Creative Commons License
Είναι ελεύθερη: για Διανομή: για αναπαραγωγή, διανομή, παρουσίαση στο κοινό του Έργου. Υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις >>>
Πολιτική Ηγεσία Επικοινωνία
ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ Εκτύπωση E-mail
Πολιτική Ηγεσία Επικοινωνία

HierarchyΤο παρόν δοκίμιο, με τίτλο "ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ", θεωρεί πως οι κρίσεις στην οικονομία, την πολιτική, το περιβάλλον και τον πολιτισμικό διάλογο είναι αλληλένδετες με τις αξίες και τα πρότυπα του σημερινού τρόπου διακυβέρνησης. Αποτελεί τη συμβολή της ιστοσελίδας solon.org.gr στον διάλογο για τη διαμόρφωση ενός καθολικού αιτήματος για μια πολιτική και οικονομική διακυβέρνηση, απαλλαγμένη από δογματικές εμμονές, που θα λαμβάνει υπόψη της τόσο το ζωικό ανθρωπολογικό φορτίο του πολίτη όσο και την πνευματική δυναμική του.

Περισσότερα...
 
Η ΔΙΟΡΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ PDF Εκτύπωση E-mail
Πολιτική Ηγεσία Επικοινωνία

dioratikotita eye 520Συχνότατα στην παγκόσμια ιστορία ο ρόλος των προσώπων και η ανάδειξη τους, είτε στην ηγεσία είτε ως καθοριστικών παραγόντων στις εξελίξεις των γεγονότων, ήταν θέμα διορατικότητας.

Ο ρόλος της αποφασιστικότητας έχει τονισθεί επαρκώς, όμως η διορατικότητα δεν έχει τονισθεί όσο θα έπρεπε. Η αποφασιστικότητα συνδέεται με το γόητρο όπως και η ιδιαίτερη μορφή της, η σταθερότητα.

Περισσότερα...
 
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΡΘΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ (του Γιώργου Κουτσαντώνη) PDF Εκτύπωση E-mail
Πολιτική Ηγεσία Επικοινωνία
Πέμπτη, 02 Μάρτιος 2017 14:35

Ritratto-di-fanciullo-con-disegno-Giovanni-Francesco-Caroto-1480-1555-Ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι η εξωτερίκευση της ελεύθερης σκέψης είναι για όλες τις απολυταρχίες, από τις πιο παλιές μέχρι και τις πιο σύγχρονες, ιδιαίτερα επικίνδυνη. Μια ενδιαφέρουσα θεωρία ή μια αξιόλογη δήλωση σε βαθμό που μπορεί να πει την ωμή αλήθεια, να αφυπνίσει και να εμπνεύσει, φοβίζει περισσότερο από μια διαδήλωση ή μια ανταρσία. Πράγματι ο διαχρονικός αυτός φόβος έχει πολύ βαθιές ιστορικές ρίζες.

Χαρακτηριστικό δείγμα αποτελεί ένα κινέζικο διάταγμα του 213 π.Χ. του αυτοκράτορα CH’ IN, στο οποίο προστάζονται τα εξής: «…όλες οι ιστορικές γραφές εκτός από εκείνες του CH’ IN να καούν…..όσοι συζητούν την ιστορία να εκτελούνται…..όσοι υψώνουν τη φωνή τους εναντίον αυτής της κυβέρνησης στο όνομα της αρχαιότητας να αποκεφαλίζονται μαζί με τις οικογένειές τους…..Μόνο βιβλία που αφορούν σε ιατρικά, θρησκευτικά, αγροτικά και αρδευτικά θέματα επιτρέπονται…»[1].

Περισσότερα...
 
ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: In medias res (μέρος β’) (του Αθανάσιου Γεωργιλά) PDF Εκτύπωση E-mail
Πολιτική Ηγεσία Επικοινωνία
Τρίτη, 14 Φεβρουάριος 2017 15:02

dex-ar-In-medias-resΤο πρώτο μέρος Δεξιά και Αριστερά: Ab ovo 

Όταν ο Jacques Ellul έγραφε το 1963 «Ο αστός είναι νεκρός» δεν εξέφραζε τόσο μια θλιμμένη νοσταλγία για την απώλεια της Όμορφης Εποχής (Belle Époque) όσο την αναγγελία ενός νέου κόσμου που ήδη άνοιγε τα φτερά του. Ο Παναγιώτης Κονδύλης, στο βιβλίο του Παρακμή του αστικού πολιτισμού, γράφει πως τη θέση της απερχόμενης αστικής κοινωνίας πήρε μια μεταηθική και μαζική κοινωνία εντρυφουμένη από την ιδεολογία του απόλυτου σχετικισμού (μεταμοντέρνο).

Περισσότερα...
 
ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: Ab ovo (μέρος α’) (του Αθανάσιου Γεωργιλά) PDF Εκτύπωση E-mail
Πολιτική Ηγεσία Επικοινωνία
Πέμπτη, 09 Φεβρουάριος 2017 16:15

de-ar-ab-ovoΣχολιάζοντας ο Christopher Lasch, το άρθρο του Francis Fukuyama για το Τέλος της Ιστορίας, έγραφε στην Ευθραυστότητα του φιλελευθερισμού, ότι «…κατά έναν περίεργο τρόπο θυμίζει, εξίσου, τον μονοδιάστατο άνθρωπο του Marcuse και το φρικιαστικό όραμα της Σχολής της Φρανκφούρτης για μια ολοκληρωτικά διευθυνόμενη κοινωνία δίχως αντιθέσεις και, συνεπώς, απολύτως ανθεκτικής στην αλλαγή. Από τη στιγμή που ο Fukuyama, όπως ο Marcuse και οι φίλοι του, εμπνέονται από τον Hegel, δεν είναι καθόλου παράξενο που οι διαφορετικές τους εκδοχές περί του τέλους της ιστορίας έχουν τόσες πολλές ομοιότητες».

Περισσότερα...
 
ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ, ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΜΟΣ (του Γιώργου Κουτσαντώνη) PDF Εκτύπωση E-mail
Πολιτική Ηγεσία Επικοινωνία
Παρασκευή, 03 Φεβρουάριος 2017 15:01

Farmer-Sitting-At-The-Fireside-Reading-Vincent-Van-Gogh-Oil-Painting-LP05509«Regardez-moi au fond des yeux, nous allons parler de problèmes financiers au coin du feu –Κοιτάξτε με βαθιά στα μάτια, θα κουβεντιάσουμε για οικονομικά προβλήματα, δίπλα στο τζάκι», Βαλερί Ζισκάρ ντ’Εσταίν

Με αυτή τη φράση ο κεντροδεξιός Γάλλος πολιτικός δεν επιχειρεί τίποτε άλλο, παρά μια αναλογική επανεισαγωγή δυο βασικών κοινωνικών αξιών του γαλλικού πολιτισμικού συστήματος, της ειλικρίνειας και της θαλπωρής. Η αρχή της αναλογικής επανεισαγωγής εφαρμόζεται ευρύτατα στη διαφήμιση και αποτελεί ένα από τα βασικά δομικά στοιχεία της «κοινωνίας της κατανάλωσης».

Περισσότερα...
 
ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ! (του Μιχάλη Μπάκα) Εκτύπωση E-mail
Πολιτική Ηγεσία Επικοινωνία
Τρίτη, 02 Φεβρουάριος 2016 16:26

social-kitchenΟδεύουμε ολοταχώς προς πλήρη παράνοια με τη διαδικασία «ελέγχου» των ΜΚΟ που τις τελευταίες ημέρες ξεκίνησε στα νησιά μας, ακολουθώντας τη σκληρή γραμμή της ΕΕ αλλά και το «κοινό» αίσθημα όπως εκφράστηκε από τα ΜΜΕ με πρωτοσέλιδα του τύπου «ξέφραγο αμπέλι τα νησιά μας» «αλωνίζουν οι ΜΚΟ» κλπ. Κάπως έτσι οι Αρχές με τη στήριξη της Φρόντεξ αποφάσισαν να ελέγξουν τη νομιμότητα των εθελοντών, διαδικασία που φυσικά εάν ξεκινήσει θα φανεί ότι με το γράμμα του νόμου όλοι/ες είναι παράνομοι αλλά εάν ολοκληρωθεί θα ξεμπροστιάσει για μια ακόμη φορά την αδυναμία του Ελληνικού κράτους αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση. Και αυτό γιατί προφανώς με το γράμμα, επαναλαμβάνουμε με το γράμμα και όχι το πνεύμα του νόμου, όλοι και όλες είναι παράνομοι.

Περισσότερα...
 
Ο ΦΑΥΛΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ (του Δημοσθένη Κυριαζή) Εκτύπωση E-mail
Πολιτική Ηγεσία Επικοινωνία
Τετάρτη, 09 Σεπτέμβριος 2015 13:58

emerging worldΦαύλο κύκλο ονομάζουμε συλλογισμούς, και κατ’ επέκταση πρακτικές, όπου το αποτέλεσμα εκλαμβάνεται ως  αίτιο. Με μια τέτοια «λογική διαδικασία» είναι αδύνατο να κατανοήσουμε και να λύσουμε οριστικά ένα πρόβλημα αφού οι προσπάθειες μας περιορίζονται στην ελαχιστοποίηση των αποτελεσμάτων (των συμπτωμάτων), ενώ η πραγματική αιτία παραμένει δρώσα και ανέπαφη. Η  εστίαση των προσπαθειών μας στο αποτέλεσμα και όχι  στην αιτία,  οφείλεται σε δύο λόγους: (1) Στην αδυναμία εντοπισμού της αιτίας, όπως γινόταν και γίνεται με τις νεοεμφανιζόμενες λοιμώδεις ασθένειες όπου μέχρι να ανακαλύψουμε την αιτία ασχολούμαστε  με την καταπολέμηση των συμπτωμάτων,  και (2) στην ύπαρξη πεπλανημένης αλλά καθεστηκυίας αντίληψης  ότι η ακύρωση της πραγματικής αιτίας συνιστά νομοτελειακή ή  πρακτική αδυναμία και συνεπώς η μόνη δυνατότητα που υπάρχει είναι η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Περισσότερα...
 
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΟ ΚΟΣΜΟ (του Νικόλα Γκίμπη) Εκτύπωση E-mail
Πολιτική Ηγεσία Επικοινωνία
Τετάρτη, 19 Αύγουστος 2015 13:24

pm-31707-largeΜέσα στον πραγματικά αντεστραμμένο κόσμο, η αλήθεια είναι μια στιγμή του ψεύδους ~ Γκυ Ντεμπόρ (1967)
Μιλώντας για πολιτική, με τη γνήσια και σχετικά πεπαλαιωμένη σημασία της λέξης, αυτό που συνήθως εννοούμε είναι εκείνη τη συλλογική δραστηριότητα που έχει ως κατ’ εξοχήν αντικείμενο τη συνολική θέσμιση της κοινωνίας με τρόπο ρητό και διαυγή. Βασική προϋπόθεση είναι η ύπαρξη μιας πολιτικής κοινότητας η οποία, ως τέτοια, οριοθετεί ένα minimum πλαίσιο κοινών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων που δίνουν τη δυνατότητα για ενεργό συμμετοχή στις δημόσιες υποθέσεις ώστε οι ζωντανοί, συγκεκριμένοι και έχοντες ένα πρόσωπο αναγνωρίσιμο από τους άλλους άνθρωποι να συντίθενται μέσα από το, ή/και να αντιτίθενται στο, αφηρημένο, «ιδεατό» και κανονιστικά συγκροτημένο υποκείμενο της κοινότητας.

Περισσότερα...
 
Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΕΚΡΟ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ (του Αντόνιο Γκράμσι) Εκτύπωση E-mail
Πολιτική Ηγεσία Επικοινωνία
Παρασκευή, 03 Ιούλιος 2015 09:12

Antonio Gramsci«Μισώ τους αδιάφορους. Πιστεύω ότι το να ζεις σημαίνει να εντάσσεσαι κάπου.
Όποιος ζει πραγματικά δεν μπορεί να μην είναι πολίτης και ενταγμένος.
Η αδιαφορία είναι αβουλία, είναι παρασιτισμός, είναι δειλία, δεν είναι ζωή.
Γι’ αυτό μισώ τους αδιάφορους.

Η αδιαφορία είναι το νεκρό βάρος της ιστορίας. Η αδιαφορία δρα δυνατά πάνω στην ιστορία.
Δρα παθητικά, αλλά δρα. Είναι η μοιρολατρία.

Είναι αυτό που δεν μπορείς να υπολογίσεις. Είναι αυτό που διαταράσσει τα προγράμματα, που ανατρέπει τα σχέδια που έχουν κατασκευαστεί με τον καλύτερο τρόπο.
Είναι η κτηνώδης ύλη που πνίγει την ευφυΐα.

Περισσότερα...
 
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ Εκτύπωση E-mail
Πολιτική Ηγεσία Επικοινωνία

cobweb 800Ας υποθέσουμε ότι ένα ωραίο πρωινό ένας καλοβαλμένος κύριος (ή κυρία) χτυπάει την πόρτα σας και με το φυσικότερο ύφος του κόσμου σάς λέει πως έναντι μιας μικρής αμοιβής η εταιρεία του αναλαμβάνει να διαχειρίζεται τα οικονομικά σας κι ακόμα να αποφασίζει αντί για εσάς ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητές σας. Ο κύριος αυτός συνεχίζει λέγοντας πως με ένα επιπλέον μικρό ποσό μπορεί να αναλάβει να σας απαλλάξει απ όλες τις φροντίδες και τις σκοτούρες σας – μ’ άλλα λόγια να σκέφτεται αντί για εσάς. Τέλος το πλήρες πακέτο περιλαμβάνει –λέει ο κύριος – και μια πλήρη διαμεσολάβηση και επίλυση κρίσεων ανάμεσα σε εσάς από τη μια και τη γυναίκα σας, τα παιδιά σας και όλους τους συγγενείς και φίλους από την άλλη.

Περισσότερα...
 
ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΟΛΟΓΙΑΣ Εκτύπωση E-mail
Πολιτική Ηγεσία Επικοινωνία

newspapers and glasses 700Γ' Μέρος του άρθρου «Τα αίτια, τα όρια και τα αποτελέσματα της πολιτικής γενικολογίας»

Τα αποτελέσματα αυτά είναι πολλά και αλληλοσυνδεόμενα, όπως:
(α) Αυτή η πρωιμότητα με την οποία αναπτύσσεται γενικόλογα και ανώριμα ο πολιτικός λόγος σε τομείς ακόμη αναδυόμενους και μη κατανοητούς, όπως στην πράσινη ανάπτυξη που προαναφέραμε, επιφέρει ορισμένα αρνητικά αποτελέσματα. Κατ’ ουσίαν, ο πολιτικός λόγος αναπτύσσεται σαν ένα θέατρο, σαν ένας σκηνοθετικός κορεσμός του πεδίου, και ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο λειτουργεί και σαν πολιτικός αποκλεισμός πραγματικών προγραμματικών ιδεών και περιεχομένων, καθώς επίσης και ιδεολογικών ουσιαστικών κριτικών ή ανασυγκροτήσεων.

Περισσότερα...
 
ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΟΛΟΓΙΑΣ Εκτύπωση E-mail
Πολιτική Ηγεσία Επικοινωνία

system net news freedownload 700Β' Μέρος του άρθρου «Τα αίτια, τα όρια και τα αποτελέσματα της πολιτικής γενικολογίας»

Το κοινό σε ένα βαθμό ρυθμίζεται-καθοδηγείται -υπό ορισμένες βέβαια συνθήκες- και, συνεπώς, δεν χρειάζεται η αναφορά σε αυτό, όπως βέβαια δεν χρειάζεται και η αναφορά στο συγκεκριμένο ή ουιαστικό πεδίο της διακυβέρνησης και της δημοκρατικής διαβούλευσης και συμμετοχής. Φυσικά, δεν λειτουργεί ορθά ο ρόλος της επιστημονικής  θεώρησης και, κατ’ ουσίαν, η τεχνοκρατία καταλήγει στο να είναι διεύθυνση οικονομικών-πολιτικών συμφερόντων και όχι επιστημονική προσέγγιση ζητημάτων με όρους θεσμών.

Περισσότερα...
 
ΤΑ ΑΙΤΙΑ, ΤΑ ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΟΛΟΓΙΑΣ Εκτύπωση E-mail
Πολιτική Ηγεσία Επικοινωνία

meetingΑ' Μέρος
Τα αίτια της πολιτικής γενικολογίας

Ένα από τα πιο παθολογικά ζητήματα της πολιτικής και της ιστορικής εξέλιξης είναι το πρόβλημα της πολιτικής γενικολογίας. Το πρόβλημα αυτό είναι αποτέλεσμα της διασύνδεσης του στελεχιακού δυναμικού της πολιτικής, των μέσων επικοινωνίας που λειτουργούν διαμεσολαβητικά, της πολιτικής και της επικοινωνιακής συνείδησης του κοινού. Επίσης, απηχεί τα κίνητρα αλλά και τον συνδυασμό κινήτρων και τακτικών από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας ή των πολιτικών ηγεσιών, με την έννοια ότι η πολιτική γενικολογία είναι πολυκομματικό και διακομματικό φαινόμενο.

Περισσότερα...
 
