Creative Commons License
Είναι ελεύθερη: για Διανομή: για αναπαραγωγή, διανομή, παρουσίαση στο κοινό του Έργου. Υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις >>>
ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑ ΦΑΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΥΠΕΡΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Ο ΗΘΙΚΟΣ ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ PDF Εκτύπωση E-mail
ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑ ΦΑΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΥΠΕΡΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

blue-prooptiki commonΗ Ιστορία της ανθρωπότητας είναι γεμάτη από τρία περιεχόμενα: από συμφέροντα, από ηθικολογικές θεωρήσεις και από συνθήκες ισορροπιών.

Το πραγματικό πεδίο που αποτελεί τον κίνδυνο δεν είναι τα συμφέροντα και οι συνθήκες, αλλά η ψυχολογική τους εποικοδόμηση που σκιάζεται τόσο από ορθολογικές όσο και από ηθικολογικές στρατηγικές προοπτικές.

Τα συμφέροντα τα ερμηνεύουμε ανάλογα με το πεδίο ταύτισής μας καθώς και την λογική ανάλυση και σύνθεση των δεδομένων.

Οι συνθήκες είναι απλώς μοχλοί και τα γεγονότα δεν είναι παρά φαντάσματα του μακρινού ή του κοντινού παρελθόντος που τα ερμηνεύουμε και αντιμετωπίζουμε σύμφωνα με τις πεποιθήσεις και τις ταυτίσεις μας.

Περισσότερα...
 
ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΥΤΟΠΙΚΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ, Η ΦΥΣΗ ΤΟΥΣ PDF Εκτύπωση E-mail
ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑ ΦΑΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΥΠΕΡΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

kateythnisiΗ Ιδεολογία είναι ένα σύνολο νοοτροπίας κατευθυντικής μέσω αρχών και σκοπών. Είναι ένα διαρθρωμένο σύστημα κατεύθυνσης, σχέσης, ερμηνειών και εννοιών με κατανόηση της πραγματικότητας μέσα από συνειδησιακές αποδοχές και όρια. Η «αλήθεια» στην έννοια της ιδεολογίας την διαφοροποιεί από την επινοημένη ουτοπία και την ουτοπική επινόηση, που στερείται αρμών αποτελεσματικότητας και πράξης. Αντιθέτως, η ουτοπική ιδεολογία, παρά το ότι υποκρίνεται ότι είναι καθολικός σκοπός και πνεύμα, στερείται σκοπού και, επομένως, δεν διέπεται από την ζωή, τις σχέσεις και το πνεύμα. Είναι, τελικά, μια επινόηση του άσκοπου, υπακούει στον ψυχαναγκασμό πλασματικής ωραιοποίησης των υποκειμένων.

Περισσότερα...
 
ΟΙ ΛΙΓΟΙ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ -ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΔΕΝ ΤΟΝ ΑΛΛΑΞΕ ΠΟΤΕ! Εκτύπωση E-mail
ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑ ΦΑΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΥΠΕΡΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Παρασκευή, 07 Απρίλιος 2017 12:17

gi-allagiTο επόμενο βήμα στην εξέλιξη της ανθρώπινης συνειδητότητας είναι η πρόοδος προς έναν πολιτισμό βασισμένο στην ενσυναίσθηση, την εμπιστοσύνη και την αλληλεγγύη, έναν πολιτισμό του Όλου.

Dr. Ervin Laszlo, “Η μεγάλη κβαντική αλλαγή”
"Η ανθρώπινη συνειδητότητα δεν είναι κάτι πάγιο και αμετάβλητο: η πολιτισμική ανθρωπολογία δείχνει ότι αναπτύχθηκε βαθμιαία σε ένα διάστημα χιλιετιών. Μέσα στα τριάντα ή πενήντα χιλιάδες χρόνια ιστορίας του σύγχρονου ανθρώπου, το ανθρώπινο σώμα δεν άλλαξε σημαντικά, ενώ η ανθρώπινη συνειδητότητα άλλαξε. Ποια θα είναι η επόμενη αλλαγή της; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν έχει απλώς θεωρητικό ενδιαφέρον: θα μπορούσε να καθορίσει την επιβίωση του είδους μας”.

