ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ, ΣΥΝΘΕΣΗ & ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΕΩΝ

ΦΟΥΣΚΑ ΥΠΕΡΤΙΜΗΣΗΣ (των Γιάννη Ζήση- Ιωάννας Μουτσοπούλου)

126px euro banknotes wiki - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

126px euro banknotes wiki - Σόλων ΜΚΟ

  Έχουμε μια διπολικότητα του φαινομένου της φούσκας δείχνοντας ότι τελικά όταν χάνεται το μέτρο προς την μία μεριά, μετά χάνεται και προς την άλλη. Γι’ αυτό και πρέπει να ξανά επιστρέψουμε σε μια κουλτούρα του μέτρου και όχι των άκρων, όχι των μεγάλων αποκλίσεων. Μετά από την φούσκα υπερτίμησης τώρα αναπτύσσεται σε ειδικούς τομείς μια φούσκα υποτίμησης, γιατί ακόμη στο γενικό πεδίο αυτή η τεράστια φούσκα δεν έχει ξεφουσκώσει παρά ελάχιστα.  Απορροφώντας έτσι τα ρίσκα και σε σημεία που δεν είχανε μπει τα ρίσκα, αυτά τα «τοξικά απόβλητα» της οικονομίας. 

       Πρέπει να αλλάξουμε πια την φιλοσοφία μας και να μπούμε σε μια άλλη τροχιά. Δεν πρέπει να χαίρεται βέβαια κανείς, ακόμη και αν δεν είναι εκτεθειμένος ο ίδιος με την φούσκα της υποτίμησης. Είναι δείγμα της ίδιας παθολογίας. Ας αφήσουμε κιόλας που υπάρχει και κερδοσκοπία στην διαδικασία της υποτίμησης και κατευθυνόμενη υποτίμηση για να αναπτυχθούν μετά περιθώρια κέρδους, με την έννοια ενός κύκλου αγοραπωλησίας με μεγαλύτερη ψαλίδα-μεγαλύτερο άνοιγμα.
       Το σημαντικό είναι ότι πρέπει να απελευθερωθούμε τελικά από αυτή την κουλτούρα της «φούσκας». 
       Το χρήμα και η αξία του, έξω και μέσα από τις διαδικασίες της ιδιοποίησης του, σε συνθήκες έκρυθμες, λειτουργεί σαν ένας απαξιωτικός παράγοντας. Χάνει την συμβολική αποτελεσματικότητα του και λειτουργεί σαν απαξιωτικός παράγοντας των παραγωγικών δυνατοτήτων. Είναι χαρακτηριστικό πχ καθώς μια κατοικία μπορεί να χάνει μεγάλο μέρος της αξίας της επειδή ακριβώς έχει πέσει η ζήτηση και πέφτοντας η αξία υπάρχει ανεπάρκεια χρήματος στην αγορά σε σχέση με το συγκεκριμένο περιουσιακό αγαθό.
       Οπότε εδώ βλέπουμε μια αναποτελεσματικότητα του χρήματος στις οριακές αυτές συνθήκες, που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Παράλληλα έχουμε όμως δει προηγουμένως και μια μετάθεση στο χρήμα, λόγω των στρεβλώσεων προσφοράς και ζήτησης. Δηλαδή, όταν η προσφορά δεν μπορεί να εναρμονιστεί με την ζήτηση για ένα συγκεκριμένο προϊόν, αρχίζει η προσφορά και η ζήτηση από την συσσώρευση κεφαλαίων να κατευθύνεται σε προσφορά και ζήτηση χρήματος μόνο κερδοσκοπική. Έτσι αρχίζουν και παράγονται προϊόντα που είναι «φούσκες», προϊόντα κατάρρευσης της οικονομίας του ίδιου του χρήματος.
       Ο οικονομικός κύκλος ροής του χρήματος είναι ένα θέμα που πρέπει να το προσέξουμε ιδιαίτερα. Παράλληλα βέβαια πρέπει να δούμε τις εξωτερικότητες στην προσφορά και την ζήτηση.  Εξωτερικότητα σε σχέση με την ζήτηση στην βάση των αναγκών είναι πχ η επιθυμία και τα πρότυπα επιθυμίας που καλλιεργούνται μέσα από την διαφημιστική αγορά ή μέσα από τα πολιτισμικά και τα ψυχολογικά ελλείμματα της ανθρώπινης προσωπικότητας και του τρόπου ζωής.
       Απ’ την άλλη μεριά, μια στρέβλωση της προσφοράς συνδέεται με το γεγονός ότι οι τεχνολογικές καινοτομίες βελτιώνουν την εδική φέρουσα ικανότητα, δηλαδή την παραγωγική φέρουσα ικανότητα ενός συστήματος για ένα συγκεκριμένο αγαθό, αλλά δημιουργούν παράλληλα ένα περιβαλλοντικό κόστος. Συνδυάζονται δηλαδή με εξωτερικές επιβαρύνσεις. Αυτές επιβαρύνουν την συνολική φέρουσα ικανότητα ή τελικά επίσης δεν επαρκούν ή δεν αλλάζουν ουδόλως την συνολική φέρουσα ικανότητα. Οπότε δημιουργούνται εσωτερικά παραγωγικά ντόμινο ή περιβαλλοντικά ή στον τομέα της ίδιας της παραγωγής αγαθών με την οικονομική διάσταση του ντόμινο.
       Και στις δύο αυτές περιπτώσεις πρέπει να απαλλαγούμε απ’ αυτές τις στρεβλώσεις ή τις εξωτερικότητες της προσφοράς και της ζήτησης, έτσι ώστε να εξυγιάνουμε το όλο σύστημα.
       Πρέπει λοιπόν αν θέλουμε να μιλάμε για ένα ολοκληρωμένο και εσωτερικό New Deal  να δούμε πως θα προστατευθούμε θεσμικά και διαχειριστικά από την καταστροφικότητα των μεγάλων συγκεντρώσεων του χρήματος – κεφαλαίου που αναζητούν την άμετρη κερδοσκοπία πέρα από την παραγωγική επένδυση και την αποταμίευση διαθεσίμων.  

Γιάννης Ζήσης, Δημοσιογράφος – Συγγραφέας.
Ιωάννα Μουτσοπούλου.
Μέλη της γραμματείας της ΜΚΟ ΣΟΛΩΝ

Σχετικά άρθρα