1

ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟ ΣΚΥΛΟ ΜΑΣ

 Η παρακάτω είδηση από την Βρετανία αφορά– δεν θα πω ιδιοκτήτες ούτε κατόχους, και ας θεωρούνται τα σκυλιά ως αντικείμενα ιδιοκτησίας –  τους συντρόφους σκύλων που παίζουν μαζί τους το γνωστό παιχνίδι «πετάω το ξύλο και μου το φέρνεις». Ο Νταν Μπρόκμαν, καθηγητής κτηνιατρικής στο Βασιλικό Κολλέγιο Κτηνιατρικής προειδοποιεί για τους κινδύνους που κρύβονται πίσω από αυτό το φαινομενικά αθώο παιχνίδι, για την υγεία του σκύλου.

Κάθε χρόνο δεκάδες σκύλοι θεραπεύονται από κτηνιάτρους μετά από ατυχήματα που συμβαίνουν εξαιτίας του παιχνιδιού αυτού, από παράλυση των άκρων μέχρι αιμορραγίες και οξείες ή χρόνιες μολύνσεις. Οι κίνδυνοι ξεκινούν από το γεγονός ότι τα ξύλα που πετάμε για να πιάσουν οι σκύλοι μας είναι σχεδόν πάντα μυτερά και βρώμικα, και όταν ο σκύλος τρέχει να τα πιάσει με το στόμα, μπορούν να τον τραυματίσουν στο δέρμα, στον οισοφάγο, σε αιμοφόρα αγγεία, ή ακόμη κα στον νωτιαίο μυελό ή στον λαιμό.

         Το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί είναι να διεισδύσουν σκλήθρα από το ξύλο εσωτερικά στο σώμα του ζώου και να μολύνουν τον οργανισμό, καθώς  έχουν βακτήρια και μύκητες ή άλλες ουσίες που προκαλούν μολύνσεις. Είναι επίσης πιθανόν να μην αντιμετωπίζονται αυτές οι μολύνσεις  καθώς μπορεί να αντισταθούν στα αντιβιοτικά. Γενικά είναι απίστευτο και το γεγονός ότι τέτοιες περιπέτειες μπορούν να φτάσουν σε πολύ υψηλά κόστη θεραπείας, και παρ΄  όλα αυτά ο σκύλος στο τέλος να πεθάνει.

        Εναλλακτικά είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε πλαστικά ή λαστιχένια παιχνίδια που να πετάμε στον σκύλο για να πιάσει. Ακόμη και τότε πρέπει να προσέχουμε ώστε αυτά να μην έχουν τόσο μικρό μέγεθος ώστε να καταπίνονται από τον σκύλο.

         Μια δεύτερη πολύ σημαντική αιτία που προκαλεί προβλήματα στα ζώα συντροφιάς  ειδικά αυτήν την περίοδο των γιορτών (και που στέλνει πολλά ζώα στους κτηνιάτρους αυτές τις μέρες), είναι το να δίνουμε τα περισσεύματα των γιορταστικών γευμάτων στα ζώα – συντρόφους μας.

         Εκτός από τα κόκαλα που είναι ακατάλληλα για το πεπτικό σύστημα των σκύλων κα γάτων, και ας νομίζουμε ότι είναι λιχουδιά για αυτά, υπάρχουν και άλλα συστατικά της ανθρώπινης τροφής που δεν είναι κατάλληλα για τα ζώα. Για παράδειγμα ορισμένα λαχανικά κυρίως αμυλούχα ( πχ πατάτες)  είναι δύσπεπτα από τα σκυλιά, τα γλυκά απαγορεύονται, η σοκολάτα είναι τοξική, το ίδιο μεγάλες ποσότητες κρεμμυδιού, τα σταφύλια (προκαλούν προβλήματα στα νεφρά), τα χόρτα (μπορεί να οδηγήσουν σε κολίτιδα,  ο σκύλος επιλέγει μόνος του πότε να φάει  χόρτα για να προκαλέσει εμετό σε περιπτώσεις που έχει δυσπεψία), πολύ αλμυρά φαγητά, και πολύ λιπαρά φαγητά επίσης (πχ αποφεύγουμε την πέτσα του κοτόπουλου). Ο άνθρωπος που νοιώθει σύντροφος του σκύλου ή της γάτας – συγκάτοικού του και που τα αγαπά και τα σέβεται πραγματικά δεν τα χρησιμοποιεί σαν σκουπιδοφάγους, και τα προσέχει αφού γνωρίζει ότι είναι σαν παιδιά για όλη τους την ζωή μαζί του.


31 Δεκεμβρίου 2008, 

Σαρηνάκης Δημήτρης, 
Μέλος της ΜΚΟ ΣΟΛΩΝ, Μέλος του Φιλοζωικού Συλλόγου Φθιώτιδας.