Περισσότερα...
 
ΠΛΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΗΣΗ (της Ντένης Κωνσταντινίδη) PDF Εκτύπωση E-mail
ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑ ΦΑΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΥΠΕΡΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Τρίτη, 28 Φεβρουάριος 2017 15:17

plato bronze-610837Η πλατωνική πολεμική εναντίον των ποιητών προσκρούει στο παράδοξο ότι οι διάλογοι του Πλάτωνα μπορούν εύκολα να χαρακτηριστούν ποιητικοί. Ο ίδιος ο φιλόσοφος, άλλωστε, μοιάζει να διεκδικεί τον τίτλο της ποίησης για λογαριασμό του.

Η πλατωνική επίθεση στην Πολιτεία

Σε αυτόν τον διάλογο αναδεικνύεται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο η επικριτική στάση του Πλάτωνα απέναντι στην ποίηση.

Περισσότερα...
 
Η ΟΝΤΟΛΟΓΙΚΗ ΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ, ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ Εκτύπωση E-mail
ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑ ΦΑΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΥΠΕΡΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

sky-sun_solon_orgΣτην προσπάθειά του να λειτουργήσει ως ολοκληρωμένο ον, ο άνθρωπος τείνει προς το σημείο της ταύτισής του, το Είναι, του άπειρου και του απειροελάχιστου, του κόσμου και του μέρους, του υπέρτατου ή υπερβατικότερου και του πράττειν της φύσης. Ως μια ανέλιξη της φύσης και ως μια έκφραση του πνεύματος, ο άνθρωπος πάσχει –από εξελικτική σκοπιά– κι έτσι προσπαθεί να διευρύνει την οντολογική του αγωγιμότητα.

Περισσότερα...
 
ΟΙ ΟΥΡΑΝΟΙ ΔΙΗΓΟΥΝΤΑΙ… (του Hugh Ross) PDF Εκτύπωση E-mail
ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑ ΦΑΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΥΠΕΡΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Παρασκευή, 30 Δεκέμβριος 2016 10:01

ouranoi-dihgountai«Οι ουρανοί διηγούνται ακόμα και σήμερα την ύπαρξη του Θεού». Η φράση αυτή αποτελεί την απάντηση στο πολύ παλιό ερώτημα: «Είναι αυτό το ίδιο το Σύμπαν μια τελική λύση, στοιχείο που ενεργεί και αποφασίζει το ίδιο, ή υπάρχει μια άλλη πραγματικότητα, η θεότητα, που είναι πάνω και πέρα από αυτό, πριν από αυτό, που το δημιουργεί, το διαμορφώνει και το συντηρεί;»

Περισσότερα...
 
ΤΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ Ο ΧΩΡΟΣ (του Φοίβου Γκικόπουλου) Εκτύπωση E-mail
ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑ ΦΑΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΥΠΕΡΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Δευτέρα, 07 Νοέμβριος 2016 14:46

vitrovio-1Το σώμα είναι αδρανές∙ απλώς κατέχει έναν χώρο. Για να κινηθεί, να αντιδράσει, να αλλάξει, είναι αναγκαίο να επηρεάζεται από μια ζωτική αρχή∙ κι όταν αυτή η αρχή είναι παρούσα και δραστήρια, βρισκόμαστε σε θέση να παρατηρούμε τη δράση του, τον τρόπο με τον οποίο η ψυχή ή το πνεύμα χρησιμοποιούν για τους σκοπούς τους την ακατέργαστη ή θολή ύλη που βρίσκεται στη διάθεσή τους.

Οταν αφήνεται στον εαυτό του, το σώμα δεν κάνει άλλο από το να παραμένει αναλλοίωτο στον χρόνο. Ετσι λέει η καρτεσιανή παράδοση, που ανακυκλώνεται μέσα από τη μεταφορά ενός δυνητικού και εξαϋλωμένου software που ενεργοποιεί το hardware, δηλαδή ένα μικρό μυαλό γεμάτο με πλαστικά και μέταλλα.

Περισσότερα...
 
