Creative Commons License
Είναι ελεύθερη: για Διανομή: για αναπαραγωγή, διανομή, παρουσίαση στο κοινό του Έργου. Υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις >>>
Πράσινη Ανάπτυξη
ΑΠΟΑΝΑΠΤΥΞΗ Ή ΑΠΟΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ; (του Κώστα Λάμπου) PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 26 Μάιος 2017 12:59

capitalismcrisisΌπως είδαμε στο πρώτο μέρος αυτής της ανάλυσης ο Σερζ Λατούς[1], φαίνεται να θεωρεί τον καπιταλισμό ως μοίρα της ανθρωπότητας και γι αυτό προσπαθεί να βρει λύσεις ‘εκ των ενόντων’.

Αναζητά διαφορετικούς ρόλους για το χρήμα και για την αγορά[2] από αυτούς που έχουν μέχρι σήμερα, και μετεωριζόμενος σε ένα καπιταλιστικό ‘αντικαπιταλισμό[3]’, καταλήγει στην αντίληψη πως «η σοσιαλιστική κοινωνία θα είναι η πρώτη κοινωνία όπου θα υπάρχει αληθινή αγορά…, σε μια αυτόνομη κοινωνία θα έχετε μια αυθεντική αγορά με την έννοια ότι σ’ αυτήν θα υπάρχει τόσο κατάργηση όλων των θέσεων μονοπωλίου και ολιγοπωλίου, όσο και αντίστοιχα ανάμεσα στις τιμές των αγαθών και στα πραγματικά κοινωνικά κόστη»[4]

Περισσότερα...
 
Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΕΝΑΝ ΑΠΟΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ & ΕΠΑΝΑΤΟΠΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ, ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ & ΔΡΑΣΗΣ! (του Γιώργου Κολέμπα) PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 17 Ιανουάριος 2017 15:54

road 7arxesΕπτά αρχές με τις οποίες μπορείς να το πετύχεις!

Ξεκινάμε από την πραγματικότητα που λέει ότι η μεγαλύτερη ουτοπία είναι το: «συνέχιζε όπως μέχρι τώρα». Αυτό θα οδηγήσει όλους μαζί σε μια αβίωτη δυστοπία.
Τα όρια του «Όλο και περισσότερα, όλο και πιο γρήγορα, όλο και πιο μακριά»:
 Γνωρίζουμε όλοι πια ότι έτσι δεν πάει άλλο! Με την χίμαιρα που μας έχει καταλάβει για παραπέρα μεγέθυνση-ανάπτυξη (στη χώρα μας η κυβέρνηση διατυμπανίζει τη «δίκαιη ανάπτυξη») σκοντάφτουμε παντού σε όρια. Σε όρια κοινωνικά, οικολογικά, ψυχολογικά:

Περισσότερα...
 
ΑΓΡΟΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ, ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΕ ΝΕΑ ΕΚΘΕΣΗ (του Βασίλη Γκισάκη) Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 10 Ιούνιος 2016 12:36

IpesΗ διεθνής ομάδα των εμπειρογνωμόνων για τα βιώσιμα συστήματα τροφίμων (IPES-Food), με επικεφαλής τον Olivier De Schutter, πρώην ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ για το δικαίωμα στην τροφή, κυκλοφόρησε τα πορίσματα της σήμερα σε μια έκθεση με τίτλο “Aπό την ομοιομορφία στην Ποικιλότητα: Μια αλλαγή παραδείγματος από την βιομηχανική γεωργία προς τα πολυποίκιλα αγροοικολογικά συστήματα”. Η έκθεση εξετάζει τα τελευταία στοιχεία σχετικά με τα αποτελέσματα ανάλυσης των διάφορων μοντέλων παραγωγής, και προσδιορίζει τους βασικούς λόγους για τους οποίους η βιομηχανική γεωργία κυριαρχεί παρά τις αρνητικές της συνέπειες. Χαράσσει επίσης μια σειρά από βήματα για να σπάσει αυτός ο κύκλος και να μετατοπιστεί το κέντρο βάρους στα συστήματα παραγωγής  τροφίμων.

Περισσότερα...
 
ΟΙΚΟΑΝΑΠΤΥΞΗ ~ MΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 02 Μάρτιος 2016 09:56

oikoanaptiksiΣυντάκτες: Βασίλης Τακτικός & Γιάννος Παπαϊωάννου
Ένα νέο μοντέλο οικοανάπτυξης στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης με τη συμμετοχή συλλογικών οργανώσεων και πολιτών, έρχεται να φέρει λύσεις για την αντιμετώπιση της τοπικής απασχόλησης και την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών ποιότητας.
 
Μία νέα δυναμική προσέγγιση συνίσταται από την ύπαρξη σημαντικών παραδειγμάτων και από τη διεθνή εμπειρία, που θα έχει ως γενικότερη βάση την ευρωπαϊκή εμπειρία που μας καταδεικνύει πως η τοπική αυτοδιοίκηση και οι Μ.Κ.Ο. δύνανται να διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στην κοινωνική οικονομία.

Περισσότερα...
 
ΠΩΣ ΧΑΘΗΚΕ Η ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ: ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 19 Οκτώβριος 2015 14:13

Thessaly.svgΣτα Τρίκαλα της Θεσσαλίας, στη λεκάνη απορροής των νερών του όρους Κόζιακα και ανάμεσα στις αγροτικές κοινότητες Κόκκινου Πύργου, Αγίων Αποστόλων, Ρογγίων, Διπόταμου και Πυργετού βρίσκονται οι φλέβες (κανάλια) με τρεχούμενο νερό ήπιας ροής.
Οι φλέβες δημιουργήθηκαν κύρια από φυσικές πηγές (ανάβρες) που με τον καιρό διανοίχθηκαν από τους αγρότες, διοχετεύοντας σ’αυτές το νερό της βροχής και των αρτεσιανών. Ο μικρός αυτός υγροβιότοπος αποστραγγίζει το νερό της περιοχής, κάνοντας τη γη καλλιεργήσιμη, επικοινωνώντας με τον Κουμέρκη  και τον Αγιαμονιώτη ποταμό, οι οποίοι με τη σειρά τους συνδέονται με τους παραποτάμους του Πηνειού,Ανάποδο και Σαλαμπριά.

Περισσότερα...
 
« ΈναρξηΠροηγούμενο123ΕπόμενοΤέλος »

Σελίδα 1 από 3

Social Media

Photo Gallery

Διαφήμιση
Σόλων, για τη Σύνθεση και τον Οικολογικό Πολιτισμό - Copyright © 1990-2012 - Επικοινωνία