ΠΛΑΤΩΝ: ΠΩΣ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ Ο ΦΑΥΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ; Εκτύπωση E-mail
Πολιτική Ηγεσία Επικοινωνία
Δευτέρα, 30 Μάρτιος 2015 09:14

Plato-raphaelΠλάτων ~ Ο αληθινός φιλόσοφος και ο φαύλος πολιτικός χτες και σήμερα

§1: Είναι κοινός τόπος πια πως η φιλοσοφική έγνοια της πολιτικής σκέψης του Πλάτωνα δεν παύει να περιστρέφεται γύρω από τον αληθινό φιλόσοφο, τον οποίο διαχωρίζει ρητά από τους κίβδηλους περιφερόμενους «φιλοσόφους» –ίδιους και όμοιους με κάποιους πλανόδιους αμπελοφιλοσόφους κομματικών, διακομματικών, συντεχνιακών παρασυναγωγών του σήμερα– και συναφώς από τον φαύλο πολιτικό. Γιατί ο Πλάτων προβαίνει σε έναν τέτοιο διαχωρισμό και δεν στρέφεται προς τον έντιμο πολιτικό ως αντιστάθμισμα στον φαύλο πολιτικό;

Περισσότερα...
 
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΙΑ ΑΛΗΘΙΝΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ (της Ιωάννας Μουτσοπούλου) Εκτύπωση E-mail
Πολιτική Ηγεσία Επικοινωνία

desert 120Συχνά λέγεται ότι δεν υπάρχουν πια πραγματικοί πολιτικοί, αλλά δεν κατανοούνται τα αίτια αυτού του γεγονότος και επιπλέον μπορεί να ενυπάρχουν σε αυτή τη διαπίστωση πλάνες ως προς το ποιος είναι μεγάλος ως πολιτικός.
Ένας μεγάλος πολιτικός είναι ένα πολύ σπάνιο φαινόμενο που δεν έχει σχέση με τη μιντιακή προβολή εικόνας ή με τη φανατική προσκόλληση σε ιδεολογίες και πρόσωπα. Είναι ένας πολιτικός που μπορεί να ωθήσει τα πράγματα είτε στο μέλλον ως φίλος της ανθρωπότητας είτε στο παρελθόν ως εχθρός της.

Περισσότερα...
 
Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΑΝΙΚΑΝΟΥ ΠΟΛΙΤΗ (του Γιώργου Κουτσαντώνη) Εκτύπωση E-mail
Πολιτική Ηγεσία Επικοινωνία
Τρίτη, 30 Δεκέμβριος 2014 14:18

mythos anikanou politiΗ εικόνα του ανίκανου, αμόρφωτου, αδιάφορου, ανενημέρωτου πολίτη ακόμη και του «πολιτικά ανώριμου» ο οποίος δρα με γνώμονα τα πάθη του και τα ιδιοτελή συμφέροντά του, για ολόκληρους αιώνες συνόδευσε πιστά την ανάπτυξη των πολιτικών συστημάτων. Η απεικόνιση του πολιτικά ανάξιου μέσου πολίτη, υπήρξε ιστορικά αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους ηγεμόνες. Αρχικά για να αποτραπεί η επέκταση του δικαιώματος ψήφου (στις γυναίκες, στη νότια Αφρική κ.ο.κ) και, στη συνέχεια, για να παρεμποδιστεί το αίτημα για μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών στα πολιτικά δρώμενα.

Περισσότερα...
 
ΠΛΑΤΩΝ: Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΡΕΤΗ ΠΕΡΑΝ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΓΝΩΣΗΣ Εκτύπωση E-mail
Πολιτική Ηγεσία Επικοινωνία
Πέμπτη, 05 Ιούνιος 2014 12:58

Platon 5Πλάτων, 427–347 π.Χ. / Πρωταγόρας: Πώς η επίφαση δημοκρατίας διαλύει την κοινωνία!

1. Ο Διάλογος Πρωταγόρας είναι ένα από τα πιο μεστά σε φιλοσοφικό περιεχόμενο έργα του Πλάτωνος και τα πιο εμπνευσμένα σε ύφος, πλοκή και δραματουργική τεχνική. Γράφτηκε μετά το 399 π.Χ., πιθανόν γύρω στα 388/387 π.Χ., και απεικονίζει την πνευματική ζωή της Αθήνας λίγο πριν την έκρηξη του Πελοποννησιακού πολέμου, όταν έφτανε στο τέλος της η εποχή του Περικλή. Η πνευματικότητα τούτη δεν νοείται από τον Αθηναίο φιλόσοφο απλώς ως μια πτυχή ή εκδήλωση  της πολυδιάστατης δραστηριότητας της πόλης και της πολύπαθης δημοκρατικής της λειτουργίας παρά ως το φωτεινό κέντρο μιας πόλεως-κράτους, που προς τα έξω ασκούσε «δημοκρατική» ηγεμονία σε άλλες πόλεις, ενώ  προς τα μέσα καλλιεργούσε μια «δημοκρατική» επίσης κυκλοφορία των ιδεών αλλά όχι λιγότερο και μια ιδεολογική ηγεμονία επί ενός κατά πολύ άγνωμου πλήθους.

Περισσότερα...
 
ΤΑ 99 ΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑΣ (του Άρη Χατζηστεφάνου) Εκτύπωση E-mail
Πολιτική Ηγεσία Επικοινωνία
Πέμπτη, 27 Φεβρουάριος 2014 19:48

99-skalia 250Ορισμένα από τα πιο αυταρχικά και σκοταδιστικά καθεστώτα του πλανήτη απολαμβάνουν υψηλότερα επίπεδα ελευθεροτυπίας από την Ελλάδα.
«Ελευθερία του Τύπου σήμερα είναι να τυπώνεις εκείνες τις προκαταλήψεις του εκδότη που δεν ενοχλούν τους διαφημιστές», Χάνεν Σουάφερ
To να χάσεις μερικές θέσεις στην κατάταξη ελευθεροτυπίας των Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα μπορεί να θεωρηθεί ατυχία. Το να κατρακυλήσεις πενήντα θέσεις, από τη στιγμή που η χώρα σου εισήλθε σε καθεστώς οικονομικής κηδεμονίας από ξένους δανειστές, σημαίνει μάλλον ότι έχει συντελεστεί ένα σιωπηλό «πραξικόπημα».