ΧΡΗΣΕΙΣ, ΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ & ΝΟΗΜΑ Εκτύπωση E-mail
ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑ ΦΑΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΥΠΕΡΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

xriseis 1Τα όρια της χρήσης του ανθρώπινου ψυχισμού, όπως φαίνεται και από τον ανθρώπινο ψυχισμό των εποπτικών παραστάσεων, των δομικών στοιχείων του κόσμου και της σχέσης της ανθρώπινης με αυτά έχουν διευρυνθεί σε μια περίοδο όπου η συνείδηση της αιτιατής συνοχής του εαυτού μας και του κόσμου δεν έχει καλλιεργηθεί επαρκώς, ενώ το νόημα των χρήσεων είναι εντοπισμένο σε εκτονωτικές διαχύσεις και αντιφάσεις που είναι εντροπικές σε σχέση με τη διάρκεια της ευτυχίας και την πολιτιστική πρόοδο.

Περισσότερα...
 
Ο ΑΟΡΑΤΟΣ ΕΑΥΤΟΣ Εκτύπωση E-mail
ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑ ΦΑΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΥΠΕΡΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Τρίτη, 01 Νοέμβριος 2016 15:36

18“Κατά κάποιο περίεργο τρόπο, υποτιμούμε τα πράγματα από την στιγμή που τους δίνουμε έκφραση. Πιστεύουμε πως έχουμε βουτήξει σε απύθμενα βάθη, αλλά όταν επιστρέφουμε στη επιφάνεια, οι σταγόνες στα χλωμά μας ακροδάχτυλα, δεν μοιάζουν καθόλου με την θάλασσα από όπου προήλθαν. Οι θησαυροί που νομίσαμε πως ανακαλύψαμε, φαντάζουν στο φως της μέρας, σαν ψεύτικες πέτρες και κομμάτια από φτηνά γυαλιά.... Ωστόσο οι θησαυροί αυτοί υπάρχουν στ’ αλήθεια, κι εξακολουθούν να λαμπυρίζουν στο σκοτάδι ανάλλαχτοι.”, Maeterlinck*

Περισσότερα...
 
Ο ΝΟΥΣ, Η ΑΓΝΟΙΑ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ Ο ΠΟΝΟΣ Εκτύπωση E-mail
ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑ ΦΑΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΥΠΕΡΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Δευτέρα, 25 Ιούλιος 2016 13:49

agnoia-pragmatikotitasΤις περισσότερες φορές δεν βλέπουμε τον άλλο, βλέπουμε συνεχώς τον εαυτό μας. Δεν παρατηρούμε σχεδόν ποτέ την πραγματικότητα, μέχρι να μας συμβεί κάποια εκστατική εμπειρία. Βλέπουμε ότι προβάλλει, ή ότι ερμηνεύει ο νους: ζούμε στην ερμηνεία, στο μάτριξ των νοητικών προγραμμάτων που διαθέτουμε, σύμφωνα με τις προσδοκίες, τις μεθόδους αξιολόγησης. ... Ο νους εκπαιδεύεται να κοιτάζει αόριστα ένα λουλούδι με το βλέμμα του βοτανολόγου, και μια καρδιά με τη γνώση ενός ανατόμου. Κανείς επιστήμονας δεν βρήκε αναλύοντας ένα τριαντάφυλλο, αυτό που ονομάζουμε ομορφιά...Τα πάντα έγιναν βαρετά, προβλέψιμα. Χάθηκε η μαγεία... Όλη μας η ζωή είναι μια ερμηνεία.... 

Περισσότερα...
 
Ο ΠΥΡΗΝΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑΣ (του Γιώργη Παπανικολάου) Εκτύπωση E-mail
ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑ ΦΑΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΥΠΕΡΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

pyrinas oria syn fractalΣήμερα είναι πλέον επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι το DNA διέπεται από ένα είδος νόησης, αφού εμπεριέχει το σχέδιο και τις γενετικές πληροφορίες που προσδιορίζουν την βιολογική ανάπτυξη όλων των κυτταρικών μορφών ζωής. Το πώς και σε ποιο βαθμό θα πραγματωθεί αυτό το σχέδιο εξαρτάται τόσο απ' το ίδιο το ον που αφορά όσο κι απ' το περιβάλλον που θα βρεθεί. Έτσι, θα υπάρξουν άτομα που, σε συνάρτηση με τις συνθήκες του περιβάλλοντος, θα μπορέσουν να εκδηλώσουν και ν' αναπτύξουν πλήρως τις δυνατότητες των γονιδίων τους, αλλά θα υπάρξουν και άτομα που δεν θα μπορέσουν να κάνουν κάτι τέτοιο.

