανδρος Μπέλεσης
                            Μέλος της ΜΚΟ ΣΟΛΩΝ

Σχετικά άρθρα