1

2009: ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΤΟΣ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗΣ

 Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αναγόρευσε με την Απόφαση Α/61/L22 το έτος 2009 ως Διεθνές Ετος Συμφιλίωσης,  “αναγνωρίζοντας ότι η διαδικασίες συμφιλίωσης είναι ιδιαιτέρως αναγκαίες και επείγουσες σε χώρες και περιοχές του κόσμου που έχουν δοκιμαστεί ή δοκιμάζονται από καταστάσεις συγκρούσεων που ταλανίζουν και διαιρούν τις κοινωνίες σε διάφορες όψεις, εσωτερικές, εθνικές και διεθνείς.

       Την απόφαση εισηγήθηκε ο αντιπρόσωπος της Νικαράγουα, ο οποίος δήλωσε ότι “η συμφιλίωση μεταξύ εκείνων που τους χωρίζουν οι διαμάχες είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπισθούν και να ιαθούν οι συγκρούσεις, εκεί δηλαδή που η αδελφικότητα και η δικαιοσύνη απουσιάζουν από τις ανθρώπινες σχέσεις”.

         Προς τούτο χρειάζεται να αναρωτηθούμε πως είναι δυνατόν να λάβει χώρα η συμφιλίωση με γνήσιο τρόπο μεταξύ λαών και ομίλων που διακατέχονται από εχθρικές πεποιθήσεις και ιστορία βιαιοτήτων;  Πως γίνεται να συμφιλιωθούν οι ανάγκες για εθνική ίαση με τις απαιτήσεις για δικαιοσύνη εκ μέρους των θυμάτων αποκρουστικής βίας;

       Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης δίνει μερικώς μια απάντηση διατεινόμενη ότι “ο διάλογος μεταξύ των αντιπάλων με θέσεις σεβασμού και ανοχής συνιστά ουσιαστικό στοιχείο ειρήνης και συμφιλίωσης”.

       Προκειμένου να υπάρξει ένας αξιοπρεπής διάλογος μεταξύ αντιπάλων, θα πρέπει να αρθούν ορισμένοι φραγμοί που αποτρέπουν τις διαπραγματεύσεις, ως ένδειξη προθυμίας για την έναρξη μιας διαδικασίας διαπραγματεύσεων.

       Μερικοί φραγμοί είναι φυσικού τύπου, μερικοί ψυχολογικοί, άλλοι ιδεολογικοί. Αυτοί οι φραγμοί θα πρέπει να ξεπεραστούν αν πρόκειται να προχωρήσουμε στον μακρύ δρόμο για τη συμφιλίωση.

       Είθε λοιπόν με το Νέο Ετος να ξεκινήσουμε τόσο ως άτομα όσο και ως μέλη κινημάτων να εργαστούμε για συμφιλίωση.

06 Ιανουαρίου 2009, 

Rene Wadlow, Αντιπρόσωπος στα ΗΕ, Γενεύη, Σύνδεσμος των Πολιτών του Κόσμου
Μετάφραση: Ν. Λυμπερόπουλος, Δικηγόρος