Περισσότερα...
 
ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΓΑΠΗΤΕ ΕΛΛΗΝΑ ΤΙ ΘΑ ΤΟΝ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΣΟ ΘΥΜΟ; (της Βάλιας Μπαζού) Εκτύπωση E-mail
Πολιτική Ηγεσία Επικοινωνία
Τρίτη, 25 Φεβρουάριος 2014 12:49

Oι Έλληνες είναι οι πιο θυμωμένοι, οι πιο δύσπιστοι και οι πιο απαισιόδοξοι από όλους τους EυρωπαίουςΗ ερώτηση προκύπτει αβίαστα εάν διαβάσει κανείς τα αποτελέσματα της έρευνας του τελευταίου ευρωβαρομέτρου που καταδεικνύει ότι οι Έλληνες τα έχουν πάρει στο κρανίο!

Έρευνα που καταδεικνύει ότι οι Έλληνες είναι οι πιο θυμωμένοι, οι πιο δύσπιστοι και οι πιο απαισιόδοξοι από όλους τους Eυρωπαίους. Και όταν λέμε θυμωμένοι και δύσπιστοι εννοούμε καταλυτικά, ολοκληρωτικά.

Περισσότερα...
 
ΤΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ Ή ΦΡΕΝΑΚΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΙΝΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ; (του Δημοσθένη Κυριαζή) Εκτύπωση E-mail
Πολιτική Ηγεσία Επικοινωνία
Τετάρτη, 04 Δεκέμβριος 2013 14:15

Hellenic Parliament 250Για την αξιοπιστία και τη σκοπιμότητα λήψεως αποφάσεων από το Σύνολο των πολιτών με Δημοψηφίσματα, έχουν διατυπωθεί αντιφατικές απόψεις. Άλλοι τα θεωρούν ως την πεμπτουσία της Αληθινής Δημοκρατίας και άλλοι έναν παράλογο και επικίνδυνο για τα συμφέροντα των πολιτών θεσμό. Μία εξήγηση για αυτές τις αντιφατικές  και παράλογες απόψεις, υπάρχει στις γραμμές που ακολουθούν...

Περισσότερα...
 
ΑΜΕΣΗ Ή ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ; (του Δημοσθένη Κυριαζή) Εκτύπωση E-mail
Πολιτική Ηγεσία Επικοινωνία
Δευτέρα, 18 Νοέμβριος 2013 15:06

Ποιά είναι η ιδανική μορφή δημοκρατίας;Στο ανωτέρω  θεμελιώδες ερώτημα έχουν δοθεί απαντήσεις, ακριβέστερα έχουν κατατεθεί απόψεις, από πολλούς·  φιλόσοφους, επιστήμονες της νομικής, της πολιτικής, της κοινωνιολογίας, ακόμη και από απλούς πολίτες. Παρά την πληθώρα όμως των απόψεων,  ο  πολίτης πολύ δύσκολα μπορεί να έχει μια σαφή και στέρεα απάντηση. Οι απαντήσεις είναι αντιφατικές και οι περισσότερες δεν στηρίζονται στη λογική των φυσικών νόμων, αλλά στηρίζονται κυρίως στο κύρος και στην αξιοπιστία αυτού που διατυπώνει την άποψη.  

Περισσότερα...
 
“Ο ΚΟΣΜΟΣ ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΒΛΕΠΩ ΕΓΩ”, ΑΛ. ΑΪΝΣΤΑΪΝ, 1931 Εκτύπωση E-mail
Πολιτική Ηγεσία Επικοινωνία
Τρίτη, 05 Νοέμβριος 2013 12:33

Εinstein: Η παθιασμένη αίσθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης και υπευθυνότητας πάντα αντιπαραβαλλόταν παράξενα με την σαφή μου ελευθερία από την ανάγκη για απευθείας επαφή με άλλα ανθρώπινα όντα και κοινότητες.«Σε τι  παράξενη κατάσταση βρισκόμαστε εμείς οι θνητοί! Καθένας από εμάς βρίσκεται εδώ για μια σύντομη επίσκεψη· δεν γνωρίζει για ποιο σκοπό, αν και μερικές φορές νομίζει ότι τον αισθάνεται. Αλλά από την οπτική γωνία της καθημερινής ζωής, χωρίς να εμβαθύνουμε, υπάρχουμε για τον συνάνθρωπο μας - καταρχάς για αυτούς στων οποίων τα χαμόγελα και την ευημερία στηρίζεται όλη η ευτυχία μας και αμέσως μετά για όλους αυτούς που δεν γνωρίζουμε προσωπικά και με την μοίρα των οποίων είμαστε ενωμένοι με τον δεσμό της συμπόνοιας.

Περισσότερα...
 
“ΑΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΣ, ΧΑΘΗΚΕΣ. ΑΝ ΥΠΟΚΥΨΕΙΣ, ΧΑΘΗΚΕΣ” (του Νίκου Σιδέρη) Εκτύπωση E-mail
Πολιτική Ηγεσία Επικοινωνία
Πέμπτη, 17 Οκτώβριος 2013 12:04

Διπλός δεσμόςΣτην Ελλάδα της κρίσης, η επικοινωνιακή μηχανή παραγωγής διανοητικής εμπλοκής συνίσταται στο εξής σύμπλεγμα:
Ένα πρώτο μήνυμα λέει «Αν αντισταθείς, χάθηκες» (=πτώχευση, καταστροφή…).
Ένα δεύτερο μήνυμα λέει «Αν υποκύψεις, χάθηκες» (=ανεργία, φτώχεια, μιζέρια, απόγνωση…) [...]

Περισσότερα...
 
ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ ΜΙΣΟΥΣ (του Κορνήλιου Καστοριάδη) Εκτύπωση E-mail
Πολιτική Ηγεσία Επικοινωνία

Cornelius-Castoriadis-by-Pablo-Secca«Υπάρχουν δύο ψυχικές εκφράσεις του μίσους: το μίσος για τον άλλο  και το μίσος για τον εαυτό μας, το οποίο συχνά δεν παρουσιάζεται ως τέτοιο. Αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι και τα δυο έχουν κοινή ρίζα, την άρνηση της ψυχικής μονάδας να δεχθεί αυτό που για την ίδια είναι ξένο. Η οντολογική αυτή διάρθρωση του ανθρώπου επιβάλλει αξεπέραστους εξαναγκασμούς σε κάθε κοινωνική οργάνωση και σε κάθε πολιτικό πλάνο. Καταδικάζει αμετάκλητα κάθε ιδέα για μία«διαφανή» κοινωνία, κάθε πολιτικό πλάνο που αποσκοπεί στην άμεση οικουμενική συμφιλίωση. Κατά τη διαδικασία κοινωνικοποίησης, οι δύο διαστάσεις του μίσους χαλιναγωγούνται σε σημαντικό βαθμό, τουλάχιστον όσον αφορά τις πιο δραματικές εκδηλώσεις τους. Εν μέρει αυτό επιτυγχάνεται μέσω του μόνιμου αντιπερισπασμού που ασκείται στην καταστροφική τάση από τους «εποικοδομητικούς» κοινωνικούς σκοπούς - την εκμετάλλευση της φύσης, τον συναγωνισμό διαφόρων ειδών (τις «ειρηνικές» αγωνιστικές δραστηριότητες, όπως ο αθλητισμός, τον οικονομικό ή πολιτικό ανταγωνισμό, κτλ). Όλες αυτές οι διέξοδοι κατευθύνουν ένα μέρος του μίσους και της «διαθέσιμης» καταστροφικής ενέργειας, αλλά όχι το σύνολο τους.

Περισσότερα...
 
ΣΕ ΜΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΟΛΑ ΤΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (της Κατερίνας Κανόνη) Εκτύπωση E-mail
Πολιτική Ηγεσία Επικοινωνία
Παρασκευή, 27 Σεπτέμβριος 2013 14:30

Μια ιστοσελίδα με όλα τα Συντάγματα των χωρών του πλανήτη!Πλέον, όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να διαβάσει, να ψάξει και να συγκρίνει 160 Συντάγματα από όλο τον κόσμο, χάρη στο Constitute, μία ιστοσελίδα που δημιούργησε η Google, με στόχο, όπως είπε, να βοηθήσει τις χώρες του πλανήτη να μάθουν η μία από την άλλη και έτσι να αποφύγουν πολιτικές κρίσεις και συγκρούσεις.

Περισσότερα...
 
ΟΣΟ ΠΙΟ ΝΟΤΙΑ ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΑΡΝΗΤΙΚΗ Η ΕΙΚΟΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΓΙΑ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ Εκτύπωση E-mail
Πολιτική Ηγεσία Επικοινωνία
Πέμπτη, 12 Σεπτέμβριος 2013 14:57

Οι νότιοι λαοί της Ευρώπης δεν έχουν και την καλύτερη άποψη για τους ΓερμανούςΑπόψεις 7.000 αναγνωστών έξι ευρωπαϊκών εφημερίδων
Λίγο πριν τις γερμανικές εκλογές, που σίγουρα θα καθορίσουν την πορεία που θα ακολουθήσει συνολικά η Ευρώπη στην αντιμετώπιση της κρίσης, έξι ευρωπαϊκές εφημερίδες ρώτησαν συνολικά 7.000 αναγνώστες τι πιστεύουν για τους Γερμανούς. Η έρευνα δείχνει μία τάση να υπερτερεί: Προχωρώντας προς τα νότια της Ευρώπης, το κλίμα γίνεται «θερμότερο» και οι αρνητικές απόψεις κυριαρχούν.

Περισσότερα...
 
ΣΤΗ ΧΙΛΗ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΙ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ 40 ΧΡΟΝΙΑ Εκτύπωση E-mail
Πολιτική Ηγεσία Επικοινωνία
Τετάρτη, 11 Σεπτέμβριος 2013 13:49

xili-40-xroniaΣαν σήμερα, το 1973, η Χιλή άνοιξε ένα από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια της Ιστορίας της που την ταλαιπωρεί μέχρι σήμερα. Ο εκλεγμένος πρόεδρος Σαλβατόρ Αλιέντε προτίμησε να βάλει τέλος στη ζωή του παρά να παραδοθεί στις δυνάμεις που έφεραν στην εξουσία τον δικτάτορα Αουγκούστο Πινοσέτ.

Περισσότερα...
 
TO ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΜΟΝΤΕΣΚΙΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ (του Δημοσθένη Κυριαζή) Εκτύπωση E-mail
Πολιτική Ηγεσία Επικοινωνία
Παρασκευή, 23 Αύγουστος 2013 12:26

MontesquieuΟ Γάλλος Σαρλ Λουί ντε Σεκοντά, βαρόνος της Μπρεντ και του Μοντεσκιέ (1689 – 1755), γνωστός ως Μοντεσκιέ,  είναι ένας από τους μεγαλύτερους  φιλοσόφους οι οποίοι έθεσαν τις βάσεις των Πολιτικών Επιστημών. 

Στην αντίληψη ενός Φυσικού ο Μοντεσκιέ είναι ότι ο Νεύτων για τη Φυσική· ο πατέρας/ θεμελιωτής  της Πολιτικής Επιστήμης.  
Στα έργα του ο Μοντεσκιέ επιχειρεί να βρει και να αναλύσει τις θεμελιώδεις αρχές και τη λογική διαφόρων πολιτικών θεσμών με την μελέτη των νόμων· προτείνει νέες μεθόδους διακυβέρνησης και νέες αντιλήψεις για το κράτος.

Περισσότερα...
 