Περισσότερα...
 
ΟΣΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΙΠΑΝΕ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ (του Μάνου Δανέζη) Εκτύπωση E-mail
ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑ ΦΑΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΥΠΕΡΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Παρασκευή, 01 Απρίλιος 2016 13:44

TIME 500Φιλοσοφικά Προβλήματα της έννοιας Χρόνος

O σκεπτικισμός στην έννοια και τη φύση του χρόνου αποτέλεσε πάντοτε τη βάση κάθε φιλοσοφικής αναζήτησης. Το πρόβλημα όμως είναι ότι η προσπάθεια αυτή, όπως αναφέρει και ο Étienne Klein στο βιβλίο του O Xρόνος (1997), βρίσκεται αντιμέτωπη με τις επόμενες τρεις βασικές δυσκολίες:

α. Δεν μπορούμε να μελετήσουμε το χρόνο διατηρώντας απόσταση από αυτόν, όπως έχουμε συνηθίσει να κάνουμε όταν ερευνούμε οποιοδήποτε αντικείμενο. Βεβαίως σε κάποιες περιπτώσεις μπορούμε να μετρήσουμε το χρόνο, αλλά όχι έξω από αυτόν, κρατώντας τον σε απόσταση, αφού βρισκόμαστε σταθερά «μέσα του» και ως εκ τούτου μας επηρεάζει αδιάκοπα.

Περισσότερα...
 
CARL JUNG: ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟ Εκτύπωση E-mail
ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑ ΦΑΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΥΠΕΡΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Carl Jung 1912Μια ανάλυση της πραγματικότητας του ανθρώπου και της κοινωνίας
Οι αναφορές περιλαμβάνονται στο βιβλίο του Carl Young «Το αρχέτυπο του ολοκληρωτισμού» των εκδόσεων Σταγειρία, το οποίο τυπώθηκε το 1990.

Κάθε ανθρώπινο ον έχει μια «σκιά». «Όλοι κλείνουμε μέσα μας έναν –στατιστικό- εγκληματία, όπως και έναν αντίστοιχο τρελό ή άγιο». Η φύση του εντός μας θηρίου είναι η «πανίσχυρη τάση για κυριαρχία». Αυτή η τάση, είναι υπαρκτή σε όλα τα ανθρώπινα όντα. Επειδή αναγνωρίζεται μέσα μας και αντίκειται των νόμων του κράτους και της θρησκείας, την αρνούμαστε και την απωθούμε από τη συνείδησή μας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι με αυτό τον τρόπο «ξεμπερδέψαμε». Απεναντίας, αυτή η ανώριμη στάση απέναντι στη μοχθηρή όψη του εαυτού μας –η άρνησή της- έχει ως επικίνδυνη συνέπεια, να «βλέπουμε στον αντίπαλο, τα δικά μας σφάλματα μεγαλωμένα σε απίστευτο βαθμό». Αυτό δεν σημαίνει ότι οι άλλοι είναι άγιοι και εμείς οι κακοί αλλά ότι ο καθένας προβάλει στον άλλο τη σκιά του.

Περισσότερα...
 
ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΠΟΤΕ (του Μάνου Δανέζη) Εκτύπωση E-mail
ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑ ΦΑΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΥΠΕΡΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

thanatosΠως η σύγχρονη αστροφυσική ακυρώνει το φαινόμενο του θανάτου!

