Creative Commons License
Είναι ελεύθερη: για Διανομή: για αναπαραγωγή, διανομή, παρουσίαση στο κοινό του Έργου. Υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις >>>
ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΣ
«ΤΑΞΙΚΕΣ» Ή ΕΘΝΟΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ; PDF Εκτύπωση E-mail
ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΣ

tax-ethnot-0Ένα πράγμα που δεν έχει σημειωθεί ή δεν έχει σημειωθεί με επάρκεια και ευκρίνεια μέσα στη σωρεία των ανθρώπινων προβλημάτων -και έτσι οδηγείται η όποια ανάλυση σε αδιέξοδο- είναι η φύση της «ταξικότητας». Χρησιμοποιώ αυτόν τον όρο, γιατί είναι ο πιο οικείος και δεν αναφέρομαι ούτε στην οικονομία ούτε σε λεπτότερες διακρίσεις όπως «κυβερνητικές ελίτ», «τάξεις» ή κάτι άλλο, γιατί θα γίνει αναφορά σε έναν ενοποιό ή κοινό παράγοντα των όποιων διαφοροποιήσεων.

Η ταξικότητα υπό ευρεία έννοια δεν είναι αποτέλεσμα μιας ιστορικής συγκυρίας συσσώρευσης χρήματος ή ονόματος ή οποιουδήποτε άλλου στοιχείου που αποτελεί φορέα δυνάμεως. Υπό την έννοια του παρόντος είναι η έκφραση ορισμένων αιτίων που συνοπτικά θα έλεγα ότι είναι τα εξής:

Περισσότερα...
 
ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» ΤΗΣ ΓΕΝΕΥΗΣ ΤΟΥ 1543 PDF Εκτύπωση E-mail
ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΣ

Geneve panorama-520(3ο μέρος του άρθρου “Η σημερινή δυτική ελευθερία και η ελευθερία κατά Ρουσσώ")

Ας δούμε τη "δημοκρατία" της Γενεύης που συγκρούστηκε τελικά με τον Ρουσσώ, πριν από 2,5 αιώνες περίπου, για να καταλάβουμε πόσο λίγα βήματα έχουν γίνει έκτοτε. Στα τέλη του 14ου αιώνα υπό την επιρροή της εκκλησίας το Γενικό Συμβούλιο των πολιτών παραδόξως διαδραμάτιζε σχετικά σημαντικό ρόλο στα κοινά. Το 1387 ο επίσκοπος Adhémar Fabry συγκαλούσε δύο φορές τον χρόνο συνέλευση του λαού για ορισμένα σοβαρά θέματα. Ο λαός μπορούσε επίσης να συγκαλεί συνέλευση για όποιο ζήτημα ήθελε και να επιλέγει όργανα αντιπροσώπευσης. Δηλαδή, υπήρχε λαϊκή συμμετοχή στα κοινά.

Περισσότερα...
 
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΠΙΣΗ ΝΟΜΩΝ PDF Εκτύπωση E-mail
ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΣ

symmetoxi politi-krat.kyriarxia(2ο μέρος του άρθρου "Η σημερινή δυτική ελευθερία και η ελευθερία κατά Ρουσσώ")

Από το άλλο μέρος αυτό που ζητούσε ο Ζ.Ζ.Ρουσσώ, τη συμμετοχή του πολίτη στην κυριαρχία του κράτους και κυρίως στη θέσπιση νόμων που είναι ο βασικός πυλώνας της δημοκρατίας, είναι πιο συμβατό με τη δημοκρατία, αν είναι η δημοκρατία εκείνο που θέλουμε. Ή μήπως δεν τη θέλουμε πραγματικά; Ο φιλελευθερισμός εκείνος που ταυτίζεται με τον ατομισμό δεν έχει καμμία σχέση με τη δημοκρατία και σημαίνει την κυριαρχία του ισχυρότερου και την υποταγή του ανίσχυρου, ο οποίος μπορεί μόνον να ελπίζει σε μία φιλανθρωπία εξαρτημένη από τη βούληση του ισχυρού.

Περισσότερα...
 
Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΤΑ ΡΟΥΣΣΩ PDF Εκτύπωση E-mail
ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΣ

dytki-eleytheria-350-black(1ο μέρος)

Ο Maurice Cranston, μελετητής του Ζαν-Ζακ Ρουσσώ, γράφει στο έργο του “The early life and work of Jean-Jacques Rousseau” όπως αναφέρεται στην εισαγωγή του βιβλίου “Γράμματα από το Βουνό”, σελ. 47, εκδόσεις Στάχυ: “...για το γαλλικό, για το αγγλικό, για το αμερικανικό πνεύμα, η ελευθερία συνίσταται στη δυνατότητα ενός ανθρώπου να παραμένει απερίσπαστος από το κράτος στο να κάνει αυτό που θέλει να κάνει∙ για τον  Rousseau από τη Γενεύη, όμως, [η ελευθερία] είναι ζήτημα συμμετοχής στην κυριαρχία του κράτους και στη διαμόρφωση νόμων, κάτω από τους οποίους ζει κανείς υπακούοντας τη δική του βούληση...”.

Περισσότερα...
 
ΕΘΝΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ (Μέρος 2ο) Εκτύπωση E-mail
ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΣ

Ethnikoi mythoi 226Συνέχεια από το άρθρο "Εθνικοί μύθοι και αλήθεια (Μέρος 1ο)"

Στη συνέχεια, παίρνω ως δεδομένο ότι ζούμε με εθνικούς -και άλλους- μύθους, χωρίς να σημαίνει ότι όπως σε όλα τα ζητήματα δεν χωράει αντίλογος. Πιο συγκεκριμένα θεωρώ μύθους όχι μόνο τους συνηθισμένους, του τύπου: Έλληνες, ο εξυπνότερος λαός του κόσμου, Ελλάδα, η αρχή όλου του ανθρώπινου πολιτισμού και τα συναφή, αλλά και τα ισοπεδωτικά αντίθετά τους: είμαστε (λένε κάποιοι) λαός ανεπρόκοπων ντενεκέδων που ζουν εις βάρος άλλων, αμόρφωτοι και απολίτιστοι, εαυτούληδες και καθοδηγούμενοι δίκην αγέλης από το φόβο και το ρουσφέτι.
Υπό αυτή την προϋπόθεση, προκύπτει το πρώτο ερώτημα: μας ενδιαφέρει η μετάβαση από τον μύθο στην αλήθεια και αν ναι για ποιόν λόγο; Γιατί μας το είπε η οικογένειά μας; Γιατί μας το δίδαξαν στο σχολείο; Γιατί μας το επιβάλλει κάποια αυθεντία; Γιατί είναι «καλό»;

Περισσότερα...
 
ΕΘΝΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ (Μέρος 1ο) Εκτύπωση E-mail
ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΣ

old world mapΤο έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικό ότι είναι αληθινό. Διονύσιος Σολωμός
Γνωστή φράση και χρησιμοποιημένη κατά κόρον. Αναφέρομαι σε αυτήν γιατί είναι σχετική με την ιδέα της Αλήθειας και όχι γιατί θέλω να κάνω οποιαδήποτε ανάλυση στη σκέψη του Σολωμού. Υποθέτω πως ο Σολωμός λέγοντας «εθνικό» εννοούσε μεταξύ άλλων και μια σειρά από πράγματα: τους εθνικούς μύθους, το εθνικό συμφέρον, την εθνική άποψη κ.ο.κ.

Παρατήρηση 1η: Ο Σολωμός είναι «εθνικός» μας ποιητής. Δεν είναι κάποια υπέρτατη αυθεντία, προς τις απόψεις της οποίας δεν μπορεί κανείς παρά να συμμορφώνεται τυφλά.

Περισσότερα...
 
ΕΘΝΗ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ Εκτύπωση E-mail
ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΣ

210-The Blue common(Μέρος 1ο)

1.-Γενικές σκέψεις και ερωτήματα για το πρόβλημα των εθνών 
Αυτό είναι ένα καίριο πρόβλημα της εποχής μας, που θα γίνει οξύτερο στο μέλλον, γιατί την αποδυνάμωση των εθνών τη θέλει προς το παρόν τόσο η παγκοσμιοποιημένη εξουσία (αν και παίζει και με τους εθνικισμούς κατά περίπτωση), όσο και εκείνοι που, αντιθέτως προς την εξουσία, θέλουν να αποτρέψουν τις παρενέργειες  των εθνικισμών.

Περισσότερα...
 
ΈΘΝΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗ, ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ Εκτύπωση E-mail
ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΣ

kaset.yiannis-zisis 5-37 600(Συνέχεια των 6α μέρος & 6β μέρος του δοκιμίου «Έθνη και Παγκοσμιοποίηση»)

Πρέπει να γίνει εν τέλει κατανοητό ότι πίσω από κάθε σύγκρουση, ανταγωνισμό, εξουσιαστικότητα, επέκταση και αρπαγή βρίσκεται η διαστρέβλωση της έννοιας της ελευθερίας. Είναι μια έννοια θεμελιώδης και δεν πρέπει να ερμηνεύεται τόσο πρόχειρα και ανεύθυνα όσο γίνεται σήμερα. Επομένως, και η έννοια των δικαιωμάτων ως αποσκοπούσα στην ελευθερία πρέπει να ερμηνεύεται με υπεύθυνο στοχασμό.

Περισσότερα...
 
ΕΘΝΗ: ΕΘΝΙΚΗ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑ, ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ Εκτύπωση E-mail
ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΣ

DSC00790 Moutsopoulou-nea2

(Συνέχεια του 6ου μέρους του δοκιμίου «Έθνη και Παγκοσμιοποίηση»)

Ένα άλλο σημείο που πρέπει να τονιστεί στο ζήτημα της ιδιαιτερότητας είναι ότι δεν υπάρχει διαφοροποίηση χωρίς σχέση, όπως δεν υπάρχει και αυτοσυνείδηση χωρίς αναγνώριση της παρουσίας του άλλου. Ή, με άλλα λόγια, χωρίς σχέση δεν θα είχε κανένα λόγο ύπαρξης ούτε η διαφοροποίηση και η ιδιαιτερότητα ούτε η αυτοσυνείδηση.

Περισσότερα...
 
Η ΥΠΑΡΞΗ ΕΘΝΩΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ; Εκτύπωση E-mail
ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΣ

23 statos(Μέρος 6o του δοκιμίου «Έθνη και Παγκοσμιοποίηση»)

Σήμερα αυτό ακριβώς σημαίνει, γιατί τα έθνη είναι οντότητες προς το παρόν ανταγωνιστικές όπως τα άτομα. Υπάρχει δε και κυριαρχεί σε όλη την ανθρώπινη ιστορία η αντίληψη ότι οι ιδιαιτερότητες, όπως μια πολιτισμική ταυτότητα ή ένα έθνος, είναι αναγκαστικά ασυμβίβαστες και αυτοπροδιορίζονται μόνον μέσω ανταγωνισμού.

Περισσότερα...
 
ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Εκτύπωση E-mail
ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΣ

16(Συνέχεια του 5ou μέρους του δοκιμίου «Έθνη και Παγκοσμιοποίηση»)

Επομένως, εφόσον το παρόν ενός έθνους στηρίζεται κατά μεγάλο μέρος στο παρελθόν, πρέπει να διερευνηθεί η έννοια της όποιας παράδοσης, τι σημαίνει αυτή και ποια πρέπει να είναι η δυναμική της. Η παράδοση είναι ένας κρίκος συνδετικός με το παρελθόν. Το παρελθόν είναι πολύτιμο, γιατί δείχνει αυτό που είμαστε σήμερα, παρέχει και τα μαθήματα που πρέπει να πάρουμε, αλλά και πολύτιμες μνήμες. Αλλά, για να λειτουργήσει έτσι το παρελθόν, πρέπει να το γνωρίζουμε ολόκληρο και να μην παίρνουμε από αυτό μόνον αυτά που ενισχύουν το αίσθημα υπεροχής ή τη δικαιολογία των λαθών μας.

Περισσότερα...
 
ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΗ ΜΟΡΦΙΚΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ Ή ΕΞΕΛΙΣΣΟΜΕΝΗ; Εκτύπωση E-mail
ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΣ

17 400(Μέρος 5ο του δοκιμίου «Έθνη και Παγκοσμιοποίηση»)

Η δυνατότητα για εξέλιξη είναι τρομερά σημαντική και έχει θεμελιώδη σχέση με τη λειτουργία του χρόνου. Αποτελεί το καίριο σημείο, στο οποίο αποκαλύπτεται η αληθής έννοια των όποιων πεποιθήσεων – ενδεχομένως και εν αγνοία των φορέων τους. Ο αποκλεισμός της εξελικτικής δυναμικής του έθνους (όπως εξάλλου και του ατόμου) σημαίνει αναπόφευκτα πλήρη ταύτιση του έθνους με τα φαινόμενα χαρακτηριστικά του και, ανεξαρτήτως των όποιων αναλύσεων για προθέσεις και στόχους, θα οδηγήσει σε μήκος χρόνου σε σωβινισμό και οπισθοδρόμηση. Βέβαια, τα χαρακτηριστικά αυτά αλλάζουν στην πορεία της ιστορίας, αλλά συχνά με βίαιο τρόπο, ενώ εμείς μιλάμε για μια ομαλή αυτοσυνείδητη εξέλιξη και όχι επιβεβλημένη.

Περισσότερα...
 
Η ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΑΤΟΜΩΝ, ΕΘΝΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ Εκτύπωση E-mail
ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΣ

43(Συνέχεια του 4ου μέρους του δοκιμίου «Έθνη και Παγκοσμιοποίηση»)

H  εναρμόνιση για την οποία μιλήσαμε στα προηγούμενα μέρη του δοκιμίου έχει ως βάση διεργασιών τη συνείδηση. Αλλά δεν υπάρχει ορισμός για τη συνείδηση και, φυσικά, με τον όρο αυτό στο παρόν κείμενο δεν αναφερόμαστε στις εγκεφαλικές λειτουργίες. Πέραν αυτού, η συνείδηση όχι μόνον πρέπει να συμπεριλαμβάνει την αυτοσυνείδηση, τη νόηση, το συναίσθημα και τα ψυχολογικά φαινόμενα, αλλά είναι δυναμικά εξελισσόμενη και περιλαμβάνει και παραμέτρους άγνωστες καθώς και τις μελλοντικές δυνατότητές της.

Περισσότερα...
 
ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΩΣ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ; Εκτύπωση E-mail
ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΣ

ethni 18 250a(Μέρος 4ο του δοκιμίου «Έθνη και Παγκοσμιοποίηση»)

Εδώ ερχόμαστε στον επόμενο μεγάλο σταθμό έκφρασης του ανθρώπου, την ανθρωπότητα.
Οι διάφορες απόψεις: Η άποψη ότι δεν υπάρχει ανθρωπότητα (που υποστηρίζουν ορισμένοι διανοητές) είναι κατά την άποψή μας σφάλμα. Ένα σημαντικό στοιχείο, που αναφέραμε ήδη και δεν πρέπει να ξεχνάμε, είναι ότι διάφοροι διανοητές έχουν κατά καιρούς υποστηρίξει αντίθετα μεταξύ τους πράγματα, όπως ο Ντε Μεστρ που υποστήριζε ότι υπάρχει μόνον έθνος, ενώ σήμερα ορισμένοι υποστηρίζουν αντιστρόφως πως δεν υπάρχουν έθνη αλλά μόνον άτομα.

Περισσότερα...
 
Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΗ Εκτύπωση E-mail
ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΣ

kas-39-38 solon.org.gr(Μέρος 3ο του δοκιμίου "Έθνη και Παγκοσμιοποίηση")

Εκτός από την αμφισβήτηση της ύπαρξης ή της σημασίας των εθνών, όσον αφορά το άτομο, η αξία και η αξιοπρέπειά του δεν είναι τόσο αυτονόητη όσο νομίζουν οι άνθρωποι ούτε αποδεκτή από όλους – παρά τις μεταπολεμικές συνταγματικές κατοχυρώσεις της, που καθησύχασαν τις κοινωνίες.
Άλλοτε το άτομο απαξιώνεται έμμεσα, όπως από το μουσολινικό ή εγελιανό κράτος με την υπερέμφασή του στο κράτος που απαιτεί απόλυτη υποταγή από το άτομο και άλλοτε άμεσα όπως από τον Νίτσε.

Περισσότερα...
 
ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΩΣ ΟΝΤΟΤΗΤΑ Ή ΩΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ Εκτύπωση E-mail
ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΣ

kosmos 40 300(Μέρος 2o του δοκιμίου «Έθνη και Παγκοσμιοποίηση»)

Είναι άραγε το έθνος κατασκευή και άρα μπορεί να αναιρεθεί οποιαδήποτε στιγμή αζημίως ή έχει κάποια υποκειμενική αξία (απόλυτη ή σχετική στο παρόν);
Θα ήταν χρήσιμο να σκεφθούμε ότι έχουμε τρεις μεγάλους σταθμούς υποκειμενικής έκφρασης του ανθρώπου που αξίζουν την προσοχή μας. Το άτομο, το έθνος και την ανθρωπότητα.(1) Συνήθως αυτός που επιλέγει ένα από αυτά τα δρώντα υποκείμενα ως κυρίαρχο στην αντίληψή του αποκλείει τα υπόλοιπα, αλλά αυτό είναι διανοητικός ολοκληρωτισμός. Και, φυσικά, με αυτό τον τρόπο δημιουργείται μία παραπλανητική ασυμπτωτικότητα ανάμεσά τους.

Περισσότερα...
 
Η ΚΡΙΣΙΜΗ ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ Η ΕΠΑΝΙΣΤΟΡΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Εκτύπωση E-mail
ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΣ

Greece_compTo παρόν δοκίμιο αποτελεί συμβολή του Σόλωνα στη δημόσια συζήτηση που διεξάγεται στην πατρίδα μας για το μέλλον της. Θα δημοσιεύεται σταδιακά με επιμέρους αυτοτελή άρθρα.

1.Ελλάδα: νέος αφελής «εκλεκτός»;
2.Ελλάδα: τέσσερις άξονες προσαρμογής
3.Ελλάδα: ένα προνομιακό πεδίο σύνθεσης
4.Μετακαταναλωτική Δύση & αναδιανομή εξουσίας
5.Ο Κοινός παρονομαστής Ανατολής & Δύσης
6.Η Ελλάδα ως διεθνής δικαϊκή δύναμη

 
ΓΙΑΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΛΙΚΝΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (του Δημοσθένη Κυριαζή) Εκτύπωση E-mail
ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΣ
Τετάρτη, 02 Απρίλιος 2014 13:52

Γιατί η Ελλάδα έγινε το λίκνο της Δημοκρατίας Η Εντροπία στα φυσικά και κοινωνικά συστήματα.
H εντροπία των φυσικών συστημάτων ορίζεται στη Στατιστική Μηχανική ως «το μέτρο της αταξίας» [i].
Χαμηλή συνεπώς εντροπία σημαίνει μικρή αταξία.

Περισσότερα...
 
ΑΝΘΡΩΠΟΘΥΣΙΕΣ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ Εκτύπωση E-mail
ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΣ
Παρασκευή, 20 Δεκέμβριος 2013 12:55

Η Ευρώπη θεωρεί ότι το ζήτημα της μετανάστευσης είναι θέμα φύλαξης των συνόρων... Στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης – 7.000 νεκροί στην προσπάθεια να βρουν μια νέα ζωή
Ταξίδι με προορισμό το θάνατο, κάνουν χιλιάδες μετανάστες, στην αγωνία τους να βρεθούν σε ένα τόπο που να μπορούν να επιβιώσουν.

Περισσότερα...
 
H “ΕΥΡΩΠΗ-ΦΡΟΥΡΙΟ” ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΣΕ “ΥΓΡΟ ΤΑΦΟ” (του Γιώργου Στάμκου) Εκτύπωση E-mail
ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΣ
Πέμπτη, 21 Νοέμβριος 2013 12:57

Απάνθρωπες πολιτικές των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων απέναντι στους μετανάστεςΈνα ακόμη θανατηφόρο ναυάγιο, αυτή τη φορά στα ελληνικά χωρικά ύδατα, μας υπενθύμισε πως η Μεσόγειος, το αλλοτινό λίκνο των πολιτισμών, είναι στην ουσία μια “θάλασσα θανάτου”, μια ανθρωποθυσιαστική υγρή μεθόριος στα νότα μιας “Ευρώπης-Κάστρου”. Το πρωί της Παρασκευής 15 Νοεμβρίου του 2013 δώδεκα μετανάστες -μεταξύ των οποίων και τέσσερα μικρά παιδιά ηλικίας τριών έως έξι χρόνων- έχασαν τη ζωή τους στη θαλάσσια περιοχή στα ανοιχτά της Πάλαιρου κοντά στις ακτές της Ακαρνανίας απέναντι από τη Λευκάδα. 