ΧΑΜΠΕΡΜΑΣ: "ΜΟΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ" (της Αντιγόνης Καράλη) Εκτύπωση E-mail
Πολιτική Ηγεσία Επικοινωνία
Τετάρτη, 07 Αύγουστος 2013 13:53

Ο Γιούργκεν Χάμπερμας στην Αθήνα«Είναι εξοργιστική η κοινωνική αδικία που προκαλείται από αυτή την κρίση σε όλες τις χώρες που την υφίστανται και υποφέρουν. Οι χώρες που ευθύνονται γι' αυτή την αδικία -και πρώτη και καλύτερη η Γερμανία- θα έπρεπε να αναλάβουν επισήμως τις ευθύνες τους, κάτι που δεν έχουν πράξει έως σήμερα».

Ο Γιούργκεν Χάμπερμας, παρά τα 84 χρόνια του, αποδείχθηκε ένας «έφηβος» στη σκέψη φιλόσοφος.

Περισσότερα...
 
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΣΜΟΣ (του Δημοσθένη Κυριαζή) Εκτύπωση E-mail
Πολιτική Ηγεσία Επικοινωνία
Τετάρτη, 31 Ιούλιος 2013 13:06

Lords ChamberΔημοκρατία και Κοινοβουλευτισμός - Δύο  πολιτεύματα με διαφορετικές αρχές και φιλοσοφίες 

Η φιλοσοφία της Δημοκρατίας
Το πολίτευμα της Δημοκρατίας βασίζεται στο αξίωμα ότι όλοι οι πολίτες είναι από τη φύση, από το Θεό ίσοι.
Στα Μαθηματικά, η ισότητα έχει έννοια όταν αφορά στη σύγκριση δύο όμοιων φυσικών μεγεθών, όπως για παράδειγμα είναι: το ύψος, το βάρος, η πνευματική ισχύς (IQ), ή η σωματική δύναμη, των ανθρώπων.

Περισσότερα...
 
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΕΝΤΟΥΑΡΝΤ ΜΠΕΡΝΑΪΣ Εκτύπωση E-mail
Πολιτική Ηγεσία Επικοινωνία
Δευτέρα, 01 Απρίλιος 2013 12:08

Edward Bernays«Αυτό το προϊόν δεν είναι κάτι που απλά το θέλεις. Είναι κάτι που αν το αποκτήσεις θα αισθανθείς καλύτερα!».
Η υπέρτατη αρχή του καταναλωτισμού.  Εμπνευστής της υπήρξε ο Edward Louis Bernays.
Μέχρι τη διατύπωση αυτής της αρχής η Αγορά στηριζόταν στην Ανάγκη. Οι άνθρωποι αγόραζαν και πουλούσαν ο,τι ήταν Αναγκαίο για τον εαυτό τους και τους άλλους. Και αυτή την ανάγκη την καθόριζε η φύση, το ένστικτο και η ίδια η κοινωνία. Αλλά και η αξία των προϊόντων και αγαθών στηριζόταν στο πόσο αναγκαία ήταν. Για τη βιομηχανική εποχή αυτό δεν ήταν αρκετό. Η μαζική παραγωγή αγαθών δεν μπορούσε να στηρίζεται σε απλές ανάγκες. Χρειαζόταν νέες, πλασματικές!

Περισσότερα...
 
NA ΞΑΝΑΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, ΜΕ ΤΟΝ ΕΝΤΓΚΑΡ ΜΟΡΕΝ (του Άλκη Ρήγου) Εκτύπωση E-mail
Πολιτική Ηγεσία Επικοινωνία
Πέμπτη, 28 Φεβρουάριος 2013 13:39

Edgar MorinΣε μια εποχή που η Ευρώπη ταλανίζεται από πολύμορφες κρίσεις -η οικονομική είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου-, που τα οράματα για ένα ειρηνικό, δημιουργικό και δημοκρατικά κοινωνικά αλληλέγγυο πανευρωπαϊκό Αύριο, φαίνεται να έχουν χάσει την προωθητική τους δύναμη κι ένας διάχυτος ευρωσκεπτικισμός απλώνεται γύρω και μέσα μας, η πρόκληση του έργου του Ε. Μορέν μας καλεί να ξανασκεφτούμε αυτή την Ήπειρο της κοινής μας μοίρας.

Περισσότερα...
 
Κ. ΚΑΣΤΟΡΙΑΔΗΣ: ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΑΝΤΑΣΙΑΚΟΥ Εκτύπωση E-mail
Πολιτική Ηγεσία Επικοινωνία
Δευτέρα, 11 Φεβρουάριος 2013 13:21

Καστοριάδης«Δεν φιλοσοφούμε για σώσουμε την επανάσταση, αλλά για να σώσουμε τη σκέψη και τη συνοχή μας.»
Το έργο του «φιλοσόφου της αυτονομίας», Κορνήλιου Καστοριάδη, με το ασυνήθιστα πολύπλευρο εύρος του, τον καθιστά  έναν από τους μεγαλύτερους στοχαστές του 20ου αιώνα. Αντιπαρατιθέμενος στις κύριες σχολές σκέψης ανέδειξε τον παράγοντα του φαντασιακού στον πυρήνα της ανθρώπινης κοινωνίας.

Περισσότερα...
 
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ: ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ, ΕΞΤΡΕΜΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑ (του Πέτερ Κρεκό) Εκτύπωση E-mail
Πολιτική Ηγεσία Επικοινωνία
Τρίτη, 15 Ιανουάριος 2013 13:43

Λαϊκισμός και εξτρεμισμός κάνουν θραύση στην ΕυρώπηΣε αυτούς τους καιρούς της κρίσης, ανθούν τα σενάρια καταστροφής και οι προαναγγελίες του τέλους του κόσμου. Σε ορισμένες περιοχές, θεωρείται πως η πολιτική αναστάτωση στην Ευρώπη σηματοδοτεί μια επιστροφή στην δεκαετία του 1930. Αλλά η ρητορική που ισχυρίζεται πως τα αυξανόμενα οικονομικά προβλήματα θα οδηγήσουν στην επιστροφή φασιστικών και αυταρχικών καθεστώτων, είναι απλοϊκή και λανθασμένη, για τουλάχιστο δύο λόγους.

