Creative Commons License
Είναι ελεύθερη: για Διανομή: για αναπαραγωγή, διανομή, παρουσίαση στο κοινό του Έργου. Υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις >>>
Προβλήματα της Ανθρωπότητας
Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Εκτύπωση E-mail
Προβλήματα της Ανθρωπότητας

Τα προβλήματα της ανθρωπότητας μπήκαν σαν μια ατζέντα συζήτησης ήδη από τα 14 Σημεία του Γούντροου Ουίλσον και στην συνέχεια από τον «Χάρτη του Ατλαντικού», τις «Τέσσερις Ελευθερίες» και από την ίδρυση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών μέσα από την δραματική εμπειρία του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Τα προβλήματα αυτά της ανθρωπότητας έχουν ιστορικό βάθος και γεωγραφική διαφοροποίηση και διακύμανση. Ωστόσο αναδεικνύουν ήδη τον παγκόσμιο χαρακτήρα τους, έναν χαρακτήρα που έθεσε σε δοκιμασία μέχρι της τελικής διαλύσεως την Κοινωνία των Εθνών και με επακόλουθο τον Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο χαρακτήρας των προβλημάτων αυτών έχει αμβλύνει την ουσιαστικότητα του ΟΗΕ και των πιο προοδευτικών οργανισμών όπως η Unesco και θέτει σε δοκιμασία την παγκόσμια διανόηση μέσα από την ερμηνευτική της επάρκεια και από την εναλλακτική της πρόταση.  

Περισσότερα...
 
Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΑΣ ΤΑΞΗΣ PDF Εκτύπωση E-mail
Προβλήματα της Ανθρωπότητας

sxoleio 580Το ότι η μεσαία αστική τάξη καταστρέφεται είναι πασιφανές πλέον και πάντοτε αυτή η τάξη ήταν εκείνη που καταστρεφόταν από τις οικονομικές δυσχέρειες. Αρκεί να δει κανείς τι έγραφε ο Ζαν Ζακ Ρουσσώ πριν την Γαλλική Επανάσταση στην Πολιτική Οικονομία του για την εποχή του λες και επρόκειτο για τη δική μας: «Το μεγαλύτερο κακό έχει ήδη ενσκήψει, όταν υπάρχουν φτωχοί για να υπερασπιστούμε και πλούσιοι για να περιορίσουμε. Τότε όλη η δύναμη των νόμων ασκείται πάνω στα μεσαία εισοδήματα και είναι εξίσου αδύναμοι τόσο έναντι των θησαυρών των πλουσίων όσο και έναντι της ένδειας των φτωχών....οι μεν (οι πλούσιοι) σπάνε τα δίχτυα, οι δε (οι φτωχοί) περνούν ανάμεσά τους».

Περισσότερα...
 
Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΑΚΟΥ (της Φωτεινής Μαστρογιάννη) PDF Εκτύπωση E-mail
Προβλήματα της Ανθρωπότητας
Παρασκευή, 12 Μάιος 2017 14:04

ANTHROPAKOS«Τί συμβαίνει με τον δρόμο που ακολουθεί  τώρα η εποχή μας; Δεν φαίνεται να τον γνωρίζει πολύ καλά ή να επιθυμεί να τον γνωρίσει και οι σπάνιοι διαβάτες που θέλουν όχι να φωτίσουν τα βήματά μας αλλά να εξιχνιάσουν το μυστικό της διαδρομής, συνήθως αποβάλλονται από τους άλλους οδοιπόρους». Κώστας Αξελός – Σε αναζήτηση του α-διανόητου

Η ανθρωπότητα, θα λέγαμε,  περιμένει με ανακούφιση την καταστροφή της. Οι διαβάτες που επιθυμούν να φωτίσουν τα βήματά μας, εάν και ελάχιστοι, αποβλήθηκαν. Δεν δημιουργήθηκε, η κατά Ράιχ, «σύνδεση της συνείδησης της επαναστατικής πρωτοπορίας με τη συνείδηση του μέσου πολίτη», δεν θα μπορούσε όμως να γίνει και διαφορετικά.

Περισσότερα...
 
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΗΘΙΚΗΣ PDF Εκτύπωση E-mail
Προβλήματα της Ανθρωπότητας

mathimata-ithikis-1Μέχρι τώρα θεωρήθηκε ο άνθρωπος ως η κορωνίδα του πλανήτη, το έσχατο όριο του πολιτισμού και η πηγή του. Είναι όμως έτσι; Διακόπτοντας τη σειρά άρθρων για τη δημοκρατία και την κοινωνία, θεωρήσαμε πιο αναγκαίο και σωστό – και πιο δημοκρατικό – να κάνουμε μία αναφορά σε απροσδόκητους συμμετόχους της «ανθρωπιστικής» συνείδησης, που όχι μόνον δείχνουν ότι δεν υπάρχει μονοπώλιο του ανθρώπου στην ηθική αλλά ότι αυτός, αντίθετα, έχει εκπέσει της θέσης του και των δυνατοτήτων που αυτή έχει.

Περισσότερα...
 