Περισσότερα...
 
Η ΝΕΑ ΟΡΛΕΑΝΗ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ Εκτύπωση E-mail
ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΣ
Τετάρτη, 20 Νοέμβριος 2013 15:14

Μια καταστροφή, οικονομικού ή φυσικού χαρακτήρα, διευκολύνει στην περαιτέρω διάλυση των κοινωνικών δομώνΌσοι έχετε διαβάσει το «Δόγμα του Σοκ» θα θυμάστε το παράδειγμα της Ν. Ορλεάνης. Όταν επιτέλους επέτρεψαν στους κατοίκους της να επιστρέψουν μετά τις καταστροφές του τυφώνα Κατρίνα, εκείνοι βρήκαν ακόμη μεγαλύτερες καταστροφές που είχαν γίνει από ανθρώπους που εκπροσωπούσαν τη Σχολή του Σικάγου και εφάρμοζαν τις καταστροφικές θεωρίες του Φρίντμαν. Μεγαλύτερος τυφώνας αποδείχτηκε το «περισσότερο κέρδος».

Περισσότερα...
 
ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ΑΥΞΗΘΗΚΕ, ΟΠΩΣ ΟΜΩΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΣΚΕΠΤΙΚΙΣΤΕΣ (του Θοδωρή Κουβακά) Εκτύπωση E-mail
ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΣ
Δευτέρα, 11 Νοέμβριος 2013 13:33

Ξενοφοβία και ρατσισμός σε παράλληλη άνοδο με τον νεοφιλελευθερισμόΕίκοσι ένα χρόνια μετά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, ο βασικός στόχος της μοιάζει σαν κακόγουστη φάρσα που εξανεμίζει την όποια αξιοπιστία είχε απομείνει στο κατεστημένο ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα. Το άρθρο Β του «συμβολαίου» που υπέγραψε -ως ο τότε υπουργός Εξωτερικών- ο σημερινός πρωθυπουργός της Ελλάδας, ήταν σαφές:
«Η (Ευρωπαϊκή) Ενωση θέτει ως στόχους: να προωθήσει την ισόρροπη και σταθερή οικονομική και κοινωνική πρόοδο, ιδίως με τη δημιουργία ενός χώρου χωρίς εσωτερικά σύνορα, με την ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής και με την ίδρυση μιας οικονομικής και νομισματικής ένωσης, η οποία θα περιλάβει εν καιρώ ένα ενιαίο νόμισμα (...)».

Περισσότερα...
 
ΝΕΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗΣ ΝΑΖΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΩΝ ΠΟΛΕΜΟΥ Εκτύπωση E-mail
ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΣ
Τετάρτη, 24 Ιούλιος 2013 14:35

Αφίσα της εκστρατείας σε κεντρικό σημείο γερμανικής πόληςΕπικρίσεις για την χρηματική αμοιβή
«Αργά, αλλά όχι πολύ αργά»: Με αυτό το μότο, και φόντο την είσοδο του Άουσβιτς, διαφημίζεται σε αφίσες στη Γερμανία η εκστρατεία «τελευταία ευκαιρία» για τον εντοπισμό όσων ναζί τέλεσαν εγκλήματα πολέμου στο Ολοκαύτωμα και βρίσκονται ακόμη εν ζωή. 
Το κέντρο Σιμόν Βίζενταλ, το οποίο διοργανώνει την εκστρατεία, δέχεται πάντως επικρίσεις επειδή συνοδεύει την εκστρατεία με «κίνητρο» χρηματική αμοιβή σε όσους δώσουν πληροφορίες που αποδειχθούν σημαντικές. 

Περισσότερα...
 
Η ΜΟΙΡΑ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΩΝ (του Νικήτα Χιωτίνη) Εκτύπωση E-mail
ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΣ
Παρασκευή, 19 Ιούλιος 2013 14:41

Eλλάδα, δύο αιώνες προτεκτοράτο...Τα κόμματα, στα πρώτα χρόνια του νεοελληνικού κράτους, υπήρξαν ειλικρινή και με ξεκάθαρες στοχεύσεις. Τρία κόμματα, το ρωσικόν, το γαλλικόν και το αγγλικόν, χωρίς περιστροφές και ψευδαισθήσεις.
Η νεότερη Ελλάς, κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821, βοηθήθηκε μεν να απελευθερωθεί, ο σκοπός όμως ήταν να καταστεί προτεκτοράτο.

