Creative Commons License
Είναι ελεύθερη: για Διανομή: για αναπαραγωγή, διανομή, παρουσίαση στο κοινό του Έργου. Υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις >>>
Ηθική & Πνεύμα
Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ PDF Εκτύπωση E-mail
Ηθική & Πνεύμα

    Η ηθική ή η διακριτική στάση μεταξύ καλού και αγαθού και κακού και το πνεύμα ως πεδίο υπέρβασης, αφαίρεσης και ορίζοντα εξέλιξης και αναδημιουργίας αποτέλεσαν δύο βασικούς πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίχθηκε ο πολιτισμός. Δυστυχώς όμως για παράδειγμα η ηθική γινότανε άλλοθι εξουσίας ή το πνεύμα άλλοθι ενός υλισμού στο πεδίο των εννοιών, με δογματισμό, με ολοκληρωτική σχέση των ιδεών ή των εννοιών με την εξουσία κ.τ.λ. Αυτή λοιπόν η σύγχυση απέναντι στην ηθική και στο πνεύμα θα πρέπει να παρέλθει, θα μπορέσουμε να ξανά συζητήσουμε γι αυτούς τους δύο όρους με τέτοιο τρόπο που να βγάλουμε έξω από την εξουσία, έξω από την χωριστικότητα και τον εγωκεντρισμό μας. 

Περισσότερα...
 
ΣΟΠΕΝΧΑΟΥΕΡ ~ Η ΗΘΙΚΗ Εκτύπωση E-mail
Ηθική & Πνεύμα

moralityΤρεις βαθμοί: ο εγωισμός, ο οίκτος, ο ασκητισμός.
Ο εγωισμός δεν έχει όρια για να τον καλύψουν, οι άνθρωποι επινόησαν τους ευγενικούς τρόπους, και για να τον βάλουν σε κανόνες και να τον περιστείλουν, θέσπισαν το Κράτος.
Ο οίκτος, μοναδικό θεμέλιο της ηθικής, γεννιέται από το συναίσθημα της ταυτότητας όλων των ανθρώπων και όλων των όντων, και πρέπει να επεκτείνεται και στα ζώα.

Περισσότερα...
 
Η ΗΘΙΚΗ, ΜΙΑ ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΛΛΑ ΑΔΙΚΗΜΕΝΗ Εκτύπωση E-mail
Ηθική & Πνεύμα

dandelion in yard 800Σκεπτόμενοι την ηθική, θα πρέπει να ξεκινήσουμε με μία θεμελιώδη παραδοχή: ότι, όποια και να είναι η θέση μας απέναντί της, από τη στιγμή που διαχωρίζουμε το σωστό από το λάθος και αντιδρούμε σε αυτό που μας ενοχλεί, έχουμε ήδη χαράξει μία γραμμή αποδοχής ή απόρριψης που συγγενεύει με την ηθική. Μόνον που αυτή η «ηθική» μπορεί να αποτελεί μία καρικατούρα της αληθινής ηθικής, μία διαστρέβλωσή της. Ο ίδιος ο Νίτσε, που απέρριπτε την ηθική, κατέκρινε τους χριστιανούς ότι διακήρυσσαν την ηθική ενώ δεν ήσαν πραγματικά τέτοιοι, θέλοντας να αποδείξει την αναντιστοιχία τους προς ό,τι έλεγαν, ενώ η αναντιστοιχία αυτή των χριστιανών θα ταίριαζε ολότελα με τη δική του προτίμηση για την ωμή δύναμη, σύμφωνα με την οποία πρέπει να μπορεί κανείς να επιβάλει την άποψή του άσχετα από την αλήθεια, πράγμα που, κατά τα λεγόμενά του, ο χριστιανισμός πέτυχε! Επίσης, κατέκρινε και όσους ήταν πραγματικά ηθικοί, αντί να θαυμάσει τη συνέπειά τους και την επιβολή τους στα πράγματα όμοια αν και ποιοτικά αντιστρόφως ανάλογη με αυτήν που επιδίωκε ο ίδιος.

Περισσότερα...
 
Η ΑΥΤΟΫΠΟΝΟΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΝΟΗΣΗΣ Εκτύπωση E-mail
Ηθική & Πνεύμα

Aytoyponomeysi-realistik.-old railsΗ σύγχρονη περιβαλλοντική καταστροφή έχει τη ρίζα της σε μια ρασιοναλιστική-λογοκρατική αποϊεροποιητική αντίληψη της ζωής. Ξεκίνησε ως μια αντίδραση στην τυραννική εκκλησιαστική δογματικότητα του μεσαίωνα, ενδοβάλλοντας την αμφιβολία: το «Cogito ergo sum”–“Σκέπτομαι άρα υπάρχω»- του Ντεκάρτ καθόρισε για αιώνες τη μετέπειτα ευρωπαϊκή σκέψη και το δυτικό πολιτισμό. Η Ύπαρξη ως σύνολο καθορίζεται από τη νόηση. Κάθε τι που στρέφεται ενάντια στη νόηση είναι εν μέρει και επίθεση ενάντια στην Ύπαρξη. Ακόμη και η ύπαρξη του Θεού αποδείχθηκε λογοκρατικά από το Ντεκάρτ στη γνωστή του απόπειρα απόδειξής Του. Αμφιβάλλω για τα πάντα εκτός από τη σκέψη μου – τη νόηση. Έτσι ακόμη και ο Θεός και η Ζωή είναι κατώτερα της νόησης από την οποία αντλούν όχι απλά το νόημά τους αλλά και την ίδια τους την ύπαρξη.

