ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

unep - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

unep - Σόλων ΜΚΟΗ παγκόσμια  στροφή προς την πράσινη οικονομία δημιουργεί αισιόδοξες προοπτικές για την δημιουργία θέσεων εργασίας, δεδομένης της δίκαιης και ανθρωπιστικής αντιμετώπισης της ανάγκης για εργασία. 

       Η αναδυόμενη πράσινη οικονομία και οι προσπάθειες να περιοριστούν οι κλιματικές αλλαγές θα δημιουργήσουν μελλοντικά εκατομμύρια πράσινες δουλειές, όπως λέει μια νέα έκθεση που εξεδόθη από τον ΟΗΕ, έτσι ώστε οι συνέπειες από τα περιβαλλοντικά δεινά σε επιχειρησιακούς και οικονομικούς τομείς να είναι τελικά ευκολότερα ανεκτές.
       Ειδικότερα μια βαθύτερη και αποφασιστικότερη νέα συμφωνία πάνω στο κλίμα κατά την συνάντηση των χωρών στην κρίσιμη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη στο τέλος του 2009, θα επιταχύνει την ανάπτυξη αυτών των πράσινων θέσεων εργασίας, που ήδη προκύπτουν σαν αποτέλεσμα των προσπαθειών για μείωση των κλιματικών αλλαγών και για αλλαγή των προτύπων εργοδοσίας και επενδύσεων.
       Σίγουρο είναι όμως ότι οι κλιματικές αλλαγές θα συνεχίσουν να έχουν καταστροφικές επιδράσεις σε εργάτες και στις οικογένειές τους, ειδικά σε όσους εργάζονται στον αγροτικό και τον τουριστικό τομέα.
       Η έκθεση που εκδόθηκε την Τετάρτη και έχει σαν θέμα : «Πράσινη εργασία – Προς τη δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας σε ένα Αειφόρο Κόσμο με χαμηλό Διοξείδιο» χρηματοδοτήθηκε και παραγγέλθηκε  από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών σε συνεργασία με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας και την Διεθνή Ομοσπονδία Εμπορικών Ενώσεων και την Διεθνή Οργάνωση Εργοδοτών που όλοι μαζί εκπροσωπούν εκατομμύρια εργαζόμενους και εργοδότες παγκοσμίως. Την δημιουργία της ανέλαβε το Worldwatch Institute, που είναι μια ανεξάρτητη ερευνητική οργάνωση σε συνεργασία με το ινστιτούτο παγκόσμιας εργασίας του πανεπιστημίου Cornell.

       Η όλη προοπτική θα βασιστεί στην γενικότερη οικονομική πολιτική των χωρών, που μέσω έρευνας και ανάπτυξης υποστηρικτικών προγραμμάτων μπορούν να υποστηρίξουν την δημιουργία νεο-αναδυόμενων οικονομικών τομέων με γνώμονα την γενικότερη διεθνή περιβαλλοντική πολιτική.  

«Φανταστείτε για μια στιγμή αν κάποια από τα βοηθητικά οικονομικά και χρηματοδοτικά πακέτα που τώρα αναπτύσσονται να στόχευε όχι στην συντήρηση της παλιάς οικονομίας του 20ου αιώνα αλλά να επένδυε στην νέα οικονομία του 21ου» είπε ο διευθυντής  του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) Α. Στάινερ στην Ν. Υόρκη την περασμένη Τετάρτη.
       Μερικές από τις ήδη εμφανιζόμενες πράσινες εργασίες είναι για παράδειγμα στην Κίνα, όπου 600 χιλιάδες άνθρωποι εργάζονται σε τομείς ηλιακής θέρμανσης και στην τοποθέτηση ηλιακών θερμοσιφώνων, όπως και στην Ινδία όπου 25 χιλιάδες πρώην άνεργοι δουλεύουν για την εξοικονόμηση νερού στην πρωτοβουλία «Δουλεύοντας για το Νερό». Στο μέλλον διαφαίνεται και σε άλλες χώρες η ανάπτυξη πράσινων θέσεων εργασίας, όπως πχ στην Νιγηρία, όπου η βιομηχανία βιοκαυσίμων θα αναπτύξει 200 χιλιάδες νέες θέσεις, ή στην Ινδία, όπου η μετατροπή καυσίμων από βιομάζα θα αναπτύξει 900 χιλιάδες θέσεις.
       Αν και η έκθεση είναι αισιόδοξη για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, όμως προειδοποιεί ότι πολλές από αυτές θα είναι βρώμικες, δύσκολες και επικίνδυνες, συνήθως είναι χαμηλών μισθών και χωρίς ασφαλίσεις των εργαζομένων.
       Σήμερα το 43% της παγκόσμιας εργατικής δύναμης, δηλαδή 1,3 δισεκατομμύριο φτωχοί εργάτες,  που πληρώνονται λιγότερα από 2 δολάρια μεροκάματο, θα είναι τα θύματα αυτών των απαξιωτικών συνθηκών εργασίας, μαζί με τα 500 εκατομμύρια νέων που θα ψάχνουν για δουλειά τα επόμενα 10 χρόνια.
      Ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Οργάνωσης για την Εργασία  Χουάν Σομάβια είπε σχετικά ότι: «Όπως γίνεται ξεκάθαρο στην έκθεση, η δημιουργία μιας οικονομίας χαμηλού διοξειδίου δεν έχει να κάνει μόνο με την τεχνολογία και τις οικονομίες, αλλά περισσότερο με ανθρώπους και κοινωνίες. Αφορά μια πολιτισμική αλλαγή προς μια περιβαλλοντική συνείδηση και ευκαιρίες για αξιοπρεπή εργασία.»
       Εδώ θα συμπληρώσουμε ότι αν πρόκειται, μετά τον οικολογικό-περιβαλλοντικό και ψυχολογικό επαναπροσδιορισμό του σημερινού ανθρώπου, μπροστά στην παγκόσμια κρίση, να μεταφερθούν στο μέλλον οι κοινωνικές και ψυχολογικές  μολύνσεις της απληστίας και της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, τότε ο κίνδυνος για καταστροφή του ανθρώπινου πολιτισμού όπως τον γνωρίζουμε τώρα, λόγω των πολλαπλών κρίσεων που αντιμετωπίζει δεν θα αποφευχθεί, απλώς θα αναβληθεί για αργότερα. 