Η γεωμετρία του Σύμπαντος
Όταν αναφερόμαστε σε μια γεωμετρία, θεωρούμε αυτονόητη την ύπαρξη ενός χώρου μέσα στον οποίο αυτή αναπτύσσεται και τις ιδιότητες του οποίου περιγράφει.
Στα μαθηματικά, στο μαθηματικό Κόσμο, η έννοια του χώρου είναι ιδεατή -νοητή και δεν έχει καμία μα καμία σχέση με την υλική πραγματικότητα. Ομοίως και τα γεωμετρικά σχήματα που μορφοποιούνται εντός του είναι ιδεατά – νοητά και άυλα και δεν έχουν καμία μα καμία σχέση με την υλική πραγματικότητα.

Περισσότερα...
 
Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΙΟΦΑΝΕΙΑΣ Εκτύπωση E-mail
ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑ ΦΑΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΥΠΕΡΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Mandel satelliteΗ εικόνα που έχουμε για τον κόσμο και τη θέση μας σε αυτόν έχει την αντιστοιχία της σε κάποια κοσμολογία. Αν και η εποχή μας χαρακτηρίζεται από μια υλιστική κοσμοθεώρηση, αυτή φαίνεται να αποτελεί ένα ίζημα του παρελθόντος. Υπάρχουν εξελίξεις στην επιστήμη που προκαλούν ρωγμές στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε έως τώρα τον "αντικειμενικό" και "μετρήσιμο" κόσμο. Η ανάδειξη από τον καθηγητή υψηλών ενεργειών Fritjof Capra το 1974, με το βιβλίο του "Το ταό και η φυσική"[1], ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στη φυσική μπορούν να παραλληλιστούν με την κοσμοθεωρία και τις μυστικιστικές εμπειρίες των ταοϊστών αποτελούν ένα παράδειγμα. 

Περισσότερα...
 
ΣΥΓΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ – ΜΙΑ ΜΗ ΑΙΤΙΑΚΗ ΣΥΝΔΕΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Εκτύπωση E-mail
ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑ ΦΑΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΥΠΕΡΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

sigxronikotitaO σύγχρονος άνθρωπος αντιλαμβάνεται τον κόσμο μέσα από την αρχή της αιτιότητας. Αυτή η αρχή, η οποία είναι συνώνυμη με την αρχή της τοπικότητας, προϋποθέτει ότι η επικοινωνία μεταξύ δύο (ή περισσοτέρων) γεγονότων, με άλλα λόγια η ενεργειακή μετάδοση της πληροφορίας για τη μεταξύ τους αλληλεπίδραση, δεν μπορεί να συμβεί γρηγορότερα από την ταχύτητα του φωτός. Πρόσφατα ωστόσο, η σύγχρονη κβαντική φυσική έχει αναδείξει φαινόμενα στα οποία αυτή η αρχή φαίνεται να παραβιάζεται.

Περισσότερα...
 
ΑΛΛΟΤΡΟΠΙΑ, ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΗ ΑΡΑΙΟΤΗΤΑ & ΦΑΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Εκτύπωση E-mail
ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑ ΦΑΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΥΠΕΡΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

subdivision radial linkΑν και η εποχή μας χαρακτηρίζεται από την τεχνολογική και πληροφοριακή επανάσταση,  αυτή δεν έχει το αντίστοιχό της στο επίπεδο της συνείδησης. Η σημερινή εννοιολογική κατανόηση του κόσμου βρίσκεται σε υστέρηση σε σχέση με τη μαθηματική του περιγραφή. Αυτό δεν είναι κάτι νέο.  Ο κατά πολλούς "πολυμαθέστερος ανήρ μετά τον Αριστοτέλη" [1] Βίλχελμ Λάιμπνιτς στο δοκίμιό του για την ανθρώπινη νόηση [2] διατύπωσε τη θέση ότι πάντα υπήρχε μια υστέρηση στην εννοιολογική ολοκλήρωση και κατανόηση των μαθηματικών που χρησιμοποιούνται. Ουσιαστικά, αυτός ήταν ο λόγος που ο Λάιμπνιτς κινήθηκε σε αντίθετο δρόμο από αυτόν του Ντάβιντ Χίλμπερτ, ο οποίος επιχείρησε να εκβάλλει την "εννοιολογική προοπτική" των γεωμετρικών συμβόλων.

Περισσότερα...
 
