1

1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η “ΧΑΡΤΑ ΤΗΣ ΓΗΣ”

 Η Χάρτα Γης είναι μια δήλωση των θεμελιωδών αρχών για την οικοδόμηση μιας δίκαιης, βιώσιμης και ειρηνικής παγκόσμιας κοινωνίας στον 21ο αιώνα. Επικυρωμένη από χιλιάδες οργανώσεις και επιφανή παγκόσμια ιδρύματα, επιδιώκει να εμπνεύσει σε όλους τους ανθρώπους μια νέα αίσθηση αλληλεξάρτησης και κοινής ευθύνης για την ευημερία της ανθρώπινης οικογένειας και του ευρύτερου κόσμου διαβίωσης. Είναι μια έκφραση ελπίδας και μια πρόσκληση για μεγαλύτερη παγκόσμια συνεργασία και δράση σε μια κρίσιμη περίσταση στην ιστορία.

     Το συμπεριλαμβάνον ηθικό όραμα της Χάρτα Γης αναγνωρίζει ότι η προστασία του περιβάλλοντος, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η δίκαιη ανθρώπινη ανάπτυξη και η ειρήνη είναι αλληλεξαρτώμενα και αδιαίρετα. Παρέχει ένα σαφές, περιεκτικό πλαίσιο σκέψης και εξέτασης για αυτά τα ζητήματα. Το αποτέλεσμα είναι μια ευρέως αγκαλιασμένη και ενθαρρυντική σύλληψη για αυτό που αποτελεί μια βιώσιμη κοινότητα και βιώσιμη ανάπτυξη. Η Χάρτα Γης είναι ένα εμπνευσμένο έγγραφο το οποίο έχει επικυρωθεί από χιλιάδες οργανισμούς, από πολλούς διαφορετικούς τομείς, σε όλο τον κόσμο.
      Αλλά δεν είναι μόνο ένα έγγραφο. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Wangari Maathai, ενός μέλους της Επιτροπής Χάρτας Γης που επιτήρησε τη δημιουργία του, είναι μια “ζωντανή Χάρτα”. Τα λόγια του έχουν εμπνεύσει μια αναπτυσσόμενη αστική κοινωνική μετακίνηση για να προωθήσει το περιεκτικό όραμά του. Οι συμμετέχοντες στην  Πρωτοβουλία Χάρτα Γης είναι εκτεταμένοι, από αρχηγούς κυβερνήσεων μέχρι μαθητές … από διεθνείς αντιπροσωπείες μέχρι τοπικούς οργανισμούς … από παγκόσμιες εταιρείες μέχρι μικρές πόλεις. Η Χάρτα Γης έχει τη δύναμη να ενώνει ανθρώπους σε ένα κοινό σκοπό: σεβασμός και φροντίδα για ολόκληρη την κοινότητα της ζωής.
        Η Διεθνής Χάρτα Γης προσφέρει μια ποικιλία προγραμμάτων για να υποστηρίξει την διαδεδομένη χρήση της Χάρτας και για να προωθήσει ενεργά δεσμεύσεις στη δημιουργία ενός δίκαιου, βιώσιμου και ειρηνικού κόσμου. Δουλεύοντας με τις Θυγατρικές της και τους Συνεργάτες της, η ΔΧΓ ιδιαίτερα ενεργεί στους ακόλουθους τομείς:

      Εκπαίδευση Η Χάρτα Γης έχει αναγνωρισθεί ως ένα διεθνές έγγραφο αναφοράς από την ΟΥΝΕΣΚΟ. Έχει υιοθετηθεί από Υπουργεία Παιδείας, ενσωματώθηκε στα εθνικά προγράμματα σπουδών και χρησιμοποιήθηκε ως βάση για προγράμματα πανεπιστημιακού κύκλου. Η ΔΧΓ είναι ένας ενεργός συνεργάτης της ΟΥΝΕΣΚΟ στη προώθηση της Δεκαετίας των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση για την Βιώσιμη Ανάπτυξη (2005-2014).
      Επιχειρήσεις και Οργανισμοί Η ΔΧΓ προωθεί τη χρήση της Χάρτας για να εμπνεύσει οργανωτική ικανότητα υποστήριξης και ευθύνη, να προσπαθήσει για τα υψηλότερα πιθανά πρότυπα ηθικής απόδοσης, και να αξιολογήσει τις τιμές και τις πρακτικές ενάντια στην αναγνωρισμένη διεθνώς δήλωση της Χάρτας των κατευθυντηρίων αρχών της.
      Νεολαία Η Πρωτοβουλία Νεολαίας Χάρτας Γης (ΠΝΧΓ) εξουσιοδοτεί νέους ανθρώπους να αναμειχθούν στη δράση για την ικανότητα υποστήριξης. Ομάδες Νεολαίας Χάρτας Γης σε όλο τον κόσμο εργάζονται σε προγράμματα δράσης που εκτείνονται από τον τοπικό περιβαλλοντικό καθαρισμό και την ανεργία των νέων, στη συμμετοχή σε παγκόσμιες διαδικασίες διακυβέρνησης.
      Τοπικές και Εθνικές Κυβερνήσεις Η Χάρτα Γης έχει επισήμως αναγνωριστεί από εθνικές κυβερνήσεις και τα υπουργεία τους. Παραπάνω από 400 πόλεις και κωμοπόλεις σε όλο τον κόσμο έχουν επισήμως επικυρώσει τη Χάρτα Γης. Η ΔΧΓ συνεργάζεται με άλλες οργανώσεις για την υποστήριξη της έκθεσης για την εφαρμογή της Χάρτας στην κυβερνητική πολιτική, τον προγραμματισμό, και τη λειτουργική πρακτική σε όλα τα επίπεδα.
      Νόμος και Ηθική Η ΔΧΓ λειτουργεί με πρωτοβουλίες συνεργατών για τη προώθηση της χρήσης των Αρχών της Χάρτας Γης στη διαμόρφωση των διεθνών συμβάσεων, κωδίκων ηθικής, νομοθεσίας και προτύπων οργανωσιακής πρακτικής και αναφοράς.
      Θρησκεία Το πρόγραμμα της Χάρτας Γης για τη θρησκεία και την ικανότητα υποστήριξηςαφιερώνεται στην υποστήριξη θρησκευτικών και πρωτοβουλιών δια-πίστης στη δέσμευσή τους με τις μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις του καιρού μας. Ηγέτες και μελετητές πολλών θρησκευτικών παραδόσεων συμμετείχαν στη σύνταξη της Χάρτας.
      Η ΔΧΓ ως οργάνωση δεν συνδέεται με καμία θρησκευτική ή πολιτική οργάνωση ή ιδεολογία. Με το συμπεριλαμβανόμενο όραμά της για κοινές τιμές και ηθικές αρχές, η Χάρτα Γης χρησιμεύει ως το κοινό έδαφος για τη συνειδητοποίηση, τη δέσμευση και τη δράση για να βελτιωθεί ο κόσμος μας – σε πολλά όρια και διαφορές.  

Η Χάρτα Γης σε Δράση 
      Η Πρωτοβουλία Χάρτα Γης είναι μια αναπτυσσόμενη προσπάθεια των οργανισμών και των ατόμων που χρησιμοποιούν ενεργά τη Χάρτα Γης για να δημιουργήσουν θετική αλλαγή στον κόσμο. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την Πρωτοβουλία, σας προσκαλούμε να διαβάσετε Η Χάρτα Γης σε Δράση: Προς ένα Βιώσιμο Κόσμο (KIT Publishers, 2005).

      Η Χάρτα Γης σε Δράση είναι μια συλλογή πάνω από 70 θεματικών και περιγραφικών δοκιμίων που εμπνέονται από τη Χάρτα, και επιδεικνύουν τη πλούσια ποικιλομορφία των χρήσεων της. Το βιβλίο τονίζει τις πολλές δυνατότητες για δέσμευση της Χάρτας Γης στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος μας, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας της Χάρτας να γεφυρώσει τους Ισλαμικούς και Χριστιανικούς κόσμους (και πολλές άλλες παραδόσεις), να εμπνεύσει εξαιρετικά προγράμματα επίδειξης, και να δημιουργήσει μια μεγαλύτερη αίσθηση του κοινού σκοπού μεταξύ των ανθρώπων των διαφορετικών ημισφαιρίων, πολιτιστικών παραδόσεων, πολιτικών προοπτικών και επιπέδων οικονομικού πλούτου.

Ολόκληρο το βιβλίο μπορεί επίσης να “κατεβεί” δωρεάν από μια ειδική ιστοσελίδα, www.EarthCharterinAction.org.


Αυτή η ιστοσελίδα δημοσιεύει επίσης ένα συνεχές ρεύμα ειδήσεων και άρθρων σχετικά με την έμπνευση, Χάρτα Γης – σχετικά προγράμματα και πρωτοβουλίες σ’ όλη την υδρόγειο.