ΣΙΜΟΝ ΒΕΪΛ – ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ PDF Εκτύπωση E-mail
Προβλήματα της Ανθρωπότητας
Παρασκευή, 03 Μάρτιος 2017 18:53

Simone Weil 1922«Τίποτα δεν είναι περισσότερο αντίθετο προς αυτό το ιδεώδες [ενός πολιτισμού, στον οποίον οι άνθρωποι θα ορίζουν οι ίδιοι τη μοίρα τους μέσα από σχέσεις αλληλεγγύης και συνεργασίας] όσο η μορφή που έχει πάρει σήμερα, στο τέλος μιας πορείας πολλών αιώνων, ο σύγχρονος πολιτισμός. Ποτέ το άτομο δεν ήταν τόσο ολοκληρωτικά παραδομένο στην τυφλή συλλογικότητα και ποτέ οι άνθρωποι δεν ήταν περισσότερο ανίκανοι, όχι μόνο να υποτάξουν τις πράξεις τους στις σκέψεις τους, αλλά ακόμα και να σκεφτούν. (…)

Η αιτία αυτής της οδυνηρής κατάστασης πραγμάτων είναι ξεκάθαρη. Ζούμε σ’ ένα κόσμο όπου τίποτα δεν είναι στο μέτρο του ανθρώπου. Υπάρχει μια τερατώδης δυσαναλογία μεταξύ του σώματος του ανθρώπου, του πνεύματος του ανθρώπου και των πραγμάτων που συγκροτούν σήμερα τα στοιχεία της ανθρώπινης ζωής. Τα πάντα βρίσκονται σε ανισορροπία και καμιά κοινωνική κατηγορία, ομάδα ή τάξη ανθρώπων δεν ξεφεύγει εντελώς από αυτήν. (…)

Περισσότερα...
 
ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΗΣ ΟΥΤΟΠΙΑΣ (του Θανάση Γιαλκέτση) Εκτύπωση E-mail
Προβλήματα της Ανθρωπότητας
Παρασκευή, 23 Δεκέμβριος 2016 09:51

tomas mor 1487-1535Πριν από 500 χρόνια, το 1516, ο Αγγλος Τόμας Μορ (1487-1535) δημοσίευσε στη Λουβέν το βιβλίο του «Ουτοπία». Ο Μορ αφηγούνταν την ιστορία ενός ταξιδιώτη, ο οποίος ναυάγησε σε ένα άγνωστο νησί, όπου βρήκε μια πολιτεία βασισμένη στην κοινοκτημοσύνη των αγαθών, στην αλληλέγγυα συνεργασία και τη θρησκευτική ανεκτικότητα.
Η Αγγλία της εποχής του μαστιζόταν από τη θρησκευτική μισαλλοδοξία, από τη φτώχεια και την εξαθλίωση των εργαζόμενων τάξεων και την απληστία μιας ολιγαρχίας του πλούτου, που στήριζε τα σκανδαλώδη προνόμιά της στην αυθαιρεσία και την αρπαγή.
Σύμφωνα με τη Νάντια Ουρμπινάτι, καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, «η “Ουτοπία δεν περιγράφει ένα όνειρο φυγής στη γη της αφθονίας.

Περισσότερα...
 
ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ ΚΑΙ Η ΓΗ: ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ Εκτύπωση E-mail
Προβλήματα της Ανθρωπότητας
Πέμπτη, 13 Οκτώβριος 2016 13:44

germogli-520Άραγε είναι αλήθεια ότι το πρόβλημα της πείνας στον κόσμο οφείλεται στην ανεπαρκή παραγωγή τροφίμων, που αδυνατεί να συμβαδίσει με τη συνεχή αύξηση του πληθυσμού; Όχι: «Η πείνα οφείλεται στο γεγονός ότι οι αυτοκρατορίες των πολυεθνικών κατέχουν το 80% του παγκόσμιου εδάφους, και πρόκειται για μονοκαλλιέργειες». Να κάποιος που μπορεί να μας διαφωτίσει.

Περισσότερα...
 
ΓΙΟΥΝΓΚ: Η ΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΕΙ Εκτύπωση E-mail
Προβλήματα της Ανθρωπότητας
Τρίτη, 27 Σεπτέμβριος 2016 14:54

Dr Carl Jung rollΔEN ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΔΙΑΤΥΠΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ που επιφόρτισε η εποχή μας σαν ηθική απαίτηση. Καλύτερα να ξεκαθαρίσουμε την ψυχολογική κατάσταση του κόσμου, ώστε να μπορεί να τη δει ακόμα και ένας μύωπας και να δώσουμε υπόσταση σε λέξεις και ιδέες για να μπορεί να ακούει ακόμη και ο βαρήκοος.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ με καλή θέληση και κατανόηση, οπότε δεν πρέπει να δυσανασχετούμε από τις επαναλήψεις αυτών των απαραίτητων σκέψεων και αντιλήψεων.

Περισσότερα...
 
ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ – ΣΥΡΙΑ Εκτύπωση E-mail
Προβλήματα της Ανθρωπότητας
Τετάρτη, 31 Αύγουστος 2016 12:36

paidia-polemou syria minΓράφουν οι: Δρ. Πολύβιος Πρόδρομος, φιλόλογος και Γιώργος Γιοβάνης

Τα παιδιά του πολέμου

«Θυμάσαι κόρη απ’το Τσέρρο,
την πατρίδα την αγαπημένη;
Όλα καταπράσινα, ήσαν πρώτα
.
Μαύρες τώρα οι τρύπες από τις γαλαρίες».         

Το παλιό αυτό τραγούδι των Άλπεων, θα μπορούσαν να το ψελλίζουν και σήμερα τα παιδιά των εμπόλεμων περιοχών, παίζοντας ανάμεσα στα συντρίμμια και σε διασταυρούμενα πυρά, μέχρι  να ακρωτηριαστούν ή ακόμη και να χάσουν τη ζωή τους.

Περισσότερα...
 
ΤΑ 8 ΘΑΝΑΣΙΜΑ ΑΜΑΡΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ (του Γελωτοποιού) Εκτύπωση E-mail
Προβλήματα της Ανθρωπότητας
Δευτέρα, 22 Αύγουστος 2016 12:26

thanasima-amartimata-1Ο Κόνραντ Λόρεντς ήταν διδάκτωρ της ιατρικής και της φιλοσοφίας, βιολόγος, ηθολόγος και ψυχολόγος, ιδρυτής του κλάδου της συγκριτικής συμπεριφοράς και στοχαστής.
Το 1973, τη χρονιά που πήρε το νόμπελ ιατρικής και φυσιολογίας, εξέδωσε ένα διαφορετικό βιβλίο με τίτλο: «Τα 8 θανάσιμα αμαρτήματα του πολιτισμού μας». Σε αυτό αναφέρει τις οκτώ αιτίες που, κατά τη γνώμη του, οδηγούν αναπόδραστα στο τέλος του ανθρώπου.