Περισσότερα...
 
O EΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ (του Γ. Δελαστίκ) Εκτύπωση E-mail
Πολιτική Ηγεσία Επικοινωνία
Παρασκευή, 28 Δεκέμβριος 2012 14:09

 GreeceΒαθύτατη κρίση εμπιστοσύνης προς το πολίτευμα της χώρας έχει προκαλέσει η μνημονιακή κυβερνητική πολιτική. Μια κρίση η οποία αποτυπώνεται με τρόπο που τρομάζει στις δημοσκοπήσεις τόσο του Ευρωβαρόμετρου της Κομισιόν όσο και της Marc που δημοσιεύθηκε στο «Εθνος της Κυριακής».

Τα ευρήματα του Ευρωβαρόμετρου, δημοσκόπησης που διενεργείται περιοδικά και στις 27 χώρες της ΕΕ κατ' εντολήν της Κομισιόν από ξένη εταιρεία και επομένως είναι άσχετη με εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες και επιρροές, προκαλούν τρόμο σε όποιον τα διαβάσει. Οι Ελληνες δεν εμπιστεύονται κανέναν απολύτως από τους θεμελιώδεις θεσμούς του πολιτεύματος, ενώ δεν θεωρούν ούτε καν δημοκρατική τη λειτουργία του!

Περισσότερα...
 
ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟ Εκτύπωση E-mail
Πολιτική Ηγεσία Επικοινωνία

New AgeΠρόλογος

Η μετάβαση από τον Μεσαίωνα στον Διαφωτισμό χαρακτηρίστηκε από τη συντριβή της αίσθησης ασφάλειας που πρόσφερε η Θρησκεία.

Οι θρησκευτικοί πόλεμοι, ο μεγάλος λοιμός που αφάνισε τον πληθυσμό, η εκδίωξη της επιστημονικής σκέψης που αναιρούσε την κυριολεκτική ερμηνεία της Βίβλου, έστρεψαν τον άνθρωπο στην υπόσχεση του Διαφωτισμού για ασφάλεια μέσω της εγγύησης των δικαιωμάτων του, μιας ανεξάρτητης δικαιοσύνης, ενός κράτους πρόνοιας, της μαζικής εκπαίδευσης, κ.λπ.

Ο εκφυλισμός της θρησκείας σε ένα σύστημα υποκριτικής και διεφθαρμένης εξουσίας έφερε τα ζητήματα της οντολογικής ασφάλειας σε ανυποληψία.

Περισσότερα...
 
KOINΩΝΙΚΗ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ (του Δημοσθένη Κυριαζή) Εκτύπωση E-mail
Πολιτική Ηγεσία Επικοινωνία
Πέμπτη, 06 Σεπτέμβριος 2012 13:49

athens centerΤο παράδοξο των ψηφοφοριών
Στο παρελθόν αλλά και στο παρόν, επιστήμονες και στοχαστές  προσπάθησαν να εκτιμήσουν την ποιότητα, που συστηματικά έχουν οι συλλογικές αποφάσεις με δημοψηφίσματα, γιατί υπήρχαν απόψεις και ενδείξεις ότι οι αποφάσεις αυτές είναι από τη φύση τους απρόβλεπτες και ασύμβατες με τη λογική.

Περισσότερα...
 
ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΣΗΣ (του Δημ. Κυριαζή) Εκτύπωση E-mail
Πολιτική Ηγεσία Επικοινωνία
Παρασκευή, 20 Ιούλιος 2012 12:49

councilΗ φυσική Νομοτέλεια του αμεταβίβαστου και ο τρόπος παράβασης της
Από την εμπειρία μας γνωρίζουμε πως ορισμένα φυσικά μεγέθη, όπως η μυϊκή και  η πνευματική δύναμη του ανθρώπου, είναι από τη Φύση, από το Θεό αμεταβίβαστα.

Περισσότερα...
 
Η ΠΛΑΝΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ Εκτύπωση E-mail
Πολιτική Ηγεσία Επικοινωνία
Δευτέρα, 18 Ιούνιος 2012 14:04
Power PeopleΠηγή: Tvxs
 
NOAM TΣΟΜΣΚΙ: “IΣΤΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΙ ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ” --- Σειρά Πολιτική Ηγεσία Επικοινωνία Εκτύπωση E-mail
Πολιτική Ηγεσία Επικοινωνία
Παρασκευή, 15 Ιούνιος 2012 10:33
Νoam Chomsky για τις ελληνικές εκλογές του 2012"Οι επιλογές που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες είναι δύσκολες κι οδυνηρές. Πλην όμως είναι ιστορικής σημασίας, όχι μόνο για το μέλλον της Ελλάδας, αλλά και για το σύνολο της Ευρώπης και για ολόκληρο τον κόσμο" τονίζει ο Νόαμ Τσόμσκι στο εξαιρετικής σημασίας μήνυμα που στέλνει μέσω της "Αυγής" ενόψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου.

Στο μήνυμά του ο κορυφαίος Αμερικανός διανοητής ασκεί δριμεία κριτική στους Ευρωπαίους ηγέτες για τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζουν, οι οποίες "θα υπονομεύσουν το κοινωνικό συμβόλαιο που κατακτήθηκε ύστερα από πολύχρονους λαϊκούς αγώνες".

Περισσότερα...
 
Περισσότερα Άρθρα...
« ΈναρξηΠροηγούμενο1234ΕπόμενοΤέλος »

Σελίδα 1 από 4

Social Media

Photo Gallery

Διαφήμιση
Σόλων, για τη Σύνθεση και τον Οικολογικό Πολιτισμό - Copyright © 1990-2012 - Επικοινωνία