Περισσότερα...
 
ΠΛΑΤΩΝ - Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΖΩΗ Εκτύπωση E-mail
Ηθική & Πνεύμα

Plato-raphaelΗ φιλοσοφία ως τρόπος ζωής

Η φιλοσοφική πράξη του Σωκράτη έδινε προτεραιότητα στη συγκεκριμένη γνώση του αγαθού που ενδιάθετα συνδέεται με τη σαφή κατανόηση των πραγμάτων και υπαγορεύει έναν δίκαιο τρόπο ζωής.
Η αρετή έτσι είναι γνώση και υπερέχει των άλλων επί μέρους μορφών γνώσης, διότι είναι γνώση του αγαθού, προς το οποίο πρέπει να αποβλέπει κάθε άλλη γνώση.

Το αγαθό δυνάμει ενυπάρχει στην ψυχή μας και δεν ταυτίζεται με τα υλικά αγαθά. Η πραγμάτωσή του, επομένως, είναι ίδιον της ανθρώπινης ύπαρξης και η φιλοσοφία έχει αποστολή να της μεταδίδει την επιθυμία αυτής της πραγμάτωσης  και να διαμορφώνει συνειδήσεις που μπορούν να πορεύονται προς αυτό.

Περισσότερα...
 
ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΔΕΜ Εκτύπωση E-mail
Ηθική & Πνεύμα

eden solon yiannis-zisis1Η ιστορία είναι μια φλούδα πάνω από το μάγμα της ειρήνης. Αν η ιστορία αξιοποιήσει την τεράστια αυτή ενέργεια της ειρήνης, αν αντλήσει από τα ηφαίστεια της χαράς και των ποιημάτων, τότε θα χάσει την φτώχεια της και θα ξεχάσει τις κολαστήριες ψυχώσεις της. (1)

Η επιθυμία του Παραδείσου και η αποτυχία
Ως ανθρωπότητα όλοι αναζητάμε την Εδέμ. Ανεξαρτήτως πίστης ή απιστίας, ανεξαρτήτως θρησκευμάτων, η ευδαιμονικότητα όλων των ειδών και η λύτρωση από τον πόνο αποτελούν μόνιμη επιδίωξη κάθε ανθρώπου. Απλώς ο καθένας της δίνει διαφορετικό περιεχόμενο, αναγνωρίζει διαφορετικές προτεραιότητες στα είδη της ευδαιμονίας και την τοποθετεί στη εδώ ή την «άλλη» ζωή.

Περισσότερα...
 
ΤΟ ΚΑΚΟ ΩΣ ΠΡΟΤΑΓΜΑ (του Χάρη Ναξάκη) Εκτύπωση E-mail
Ηθική & Πνεύμα
Πέμπτη, 14 Αύγουστος 2014 09:01

«Δεν υπάρgetFile333Arc54777hiveχει μαρτυρία κουλτούρας η οποία να μην είναι την ίδια στιγμή μαρτυρία βαρβαρότητας», Walter Benjamin.

Στο βιβλίο «Ο Αϊχμαν στην Ιερουσαλήμ», η μεγάλη Γερμανοεβραία φιλόσοφος Χάνα Αρεντ, μιλώντας για τον Αϊχμαν, τον εκτελεστή του τελικού σχεδίου των ναζιστών ενάντια στους Εβραίους, κάνει μια ενοχλητική παρατήρηση για τους εραστές των ταξικών αναλύσεων και του καλοκάγαθου αλλά παραστρατημένου λαού. Το κακό είναι κοινότοπο.

Περισσότερα...
 
Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΟΜΟΙΩΜΑΤΩΝ (ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ) (του Χάρη Ναξάκη) Εκτύπωση E-mail
Ηθική & Πνεύμα
Τρίτη, 22 Ιούλιος 2014 08:50

87888-600x1024

Το 2001 στη Γερμανία, όπως αναφέρει ο καθηγητής Μ. Σαντέλ, ο Α. Μέιβες, ένας σαραντάχρονος τεχνικός υπολογιστών, σκοτώνει, τεμαχίζει, μαγειρεύει και τρώει έναν σαραντατριάχρονο προγραμματιστή, τον Γ. Μπράντες, ο οποίος οικειοθελώς προσφέρθηκε γι’ αυτό το γεύμα, απαντώντας σε αγγελία που ο Μέιβες είχε ανεβάσει στο διαδίκτυο. Η υπερασπιστική γραμμή του Μέιβες στο δικαστήριο ήταν ότι στις δυτικές δημοκρατίες τα ατομικά δικαιώματα είναι ιερά, ο κάθε ενήλικας έχει το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του σώματός του, ο ίδιος ο Μπράντες προσφέρθηκε να φαγωθεί και αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμά του.

Περισσότερα...
 
ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΗΣ MONOPOLY Εκτύπωση E-mail
Ηθική & Πνεύμα
Τρίτη, 11 Φεβρουάριος 2014 13:49

Όσο το παιχνίδι εξελισσόταν, οι "πλούσιοι" παίκτες γίνονταν πιο αγενείς, λιγότερο ευαίσθητοι στις "οικονομικές δυσκολίες" των συμπαικτών τουςΚάπου όλοι μας τους έχουμε εντοπίσει: ο κακομαθημένος και αγενής πλούσιος πελάτης, ο αλαζονικός νεαρός με τα έτοιμα λεφτά και το σπορ αμάξι, ακόμα και η έλλειψη τακτ όταν οι ίδιοι μας οι φίλοι μας κερδίζουν στα χαρτιά. Είναι τελικά χειρότερη η συμπεριφορά των πλουσίων;
Μια πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνια, εντόπισε μια σαφή σύνδεση ανάμεσα στο ύψος του πλούτου που κατέχουμε από τη μια και την αδιαφορία για τα συναισθήματα του συνανθρώπου μας από την άλλη. Η έρευνα διεξάγεται υπό την καθοδήγηση του Paul Piff, κοινωνικού ψυχολόγου με έντονο ενδιαφέρον στο πώς το χρήμα επηρεάζει την ανθρώπινη συμπεριφορά.

Περισσότερα...
 
ΣΤ. ΡΟΖΑΝΗΣ: “ZOYME TO ΔΡΑΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ” Εκτύπωση E-mail
Ηθική & Πνεύμα
Παρασκευή, 22 Ιούνιος 2012 13:03

Στέφανος ΡοζάνηςΤο δράμα το οποίο ζούμε, αυτή τη στιγμή, είναι ένα δράμα κατάρρευσης του Ευρωπαϊκού πνεύματος των λαών και της διαφωτιστικής γενικής θέλησης όπως την διακύρηξε ο Ζαν Ζακ Ρουσσώ, και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι διαφωτιστές" o Καθηγητής Φιλοσοφίας – συγγραφέας Στέφανος Ροζάνης, μιλά στην Κρυσταλία Πατούλη με αφορμή τα κρίσιμα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών, αλλά και της κοινωνικοπολιτικοοικονομικής κατάστασης στην Ευρώπη, συμμετέχοντας στον δημόσιο διάλογο του tvxs.

Περισσότερα...
 
Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΙΔΩΛΩΝ Εκτύπωση E-mail
Ηθική & Πνεύμα

neutri Το μεγαλύτερο εμπόδιο του ανθρώπου στο να εκφράσει την ελευθερία βρίσκεται στο γεγονός ότι έχει προκαταλάβει το πεδίο της ταύτισής του με μια υποκατάσταση, με μια ειδωλοποίηση. Έτσι, ο άνθρωπος δεν μπορεί να λειτουργήσει ως αυθεντική οντότητα. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το να δούμε το πώς και γιατί έγινε αυτή η υποκατάσταση.

Περισσότερα...
 
Η ΗΘΙΚΗ ΑΜΦΙΘΥΜΙΑ ΚΑΙ Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ --- Σειρά Πνεύμα & Ηθική Εκτύπωση E-mail
Ηθική & Πνεύμα
Τετάρτη, 24 Νοέμβριος 2010 17:28
Morality             Το μεγαλύτερο ανθρωπολογικό και ψυχολογικό μας πρόβλημα βρίσκεται στο ότι η συνείδησή μας είναι έτοιμη να ενεργήσει με ρηγματικότητα. Παρά τις ηθικές μας παρακαταθήκες, έλξεις, συνάφειες και σχέσεις, παρά τον ηθικό μας προσανατολισμό και τα ηθικά μας πρότυπα, ρέπουμε εύκολα στην χωριστικότητα, επιθετικότητα και πρακτικές που παραπέμπουν στον εξιλαστήριο ή εκδικητικό φθόνο, αποκλείοντας έτσι την ηθική ολοκλήρωση της αλληλεγγύης. Αυτό είναι το μεγαλύτερό μας πρόβλημα.
Περισσότερα...
 
ΠΝΕΥΜΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΣΗΣ --- Σειρά Πνεύμα & Ηθική Εκτύπωση E-mail
Ηθική & Πνεύμα
Δευτέρα, 07 Ιούνιος 2010 10:25

Columb
Φωτό:Wikimedia

        Η «συνάφεια» πρέπει να αντικαταστήσει την «ιδιότητα» ως κυρίαρχη όψη της Ταυτότητας και η «κυκλοφορία των ιδεών» ως έκφραση του νου να αντικαταστήσει την «εμφάνιση» ή την «μορφή» ως ενοποιητικό και ζωτικό στοιχείο για να μπορέσει να εκφρασθεί η «Ζωή» βιώσιμα και εξελικτικά στον άνθρωπο και την ανθρωπότητα.

      
Η ανασφαλής ζωή όμως προκύπτει ως αντιμέτωπη με τον Χρόνο και την Ετερότητα. Χρειαζόμαστε επειγόντως διαφορετικές βιωματικές, πληροφορίες και συστημικές ρυθμίσεις και σχέσεις απέναντι σ’ αυτές τις Οντότητες και Έννοιες, τον Χρόνο και τις Ετερότητες.

Περισσότερα...
 
Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ Η ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΟΛΟΥ (του Ralph Waldo Emerson) Εκτύπωση E-mail
Ηθική & Πνεύμα
Sor wikimedia 190
Δεν επιθυμώ να ντροπιάσω την ψυχή. Το γεγονός πώς βρίσκομαι εδώ μου υποδεικνύει σαφώς ότι η ψυχή έχει εδώ την ανάγκη ενός οργάνου.
Μήπως δε θα έπρεπε να δεχθώ αυτή τη θέση; Μήπως θα έπρεπε να κρύβομαι, να υπεκφεύγω και να υποκύπτω, καταφεύγοντας σε παράλογες δικαιολογίες και σε μια μάταιη μετριοφροσύνη, και να φαντάζομαι την εδώ ύπαρξή μου σαν περιπέτεια; Ή λιγότερο πρόσφορη από την ύπαρξη του Επαμεινώνδα ή του Ομήρου; Ή ότι η ψυχή δε γνώριζε τις ανάγκες της; επιπλέον, δίχως καμιά σκέψη πάνω σ’ αυτό, δεν είμαι καθόλου δυσαρεστημένος.
Περισσότερα...
 
Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΩΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (Γ' Μέρος) Εκτύπωση E-mail
Ηθική & Πνεύμα

opticsΗ αίσθηση ανυπαρξίας ως εμπνευστής των επιθυμιών

Ο κύκλος της ανάπτυξης του ανθρώπου, από την ανθρωπογένεση έως την εποχή μας, κλείνει και ανοίγει ένας νέος κύκλος τόσο προς μια νέα ψυχολογική, όσο και προς μια νέα συστημική εξέλιξη. Ένας νέος κύκλος θα αρχίσει, για τον άνθρωπο και την ανθρωπότητα, τόσο γνωστικός, συνειδησιακός όσο και λειτουργικός. Βιώνουμε απλώς την αφετηρία μιας μεγάλης αλλαγής, που είναι πολύ πιο έκδηλη στην μεγάλη κλίμακα και την οικουμενική της βάση και δύναμη.
Η καθημερινότητα μας διασκεδάζει με την «φαντασίωση του αναλλοίωτου» ή της αδράνειας ενός εσωτερικευμένου μέσα μας φαντάσματος.

Περισσότερα...
 
Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΩΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (Β' Μέρος) Εκτύπωση E-mail
Ηθική & Πνεύμα

synthesi lysi b merosΑλλαγή στάσης ζωής: το αίτημα της κρίσης

Καθώς διαμορφώνεται η τριπλή παγκόσμια και περσοναλιστική κρίση ως ψυχολογική, συστημική και περιβαλλοντική, το άμεσο ζήτημά μας είναι ότι είμαστε υποχρεωμένοι, με έναν καταλυτικά προοδευτικό πραγματισμό, να σταθούμε σ’ ένα νέο σημείο μέσα μας, με μια νέα μέθοδο και στόχο, που θα μας επιτρέψουν να αντιμετωπίσουμε επαρκώς τις κρίσεις και τα προβλήματά μας. Μορφολογικά, αυτό το εγχείρημα δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι ολοκληρωτικό, ένα επιθετικό αμυντικό σύνδρομο. Καλούμαστε να χρησιμοποιήσουμε τεχνικές και ικανότητες συναισθηματικής νοημοσύνης και να λειτουργήσουμε με ειλικρινή και συντροφική συμφιλίωση με καταστάσεις και οντότητες, εσωτερικές και εξωτερικές. Σε κάθε περίπτωση, η ζωή μας πρέπει να αλλάξει και να σχεδιάσουμε αποτελεσματικά και απελευθερωτικά αυτή την αλλαγή, με την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι το ένστικτο αυτοσυντήρησης είναι επαρκές καθοδηγητικά και πολυεπίπεδο.

Περισσότερα...
 
Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΩΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (A' Μέρος) Εκτύπωση E-mail
Ηθική & Πνεύμα

synthesi lysi a merosΟ δρόμος για τις σωστές ανθρώπινες σχέσεις και η έξοδος από τον κύκλο της αυταπάτης και της διαμάχης

Η εποχή μας, όντας ανοικτή σε προβλήματα και κρίσεις, βρίσκεται σε αναζήτηση ιδεών και λύσεων τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό πλαίσιο. Ένας ανοικτός και διάχυτος προβληματισμός – άλλοτε περιστασιακά με συγκυριακότητα και άλλοτε με ουσιαστικά στοχευμένη αναζήτηση και σχέση με ομάδες προβληματισμού και εναλλακτικής κοσμοθεώρησης – βρίσκεται σε εξέλιξη ως γόνιμη τάση αλλαγής της καθημερινότητας. Σε αυτόν τον διάχυτο προβληματισμό, αναγνωρίζονται καθηλώσεις και αγκυλώσεις, ενώ συχνά αναζητούνται ως λύσεις η οπισθοδρόμηση και η σύγκρουση.

Περισσότερα...
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΗ (του Ραλφ Β. Έμερσον) --- Σειρά Πνεύμα & Ηθική Εκτύπωση E-mail
Ηθική & Πνεύμα
Δευτέρα, 01 Φεβρουάριος 2010 13:23

MySoul
Φωτό:Wikipedia

        Αυτή η ενέργεια (της ψυχής) δεν κατέρχεται μέσα στην ατομική ζωή με κανένα άλλο τρόπο παρά με πλήρη κατοχή. Έρχεται στον ταπεινό και τον απλό. Έρχεται σε όποιον εξαλείφει αυτό που είναι ξένο και υπεροπτικό. Έρχεται σαν ηρεμία και μεγαλοπρέπεια.
        Όταν δούμε αυτούς στους οποίους κατοικεί γνωρίζουμε νέους βαθμούς μεγαλοσύνης. Από εκείνη την έμπνευση ο άνθρωπος επιστρέφει με ένα αλλαγμένο τόνο. Δε μιλά με τους ανθρώπους αποβλέποντάς την άποψή τους. Τους δοκιμάζει. Απαιτεί από μας να είμαστε λιτοί και ειλικρινείς.