Η μοίρα της αυτή μάλιστα εντέχνως ασφαλίστηκε, καθ’ όσον δεσμεύτηκε με δάνεια από τους προστάτες της, τα περίφημα «δάνεια της Αγγλίας», έκφραση που παλαιότερα χρησιμοποιούσαν συχνά οι παππούδες μας θέλοντας να χαρακτηρίσουν τα τεράστια χρέη. Η Ελλάς έκτοτε έτσι πορεύτηκε, ο Κοραής μάλιστα αιτιολόγησε και πνευματικά αυτήν την «προστασία», εισάγοντας την περίφημη «μετακένωση» ως τον μοναδικό τρόπο «φωτισμού» των νεοελλήνων από τη Δύση.

Περισσότερα...
 
ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΓΙΑ ΝΟΣΗΛΙΑ (του Αντώνη Βασιλόπουλου) Εκτύπωση E-mail
ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΣ
Δευτέρα, 15 Ιούλιος 2013 12:50

Kανένα δικαίωμα σε περίθαλψη χωρίς πληρωμή, ο στόχος της κυβέρνησης...Με υπουργική απόφαση καθορίζεται το ποσό, από το 40% έως το 80%
Σε κοινωνικό έγκλημα σε βάρος χιλιάδων ανήμπορων, αναπήρων και χρονίως πασχόντων προχώρησε η κυβέρνηση, εξαναγκάζοντάς τους να πληρώνουν το 40%-80% της σύνταξής τους στα κρατικά νοσηλευτικά ιδρύματα και νοσοκομεία που τους περιθάλπουν.

Περισσότερα...
 
ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ Εκτύπωση E-mail
ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΣ
Τρίτη, 02 Ιούλιος 2013 11:39

Παραχώρηση του ΕΣΥ στους ιδιώτεςΕίτε το πει κανείς ενοποίηση είτε συγχώνευση είτε αναδιάταξη είτε συνένωση, το γεγονός παραμένει και είναι ένα: Το ΕΣΥ, ως άλλη ΕΡΤ, οδηγείται αργά και σταθερά σε λουκέτο.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας κλείνει ως περιττή και δαπανηρή υπηρεσία, κι αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από το – κατ’ ευφημισμόν – «Σχέδιο Αναδιάταξης του ΕΣΥ», που παρουσίασε προ ημερών η κυβέρνηση και καλείται τώρα να υλοποιήσει ο νέος υπουργός Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης. Το σχέδιο αυτό, λοιπόν, που αποτελεί μία ακόμη λαμπρή επινόηση της τρόικας, δεν φαίνεται να στοχεύει κάπου αλλού, παρά στη σταδιακή εξαφάνιση των δημόσιων παροχών στην υγεία και την πρόνοια, ώστε – υποψιάζεται κανείς – να στρωθεί με... ροδοπέταλα ο δρόμος προς τους ιδιώτες.

Περισσότερα...
 
KOINOΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔIKTATOΡΙΑ (του Παντελή Σαββίδη) Εκτύπωση E-mail
ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΣ
Παρασκευή, 14 Ιούνιος 2013 12:02

Hellenic ParliamentΟ τίτλος προδικάζει την προσπάθειά μου να δικαιολογήσω το φόβο μου ότι ο τρόπος που ασκείται σήμερα η εξουσία οδηγεί νομοτελειακά, αν δεν έχει οδηγήσει ήδη, σε μια κοινοβουλευτική δικτατορία.  

Η ΕΡΤ αποτελεί μόνο την αφορμή.
Ο τρόπος που ενήργησε στο θέμα της ΕΡΤ ο πρωθυπουργός έχει τρείς διαστάσεις: την εργασιακή-κοινωνική, τη θεσμική, την πολιτική.

Περισσότερα...
 
