Creative Commons License
Είναι ελεύθερη: για Διανομή: για αναπαραγωγή, διανομή, παρουσίαση στο κοινό του Έργου. Υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις >>>
Πνευματική Ιδιοκτησία-Πατέντες
Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ PDF Εκτύπωση E-mail
Πνευματική Ιδιοκτησία-Πατέντες

      Μια από τις μεγαλύτερες μάχες που διεξάγεται αυτή την στιγμή στον κόσμο είναι στον τομέα της πνευματικής ιδιοκτησίας. Διανύουμε την εποχή της κοινωνίας της πληροφορίας, των δικτύων και του διαδικτύου. Θα πρέπει να στραφούμε πλέον στην  απελευθέρωση των ιδεών και της γνώσης απ’ το εμπόριο για να μιλάμε για πραγματική κοινωνία της γνώσης.
       Διαφορετικά το επίκεντρο θα είναι το εμπόριο και όχι η ίδια η γνώση. Πολύ δε μάλιστα περισσότερο που η γνώση έχει χαρακτηριστικά αδιαίρετου αγαθού και ρέοντος εξελισσόμενου κοινού αγαθού,  χαρακτηριστικά ανθρώπινου κεφαλαίου που διέπονται απόλυτα από τις εξωτερικότητες, τις εξωτερικές οικονομίες και επιβαρύνσεις και επίσης δεν μπορεί να υπαχθεί σε μια λογική απόλυτης διαιρετότητας στην εκμετάλλευση της.

Περισσότερα...
 
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ «ΚΟΙΝΑ» ΑΓΑΘΑ (Commons); (του Γιώργου Κολέμπα) PDF Εκτύπωση E-mail
Πνευματική Ιδιοκτησία-Πατέντες
Τρίτη, 07 Μάρτιος 2017 14:42

industry-611668Πως μπορούμε να  εξηγήσουμε την έννοια των «Κοινών» (Commons) αγαθών και να τη διακρίνουμε από την έννοια  των ιδιωτικών και δημόσιων-κρατικών αγαθών. Να αντιληφθούμε ότι τα «Κοινά» δεν είναι απλά εκεί από μόνα τους, αλλά πρέπει να δημιουργηθούν στην ουσία σαν τέτοια, από τις κοινότητες των ανθρώπων και οι οποίες θα πρέπει ταυτόχρονα να τα υπερασπισθούν. Να καταλάβουμε ιδιαίτερα ότι το «Κοινό» αγαθό της γνώσης είναι μια σύγχρονη μορφή των «Κοινών».

Περισσότερα...
 
ΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ ΗΡΕ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΟ PIRATE BAY Εκτύπωση E-mail
Πνευματική Ιδιοκτησία-Πατέντες
Πέμπτη, 30 Ιανουάριος 2014 13:18

Σημαντική δικαστική απόφαση για την ελευθερία στο διαδίκτυοTo Εφετείο της Χάγης ανέτρεψε την απόφαση δικαστηρίου με την οποία από το 2011 δύο διαδικτυακοί πάροχοι της Ολλανδίας διατάχθηκαν να μπλοκάρουν την πρόσβαση στον ιστότοπο διαμοιρασμού αρχείων (peer-to-peer) Pirate Bay.

Το αιτιολογικό για την άρση της απαγόρευσης ήταν ότι το μέτρο αποδείχθηκε αναποτελεσματικό για την πάταξη της επονομαζόμενης «πειρατείας».

Περισσότερα...
 
ΑΑΡΩΝ ΣΒΑΡΤΣ: "ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ ΙΝΤΕΡΝΕΤ" Εκτύπωση E-mail
Πνευματική Ιδιοκτησία-Πατέντες
Παρασκευή, 24 Ιανουάριος 2014 13:26

Ααρών ΣβαρτςΠριν από ένα χρόνο, ο νεαρός ακτιβιστής Ααρών Σβάρτς που αγωνίστηκε για την ελευθερία στο διαδίκτυο, αυτοκτόνησε. Ο Σβάρτς έδωσε τέλος στη ζωή του λίγο πριν δικαστεί με την κατηγορία της παράνομης λήψης εκατομμυρίων ακαδημαϊκών άρθρων από servers του MIT. Ο προγραμματιστής που αντιμετώπιζε ποινή κάθειρξης 35 ετών, υποστήριζε ότι το ίντερνετ είναι ένα δημοκρατικό μέσο, αποτελώντας παράλληλα την ελεύθερη πλατφόρμα πρόσβασης στη γνώση. Σύμφωνα με τον ίδιο, η οποιαδήποτε προαπαιτούμενη συνδρομή για την πρόσβαση στη βάση δεδομένων των διαφόρων πανεπιστημίων συνιστά αλλοίωση της διαδικτυακής ελευθερίας. 

