ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

efe 30 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

efe 30 - Σόλων ΜΚΟ

Η απώλεια βιοποικιλότητας δεν σημαίνει μόνο εξαφάνιση των ειδών. Αφορά επίσης την πιθανή εξαφάνιση αμέτρητων υπηρεσιών οικοσυστήματος που είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή μας, οι οποίες παρέχονται δωρεάν από τον φυσικό κόσμο. Πριν από δύο χρόνια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε τον φιλόδοξο στόχο να ανασχεθεί η απώλεια βιοποικιλότητας στην Ευρώπη μέχρι το 2010. Πρόσφατα δημοσιεύθηκε μια έκθεση προόδου που εξετάζει τους πρώτους 18 μήνες. 

Τον Μάιο του 2006 η ΕΕ ανέλαβε τη δέσμευση να σταματήσει την απώλεια βιοποικιλότητας μέχρι το 2010 και καθόρισε ένα λεπτομερές σχέδιο δράσης για το σκοπό αυτό. Η πρώτη έκθεση που αξιολογεί την εφαρμογή του σχεδίου ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Σε αυτήν εξετάζονται η δράση που αναλήφθηκε σε ολόκληρη την ΕΕ στη διάρκεια των 18 μηνών που ακολούθησαν την έγκρισή του και προβάλλονται τόσο τα καλά νέα όσο και οι μελλοντικές προκλήσεις.
       «Αν δεν αλλάξει τίποτα μάλλον δεν θα επιτευχθούν οι υπάρχοντες στόχοι περί βιοποικιλότητας.»
       Στα θετικά στοιχεία περιλαμβάνεται η συνεχιζόμενη ανάπτυξη εκ μέρους της ΕΕ του δικτύου Natura 2000 en  των χώρων προστασίας, καρδιά της πολιτικής για τη βιοποικιλότητα της Κοινότητας. Το 2007 το δίκτυο εξαπλώθηκε κατά 90.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα – όση η έκταση της Πορτογαλίας – μέσω της προσθήκης πάνω από 4.250 περιοχών σε ολόκληρη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των κρατών που προσχώρησαν στην ΕΕ το 2004. Περιοχές στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία θα προστεθούν το 2008.
       
Διεθνώς, η Επιτροπή συνεχίζει τις προσπάθειές της να προαγάγει την εφαρμογή της σύμβασης για τη βιοποικιλότητα του ΟΗΕ. Ασχολείται επίσης με την εμπορία προϊόντων παράνομης υλοτομίας.
       Όμως δεν υπάρχουν μόνο καλά νέα. Η εξασφάλιση ότι η βιοποικιλότητα θα κατέχει κεντρική θέση στη διμερή αναπτυξιακή συνεργασία και στις εμπορικές πολιτικές της ΕΕ εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση. Η έκθεση προόδου υπογραμμίζει επίσης τις δυσκολίες που παρουσιάζει η μέτρηση της αποτελεσματικότητας των εργασιών βιοποικιλότητας, καθώς και η ενσωμάτωση των στόχων βιοποικιλότητας σε άλλες τομεακές πολιτικές και η δημιουργία δεσμών με τους στόχους περί κλιματικής αλλαγής.

Κλιματική αλλαγή
       Τα υγιή οικοσυστήματα προσφέρουν μια από τις καλύτερες άμυνες ενάντια στη διατάραξη του φυσικού μας κόσμου που θα επιφέρει η κλιματική αλλαγή. Η έκθεση συνεπώς δίνει έμφαση στην ανάγκη για πρακτική εφαρμογή του σχεδίου δράσης για τη βιοποικιλότητα της ΕΕ, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τους κινδύνους για τη βιοποικιλότητα που επιφυλάσσουν τυχόν μέτρα για την προσαρμογή και το μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.
        Επί του παρόντος ετοιμάζονται και άλλες πρωτοβουλίες με θέμα τη βιοποικιλότητα. Περιλαμβάνουν έναν πλήρη «υγειονομικό έλεγχο» σε ορισμένα είδη και οικότοπους της οδηγίας για τους οικότοπους, που πρόκειται να εκδοθεί το 2009, και νέους ευρωπαϊκούς κόκκινους καταλόγους δεδομένων με τα απειλούμενα είδη.

Διαθέσιμα μέτρα
       Η Επιτροπή ετοιμάζει ένα πλαίσιο για τα επεκτατικά αλλόχθονα είδη, το οποίο ίσως συμπεριλάβει ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης γι’ αυτή τη μείζονα απειλή στην ευρωπαϊκή βιοποικιλότητα.  Επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη λαμβάνουν επίσης μέρος πιο ενεργά στην επίτευξη του στόχου του 2010, σε συνέχεια ενός συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στη Λισαβόνα τον περασμένο Νοέμβριο. Αυτό θα οδηγήσει σε μια νέα κοινοτική πλατφόρμα τεχνικής υποστήριξης για τις επιχειρήσεις και τη βιοποικιλότητα.
       Σύμφωνα με την έκθεση, η πρόοδος μέχρι σήμερα συνδέεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της με υπάρχουσες δεσμεύσεις της ΕΕ, ιδιαίτερα όσον αφορά την εφαρμογή νομοθεσίας για τη φύση και το περιβάλλον. Αυτό που δημιουργεί περισσότερο προβληματισμό είναι το γεγονός ότι αν δεν αλλάξει τίποτα μάλλον δεν θα επιτευχθούν οι υπάρχοντες στόχοι περί βιοποικιλότητας.
       Η εγγύτητα του 2010 σημαίνει ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις όσον αφορά την ενσωμάτωση των στόχων περί βιοποικιλότητας στις πολιτικές της σε τομείς όπως η γεωργία, η περιφερειακή ανάπτυξη, η ενέργεια και οι μεταφορές, η αλιεία και το εμπόριο. Σε απάντηση, η Επιτροπή εντείνει τις προσπάθειες να αναπτυχθεί ένα ευρύτερο πρόγραμμα για τη βιοποικιλότητα. Αυτό περιλαμβάνει περισσότερη επικοινωνία ώστε να συμμετάσχουν πιο ενεργά το κοινό και οι επιχειρήσεις στο θέμα αυτό.
       Θα δημοσιευθούν τρεις επιπλέον εκθέσεις για την πρόοδο προς την εφαρμογή των στόχων περί βιοποικιλότητας της ΕΕ, οι οποίες θα εξετάζουν το έργο τόσο σε επίπεδο Κοινότητας όσο και σε επίπεδο κρατών μελών. Η πλήρης έκθεση διατίθεται στον δικτυακό τόπο που αναφέρεται παρακάτω.

Για να μάθετε περισσότερα 
ΓΔ Περιβάλλον – ιστοσελίδες για τη βιοποικιλότητα en
SEBI 2010 – Βελτιστοποίηση των ευρωπαϊκών δεικτών βιοποικιλότητας  en 

ΠΗΓΗ:  http://ec.europa.eu/environment/news/efe/biodiversity/080619_biodvrstyplan_el.htm