ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟ «ΔΙΚΤΥΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ»

zakunthos gewlogiko fainomeno - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

zakunthos gewlogiko fainomeno - Σόλων ΜΚΟΝα και κάποια ευχάριστα νέα για την ανακούφιση του περιβάλλοντος. Ήδη το εργοστάσιο παραγωγής βιοαερίου στη χωματερή των Ταγαράδων στη Θεσσαλονίκη παρήγαγε μέσα στο 2007 ενέργεια 28 GWh. Μελλοντικά με αυτό τον τρόπο θα προσφέρεται τηλεθέρμανση* σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια σε απόσταση 2,5 km από το εργοστάσιο.

Το βιοαέριο είναι βιολογικό καύσιμο που παράγεται από την ζύμωση των αστικών απορριμμάτων (βιομάζα), και αποτελείται κυρίως από μεθάνιο σε μεγάλο ποσοστό, διοξείδιο του άνθρακα, και υδρογόνο, άζωτο, μονοξείδιο του άνθρακα, υδρόθειο, και υδρατμούς σε πολύ μικρότερα ποσοστά. Έτσι το βιοαέριο που παράγεται ούτως ή άλλως από μεγάλες χωματερές ελεύθερα, επιβαρύνει το περιβάλλον με αέρια θερμοκηπίου.

Στις 9 Απριλίου θα ξεκινήσει το συνέδριο του «Δικτύου Ενεργειακές Πόλεις» στην Ιρλανδία. Ένα από τα 250 μέλη του είναι ο σύνδεσμος των ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης που πραγματοποίησε το παραπάνω έργο, και θα το παρουσιάσει στο συνέριο.

Στην χώρα μας εργοστάσια παραγωγής βιοαερίου για ενέργεια αλλά και για θέρμανση υπάρχουν επίσης στα Α. Λιόσια (ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια παγκοσμίως!) και στο εργοστάσιο βιολογικού καθαρισμού στα Γιάννενα, όπου ενέργεια από το βιοαέριο χρησιμεύει στην λειτουργία του εργοστασίου.

Σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις όπως η Βιέννη ή η Φραγκφούρτη παράγεται ηλεκτρικό ρεύμα από τα απορρίμματα των κατοίκων. Στη Σουηδία βιοαέριο χρησιμοποιείται ήδη σε αυτοκίνητα και λεωφορεία, και πρόσφατα παρουσιάστηκε τραίνο που κινείται με βιοαέριο. Το τραίνο θα μεταφέρει μέχρι 54 επιβάτες και θα αναπτύσσει ταχύτητα μέχρι 130 χλμ/ ώρα, ενώ θα έχει αυτονομία για 600 χλμ. 

*Η τηλεθέρμανση αποτελείται από ένα αγωγό μεταφοράς θερμού νερού από ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας προς μια πόλη, που δεν πρέπει να απέχει περισσότερο από 30 km από αυτήν, και η διανομή του μέσω ενός δικτύου στα κτίρια της πόλης. Το θερμό νερό επιστρέφει στο εργοστάσιο όπου θερμαίνεται ξανά.

Σαρηνάκης Δημήτρης