Περισσότερα...
 
Η ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΗ ΒΟΜΒΑ ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΕΚΡΑΓΕΙ (του Γιώργου Στάμκου) Εκτύπωση E-mail
Προβλήματα της Ανθρωπότητας
Πέμπτη, 21 Ιούλιος 2016 15:51

plithysmosΔεκατρία δισεκατομμύρια και όχι εννιά δισεκατομμύρια άνθρωποι θα απομυζούν το 2100 έναν φτωχότερο και πιο μολυσμένο πλανήτη! Ο ένας στους τρεις κατοίκους της Γης θα είναι Αφρικανός και η Νιγηρία θα είναι η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου. 
Μέχρι πρόσφατα οι περισσότεροι ειδικοί πίστευαν πως η περιβόητη “πληθυσμιακή βόμβα” ήταν στην ουσία ένας Μαλθουσιανός μύθος που θα αφοπλίζονταν οριστικά κάπου στα μέσα του αιώνα που διανύουμε.
Εκτιμούσαν πως ο παγκόσμιος πληθυσμός θα σταματούσε να αυξάνεται κατά τις επόμενες δεκαετίες, θα σταθεροποιούνταν και κατόπιν θα άρχιζε αργά αλλά σταθερά να μειώνεται.

Περισσότερα...
 
ΑΚΟΥΣΙΑ ΦΙΛΟΠΟΛΙΤΕΙΑ (του Δημήτρη Α. Δημητριάδη) Εκτύπωση E-mail
Προβλήματα της Ανθρωπότητας
Τετάρτη, 09 Μάρτιος 2016 15:14

city building«Η πόλη μάς πνίγει και πνίγεται μαζί μας»
Από την πόλη κανείς δεν ξεφεύγει. Παρ’ ότι διάτρητη, γεμάτη δρόμους, λεωφόρους, αεροδρόμια, λιμάνια και διεξόδους διαφυγής, με τον τρόπο της δεσπόζει παντού, απαιτώντας ολόκληρο το χρόνο των κατοίκων της. Στην απέραντη μοναξιά του πλήθους, που συνωστίζεται μέσα της, ζει τη νάρκη των αισθήσεων, της σκέψης και της βούλησης, βυθιζόμενη στην καθημερινή αλλοτρίωση, την αδιαφορία και την υποταγή.

Γεμάτη η πόλη από οθόνες και ραδιοσταθμούς, από γυαλιστερά έντυπα και αδηφάγες εφημερίδες, χάνεται σε μια πραγματικότητα σκηνοθετημένη. Τυλιγμένη με διαφημιστικά πανό, με βιτρίνες και ζωηρά χρώματα που απαιτούν βίαια τη ματιά των περαστικών, ζει κάθε στιγμή την ψευδαίσθηση της κατανάλωσης. Η πόλη πουλά και πουλιέται. Δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια τεράστια αποθήκη εμπορευμάτων, αλλά και μια τεράστια αποθήκη ανθρώπων διψασμένων να αγοράσουν, που φαντασιώνονται και ονειρεύονται την απόκτηση, την κατοχή, την επίδειξη.

Περισσότερα...
 
UNISEF: ΠΕΡΙΠΟΥ 250 ΕΚΑΤ. ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΕΜΠΟΛΕΜΕΣ ΖΩΝΕΣ Εκτύπωση E-mail
Προβλήματα της Ανθρωπότητας
Δευτέρα, 01 Φεβρουάριος 2016 15:37

paidia polemos TsakalidisΈνα στα εννέα παιδιά παγκοσμίως, συνολικός αριθμός που φτάνει τα 250 εκατομμύρια, ζουν σε χώρες που πλήττονται από ένοπλες συρράξεις, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η UNISEF που χαρακτηρίζει τον αριθμό «απίστευτο και πολύ ανησυχητικό»
Η υπηρεσία υπολογίζει ότι το 2016 θα χρειαστεί 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια (2,6 δισ. ευρώ) για να βοηθήσει αυτά τα παιδιά. Διευκρινίζει ότι ο προϋπολογισμός της έχει διπλασιαστεί μέσα σε τρία χρόνια, καθώς οι ένοπλες συρράξεις και οι ακραίες κλιματικές συνθήκες ανάγκασαν ολοένα αυξανόμενο αριθμό παιδιών να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και εξέθεσε εκατομμύρια άλλα σε μεγάλες ελλείψεις τροφίμων, στη βία, σε ασθένειες, σε καταχρήσεις, σε απειλές για την εκπαίδευσή τους κ.ά.

Περισσότερα...
 
ΖΙΛ ΛΙΠΟΒΕΤΣΚΙ & ΖΑΝ ΣΕΡΟΥΑ ~ ΟΙ ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΝΕΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ Εκτύπωση E-mail
Προβλήματα της Ανθρωπότητας

abstract-expressionism-photographers-work-on-historyμτφρ.: Κοκαρίδας Αθανάσιος

Η αισθητικοποιημένη ηθική της υπερνεωτερικότητας ταυτίζεται με το ηδονιστικό ιδεώδες περί ψυχαγωγίας, αποδίδοντας καθ’ αυτόν τον τρόπο μια μαζική νομιμοποίηση σε ό,τι αφορά στις απολαύσεις και στην αναζήτησή τους στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Αλλά αυτός ο πολιτιστικός ηδονισμός, όσο πηγαίος κι αν είναι, δε αγωνίζεται μόνος του: μια σειρά άλλων προτύπων ορθώνουν ένα μέτωπο απέναντι στα ιδανικά της απόλαυσης και της άμεσης προσωπικής ολοκλήρωσης. Μεταξύ αυτών, η υγεία, η οικολογία, η εκπαίδευση, η εργασία ή ακόμα και οι επιδόσεις, καταλαμβάνουν ένα μεγάλο μέρος. Οι ηδονιστικές αξίες έρχονται, έτσι, κόντρα στις επιταγές του υγιεινισμού, της οικολογίας, της εκπαίδευσης και της προσωπικής απόδοσης: οι εντάσεις αυτών των αντιθέσεων αποτελούν τον πυρήνα των αντιφάσεων της υπερνεωτερικής κουλτούρας. Τις συνέπειες αυτών των αντιθέσεων, τις βιώνουμε καθημερινά.

