ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΟΙ ΑΙΩΝΙΟΙ ΠΑΓΟΙ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ

- Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

panarxaio nero - Σόλων ΜΚΟΤο τέλος του καλοκαιριού στο νότιο ημισφαίριο βρίσκει την παγωμένη Ανταρκτική συρρικνωμένη. Φωτογραφίες και βίντεο που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από το Βρετανικό Ανταρκτικό Κέντρο Ερευνών (ΒΑS) δείχνουν ότι έχει αποκολληθεί ένα τεράστιο παγόβουνο από τις νοτιοδυτικές ακτές, με αποτέλεσμα να κρέμεται από μια κλωστή η παγοκρηπίδα Γουίλκινς. Ενας γιγάντιος όγκος αιώνιων πάγων, ηλικίας αρκετών εκατοντάδων ετών, με έκταση 14.500 τ.μ.  

Οι ειδικοί αποδίδουν το γεγονός στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και υπογραμμίζουν ότι σε αυτήν τη δυσπρόσιτη γωνιά του Νότιου Πόλου η θερμοκρασία αυξάνεται γρηγορότερα από κάθε άλλο μέρος του πλανήτη τα τελευταία 50 χρόνια. Κατά προσέγγιση μισό βαθμό Κελσίου ανά δεκαετία.
Παγοκρηπίδες ονομάζονται οι «νησίδες» πάγου που επιπλέουν κατά μήκος των ακτών της Ανταρκτικής. Τουλάχιστον άλλες έξι (Κανάλι του Πρίγκιπα Γουσταύου, Νησίδα Λάρσεν, Λάρσεν Β, Γουόρντι, Μάλερ και Τζόουνς) έχουν αποκολληθεί στη διάρκεια των τελευταίων ετών, αλλά η Γουίλκινς είναι η μεγαλύτερη που ετοιμάζεται να υποκύψει στην κλιματική αλλαγή.

Αν και η στάθμη της θάλασσας δεν αναμένεται να αυξηθεί στην περιοχή όταν κατακερματιστεί σε πολλά παγόβουνα η παγοκρηπίδα, ωστόσο θα μείνουν εκτεθειμένοι οι πάγοι της ξηράς στο συγκεκριμένο σημείο, οπότε αναμένεται να αποσταθεροποιηθούν γρηγορότερα. Συνέπεια της τήξης των πάγων της ξηράς θα είναι η αύξηση της στάθμης των θαλασσών, μια ακόμη από τις καταστροφικές συνέπειες του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Τη δεκαετία του 1990 οι επιστήμονες είχαν προβλέψει ότι η παγετονική προεκβολή Γουίλκινς θα λιώσει σε 30 χρόνια, επειδή η συγκεκριμένη περιοχή είναι αρκετά νότια και χειμώνα-καλοκαίρι επικρατούν ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες. Διαψεύστηκαν, όμως, καθώς η ταχύτητα με την οποία συντελούνται οι κλιματικές αλλαγές ξεπερνά κάθε φαντασία.

Βάσει των παρατηρήσεων του BAS και του Αμερικανικού Εθνικού Κέντρου Δεδομένων Χιονιού και Πάγου, το παγόβουνο αποκολλήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου, την τελευταία ημέρα του καλοκαιριού στο νότιο ημισφαίριο, ενώ η αποκόλληση της Γουίλκινς ξεκίνησε περίπου μια εβδομάδα αργότερα, στις 8 Μαρτίου. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τις επόμενες ημέρες θα είναι σε θέση να κάνουν ακριβέστερες προβλέψεις για το μέλλον της παγοκρηπίδας.


ΜΑΚΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ
Ελεύθερος Τύπος
http://www.e-tipos.com/newsitem?id=30370

Σαρηνάκης Δημήτρης