1

ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΣΤΗΝ ΤΑΪΛΑΝΔΗ

Πενθήμερη διάσκεψη, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και με τη συμμετοχή 163 χωρών, ξεκίνησε τη Δευτέρα στην Μπανγκόκ με στόχο την κατάρτιση έως το 2009 του νέου οδικού χάρτη κατά της κλιματικής αλλαγής.
Μετά τις μαραθώνιες συνομιλίες του περασμένου Δεκεμβρίου στο Μπαλί της Ινδονησίας, η διάσκεψη αποτελεί το επόμενο βήμα των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία που θα διαθεχθεί το Πρωτόκολλο του Κιότο το 2012.
 

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπανι Κι Μουν σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του απηύθυνε έκκληση στους μετέχοντες να είναι «φιλοδοξοι» στους στόχους τους και να εργαστούν «σκληρά» για τη σωτηρία του πλανήτη από την παγκόσμια θέρμανση.
«Συγκεντρωθήκατε για να ξεκινήσετε μια διαδικασία συζητήσεων που έχουν στόχο να αλλάξουν τον ρου της ιστορίας»τόνισε ο Μπαν Κι Μουν, σημειώνοντας ότι η διάσκεψη της Μπανγκόκ συνιστά «την αφετηρία εντατικών διαπραγματεύσεων για τα επόμενα δύο χρόνια».

Αν και όλες οι χώρες στα λόγια τάσσονται υπέρ της επίτευξης συμφωνίας, υπάρχουν πολλές διαφωνίες στον τρόπο επίτευξης του στόχου αυτού. 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες -η μόνη μεγάλη βιομηχανική χωρα που δεν έχει επικυρώσει το Πρωτόκολλο του Κιότο- με την υποστήριξη της Ινδίας ,της Κίνας και της Βραζιλίας, διαφωνούν για τα ποσοστά μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου, ενώ η Ευρωπαικη Ένωση έχει καταστήσει σαφές πως οι ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες πρέπει να ηγηθούν των προσπαθειών για την σωτηρία της γης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=886815&lngDtrID=252

Σαρηνάκης Δημήτρης