Περισσότερα...
 
ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΕΡΑ ΟΧΘΗ ΤΩΝ ΕΠΙΘΥΜΙΩΝ ΜΑΣ; (του Στυλιανού Συρμόγλου) Εκτύπωση E-mail
Προβλήματα της Ανθρωπότητας
Πέμπτη, 03 Σεπτέμβριος 2015 13:38

epithymia-630x400Ζούμε με τις επιθυμίες. Άλλες πασίδηλες και διάπυρες κι άλλες μύχιες και υπόκωφες. Και συχνά αποβιβαζόμαστε στην αντίπερα όχθη των επιθυμιών μας, όπου ο «μικρόκοσμός» μας σύσσωμος καταρρέει.
Και ανταμώνουμε την έξαψη της πραγματικότητας και την τύφλωση, που έχουν την αφετηρία τους στην απώλεια του consensus, στη διάλυση των κοινωνικών ιδανικών...
Πολλά θα μπορούσε να γράψει ή να πει κανείς για τον πρωταγωνιστή του ανθρώπινου βίου, που είναι οι ψυχικές του επιδιώξεις.

Περισσότερα...
 
ΤΟ ΠΑΖΛ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ Εκτύπωση E-mail
Προβλήματα της Ανθρωπότητας

head carved share 1200Μέσα στον καθημερινό βομβαρδισμό δυσάρεστων ειδήσεων πάνω σε εθνικά και παγκόσμια ζητήματα, δεν μπορώ να φανταστώ ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι  που δεν καταλήγουν συχνά στο να κάνουν μια  γενική αποτίμηση της ανθρώπινης κατάστασης συνολικά στην εποχή μας. Ειδικά όσοι έχουν μια γνώση και μια άποψη για την Ιστορία, έστω την πιο πρόσφατη, ίσως είναι συνηθισμένοι να συμπληρώνουν σταδιακά το «παζλ της ευρύτερης εικόνας» για την ανθρωπότητα σαν ατομική τους κοσμοθεωρία, η οποία δυστυχώς μέχρι στιγμής αντικειμενικά έχει περισσότερα μελανά παρά φωτεινά χρώματα.

Αποτιμώντας τη σημερινή φάση του ανθρώπινου πολιτισμού και της ανθρώπινης κατάστασης βλέπουμε μια πολύ δύσκολη φάση γενικευμένης πίεσης και πορείας προς κατευθύνσεις τραγικής μοίρας, που γεννιέται από μια αυτοπρόκλητη φτώχεια σε ιδεολογικό και βουλητικό επίπεδο.

Περισσότερα...
 
ΤΟ ΠΡΟΣΗΜΟ ΤΗΣ ΔΥΣΤΥΧΙΑΣ Εκτύπωση E-mail
Προβλήματα της Ανθρωπότητας

book tunnel 192352 800Η ζωή είναι μία δυναμική πραγματικότητα που μεταβάλλεται μέσα στο μικρότερο κομμάτι του χρόνου που εμείς μπορούμε να καταγράψουμε. Αυτή η άπειρη δραστηριότητα διαμορφώνει και τις συνθήκες που απεικονίζουν το αποτέλεσμά της. Mέσα σε ένα ασύλληπτα μεγάλο σύμπαν με νόμους άγνωστους που μας καθορίζουν ο άνθρωπος και ο ίδιος ο πλανήτης μας φαίνονται μηδαμινά και η ζωή παίρνει διαστάσεις που είναι αδύνατον να συλλάβουμε. Ο άνθρωπος όμως, παρά τη μηδαμινότητά του,  μπορεί και επηρεάζει τη δική του ζωή στα όρια αυτού του πλανήτη, τουλάχιστον προς το παρόν.

Περισσότερα...
 
"ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ" Η ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Εκτύπωση E-mail
Προβλήματα της Ανθρωπότητας

violence womenΣύμφωνα με μια νέα σειρά μελετών από την Lancet, οι παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών είναι ανεπαρκείς, οδηγώντας τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να χαρακτηρίσει την κατάσταση "παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας με διαστάσεις επιδημίας."

Παγκοσμίως, 1 στις 3 γυναίκες θα βιώσουν σωματική ή σεξουαλική βία στα χέρια του συντρόφου τους και 7 τοις εκατό, θα δεχθεί κάποια σεξουαλική επίθεση σε κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Περισσότερα...
 
Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ 566.200 ΣΚΛΑΒΩΝ (της Βίκυς Καπετανοπούλου) Εκτύπωση E-mail
Προβλήματα της Ανθρωπότητας
Τετάρτη, 19 Νοέμβριος 2014 10:46

slavery-dataΖουν ανάμεσά μας, αλλά συχνά δεν τους βλέπουμε ή επιλέγουμε να μην τους δούμε. Είναι παιδιά, γυναίκες και άντρες όλων των ηλικιών. Απλοί, αθώοι άνθρωποι και στις πέντε γωνιές του πλανήτη, οι οποίοι υπό κανονικές συνθήκες θα απολάμβαναν -έστω- την ελευθερία τους και κάποια βασικά κεκτημένα δικαιώματα: από τα κορίτσια, που ράβουν τα ρούχα μας στις φάμπρικες του Μπανγκλαντές, και τους Ασιάτες εργάτες, που πεθαίνουν σαν τα ποντίκια χτίζοντας τις χλιδάτες εγκαταστάσεις για το Μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ, μέχρι τους οικονομικούς μετανάστες (με ή χωρίς χαρτιά) στην Ευρώπη, που ίσα ίσα επιβιώνουν -έγκλειστοι πολλές φορές- σε τρισάθλιους χώρους στέγασης και δουλειάς, είτε πουλάνε διά της βίας το κορμί τους, για να βγάλουν -στην καλύτερη περίπτωση- ένα ισχνό χαρτζιλίκι.