Περισσότερα...
 
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ (του Πιερ Λεκόμτ ντι Νουί) --- Σειρά Πνεύμα & Ηθική Εκτύπωση E-mail
Ηθική & Πνεύμα
Παρασκευή, 29 Ιανουάριος 2010 10:41

Du_Nouy_Pierre_Lecomte
Πιερ Λεκόμτ ντι Νουί

        Αναμφισβήτητα, όταν εξετάζουμε την πλειονότητα των ανθρώπων, είναι δυνατό να αμφιβάλλουμε για την πραγματικότητα της ηθικής ιδέας.
          Τα παραδείγματα που βλέπουμε καθημερινά επιτρέπουν στον πεσιμιστή να αναρωτηθεί αν το χάσμα ανάμεσα στο ζώο και τον άνθρωπο είναι τόσο βαθύ όσο νομίζουμε. Η απάντηση είναι ότι βρισκόμαστε ακόμη στην αυγή της ανθρώπινης ανάπτυξης και ότι εαν μόνο ένας άνθρωπος στο εκατομμύριο ήταν προικισμένος με συνείδηση, αυτό θα αρκούσε να αποδείξει ότι εμφανίστηκε ένας νέος βαθμός ελευθερίας. Πολλά σημαντικά βήματα στην ιστορία της εξέλιξης ξεκίνησαν σαν μια μετάλλαξη που επηρέασε έναν πολύ μικρό αριθμό ατόμων, ίσως μόνο ένα.

Περισσότερα...
 
ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ (του Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ)--- Σειρά Πνεύμα & Ηθική Εκτύπωση E-mail
Ηθική & Πνεύμα
Τρίτη, 19 Ιανουάριος 2010 15:27

Φωτό:Wikimedia
        Το πνευματικό πρόβλημα του σύγχρονου ανθρώπου ανήκει σε εκείνα τα θέματα που είναι τόσο δεμένα με το παρόν ώστε δεν μπορούμε να τα αξιολογήσουμε απόλυτα. Ο σύγχρονος άνθρωπος είναι μια πρόσφατη μορφή ανθρώπου το σύγχρονο πρόβλημα είναι ένα θέμα που μόλις τέθηκε και η λύση του βρίσκεται στο μέλλον.
         Μιλώντας, λοιπόν, για το πρόβλημα του σύγχρονου ανθρώπου το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τοποθετήσουμε το ζήτημα-και ίσως να το τοποθετούσαμε διαφορετικά αν είχαμε κάποια αμυδρή ιδέα της πιθανής απάντησης. Επιπλέον, το θέμα είναι μάλλον αόριστο όμως η αλήθεια είναι πώς πρόκειται για κάτι τόσο οικουμενικό ώστε υπερβαίνει τη σύλληψη ενός απομονωμένου ατόμου.
Περισσότερα...
 
ΠΙΣΤΕΥΩ…… του Νίκου Καζαντζάκη --- Σειρά Πνεύμα & Ηθική Εκτύπωση E-mail
Ηθική & Πνεύμα
Δευτέρα, 11 Ιανουάριος 2010 14:14

Kazantzakis_200_wiki
Νίκος Καζαντζάκης,  Φωτό: wikipedia

         Από τα πρώτα νεανικά μου χρόνια, βασικός μου αγώνας και πηγή κάθε μου χαράς και κάθε μου λύπης, στάθηκε η αδιάκοπη και ανελέητη μάχη που γινόταν μέσα μου ανάμεσα στη σάρκα και στο πνεύμα.
          Μέσα μου υπάρχουν οι πιο αρχαίες, προανθρώπινες, σκοτεινές και φωτεινές δυνάμεις, και το πνεύμα μου είναι το πεδίο όπου συγκρούονταν και μάχονταν οι δύο αυτές στρατιές.

          Ένιωθα πως, αν μια μονάχα από τις δύο νικούσε και εξολόθρευε την άλλη, θα ήμουν χαμένος-γιατί αγαπούσα το σώμα μου και δεν ήθελα να αφανιστεί, αλλά αγαπούσα και την ψυχή μου και δεν ήθελα να χαθεί.

Περισσότερα...
 
Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΩΣΗ & ΟΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ_Μέρος Δ΄, του Roberto Assagioli Εκτύπωση E-mail
Ηθική & Πνεύμα
Παρασκευή, 22 Ιανουάριος 2010 15:23

hldim_aytotel_4_250_

Εφαρμογές για τη διάγνωση και τη θεραπεία

         Εξετάζοντας πιο βαθιά το θέμα από ιατρικής και ψυχολογικής άποψης, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε το γεγονός ότι, ενώ οι διαταραχές που συνοδεύουν τις διάφορες φάσεις της Αυτοτελείωσης, πιθανόν εσωτερικά να φαίνονται όμοιες ή κάποιες φορές ταυτόσημες με εκείνες που παρουσιάζονται στους μέσους ασθενείς, ωστόσο οι αιτίες και η σημασία των διαταραχών είναι διαφορετικές άρα και η θεραπείας τους θα πρέπει να είναι διαφορετική.  Με άλλα λόγια η υφιστάμενη κατάσταση στις δύο ομάδες είναι όχι μόνο διαφορετική αλλά κατά κάποιο τρόπο και αντίθετη.