ΖΩΗ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟΝ CARL JUNG Εκτύπωση E-mail
ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑ ΦΑΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΥΠΕΡΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

carl-jungΜε έχουν ρωτήσει αρκετές φορές τι πιστεύω για το θάνατο, γι’ αυτό το τελείωμα της ανθρώπινης ύπαρξης. Ο θάνατος είναι απλά γνωστός ως το τέλος. Είναι η τελεία που τοποθετείται στο τέλος της πρότασης και δεν ακολουθείται παρά μόνο από αναμνήσεις ή τα αποτελέσματα των πράξεών μας. Πάντως, όσο αφορά το άτομο που πεθαίνει, η άμμος της κλεψύδρας έχει τελειώσει. Ήρθε ο καιρός να αναπαυτεί η πέτρα που κυλούσε.

Περισσότερα...
 
ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΚΑΙ Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΤΟΥ Εκτύπωση E-mail
ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑ ΦΑΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΥΠΕΡΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

eye planetary«Ο κόσμος τείνει προς μια καθολική Διαύγεια και έτσι η Αραιότητα είναι μια ποιότητα του κόσμου. Η Αραιότητα είναι περιεκτική σε Παρουσία Ομορφιά και Ποιότητα.

Μέχρι τώρα ο κόσμος αναπτυσσόταν πάνω στην αλλοτροπία, τη διαφοροποίηση στην έκφραση της ποιότητας με αλλαγή της διάταξης και της οργάνωσης του ίδιου συστατικού μέρους του. Έτσι ζούσε και το ανθρώπινο άτομο. Τώρα όμως πρέπει να αναδειχθεί η Περιεκτική Αραιότητα, με αραιότητα που φωτίζει διαυγαστικά το ίδιο το πεδίο της ενότητας και όχι τις χωρισμένες μορφές.

Περισσότερα...
 
Η ΚΒΑΝΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΩΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Εκτύπωση E-mail
ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑ ΦΑΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΥΠΕΡΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

kvantiki-fysikiΤα τελευταία χρόνια κερδίζουν έδαφος οι θεωρήσεις που θέλουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο να λειτουργεί με έναν πιο ολοκληρωμένο και αποκεντρωμένο τρόπο χειρισμού δεδομένων και ανάκτησης πληροφοριών, όπως θα έκανε ένας κβαντικός υπολογιστής. Έχουμε άραγε έναν ‘‘κβαντικό υπολογιστή’’ για εγκέφαλο και τι θα σήμαινε αυτό; Μήπως βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο στάδιο εξέλιξης της ανθρώπινης συνείδησης; Κάποιοι υποστηρίζουν ότι μία νέα συνείδηση αγωνίζεται τώρα για να γεννηθεί…

Περισσότερα...
 
H. ARENDT: ΠΟΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ; Εκτύπωση E-mail
ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑ ΦΑΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΥΠΕΡΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

arendtHannah Arendt 1906-1975 ---  Η Σωκρατική πολιτική πράξη: Ανακάλυψη του άλλου και όχι αντιπαράθεση

§1: Η Χάνα Άρεντ φιλοσοφεί, γιατί θέλει να σκέπτεται πολιτικά. Και σκέπτεται πολιτικά, επειδή φιλοσοφεί Τι μπορεί να σημαίνει αυτό, όταν πάντοτε πλανιέται πάνω από τα κεφάλια των ανθρώπων, κάπως σαν μια επιμνημόσυνη δέηση, το αγεφύρωτο χάσμα ανάμεσα  στην πολιτική και τη φιλοσοφία; Πολύ στοχαστικά η Χ. Άρεντ μας προειδοποιεί σχετικά: η ουσία της πολιτικής αναζητείται στον λόγο και την πράξη των ανθρώπων ως τέτοιων και διόλου δεν ταυτίζεται με την ιδιοτελή πολυπραγμοσύνη του κάθε  ανεπάγγελτου, αλλά βαθύπλουτου φτωχοπρόδρομου της επαγγελματικής πολιτικής.

Περισσότερα...
 


Social Media

Photo Gallery

Διαφήμιση
Σόλων, για τη Σύνθεση και τον Οικολογικό Πολιτισμό - Copyright © 1990-2012 - Επικοινωνία