Περισσότερα...
 
ΜΑΖΙΚΕΣ ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΙΝΔΕΣ (της Ιωάννας Νιαώτη) Εκτύπωση E-mail
Προβλήματα της Ανθρωπότητας
Πέμπτη, 13 Νοέμβριος 2014 18:18

India orthographic-projection.svgΓια 1.400 ρουπίες (λιγότερα από 20 ευρώ) και ενδεχομένως και μια ηλεκτρική συσκευή δώρο οι Ινδές δέχονται να στειρωθούν στο πλαίσιο προγράμματος οικογενειακού προγραμματισμού, που εφαρμόζεται στη χώρα από το 1950 και έχει «δολοφονήσει» χιλιάδες στις κλινικές όπου οι γιατροί πραγματοποιούν μαζικές επεμβάσεις χρησιμοποιώντας συχνά σκουριασμένα εργαλεία και μη εγκεκριμένα φάρμακα.

Περισσότερα...
 
ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΟΥΝ ΑΣΤΕΓΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΣΣΙΤΙΑ! (της Βάλιας Μπαζού) Εκτύπωση E-mail
Προβλήματα της Ανθρωπότητας
Τρίτη, 04 Νοέμβριος 2014 16:12

homeless-poinikopoioynΗ ιδέα είναι οργουελική! Επειδή δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, αποφάσισαν να το…απαγορεύσουν! Έτσι κήρυξαν παράνομους τους άστεγους αλλά και τους πολίτες και τις οργανώσεις που τους προσφέρουν συσσίτια! Και για να το επιτύχουν πήραν συγκεκριμένα νομοθετικά μέτρα που τους «εξαφανίζουν» από το πλάνο.
Η τρομακτική αυτή στρατηγική για την αντιμετώπιση των αστέγων και των ανέργων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στις ΗΠΑ τα τελευταία 5 χρόνια. Ξεκίνησε δειλά το 2009 και σήμερα πλέον έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις.

Περισσότερα...
 
ΠΛΟΥΤΟΣ (του Γιάννη Μακριδάκη) Εκτύπωση E-mail
Προβλήματα της Ανθρωπότητας
Τρίτη, 21 Οκτώβριος 2014 10:55

tzitzikaki yiannis-makridakis 1Διανύουμε αυτές τις μέρες άλλη μία τεχνητή έξαρση της τεχνητής κρίσης. Τεχνητές εξάρσεις και κρίσεις ενός τεχνητού, ατελούς αλλά, το χειρότερο, ανόητου συστήματος, το οποίο, θεμελιωμένο επί του λάθους ορισμού του πλούτου, βρίσκεται δέσμιο στον φαύλο κύκλο των αντιφάσεών του και οδεύει ολοένα και πιο γρήγορα προς την πλήρη κατάρρευση.

Περισσότερα...
 
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Η NASA ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΗΝ «ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ» Εκτύπωση E-mail
Προβλήματα της Ανθρωπότητας
Τρίτη, 14 Οκτώβριος 2014 10:48

hell jpgΜια νέα μελέτη της NASA επιβεβαιώνει τις θεωρίες επιστημόνων ότι η εισοδηματική ανισότητα, η εξάντληση των πόρων και η ανεξέλεγκτη αύξηση του πληθυσμού, πιθανόν θα οδηγήσουν στην κατάρρευση του πολιτισμού μας.

Μέσα στις επόμενες δεκαετίες θα είμαστε μάρτυρες της διάλυσης του πολιτισμού μας, έτσι όπως τον ξέρουμε, σύμφωνα με την έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από το Goddard Space Flight Center της NASA.

Περισσότερα...
 
ΡΑΦΑΗΛΙΔΗΣ - Η ΑΣΥΜΠΙΕΣΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ Εκτύπωση E-mail
Προβλήματα της Ανθρωπότητας
Τετάρτη, 23 Ιούλιος 2014 09:17

most-smokers-are-poorΦτώχεια λέγεται η κατάσταση εκείνη κατά την οποία η επιβίωση αποτελεί την πρώτη και σχεδόν τη μοναδική φροντίδα του ανθρώπου. Ο φτωχός δεν ζει, επιβιώνει όταν μπορεί να επιβιώσει. Το σύνθημα «ζωή, όχι επιβίωση- παραπέμπει στη σταθερή απαίτηση του ανθρώπου, από τότε που έγινε sapiens (σκεπτόμενος), να αποδεσμευτεί κάποτε από τον αγώνα για την επιβίωση και να μπει στη ζωή χωρίς αγωνία.

Περισσότερα...
 
"ΒΛΕΠΩ, ΑΡΑ ΕΓΚΡΙΝΩ" Η ΗΘΙΚΗ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΜΜΕ (του Παναγιώτη Πέρρου) Εκτύπωση E-mail
Προβλήματα της Ανθρωπότητας
Τρίτη, 15 Ιούλιος 2014 11:51

vlepo-egkrinoΗ οικοδόμηση μιας νέας πραγματικότητας
Οι τελευταίες δεκαετίες και η έξαρση της χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων μαζικής ενημέρωσης φέρνει διαυγέστερα στην επιφάνεια γνωσιολογικά και ηθικά προβλήματα, τα οποία μέχρι πρότινος, μολονότι υπήρχαν, δεν γίνονταν αμέσως καταληπτά από την απλή παρατήρηση ενός σκεπτόμενου ανθρώπου. Τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης δρουν ως παράγοντες εμφατικοί κάποιων εγγενών προβλημάτων της ανθρώπινης κοινωνίας, αλλά και της ατομικής ιδιαιτερότητας του κάθε πολίτη. Αυτή η θεώρηση από μόνη της ως ένα σημείο μπορεί να εκληφθεί από ορισμένους ως «απενοχοποιητική» για τα σύγχρονα ΜΜΕ, καθώς αυτά από μόνα τους δεν αποτελούν τη ρίζα των σημαντικότερων προβλημάτων μας.

