ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΥΓΕΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟ 16ο ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ

Geneve panorama 520 1 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Geneve panorama 520 1 - Σόλων ΜΚΟEυρείες διακυμάνσεις στο υπέρβαρο και στην παχυσαρκία που επικρατούν σε όλη την Ευρώπη τονίζονται σε νέες αναλύσεις που δημοσιεύθηκαν στο 16ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο της Παχυσαρκίας.

        Καθώς τα δεδομένα δεν είναι ακόμα αυστηρά συγκρινόμενα, λόγω των διαφορετικών πληθυσμών των δειγμάτων, εύρος ηλικιών και δειγματοληπτικών μεθόδων, διαθέσιμες εκτιμήσεις δείχνουν ότι όλες οι χώρες εκτός από την Εσθονία, την Λετονία, την Ρουμανία και την Ελβετία, αναφέρουν ότι η πλειοψηφία ενήλικων ανδρών ήταν υπέρβαροι, ενώ έξι χώρες απαρίθμησαν περισσότερο από το μισό του γυναικείου πληθυσμού ως υπέρβαρες.

Νέα στοιχεία για την Αγγλία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Λετονία και την Λιθουανία δείχνουν ότι τα ποσοστά στατιστικών παχυσαρκίας αυξήθηκαν και για τα δυο φύλα σε σύγκριση με τα αποτελέσματα προγενέστερων ερευνών, όμως σε 10 χώρες δεν ήταν διαθέσιμη η ενημέρωση στοιχείων.
Το υψηλότερο ποσοστό παχυσαρκίας που επικρατεί στους άνδρες έχει βρεθεί στην Κύπρο, ακολουθεί με μικρό ποσοστό διαφοράς η Αγγλία όπου σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα είναι περίπου στο 25%. Το υψηλότερο ποσοστό παχυσαρκίας που επικρατεί στις γυναίκες βρέθηκε στην Αγγλία και στη Σκωτία στο 25-26%.


Η μέγιστη τιμή συνδυασμού υπέρβαρου και παχυσαρκίας έχει αναφερθεί στους άνδρες της Κύπρου ενώ στις γυναίκες, η Σκωτία κατέχει το υψηλότερο ποσοστό σχεδόν στο 60%.

        Νεώτερα στοιχεία στην Ευρώπη έρχονται από έρευνα του 2008 στην Γερμανία και τονίζει την σημασία της κατανόησης των διαφορών σε τεχνικές έρευνες κατά την εκτίμηση αξιολόγησής τους. Η Εθνική Έρευνα Καταναλωτή (published) από το Ινστιτούτο Max Rubner δείχνει μια συνολική επικράτηση παχυσαρκίας του 20.5% για τους άνδρες και 21.1% για τις γυναίκες. Ο συνδυασμός υπέρβαρου με παχυσαρκία στο σύνολό του ήταν 66% για τους άνδρες και 50.6% για τις γυναίκες.

        Τα στοιχεία αυτά είναι χαμηλότερα από τις προαναφερόμενες εκτιμήσεις, γεγονός που έκανε επικρατέστερη την παχυσαρκία του 22.5% για τους άνδρες και το 23.3% για τις γυναίκες με βάση το Bertelsmann Health Monitor, και είναι εμφανώς χαμηλότερα από την εκτίμηση του συνδυασμού υπέρβαρου και παχυσαρκίας που είναι 75.4% για τους άνδρες και 59% για τις γυναίκες. Αυτό μπορεί εν μέρει να απεικονίζει την διαφορά στο εύρος ηλικιών και στις μεθοδολογίες που ακολουθήθηκαν στις έρευνες.

         Επιπλέον η Πορτογαλία ανέφερε μια αύξηση στην παχυσαρκία στους άνδρες, ενώ στοιχεία από πέντε χώρες – Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία, Ουγγαρία και Σλοβακία- πρότειναν μία χαμηλότερη επικράτηση από τα προηγούμενα στοιχεία ερευνών. Οι διαφορές στις μεθοδολογίες των ερευνών δυσκόλεψαν την ανάλυση των στοιχείων.

        Το ποσοστό της παχυσαρκίας στις γυναίκες αυξήθηκε επίσης και στο Βέλγιο, την Δανία και τη Σλοβακία, ωστόσο έρευνες τριών χωρών – Φινλανδία, Ουγγαρία και Πορτογαλία – κατέγραψαν χαμηλότερες μετρήσεις για τις γυναίκες, σε σχέση με προηγούμενη έρευνα.

Τετάρτη, 21 Μαΐου 2008

Παπαχρήστος Παρασκευάς 
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

Με την ευγενική παραχώρηση του: www.mednutrition.gr