ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ & ΚΑΛΗ ΘΕΛΗΣΗ, ΣΥΝΘΕΣΗ & ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΕΩΝ

ΔΕΚΑ ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΤΕ ΤΟ ΙΧΝΟΣ ΑΝΘΡΑΚΑ ΠΟΥ ΑΦΗΝΕΤΕ

images 26 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

images 26 - Σόλων ΜΚΟ1.      Κάντε τις μικρότερες διαδρομές με ποδήλατο ή με τα πόδια. Εάν πρέπει να οδηγήσετε, κάντε το οικολογικά – βάλτε το όχημα σε κίνηση χωρίς να πατήσετε γκάζι, αλλάξτε σε μεγαλύτερη ταχύτητα όσο το δυνατόν συντομότερα, κοιτάζετε μπροστά σας για να αποφύγετε απότομα φρεναρίσματα και επιταχύνσεις.
2.      Φυτέψτε ένα δέντρο. Ένα δέντρο μεσαίου μεγέθους απορροφά περίπου 6 κιλά CO2 το χρόνο, οπότε σε 40 χρόνια θα έχει απορροφήσει περίπου 250 κιλά.
3.      Χαμηλώστε το θερμοστάτη σας κατά 10C (εξοικονομείτετο 10% των εξόδων θέρμανσης).

4.      Όταν αερίζετε το σπίτι σας, ανοίγετε τα παράθυρα για λίγα μόνο λεπτά, αντί να αφήνετε τη θερμότητα να διαφεύγει για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Εάν αφήνετε ένα μικρό άνοιγμα όλη την ημέρα, η ενέργεια που απαιτείται για να μένει το σπίτι ζεστό τους έξι ψυχρότερους μήνες (εξωτερική θερμοκρασία 100C ή λιγότερο) δημιουργεί σχεδόν 1 τόνο εκπομπών CO2.
5.      Ζεσταίνετε μόνο όσο νερό χρειάζεται για το τσάι ή τον καφέ σας. Ζεσταίνοντας έναν ολόκληρο βραστήρα με νερό χρησιμοποιείτε σχεδόν τόση ενέργεια όση απαιτείται για να φωτίσετε το σαλόνι σας για ένα ολόκληρο βράδυ.
6.      Βεβαιωθείτε ότι το σπίτι σας διαθέτει καλή μόνωση, καθώς το 50% της θερμότητας διαφεύγει από τους τοίχους. Η μόνωση είναι καλή για το περιβάλλον και οικονομικά συμφέρουσα μακροπρόθεσμα.
7.      Ανακυκλώστε όσο μπορείτε. Ακόμη καλύτερα, μειώστε όπου είναι δυνατό την κατανάλωση. Αγοράζετε προϊόντα με λιγότερα υλικά συσκευασίας και χρησιμοποιείτε ανακυκλώσιμα και όχι μιας χρήσεως προϊόντα.
8.      Διατηρείτε τα ψυγεία και τους καταψύκτες καθαρά και μακριά από εστίες και κουζίνες. Έτσι αποδίδουν καλύτερα.
9.      Σβήστε φώτα και συσκευές που δε χρησιμοποιείτε. Μην αφήνετε τίποτε σε stand-by.
10.   Χρησιμοποιείτε οικονομικούς λαμπτήρες. Διαρκούν δέκα φορές περισσότερο από τους κοινούς λαμπτήρες, ενώ παράγουν έως και 400 κιλά λιγότερες εκπομπές, κόβοντας έως και 60€ από το λογαριασμό ρεύματος στη διάρκεια της ζωής τους.