ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ: «ΚΑΘΑΡΟΣ ΑΕΡΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ»

thermaikos - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

thermaikos - Σόλων ΜΚΟ

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη παγκοσμίως εκδήλωση που είναι αφιερωμένη στην βιώσιμη μετακίνηση στην πόλη. Το θέμα του έτους, «Καθαρός αέρας για όλους», ενθαρρύνει τις τοπικές αρχές να διοργανώσουν πρωτοβουλίες με τις οποίες να προβάλλεται η σχέση μεταξύ κινητικότητας και ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα, και να δρομολογήσουν μόνιμα μέτρα για την περιστολή των επιβλαβών εκπομπών, όπως η καθιέρωση ζωνών χαμηλής εκπομπής ρύπων ή χώρων στάθμευσης και την καθιέρωση λεωφορειακών γραμμών μεταξύ αυτών και των αστικών κέντρων. 

Ο Επίτροπος Σταύρος Δήμας, αρμόδιος για το περιβάλλον, δήλωσε τα εξής: “Όλο και περισσότερος κόσμος συμμετέχει κάθε χρόνο στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας και το γεγονός αυτό καταδεικνύει πόσο σημαντικά θεωρούν τα ζητήματα των αστικών συγκοινωνιών οι ευρωπαίοι πολίτες. Δικαίως ανησυχούν για την ποιότητα του αέρα που αναπνέουν, επειδή η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει σοβαρά την υγεία του ανθρώπου. Στα δύο τρίτα του συνόλου των ευρωπαϊκών πόλεων σημειώνονται κατ’ εξακολούθηση υπερβάσεις των προτύπων ποιότητας του αέρα περιβάλλοντος. Επειδή η ρύπανση από τις μεταφορές αποτελεί μείζονα παράγοντα που συμβάλλει στο πρόβλημα, οφείλουμε να εξεύρουμε τρόπους για να περιστείλουμε τις εκπομπές και να καταστήσουμε τις πόλεις μας καθαρότερες και τόπους καλύτερης διαβίωσης.” 

Καθαρός αέρας για όλους
       Οι μεταφορές αποτελούν την κύρια αιτία της ρύπανσης στις ευρωπαϊκές πόλεις. Πρόσφατη έκθεση που δημοσιεύθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος αποκάλυψε ότι οι μεταφορές εξακολουθούν να αποτελούν τη μοναδική κύρια πηγή οξειδίων του αζώτου (NOx) και τη δεύτερη σημαντικότερη πηγή εκπομπής λεπτών σωματιδίων (PM10 και PM2.5) στην ΕΕ. Ενώ στα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ μειώνονται οι επιβλαβείς εκπομπές από τις μεταφορές, η ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα στις αστικές ζώνες. Το θέμα του έτους ‘Καθαρός αέρας για όλους’ ενθαρρύνει τις τοπικές αρχές να βελτιώσουν την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα σε τοπικό επίπεδο περιορίζοντας τις επιβλαβείς εκπομπές από τις μεταφορές. Παράλληλα, οι πολίτες παρακινούνται να αλλάξουν συμπεριφορά στις μετακινήσεις τους και να στηρίξουν μέτρα βελτίωσης των υποδομών για δημόσιες συγκοινωνίες, ποδηλάτες και πεζούς. 

Διαρκής κληρονομιά
       Με την Εβδομάδα Κινητικότητας επιδιώκεται να αλλάξει η συμπεριφορά του κόσμου στις μετακινήσεις του, με την προσφορά εναλλακτικών ως προς το αυτοκίνητο λύσεων φιλικών για το περιβάλλον. Δίνεται στο κοινό η ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν δοκιμαστικά εναλλακτικές μορφές μεταφορών, στις δε τοπικές αρχές να δοκιμάσουν, σε κατάσταση λειτουργίας, νέα δρομολόγια και υποδομές. Διασφαλίζεται διαρκής κληρονομιά, καθώς οι συμμετέχουσες χώρες ενθαρρύνονται να δρομολογήσουν τουλάχιστον ένα μόνιμο πρακτικό μέτρο. Πρόσφατα παραδείγματα αποτελούν η εγγύηση επιστροφής των χρημάτων στους πελάτες στην Φρανκφούρτη εάν το δρομολόγιο των δημόσιων συγκοινωνιών καθυστερήσει περισσότερο από 10 λεπτά, και ο δικτυακός τόπος της πόλης του Εδιμβούργου (www.educatedtravel.info/) που ενθαρρύνει τον κόσμο να εξετάσει τις επιλογές μετακίνησής του, ειδικά όταν πρόκειται για νέες επιλογές με προορισμό ένα σχολείο, κολλέγιο ή πανεπιστήμιο. Σε πολλές πόλεις το αποκορύφωμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας είναι μια μέρα χωρίς αυτοκίνητο. 

Η συμμετοχή αυξάνεται
       Η εκδήλωση από τότε που εγκαινιάστηκε το 2002 εξαπλασιάστηκε ως προς τον αριθμό των πόλεων που συμμετέχουν. Τον περασμένο χρόνο, ο αριθμός αυτός έφτασε σε ύψη ρεκόρ με περισσότερες από 2.000 πόλεις σε 36 χώρες. Εφέτος αναμένεται να συμμετάσχουν πάνω από 200 εκατομμύρια κόσμου. Οι πόλεις και κωμοπόλεις στα περισσότερα κράτη μέλη και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ) προγραμματίζουν να διοργανώσουν εκδηλώσεις για να αυξήσουν τη συνειδητοποίηση εναλλακτικών επιλογών μεταφορών. Συμμετέχουν επίσης ορισμένες τοπικές αρχές από άλλα μέρη του κόσμου, μεταξύ άλλων τη Βραζιλία, τον Καναδά, την Κολομβία, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.
       Ο συντονισμός της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας διενεργείται από τρεις μη κυβερνητικές οργανώσεις εξειδικευμένες σε ζητήματα αστικού περιβάλλοντος: την Eurocities, την Energie-Cités και την Climate Alliance. Η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προσφέρει χρηματοδοτική στήριξη και διοργανώνει ετήσια απονομή βραβείων Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας στο καλύτερο πρόγραμμα δραστηριοτήτων και μέτρων. 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τον δικτυακό τόπο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας στη διεύθυνση: www.mobilityweek.eu  

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα και τις εκπομπές:
http://ec.europa.eu/environment/air/quality/legislation/pdf/etcacc_2007_analysis_2006.pdf

http://themes.eea.europa.eu/IMS/CSI (βλέπε CSI004 – αξιολόγηση δημοσιευθείσα τον Απρίλιο 2008)
 

http://reports.eea.europa.eu/technical_report_2008_7/en
 

Υπάρχει βίντεο με ειδήσεις, διαθέσιμο στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
http://www.tvlink.org/home.cfm?dg=env 
 

ΠΗΓΗ: http://ec.europa.eu/ellada/news/news/20080917mobilityweek_el.htm