Περισσότερα...
 
OPEN SOURCE FOOD: ENA ΚΙCKSTARTER PROJECT ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΣΙΤΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ Εκτύπωση E-mail
Πνευματική Ιδιοκτησία-Πατέντες
Δευτέρα, 23 Σεπτέμβριος 2013 14:01

open-source-projΑνάμεσα στα crowdfunding (μικρο-χρηματοδότηση) project που μπορεί κανείς να βρει στο Kickstarter.com αυτή την περίοδο υπάρχει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον εγχείρημα που έχει να κάνει με την Open Source Μαγειρική! Πρόκειται για το “Underground Meats: Open Source Food Safety Model” από την Underground Food Collective και έρχεται από το Μάντισον των ΗΠΑ.

Περισσότερα...
 
ΤΖΟΖΕΦ ΣΤΙΓΚΛΙΤΣ: ΖΩΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΕΡΔΩΝ Εκτύπωση E-mail
Πνευματική Ιδιοκτησία-Πατέντες
Τετάρτη, 08 Μάιος 2013 11:56

StiglitzΤο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα εάν μπορούν τα ανθρώπινα γονίδια να κατοχυρωθούν με πατέντα
«Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών άρχισε προσφάτως να εξετάζει μια υπόθεση που σχετίζεται με το βαθιά προβληματικό ζήτημα της κατοχύρωσης των πνευματικών δικαιωμάτων. Το Δικαστήριο πρέπει να απαντήσει στο εξής ερώτημα: Μπορούν τα ανθρώπινα γονίδια - τα δικά σου γονίδια - να κατοχυρωθούν με πατέντα; » διερωτάται ο Νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς σε άρθρο γνώμης υπό τον τίτλο «Ζωές εναντίον κερδών» («Lives versus profits»).

Περισσότερα...
 
ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΤΕΝΤΩΝ ΣΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΕΜΒΡΥΪΚΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ ΣΤΗΝ ΕΕ --- Σειρά Πνευματική Ιδιοκτησία & Πατέντες Εκτύπωση E-mail
Πνευματική Ιδιοκτησία-Πατέντες
Πέμπτη, 20 Οκτώβριος 2011 12:51
73342-blastokytaraΔεν μπορεί να κατοχυρώνονται με διπλώματα ευρεσιτεχνίας οι τεχνικές απομόνωσης βλαστοκυττάρων που έχουν ως αποτέλεσμα την καταστροφή ανθρώπινων εμβρύων, σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Η απόφαση έγινε δεκτή με ανάμεικτες αντιδράσεις. Οι υποστηρικτές της απόφασης συμφώνησαν με το βασικό επιχείρημα του δικαστηρίου, σύμφωνα με το οποίο τα ανθρώπινα έμβρυα χρίζουν προστασίας από πατέντες που θα μπορούσαν να απειλήσουν την «ανθρώπινη αξιοπρέπεια».
Περισσότερα...
 
Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ (Εισήγηση του Richard Stallman) --- Σειρά Πνευματική Ιδιοκτησία & Πατέντες Εκτύπωση E-mail
Πνευματική Ιδιοκτησία-Πατέντες
Παρασκευή, 30 Ιούλιος 2010 11:59
stallmanvideospeech
Πατήστε εδώ για να παρακολουθήσετε την
εξαιρετική εισήγηση του Richard Stallman
       Το 1984 επισημοποιείται ένα νέο ιδεολογικό ρεύμα μέσα από τον ίδιο τον κλάδο των παραγωγών λογισμικού, των προγραμματιστών.

      Ο Richard Stallman
, πτυχιούχος φυσικής του Harvard, εργαζόμενος στο εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης του πανεπιστημίου ΜΙΤ (Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης), αποφασίζει μετά από δέκα περίπου χρόνια εργασίας να εγκαταλείψει τη θέση του για να αφιερωθεί στην πρακτική αλλά και ιδεολογική/θεωρητική ανάπτυξη του ελευθέρου λογισμικού.
Περισσότερα...
 


Social Media

Photo Gallery

Διαφήμιση
Σόλων, για τη Σύνθεση και τον Οικολογικό Πολιτισμό - Copyright © 1990-2012 - Επικοινωνία