1

EΝΑ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΗΣ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑΣ, ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Αν κάποιος έβλεπε τις διαφημίσεις στην αμερικάνικη τηλεόραση, στην ζώνη υψηλής τηλεθέασης, λίγο πριν αρχίσει το debate της 7/10/2008 μεταξύ McCain και Obama, θα παρατηρούσε ότι το ABC είχε μια διαφήμιση της Chevron, το CBS είχε της Exxon και το CNNείχε διαφήμιση του «lobby του κάρβουνου».

        Επίσης ταυτόχρονα, υπάρχει μια εκστρατεία σε εξέλιξη στις ΗΠΑ η οποία λέγεται:  «Μπορούμε να λύσουμε την κλιματική κρίση» – “We can solve the climate crisis” – http://www.wecansolveit.org/  η οποία θέλει να πείσει τον κόσμο με απόψεις λογικές και τεκμηριωμένες, πιέζοντας μέσω αυτών και τους πολιτικούς έτσι ώστε να δράσουν για να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών.
       Η εκστρατεία είναι έργο της ΜΚΟ:  «Συμμαχία για την προστασία του κλίματος» – “ The Alliance for Climate Protection” – http://www.climateprotect.org/about η οποία ιδρύθηκε από τον νομπελίστα και πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Αλ Γκορ και συμμετέχουν διάφορες οργανώσεις, επιστήμονες από όλους τους κλάδους μαζί με πολιτικούς, διανοούμενους κ.α.
       Στόχος τους είναι, σαν μέρος της παγκόσμιας λύσης, σε 10 χρόνια οι ΗΠΑ να παράγουν το 100% των αναγκών τους σε ηλεκτρισμό από καθαρές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Κάτι το οποίο το αποδεικνύουν επιστημονικά ότι είναι πλήρως εφικτό. Κάνοντας επίσης τις ΗΠΑ θετικό πρότυπο και παράδειγμα για όλο τον κόσμο στην απεξάρτηση από τις βρώμικες μορφές ενέργειας.
       Μια από τις δράσεις τους είναι και η προβολή διαφημιστικών μηνυμάτων στην αμερικάνικη τηλεόραση, όπως αυτό: http://www.youtube.com/watch?v=QmEUHeI7fzE

        Αυτή ακριβώς την διαφήμιση αρνήθηκε να μεταδώσει το κανάλι ABC πριν το τελευταίο debate, χωρίς καμία δικαιολογία, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες επικοινωνίας από τους υπεύθυνους της εκστρατείας! 

       Από αυτό και μόνο το γεγονός φαίνεται ξεκάθαρα η δύναμη που έχει το λόμπυ του πετρελαίου στις ΗΠΑ αλλά και αλλού, και τη διαπλοκή του με τα ΜΜΕ μέσω των εκατομμυρίων δολαρίων που δίνει για το σταμάτημα της καθιέρωσης της καθαρής ενέργειας. Αυτό αποτελεί ένα παράδειγμα  οικονομικού ολοκληρωτισμού. Είναι μια τακτική προπαγάνδας και επηρεασμού της κοινής γνώμης, καλλιεργώντας την παραπληροφόρηση, τους χειρότερους φόβους και ένστικτα. Όλα αυτά φυσικά γίνονται για να μην μειωθούν τα υπερκέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών που καταλήγουν στα χέρια πάρα πολύ λίγων ανθρώπων, σε βάρος της υγείας και της οικονομικής κατάστασης των πολλών αλλά και των ίδιων σε τελική ανάλυση! Ουσιαστικά θέλουν να πείσουν τον κόσμο ότι το να ζεις άρρωστος και φτωχός μέσα σε ένα κατεστραμμένο περιβάλλον είναι φυσιολογικό αρκεί να καταναλώνεις ενέργεια προερχόμενη από πετρέλαιο ή κάρβουνο! Αυτό γίνεται προσπάθεια να επιτευχθεί μέσω του ολοκληρωτικού ελέγχου της κυκλοφορίας της πληροφόρησης.
       Ενώ οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας μπορούν  με την βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας να είναι ένας πλήρης και ρεαλιστικός αντικαταστάτης των παραδοσιακών καυσίμων.
       Αλλά γιατί να πηγαίνουμε τόσο μακριά; Εδώ δίπλα μας, στην ίδια μας την χώρα, στο ΥΠΕΧΩΔΕ, συναντήθηκαν οι υπεύθυνοι με αξιωματούχους άλλων κρατών, για την δημιουργία λόμπυ μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση έτσι ώστε να επιβραδυνθούν οι διαδικασίες αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών, μέσω π.χ. της χρέωσης σε κάθε χώρα της χρήσης του κάρβουνου σαν καύσιμο!
       Τελικά πρέπει να αναρωτηθούμε εδώ, στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο τι θέλουμε για το μέλλον μας, να σκεφτούμε λίγο μακροπρόθεσμα ξεφεύγοντας από το βύθισμα στην καθημερινότητα και τον υπνωτισμό που μας επιβάλλουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ιδίως η τηλεόραση και να δράσουμε τώρα! Γιατί το ξύπνημα θα είναι οδυνηρό… 

Κατσουλάκος Παναγιώτης
Μέλος της ΜΚΟ ΣΟΛΩΝ