Περισσότερα...
 
Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΩΣΗ & ΟΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ_Μέρος Γ΄, του Roberto Assagioli Εκτύπωση E-mail
Ηθική & Πνεύμα
Τετάρτη, 13 Ιανουάριος 2010 12:00

white_sun_dim_250

Αντιδράσεις για την πνευματική αφύπνιση & Φάσεις της πορείας της μεταλλαγής

1. Αντιδράσεις για την πνευματική αφύπνιση
           
Οι αντιδράσεις που συνοδεύουν τη φάση αυτή είναι πολλές και συχνά λαμβάνουν χώρα σε σύντομο διάστημα μετά την αφύπνιση. Όπως προαναφέρθηκε, μία αρμονική εσωτερική αφύπνιση χαρακτηρίζεται από μία ευχαρίστηση και μία διανοητική λάμψη, η οποία συνεπάγεται μία επίγνωση της σημασίας και του σκοπού της ζωής, διαλύει πολλές αμφιβολίες, βοηθά στην επίλυση πολλών προβλημάτων και δημιουργεί ένα συναίσθημα ασφάλειας.
Περισσότερα...
 
Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΩΣΗ & ΟΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ, ΜΕΡΟΣ Β΄, του Roberto Assagioli Εκτύπωση E-mail
Ηθική & Πνεύμα
Παρασκευή, 27 Νοέμβριος 2009 14:16

Φωτό:Wikimedia

 Κρίσεις που προηγούνται της πνευματικής αφύπνισης & Κρίσεις που προέρχονται από την πνευματική αφύπνιση.

1. Κρίσεις που προηγούνται της πνευματικής αφύπνισης

Για τη μεγαλύτερη κατανόηση της ιδιάζουσας εμπειρίας που πολύ συχνά προηγείται της αφύπνισης, κρίνεται απαραίτητη η παράθεση μερικών ψυχολογικών χαρακτηριστικών του «κοινού» ανθρώπινου όντος. Σχετικά με αυτό μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι «αφήνει τον εαυτό του να ζει» περισσότερο, παρά το ότι ζει.  Αποδέχεται τη ζωή όπως είναι χωρίς να στενοχωριέται για τα προβλήματα, τη σημασία και την αξία ή το σκοπό τους.
Περισσότερα...
 
Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΩΣΗ & ΟΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ, ΜΕΡΟΣ Α', του Roberto Assagioli Εκτύπωση E-mail
Ηθική & Πνεύμα
Σάββατο, 14 Νοέμβριος 2009 15:22

aytotel_ass_dim

        Η μελέτη των ψυχοπαθολογικών βάσεων της ανθρώπινης φύσης έχει δώσει μεγάλο αριθμό παρατηρήσεων, θεωριών και μεθόδων για τη διάγνωση και θεραπεία των ψυχολογικών ανωμαλιών. Έχει δημιουργήσει την ευρέως διαδεδομένη ψυχαναλυτική κίνηση και τις άλλες μορφές της δυναμικής ψυχολογίας, οι οποίες έχουν αυξήσει κατά πλάτος και βάθος σε μεγάλο βαθμό τις γνώσεις μας για την ανθρώπινη ψυχή.
         Η παθολογική αυτή εξέταση ωστόσο, εκτός των πλεονεκτημάτων της, παρουσιάζει και μία αδυναμία η οποία αναφέρεται τόσο στην υπερβολική έμφαση των νοσηρών εκδηλώσεων και κατώτερων φάσεων της ανθρώπινης φύσης όσο και στην προερχόμενη από αυτή γενική εφαρμογή των πορισμάτων της ψυχοπαθολογίας επί της ψυχολογίας του ομαλού ανθρώπινου όντος.

Περισσότερα...
 
Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣΗΣ ΜΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΒΟΥΛΗΣΗ, του Roberto Assagioli Εκτύπωση E-mail
Ηθική & Πνεύμα
Παρασκευή, 30 Οκτώβριος 2009 15:22
1. Η Αναγνώριση της Πραγματικής Θέσης μας στον Κόσμο.

romance_230_wiki
Φωτό: wikipedia

 Αυτό μπορεί να επιτευχθεί εύκολα μέσω μιας άσκησης σκεπτικού διαλογισμού. Ας υποτάξουμε τις συγκινήσεις μας, ας «δημιουργήσουμε σιωπή» στον εαυτό μας τουλάχιστον μέχρις ορισμένου σημείου. Τότε ας αφεθεί η έννοια του αορίστου μεγαλείου του κόσμου να μας επηρεάσειֺ ας αφήσουμε τον εαυτό μας να κατανοήσει ότι είναι ένα πάρα πολύ μικρό τμήμα αυτού, παρόμοιο με μυριάδες άλλων τμημάτωνֺ ας κατανοήσουμε ότι είμαστε ένας από τους εκατομμύρια κατοίκους μιας μικρής σφαίρας, ένας αστέρας από έναν πλανήτη, ο οποίος είναι επίσης ένας από τους δισεκατομμύρια ήλιους οι οποίοι σχηματίζουν ένα γαλαξία, και ότι οι γαλαξίες είναι αμέτρητοι.
Ένας τέτοιος διαλογισμός παράγει μερικές φορές ή ενίοτε και μία φορά, μια εσωτερική μεταβολή, η οποία μπορεί να αποκληθεί μια εσωτερική «Κοπερνίκειος Επανάσταση». Δεν ζούμε πλέον ούτε δρούμε σαν να βρισκόμαστε στο κέντρο του κόσμου: οι πραγματικές αναλογίες και σχέσεις μεταξύ αυτού και του εαυτού μας έχουν αποκατασταθεί.

