ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΑΠΡΟΣΜΕΝΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΗΠΟΥΡΟΥΣ

compost - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

compost - Σόλων ΜΚΟΟ αναπάντεχος θάνατος ενός 47-χρονου άντρα στην Βρετανία από νεφρική ανεπάρκεια, σήμανε συναγερμό για όσους ασχολούνται με την κηπουρική. Ο άτυχος άνδρας πέθανε μετά από μία βδομάδα στην εντατική, αφού ανέπνευσε σύννεφο σκόνης όταν άνοιξε σακούλες που περιείχαν υπολείμματα από φυτά για κομποστοποίηση.
Οι γιατροί αρχικά δεν μπορούσαν να διαγνώσουν την αιτία της κατάστασής του, αλλά όταν πληροφορήθηκαν ότι αρρώστησε έπειτα από εργασία στον κήπο, με εξετάσεις αποκαλύφθηκε ότι έπασχε από οξεία ασπεργίλλοση, μια αντίδραση του οργανισμού σε σπόρους Ασπέργιλλου, ενός μύκητα ή μανιταριού που μεγαλώνει σε νεκρά φύλλα, σε σωρούς κομπόστ και σε αποσυντιθέμενα φυτικά υπολείμματα.

Οι σπόροι μπορεί να προκαλέσουν από απλή αλλεργική αντίδραση μέχρι και πολύ σοβαρά προβλήματα. Αν εισέλθει στον οργανισμό πολύ μεγάλη ποσότητα σπόρων, όπως συνέβη με τον άτυχο άνδρα, και σε συνδυασμό με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, ή προβλήματα στους πνεύμονες, τότε μπορεί να προκληθεί μέχρι και ο θάνατος.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση βέβαια, ο άτυχος Βρετανός αρρώστησε μια μέρα μετά την εργασία στον κήπο, αλλά εισήχθη στο νοσοκομείο μια βδομάδα αργότερα, οπότε και παραπονέθηκε για πόνους στο στήθος και δυσκολίες στην αναπνοή.
Οι γιατροί μετά από εξετάσεις θεώρησαν ότι έπασχε από πνευμονία, αλλά η θεραπεία με αντιβιοτικά δεν είχε επιτυχία. Όταν χορηγήθηκε φάρμακο μυκητοκτόνο ενδοφλεβίως, ήταν πολύ αργά.
Γενικώς προτείνεται από ειδικούς η χρήση προστατευτικών μέσων όταν χειριζόμαστε οργανικά απόβλητα σε αποσύνθεση, όπου σπόροι μυκήτων και μούχλας μπορούν να εισέλθουν στον οργανισμό με την εισπνοή και να βλάψουν τους πνεύμονες, και μεγαλύτερη προσοχή οι κηπουροί και οι αγρότες.

Σαρηνάκης Δημήτρης