ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Solar Impulse, ΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΚΑΥΣΙΜΑ (του Αλέξανδρου Μπέλεση)

aeroplano oxi kaysima - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

aeroplano oxi kaysima - Σόλων ΜΚΟΤον Απρίλιο του 2008 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να υποστηρίξει το πρόγραμμα Solar Impulse, που έχει ως στόχο την κατασκευή ενός αεροπλάνου που θα κάνει το γύρο της Γης χρησιμοποιώντας ως μόνη πηγή ενέργειας το φως του ήλιου.

        Το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα, που εγκαινιάστηκε το 2003, στοχεύει στην κατασκευή ενός αεροσκάφους ηλιακής ενέργειας που θα μπορεί να πετάει ημέρα και νύχτα. Οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί: άνοιγμα πτερύγων 61 μέτρα, 200 τετραγωνικά μέτρα ηλιακών κυττάρων και βάρος μόνο 1.500 κιλά. Οι δύο πιλότοι του αεροσκάφους θα υποστηρίζονται από μια διεπιστημονική ομάδα που θα τους βοηθήσει να επιλύσουν τυχόν προβλήματα.

 

          Οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από το Solar Impulse πιστεύουν ότι αυτή η τεχνολογική πρόκληση πιθανόν αποτελεί το μέλλον των εναέριων μεταφορών. Στα πλαίσια του προγράμματος ίσως αναπτυχθεί η τεχνολογία που θα μειώσει ή ακόμα και θα εξαλείψει τελικά τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των εναέριων μεταφορών – πραγματικά βιώσιμη αεροπορία. Ισχυρίζονται επίσης ότι αυτές οι τεχνολογίες, ειδικά η φωτοβολταϊκή ενέργεια, μπορούν να βρουν εφαρμογή σε άλλα μεταφορικά μέσα.

          Οι πρώτες πτήσεις έχουν σχεδιαστεί για το 2009, ενώ ο γύρος της Γης θα πραγματοποιηθεί σε πέντε στάδια το 2011. Το πρόγραμμα αποτελεί προϊόν συνεργασίας επιστημονικών και ιδιωτικών εταίρων από διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελβετίας, και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλους χορηγούς.

ΠΗΓΗ http://ec.europa.eu/environment/news/efe/brief/index_el.htm#3

Επιλογή Κειμένου: Αλέξανδρος Μπέλεσης, 
                                   Μέλος της ΜΚΟ ΣΟΛΩΝ