Περισσότερα...
 
Η ΣΙΤΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΩΝ ΔΩΡΗΤΩΝ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ Εκτύπωση E-mail
Προβλήματα της Ανθρωπότητας
Παρασκευή, 04 Ιούλιος 2014 11:27

sitisi-paidionΑνθρωπιστικές οργανώσεις που συνδράμουν στο έργο του ΟΗΕ στην Αφρική ανακοίνωσαν ότι θα μειώσουν στο εξής τις μερίδες φαγητού που διανέμουν σε περίπου 800.000 άτομα, διότι πλέον δεν έχουν επαρκή χρηματοδότηση. Η χρηματοδότησή τους προερχόταν από δωρήτριες χώρες. Την ίδια στιγμή 11 υπουργοί υγείας της Αφρικής σημαίνουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα αυξανόμενα κρούσματα του ιού Έμπολα.
Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η ελάχιστη αλλαγή στην σίτιση των παιδιών της Αφρικής μπορεί να προκαλέσειχρόνιες βλάβες στη σωματική ή τη διανοητική και ψυχική τους υγεία.

Περισσότερα...
 
ΟΙ ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΖΟΥΝ ΤΟ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ ΤΟΥΣ Εκτύπωση E-mail
Προβλήματα της Ανθρωπότητας
Τρίτη, 17 Ιούνιος 2014 14:19

NSF picture of YamalΣύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Ερευνών για τη Διεθνή Ειρήνη της Στοκχόλμης(SIPRI), και οι πέντε μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις, δηλαδή η Κίνα, η Γαλλία, η Ρωσία, η Μ. Βρετανία και οι Η.Π.Α, είτε έχουν παρατάξει νέα πυρηνικά όπλα, είτε έχουν ανακοινώσει προγράμματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Περισσότερα...
 
ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ: ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΣΤΗΡΙΓΜΑ ΤΙΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΣΕΙΡΕΣ Εκτύπωση E-mail
Προβλήματα της Ανθρωπότητας
Πέμπτη, 15 Μάιος 2014 11:18

Τα βασανιστήρια έχουν εξελιχθεί σε «σχεδόν αποδεκτή» πρακτική «ρουτίνας» σε πάρα πολλά κράτηΔιετής εκστρατεία για την εξάλειψη των βασανιστηρίων
Ως μία ευρέως διαδεδομένη πρακτική στο «όνομα» του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, καταγγέλλει τα βασανιστήρια η Διεθνής Αμνηστία. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως σε σχετικό ερώτημα για το κατά πόσον οι βασανισμοί είναι απαραίτητοι για την προστασία του πληθυσμού, το 36% των ερωτηθέντων απάντησε πως είναι αναγκαίοι.

Περισσότερα...
 
ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ, Ο ΑΣΙΜΟΦ ΕΙΧΕ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙ ΣΩΣΤΑ (της Δάφνης Χρήστου) Εκτύπωση E-mail
Προβλήματα της Ανθρωπότητας
Δευτέρα, 28 Απρίλιος 2014 15:05

Ισαάκ ΑσίμοφΑλήθεια, πώς θα είναι ο κόσμος μας σε, ας πούμε, πενήντα χρόνια από σήμερα;
Ο Ισαάκ Ασίμοφ, ο «πρίγκιπας» της λογοτεχνίας του φανταστικού, όπως τον αποκαλούσαν, ο άνθρωπος που συνδύασε τις φυσικές επιστήμες με την επιστημονική φαντασία και τη συγγραφή, είχε προβλέψει πάντως το 1964 το... 2014, και μέσα στη γυάλινή του σφαίρα έβλεπε έναν κόσμο με τεχνολογικές ανακαλύψεις αλλά όχι με ισόποση καλυτέρευση του βιοτικού επιπέδου, κι έναν κόσμο που θα υποφέρει από μια ανίατη ασθένεια: την πλήξη.

Περισσότερα...
 
ΤΟ ΛΕΠΙΔΙ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΛΕΙΤΟΡΙΔΕΚΤΟΜΗΣ Εκτύπωση E-mail
Προβλήματα της Ανθρωπότητας
Πέμπτη, 06 Φεβρουάριος 2014 14:08

fgmΓια 140 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια, η κλειτοριδεκτομή δεν είναι μια ακόμη βίαιη πρακτική. Είναι η αρχή του νήματος. Το πανάρχαιο «πέρασμα» από την παιδική στην ενήλικη ζωή και απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στην κοινωνία.

Περισσότερα...
 
ANYΠΑΡΚΤΟ ΤΟ ΕΝΑ ΣΤΑ ΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 5 ΕΤΩΝ Εκτύπωση E-mail
Προβλήματα της Ανθρωπότητας
Τετάρτη, 11 Δεκέμβριος 2013 15:01

Aνύπαρκτο στα χαρτιά, το ένα στα τρία παιδιά κάτω των 5 ετώνΧωρίς ταυτότητα είναι ένα στα τρία παιδιά κάτω των 5 ετών σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Unicef, που δόθηκαν στη δημοσιότητα με αφορμή τη σημερινή ημέρα του Παιδιού, οι γεννήσεις σχεδόν 230 εκατομμυρίων παιδιών κάτω των πέντε ετών δεν έχουν καταγραφεί ποτέ.

Περισσότερα...
 