 Η έκθεση αναφέρεται σε θέσεις εργασίας που θα προκύψουν στην γεωργία, την βιομηχανία, τις υπηρεσίες και την διοίκηση, ζητά μέτρα που θα εξασφαλιστεί η αξιοπρεπής εργασία που θα μειώσει την φτώχεια και θα προστατεύει το περιβάλλον, και ζητά δίκαιες μεταβάσεις αυτών που θίγονται από τις περιβαλλοντικές αλλαγές, προς εναλλακτικές οικονομικές ευκαιρίες και εργοδοσία, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργάτες. 

Μερικές σημαντικές  και χρήσιμες αναφορές που υπάρχουν στην έκθεση είναι οι παρακάτω:

 1)   Η παγκόσμια αγορά για περιβαλλοντικά προϊόντα και υπηρεσίες προβλέπεται να διπλασιαστεί από τα 1,37 τρις δολάρια κατά έτος που είναι τώρα στα 2,47 τρις δολάρια μέχρι το 2020.
 2)   Τα μισά από τα παραπάνω είναι στον τομέα της ενέργειας ενώ τα υπόλοιπα  στα μεταφορικά μέσα, στην προμήθεια νερού, στην υγιεινή και στην διαχείριση αποβλήτων. Για παράδειγμα στην Γερμανία η τεχνολογία σχετικά με το περιβάλλον θα τετραπλασιαστεί στο 16% της βιομηχανίας μέχρι το 2030 και η προσφορά εργασίας σ’  αυτό τον τομέα  θα ξεπεράσει την βαριά βιομηχανία και την αυτοκινητοβιομηχανία.
 3)   Τομείς που θα είναι ιδιαιτέρως σημαντικοί υπό τους όρους του περιβαλλοντικού, οικονομικού, και εργασιακού τους αποτυπώματος στην ευρύτερη οικονομία θα είναι η παροχή ενέργειας (κυρίως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας), ο κατασκευαστικός – οικοδομικός τομέας, οι μεταφορές και συγκοινωνίες, οι βασικές βιομηχανίες, η γεωργία και η δασοκομία.
 4)   Οι «καθαρές» τεχνολογίες είναι ήδη ο τρίτος  μεγαλύτερος τομέας χρηματοδότησης για καινοτομία μετά την πληροφορική και την βιοτεχνολογία στην Αμερική, ενώ το κεφάλαιο για την πράσινη καινοτομία στην Κίνα διπλασιάστηκε στο 19% των ολικών επενδύσεων τα τελευταία χρόνια.
 5)   Στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μόνο βρήκαν νέες δουλειές 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι τα τελευταία χρόνια, και η προοπτική για αύξηση των θέσεων εργασίας είναι τεράστια. Μέχρι το 2030 οι θέσεις εργασίας στην εναλλακτική ενέργεια μπορούν να αυξηθούν στα 2,1 εκατομμύρια στον τομέα του ανέμου και στα 6,3 εκατομμύρια στην ηλιακή ενέργεια.
 6)   Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας  παράγουν περισσότερες δουλειές απ΄ ότι τα ορυκτά καύσιμα. Οι προγραμματισμένες επενδύσεις 630 δις δολαρίων μέχρι το Αποθήκευση 2030 μεταφράζονται σε τουλάχιστον 20 εκατομμύρια επιπλέον θέσεις εργασίας στον τομέα αυτό.
 7)   Στην γεωργία 12 εκατομμύρια  μπορούν να προσληφθούν στον τομέα της βιομάζας για παραγωγή ενέργειας και σε σχετικές βιομηχανίες. Στην Βενεζουέλα για παράδειγμα η δημιουργία καυσίμων από αιθανόλη κατά 10% επί του συνόλου των καυσίμων μπορεί να δημιουργήσει ένα εκατομμύριο δουλειές μέχρι το 2012.
 8)    Μια παγκόσμια στροφή προς τα ενεργειακά αυτόνομα κτίρια μπορεί να δημιουργήσει  εκατομμύρια δουλειές, καθώς και να κάνει «πράσινες» τις δεδομένες θέσεις εργασίας που υπολογίζονται σε 111 εκατομμύρια στον κατασκευαστικό τομέα.
 9)     Οι επενδύσεις στην ενεργειακή αυτονομία των κτιρίων μπορεί να δημιουργήσει επιπλέον 2-3,5 εκατομμύρια δουλειές μόνο στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, χωρίς να υπολογιστούν οι υπό ανάπτυξη χώρες.
10)   Σήμερα υπολογίζονται 10 εκατομμύρια θέσεις στη Κίνα και 500 χιλιάδες στην Βραζιλία στον τομέα της ανακύκλωσης και της διαχείρισης απορριμμάτων. Αυτός ο τομέας αναμένεται να  αυξηθεί ραγδαία σε πολλές χώρες εν όψει της αύξησης των τιμών των αγαθών.


30 Σεπτεμβρίου 2008,

Σαρηνάκης Δημήτρης,
Μέλος της ΜΚΟ ΣΟΛΩΝ