Περισσότερα...
 
Η ΚΑΛΗ ΘΕΛΗΣΗ (ΒΟΥΛΗΣΗ), του Roberto Assagioli Εκτύπωση E-mail
Ηθική & Πνεύμα
Πέμπτη, 29 Οκτώβριος 2009 17:37

kali-thelisi_230
Φωτό: Κολοκυθά Δήμητρα

Το παρόν άρθρο αποτελεί συνέχεια του άρθρου: «Τα Βασικά Γεγονότα & οι Νόμοι της Ψυχολογικής Ζωής».
            Ως το σημείο αυτό στη συζήτησή μας και όσον αφορά στο ζήτημα της αγωγής της Βούλησης, εκλαμβάνουμε το άτομο ως μεμονωμένη μονάδα και τη βούλησή του ως όργανο προσωπικής εκμετάλλευσης. Στην πραγματικότητα όμως το μεμονωμένο άτομο είναι αφενός μεν αποδέκτης της συνεχούς αλληλεπίδρασης της οικογένειάς του αφετέρου δε διατηρεί πολλές και αντίθετες σχέσεις τόσο με τους συνανθρώπους του όσο και με το συνολικό κόσμο.
Επομένως, αντιμετωπίζουμε δυο προβλήματα μεγάλης πρακτικής σημασίας, τα οποία αφορούν σε:
--Τη σχέση της βούλησής μας με τη βούληση των άλλων.
--Τη σχέση της βούλησή μας με την παγκόσμια Βούληση.

Περισσότερα...
 
ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ & ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΖΩΗΣ, του Roberto Assagioli Εκτύπωση E-mail
Ηθική & Πνεύμα
Δευτέρα, 26 Οκτώβριος 2009 11:32

pink_flower_d_250
Φωτό: Κολοκυθά Δήμητρα

       Τα στοιχεία τα οποία συνθέτουν την εσωτερική μας ύπαρξη μπορούν γενικώς να ταξινομηθούν σε: (1) ορμή (2) συναίσθημα (3) γνώση.
       Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει όλα τα βασικά κίνητρα, τάσεις και επιθυμίες. Η δεύτερη σε συναισθηματικές καταστάσεις παντός είδους και η τρίτη περιλαμβάνει τα αισθήματα της όρασης, της ακοής κλπ και όλες τις πνευματικές εικόνες, γνώμες, έννοιες και ιδέες.
        Οι δυνάμεις αυτές εν τούτοις δεν πρέπει να θεωρούνται ως αδρανείς, στατικές και σταθερές, αλλά ως ζωντανές δυνάμεις σε διαρκή δραστηριότητα και μετασχηματισμό, η δυναμική των οποίων ρυθμίζεται από νόμους οι οποίοι είναι τόσο οριστικοί, όσο και εκείνοι που ρυθμίζουν φυσικές ενέργειες.
      

Περισσότερα...
 
ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ, του Roberto Assagioli Εκτύπωση E-mail
Ηθική & Πνεύμα
Πέμπτη, 17 Σεπτέμβριος 2009 13:09

240_skia_com
Φωτό: wikimedia

             Η καθημερινή ζωή, με τις υποχρεώσεις και τις απασχολήσεις της, παρουσιάζει άπειρες ευκαιρίες για την ανάπτυξη της βούλησης.  Πολλές από τις δραστηριότητές μας μπορούν να βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση γιατί μέσω των σκοπών μας, των εσωτερικών μας στάσεων και του τρόπου με τον οποίο διεκπεραιώνουμε αυτές, αποτελούν αποτελεσματικές ασκήσεις της βούλησης.
            
Για παράδειγμα, το απλό γεγονός της πρωινής έγερσης σε συγκεκριμένο χρόνο, είναι δυνατόν να αποτελέσει τέτοιου είδους άσκηση, αν για το σκοπό αυτό σηκωνόμαστε δέκα ή δεκαπέντε λεπτά νωρίτερα του κανονικού. Επίσης, το να ντυνόμαστε το πρωί, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τέτοια ευκαιρία, εάν εκτελούμε τις διάφορες απαραίτητες κινήσεις με προσοχή και ακρίβεια, γρήγορα και όχι βεβιασμένα.

Περισσότερα...
 
ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΣΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣΗΣ, του Roberto Assagioli Εκτύπωση E-mail
Ηθική & Πνεύμα
Πέμπτη, 10 Σεπτέμβριος 2009 11:15

200_RainbowRises_wiki
Φωτό: wikipedia

            Πολλοί επιθυμούν να κατέχουν μια Ισχυρή Βούληση, αλλά λίγοι έχουν την αποφασιστικότητα να την αποκτήσουν. Πολλοί, συνειδητά ή ασυνείδητα εμποδίζονται από τις προσπάθειες και την καρτερικότητα που απαιτεί. Αλλά αυτό δύσκολα μπορεί να δικαιολογηθεί. Όσοι πράγματι επιθυμούν την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας ή ενός μουσικού οργάνου, είναι διατεθειμένοι να αφοσιώσουν όλο τον απαιτούμενο χρόνο, την ενέργεια και τη δαπάνη που απαιτεί η μελέτη αυτών.