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ: ΤΕΤΡΑΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 10ΕΤΙΑ Εκτύπωση E-mail
Προβλήματα της Ανθρωπότητας
Τετάρτη, 20 Νοέμβριος 2013 13:39

Τρομακτικό το ανθρώπινο και οικονομικό κόστος των φυσικών καταστροφών2,5 εκατομμύρια νεκροί
Οι ζημίες οι οποίες οφείλονται σε φυσικές καταστροφές αυξήθηκαν φθάνοντας σε ένα κόστος περί τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια κατ' έτος εδώ και μια δεκαετία, δηλαδή ένα ποσό τετραπλάσιο αυτού το οποίο καταγραφόταν την δεκαετία του 1980, ανέφερε σε έκθεσή της η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα σήμερα η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία κάλεσε να αναληφθεί δράση εναντίον της κλιματικής αλλαγής.

Περισσότερα...
 
ΣΩΤΗΡΗΣ ΑΜΑΡΑΝΤΟΣ: ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΝΗΛΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΔΗ Εκτύπωση E-mail
Προβλήματα της Ανθρωπότητας
Τετάρτη, 28 Αύγουστος 2013 13:47

Cornelius CastoriadisΊσως να έκανε λάθος ο Καρλ Γιάσπερς όταν χαρακτήρισε τον Μάξ Βέμπερ ως το τελευταίο καθολικό πνεύμα του Δυτικού πολιτισμού. Όχι βέβαια γιατί ο Βέμπερ δεν αξίζει τον τίτλο του καθολικού πνεύματος, αλλά γιατί σίγουρα δεν ήταν  ο τελευταίος. Εάν με το χαρακτηρισμό καθολικό πνεύμα εννοούμε την εξαιρετική ικανότητα-ιδιότητα ενός σκεπτόμενου υποκειμένου να επικεντρώνει, να διεισδύει, να συγκρίνει, να συνθέτει και τελικά να γνωρίζει πολλά και ποικίλα γνωστικά αντικείμενα, να συγκεφαλαιώνει την ανθρώπινη γνώση διαφόρων επιπέδων και τομέων του επιστητού, τότε θεωρούμε πως ο Κορνήλιος Καστοριάδης ανήκει σε αυτή την κατηγορία στοχαστή.

Περισσότερα...
 
OIKONOMIA KAI ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: ΔΥΟ ΘΥΕΛΛΕΣ ΣΕ ΠΟΡΕΙΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ Εκτύπωση E-mail
Προβλήματα της Ανθρωπότητας

Οικονομία και περιβάλλον μονοπωλούν τους μεγαλύτερους "κινδύνους" για τον πλανήτη την επόμενη δεκαετίαTα μεγαλύτερα συστημικά ρίσκα για τον πλανήτη το 2013
Οι μεγάλες οικονομικές ανισότητες, οι χρόνιες δημοσιονομικές ανισορροπίες και οι αυξανόμενες εκπομπές ρύπων αποτελούν τους τρεις μεγαλύτερους συστημικούς κινδύνους για τον πλανήτη, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
Η έκθεση Global Risks 2013 που δημοσιεύτηκε ενόψει του επερχόμενου φόρουμ του Νταβός, στα τέλη Ιανουαρίου, εξετάζει τους πενήντα μεγαλύτερους κινδύνους για την ανθρωπότητα, για το νέο έτος και τα επόμενα δέκα χρόνια. H οικονομία και το περιβάλλον μονοπωλούν τις πρώτες θέσεις των κινδύνων.

Περισσότερα...
 
ΤΟ ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Εκτύπωση E-mail
Προβλήματα της Ανθρωπότητας

Σαλβαδόρ Νταλί - Η επιμονή της μνήμηςΟ άνθρωπος είναι εκείνη η μορφή ζωής που βιώνει συνεχώς -ως ελλειμματική- τη σχέση του με τον εαυτό του, με το Είναι, τη ζωή και το περιβάλλον.
Ένα μέρος του ερεθίσματος της αντίληψης αυτής της ελλειμματικότητας είναι θεμελιωμένο στο βιολογικό, αρχέγονο.    
Ένα άλλο μέρος αυτού του ερεθίσματος της αντίληψης της ελλειμματικότητας είναι εγγενές ψυχολογικό.
Αυτή η ελλειμματικότητα βιώνεται στη σχέση της προσέγγισης της συνείδησης στο Είναι και στη νοηματική μορφοποιητική ή διαμορφωτική παράσταση του Είναι του κόσμου.

Περισσότερα...
 
TO MANIΦΕΣΤΟ RUSSELL-EINSTEIN (9 ΙΟΥΛΙΟΥ 1955) Εκτύπωση E-mail
Προβλήματα της Ανθρωπότητας

Russell & EinsteinΣτις 9 Ιουλίου του 1955, εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου, παρουσιάστηκε στο Λονδίνο το Μανιφέστο Russell- Einstein, από τον φιλόσοφο και ειρηνιστή Bertrand Russell. Το Μανιφέστο προέβαλλε την επικινδυνότητα των πυρηνικών όπλων και καλούσε τους ηγέτες του κόσμου να επιδιώξουν ειρηνικά ψηφίσματα για να ανακόψουν τη διεθνή διαμάχη. Το κέιμενο υπέγραφαν έντεκα αναγνωρισμένοι διανοούμενοι και επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και ο Albert Einstein.

Περισσότερα...
 
Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΠΛΑΝΗΤΙΚΟ ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟ Εκτύπωση E-mail
Προβλήματα της Ανθρωπότητας

Palais_des_nationsΜπορούμε να απλουστεύσουμε την εικόνα και τις οπτικές συντεταγμένες των κρίσεων του 21ου αιώνα κάνοντας λόγο στα ακόλουθα τρία σημεία:
1. Το Οικονομικό Πεδίο αναδεικνύεται σε καθολικά κυρίαρχο και καταλυτικό για όλα τα ζητήματα και τα πεδία. Είναι το πεδίο συγχώνευσης, προσέγγισης και λύσης όλων των λογαριασμών και των δυναμικών, οντοτήτων, σχέσεων και τομέων.
2. Δεν είναι επαρκής καμία μονοδιάστατη οικονομική προσέγγιση ακόμη και για την ίδια την οικονομία. Απαιτείται σύνθεση, ολιστικότητα και φασματικός ή ακτινικός πλουραλισμός που θα αναδείξει τους φασματικούς συντονισμούς και συγχρονισμούς όπως π.χ. μεταξύ πολιτικής και οικονομίας.

Περισσότερα...
 
ΤΟ ΚΑΤΩΦΛΙ ΤΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ Εκτύπωση E-mail
Προβλήματα της Ανθρωπότητας

ring commonΟ 21ος αιώνας είναι ο αιώνας όπου η συμβολή των ποταμιών της ιστορίας οδηγεί σε μια νέα ανθρωπολογική, συστημική και περιβαλλοντική δυναμική. Οι κύκλοι της νόησης που ξεκίνησαν για την παρούσα φυλή των ανθρώπων με τους μεγάλους διδασκάλους και στοχαστές της Ασίας και της Μεσογείου εδώ και δύο αιώνες εισήλθαν σε μια πολλαπλώς νέα φάση:

Πρώτον: Οι έννοιες όπως αυτές που είχαν διατυπώσει οι προ-Σωκρατικοί φιλόσοφοι και ο Δημόκριτος, όπως, αντίστοιχα, και οι  θεμελιωτές της ατομικής θεωρίας στην Ινδία ενσωματώθηκαν οριστικά σε ένα νέο γίγνεσθαι. Στα πεδία της φυσικής, της χημείας, της βιολογίας, της πληροφορικής και της νέας τεχνολογίας, με τη βοήθεια και τις εξελίξεις του μαθηματικού λογισμού, διαμορφύθηκε ένα νέο τοπίο εννοιών με πλήθος νέων εννοιών και ένα νέο θεμελιακό πλαίσιο για τις αφετηριακές έννοιες.

Περισσότερα...
 
Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΟ Εκτύπωση E-mail
Προβλήματα της Ανθρωπότητας

Oeuf main common 220Μετά από τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο εμφανίστηκαν οραματιστικά κινήματα ειρήνης με στοχασμό. Αυτά τα κινήματα όμως χαρακτηρίστηκαν από ένα έλλειμμα συστημικών προτάσεων.

Κυριάρχησαν οι λεγόμενες στρατηγικές των συμφερόντων και της πόλωσης και όλοι οι θεσμοί -στην διεθνή κοινότητα και στην πολιτική ζωή- λειτουργούσαν με βάση την ανταγωνιστικότητα ως εκφραστή της ελευθερίας. Σταδιακά, οι θεσμοί εκφυλίστηκαν και οδηγήθηκαν σε μια πτώση. Έγιναν θεσμοί εμπράγματης κοινωνικής οργάνωσης και μόνο.

Περισσότερα...
 
ΕΝΑΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ & ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΦΡΟΫΝΤ & ΑΪΝΣΤΑΪΝ Εκτύπωση E-mail
Προβλήματα της Ανθρωπότητας

Freud Einstein biki 250(Τα βαθύτερα αίτια των παγκόσμιων πολέμων, της κρίσης στη Λιβύη, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν κ.λπ.)
«Υπάρχει ένας τρόπος για να ελευθερωθούν οι άνθρωποι από το κακό του πολέμου;». «Πως είναι δυνατό .. η μάζα να … γίνεται έξαλλη και να οδηγείται στο ολοκαύτωμα;» «Είναι δυνατό να κατευθύνουμε την ψυχολογική ανάπτυξη των ανθρώπων έτσι που να γίνουν ικανοί για αντίσταση στην ψύχωση του μίσους και της καταστροφής;». Αυτές οι ερωτήσεις αφορούν τον πόλεμο των εθνών –που συνήθως υποκινούνται από οικονομικά συμφέροντα- αλλά και τους εμφύλιους πολέμους που οφείλονται στον θρησκευτικό φανατισμό, την καταπίεση μειονοτήτων κλπ. Αφορούν τους πολέμους που κάθε λίγο για «ανθρωπιστικούς λόγους» εξαπολύει η «σύγχρονη Δύση», μόνο που είναι πόλεμοι δύο μέτρων και δύο σταθμών.

Περισσότερα...
 
ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΩΣ ΑΔΙΕΞΟΔΟ Εκτύπωση E-mail
Προβλήματα της Ανθρωπότητας

BlueWorldMap_immigration250_commonΤο μεταναστευτικό πρόβλημα για τις χώρες της Δύσης πρόκειται στο μέλλον να είναι εκρηκτικό και το σήμερα αποτελεί μία αρχή μόνον του προβλήματος. Αλλά οι πολιτικοί πάντοτε ασχολούνται με τα προβλήματα εκ των υστέρων, όταν πια η λύση είναι δύσκολη έως αδύνατη. Οι μετανάστες είναι κυρίως μετανάστες φτώχειας και η φτώχεια τους μπορεί να οφείλεται είτε σε διαρθρωτικά προβλήματα του οικονομικού καθεστώτος της χώρας τους, όπως π.χ. στη Σαουδική Αραβία όπου ο πλούτος από το πετρέλαιο δεν μοιράζεται στο λαό, αλλά αποτελεί περιουσία της κυβερνώσας ελίτ, είτε σε περιβαλλοντική υποβάθμιση των χωρών τους, όπως π.χ. σε έλλειψη νερού.

Περισσότερα...
 


Social Media

Photo Gallery

Διαφήμιση
Σόλων, για τη Σύνθεση και τον Οικολογικό Πολιτισμό - Copyright © 1990-2012 - Επικοινωνία