1

ΠΩΣ Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΦΥΣΤΙΚΙΩΝ ΙΣΟΔΥΝΑΜΕΙ ΜΕ ΠΡΟΔΟΣΙΑ!!!

Τον Ιούνιο που πέρασε  μια ασυνήθιστη κρίση σκιάσε τις σχέσεις ΗΠΑ και Ισραήλ. Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισραήλ Ρίτσαρντ Τζόουνς έγραψε ένα αυστηρό γράμμα προς τον υπουργό οικονομικών του Ισραήλ Ρόννυ Μπαρ-Ον και προς τον πρωθυπουργό  Εχούντ Ολμέρ, στο οποίο κατηγορεί το Ισραήλ ότι έχει εμπορικές συναλλαγές με το Ιράν, παραβιάζοντας Ισραηλινούς νόμους απαγόρευσης εμπορικών σχέσεων με εχθρικές χώρες. 

 Το «κρυφό αντικείμενο του πόθου» που δημιούργησε την αντιπαλότητα είναι το κυριότερο προϊόν εξαγωγής του Ιράν: το κελυφωτό φυστίκι. Η Αμερικανική κυβέρνηση κατηγόρησε το Ισραήλ ότι αγοράζει φυστίκια από το Ιράν, αφού πρώτα τα «βαφτίζει» Τούρκικα. Το ζήτημα αποκτά ιδιαίτερη σημασία αφού, όπως αποκαλύπτεται, από την μια πλευρά το Ισραήλ είναι ο μεγαλύτερος κατά κεφαλήν καταναλωτής φυστικιού, δυναμικότητας 20 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ οι Αμερικανοί παραγωγοί φυστικιού κατέχουν μόνο το 5% αυτής της αγοράς, και από την άλλη την εποχή που ξέσπασε η κρίση του φυστικιού η κατανάλωση ήταν στο ζενίθ λόγω του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.
       Στην συνέχεια ο πρεσβευτής Ρ. Τζόουνς ισχυρίζεται ότι παρά τις σχετικές αποκαλύψεις, η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν έχει λάβει μέτρα, και συνεχίζει να  δηλώνει ότι το φυστίκι εισάγεται από την Τουρκία. Η Αμερικανική κυβέρνηση, και η Υπηρεσία Γεωργίας (United States Department of Agriculture)  ερεύνησε την Τούρκικη παραγωγή φυστικιού και κατέληξε ότι καλύπτει στο μεγαλύτερο ποσοστό την ντόπια ζήτηση και μικρό μέρος εξάγεται στην Ευρώπη και την Αμερική. Παρ’  όλα αυτά το Ισραήλ επέμεινε ότι το 83% της ποσότητας φυστικιού που καταναλώνει προέρχεται από την Τουρκία.
         Η Αμερικάνικη κυβέρνηση θα βοηθήσει σε ορισμένα προκαταρκτικά βήματα για την αποφυγή επιπλέον εισαγωγών φυστικιού από την εχθρική χώρα, όπως το να εκπαιδεύσει Ισραηλινούς τελωνιακούς στο να ξεχωρίζουν το Ιρανικό φυστίκι, και θα αποτρέψει έτσι το να  ενισχύεται  το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν με κάθε φυστίκι που καταναλώνει ο κάθε Ισραηλινός.