          
Γιατί λοιπόν να μην γίνεται το ίδιο και για την ανάπτυξη της βούλησης; Είναι παράλογο να αναμένει κανείς την ισχυροποίηση της βούλησης δίχως καρτερικότητα και προσπάθειες, οι οποίες απαιτούνται για την ανάπτυξη οποιασδήποτε άλλης ικανότητας, σωματικής ή πνευματικής.

Περισσότερα...
 
Η ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣΗΣ, του Roberto Assagioli Εκτύπωση E-mail
Ηθική & Πνεύμα
Δευτέρα, 07 Σεπτέμβριος 2009 15:01

235_Morris_Acanthus_1875_wiki
Φωτό: wikipedia.it

             Το αγεφύρωτο χάσμα, το οποίο υπάρχει μεταξύ των εξωτερικών και των εσωτερικών δυνάμεων του σύγχρονου ανθρώπου αποτελεί τη σπουδαιότερη και την πλέον πρωτοφανή αιτία των ατομικών και των κοινωνικών κακών, τα οποία παρεμποδίζουν την πρόοδο και απειλούν το μέλλον του πολιτισμού μας.
             
Ο σημερινός άνθρωπος έχει πληρώσει ακριβά μέσω των εξωτερικών δυνάμεων και των προόδων που έχει σημειώσει.
ֺ  Η ζωή του είναι πλουσιότερη, πληρέστερη και εντονότερη. Είναι ταυτοχρόνως περισσότερο περίπλοκη και εξαντλητική. Αυξάνονται με γοργό ρυθμό αφενός μεν οι πολυάριθμες απολαύσεις της ζωής, αφετέρου δε η πολυσύνθετη οικονομική και κοινωνική μηχανή στην οποία έχει περιπλακεί. Επιβάλλονται διαρκώς αυξανόμενες και περισσότερες επίμονες απαιτήσεις που αφορούν στη νευρική  ενέργεια του ανθρώπου, στις πνευματικές του δυνάμεις, στα συναισθήματά του και στη βούλησή του.

Περισσότερα...
 
ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΣ Εκτύπωση E-mail
Ηθική & Πνεύμα

eklekta yiannis zisis-1-55Στη νέα εποχή, ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο άνθρωπος, πρωταρχικά στο επίπεδο της συνείδησης ως βαθιά εμπειρία, είναι το ζήτημα του χρόνου. Μέχρι τώρα έχει αναπτύξει πάρα πολλές παραλλαγές προσέγγισης απέναντι στον χρόνο, απέναντι στη διάρκεια, είτε μιλάμε για τη μικρή διάρκεια, είτε μιλάμε για την αιωνιότητα. 

Ο άνθρωπος πρέπει να αλλάξει τη στάση του απέναντι στις δύο αυτές παραστάσεις του χρόνου με έναν ουσιαστικό τρόπο, γιατί ακριβώς αυτές οι παραστάσεις του χρόνου, στην ουσία, τον πυροδοτούν σε μια στάση και στρατηγική μέσα στον χώρο.

Περισσότερα...
 
ΜΕΤΑΞΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗΣ -- Σειρά Πνεύμα & Ηθική PDF Εκτύπωση E-mail
Ηθική & Πνεύμα

Γουΐλιαμ Τζέιμς
Φωτό: Βικιπαίδεια

      Καταρχήν, οφείλουμε να διαχωρίσουμε τον όρο πραγματισμός από τον όρο ρεαλισμός. Ο πραγματισμός έχει την καταγωγή του στον Γουΐλιαμ Τζέιμς και κατ’ ουσίαν αποτελεί μια πιο φιλική, συγκαταβατική και γόνιμη έκφραση του ωφελιμισμού. Στο πλαίσιο λοιπόν του πραγματισμού προτιθέμαστε να κρίνουμε την νέα ηγεσία των παγκόσμιων εξελίξεων εκ μέρους των ΗΠΑ από τον Μπαράκ Χουσέϊν Ομπάμα.
        Ο πραγματισμός συγκεφαλαιώνει λοιπόν και ηθικά κριτήρια σε αντίθεση με τον ρεαλισμό που αποηθικοποιεί την προσέγγιση μας και που την θέτει υπό τους όρους στρατηγικής ισχύος.

Περισσότερα...
 
Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΔΙΑΝΟΗΣΗΣ Εκτύπωση E-mail
Ηθική & Πνεύμα

dianoisi"Για το πώς η γέννηση του ανθρώπινου νου δηλητηριάστηκε από την αρχή από τον ανταγωνισμό και το φόβο για τη ζωή".

Δυστυχώς ο νους ένα κίνητρο είχε στην ανάπτυξή του, τη μειονεξία στη φυσική επιβίωση, μειονεξία που πρέπει να αντισταθμιστεί με επινόηση και συνειδητή πληροφορία. Αυτό το κίνητρο χρωμάτισε όλο τον ανθρώπινο οργανισμό.

H ζωανθρώπινη μειονεξία προκάλεσε δύο αντιδράσεις που θεμελίωσαν το ανθρώπινο είδος.

Περισσότερα...
 


Social Media

Photo Gallery

Διαφήμιση
Σόλων, για τη Σύνθεση και τον Οικολογικό Πολιτισμό - Copyright © 1990-2012 - Επικοινωνία