1

Europeana: ΜΙΑ ΝΕΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

Μια νέα ιστοσελίδα που θα είναι ταυτόχρονα ψηφιακή βιβλιοθήκη, πινακοθήκη, μουσείο και ηλεκτρονικό αρχείο ταινιών, φωτογραφιών, μέχρι και ηχητικών ντοκουμέντων, θα «ανέβει» στο διαδίκτυο τον Νοέμβριο του 2008.

Η Europeana είναι ένα διετές σχέδιο που έχει ξεκινήσει να ετοιμάζεται από τον Ιούλιο του 2006 και αποτελεί δράση του προγράμματος eContentplus programme  που χρηματοδοτείται από  την Ε.Ε. Θα είναι μια πρωτότυπη ιστοσελίδα που θα δίνει στους επισκέπτες της την δυνατότητα  πρόσβασης σε δύο εκατομμύρια ψηφιακά αντικείμενα όπως υλικό από φίλμς, φωτογραφίες, ζωγραφική, ήχους, χάρτες, χειρόγραφα, βιβλία, εφημερίδες και διάφορα αρχεία. Την έναρξή της θα κάνει η  Ευρωπαία Επίτροπος για την Κοινωνία της πληροφορίας και των Μέσων Βιβιάνα Ρέντινγκ.
       Το υλικό συγκεντρώθηκε από ήδη ψηφιοποιημένα αρχεία Ευρωπαϊκών μουσείων, βιβλιοθηκών, αρχείων και οπτικο-ακουστικών συλλογών. Στοχεύει στο να προσφέρει αντιπροσωπευτικό υλικό από την Ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά αλλά και ευρύτερα περιεχόμενα από ολόκληρη την Ευρώπη. Η παρουσίαση όλων αυτών θα είναι αρχικά στα Γαλλικά, Αγγλικά και Γερμανικά, αλλά αργότερα θα είναι προσβάσιμο από ακόμη περισσότερες γλώσσες, έτσι ώστε μέχρι το 2010 να προσφέρει περισσότερα από έξι εκατομμύρια αρχειακά αντικείμενα σε όλες τις γλώσσες.
        Αρχικά γνωστή σαν EDLnet (Δίκτυο Ευρωπαϊκών ψηφιακών βιβλιοθηκών), η Europeana αποτελεί μία συνεργασία ενενήντα αντιπροσώπων οργανισμών πολιτιστικής κληρονομιάς και γνωστικού περιεχομένου και ειδικών στην τεχνολογία πληροφορικής από όλη την Ευρώπη. Για την πραγματοποίησή της  εργάζεται μια ομάδα ειδικών που έχει σαν βάση της την Εθνική βιβλιοθήκη της Ολλανδίας, πάνω σε σχέδιο και τεχνική κάλυψη που παρείχε η Ευρωπαϊκή Βιβλιοθήκη (The European Library), η οποία υπάγεται στο Συμβούλιο των Ευρωπαίων Εθνικών Βιβλιοθηκονόμων (Conference of European National Librarians).
        Το όλο σχέδιο επιβλέπεται από το Ίδρυμα EDL Foundation  που συμπεριλαμβάνει οργανώσεις – κλειδιά πάνω στο θέμα της Ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς σε όλους τους τομείς (μουσεία, αρχειακό υλικό, έργα τέχνης, κινηματογραφικό υλικό κλπ).  Τα μέλη του δεσμεύονται για την παροχή πρόσβασης στα αντικείμενα πολιτιστικής και επιστημονικής κληρονομιάς μέσω ενός  διασταυρούμενου portal, το οποίο θα παρέχουν και θα συντηρούν, θα προωθούν πρωτοβουλίες για την συγκέντρωση του ψηφιακού υλικού, και θα υποστηρίζουν την ψηφιοποίηση της Ευρωπαϊκής πολιτιστικής και επιστημονικής κληρονομιάς.


Σαρηνάκης Δημήτρης,  ds@solon.org.gr

Μέλος της ΜΚΟ ΣΟΛΩΝ