Η ΕΡΤ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΩΣ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ, ΟΥΤΕ Η ΑΡΧΗ, ΟΥΤΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ... Εκτύπωση E-mail
ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΣ
Τετάρτη, 12 Ιούνιος 2013 11:22

EPT logoH πρωτοφανής απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να διακόψει σε μία νύχτα την λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης, προκάλεσε κατάπληξη όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς κατά την διάρκεια της νύχτας όλο και περισσότερα ΜΜΕ παγκοσμίως αναπαρήγαγαν την –κομμένη πλέον από τις ελληνικές τηλεοράσεις- εικόνα των χιλιάδων συγκεντρωμένων έξω από τα κτίρια της ΕΡΤ στην οδό Μεσογείων και την εκπομπή των εργαζομένων της.

Η απόφαση της κυβέρνησης, η οποία είχε προ εβδομάδων διαρρεύσει στον τύπο αλλά διαψεύστηκε χλιαρά από κυβερνητικές πηγές, δεν ήταν μόνο πρωτοφανής τουλάχιστον για ευρωπαϊκή χώρα, αλλά και επιβαλλόμενη με τον πλέον στυγνό και ωμό τρόπο.

Περισσότερα...
 
ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ: ΜΗ ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΑΤΑΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Εκτύπωση E-mail
ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΣ
Πέμπτη, 16 Μάιος 2013 12:16

Amnesty IntΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-15 Μαΐου 2013

Ελλάδα: Η επείγουσα ενέργεια για τη ματαίωση της απεργίας των εκπαιδευτικών είναι μη αναγκαία
Η χρήση ειδικών κυβερνητικών μέτρων για τη ματαίωση προτεινόμενης απεργίας εκπαιδευτικών στην Ελλάδα παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) έχει προτείνει απεργιακές κινητοποιήσεις έξι ημερών κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής των εισαγωγικών εξετάσεων στα πανεπιστήμια, οι οποίες διεξάγονται στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους και αρχίζουν την Παρασκευή, 17 Μαΐου.

Περισσότερα...
 
ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ - ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2012 Εκτύπωση E-mail
ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΣ

Ετήσια Έκθεση Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας Το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας παρουσίασε την ετήσια έκθεση για το έτος 2012, η οποία αποτελείται από δύο μέρη: το πρώτο αφορά τα ποσοτικά και ποιοτικά αποτελέσματα της καταγραφής περιστατικών ρατσιστικής βίας από οργανώσεις που συμμετέχουν στο Δίκτυο, μετά από συνέντευξη με τα ίδια τα θύματα. Το δεύτερο μέρος εστιάζει στις θέσεις του Δικτύου σχετικά το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τα εγκλήματα που τελούνται με ρατσιστικό κίνητρο, καθώς και πρόσφατες πρωτοβουλίες τροποποίησής του.

Περισσότερα...
 
SPIEGEL: ΒΟΥΛΓΑΡΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ ΣΤΑ “ΑΖΗΤΗΤΑ” ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Εκτύπωση E-mail
ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΣ
Τρίτη, 23 Απρίλιος 2013 14:27

Ο 36χρονος μετανάστης Μπίσερ Ρούσεφ, ασθενής και παρατημένος σε ίδρυμα για αστέγους.Στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης ανθεί η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία
Την μαύρη κι ανασφάλιστη εργασία στην Ομοσπονδιακή Γερμανία στηλιτεύει σε άρθρο του το περιοδικό Spiegel, φέρνοντας στο φως την περίπτωση ενός Βούλγαρου μετανάστη, ο οποίος μετά από εργατικό ατύχημα βρίσκεται καθηλωμένος στο κρεβάτι, στα «αζήτητα» της γερμανικής κοινωνίας, περιμένοντας μάταια να χειρουργηθεί.

Περισσότερα...
 
Ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΝΟΤΟΣ ΕΠΩΑΖΕΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΤΑΡΑΧΕΣ Εκτύπωση E-mail
ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΣ
Δευτέρα, 08 Απρίλιος 2013 12:53

Τεράστια η κοινωνική αστάθεια που έχει φέρει η λιτότητα, κυοφορεί τεράστιες εκρήξειςΗ πολιτική λιτότητας τοποθετεί στο κάδρο της αστάθειας Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία, Πορτογαλία

Ιδιαίτερα πιθανή θεωρεί η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) την εκδήλωση κοινωνικών ταραχών στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία και την Πορτογαλία, επισημαίνοντας τις συνέπειες των πολιτικών επιλογών της λιτότητας ως μέσων επιδείνωσης αντί καταπολέμησης της οικονομικής κρίσης.

Περισσότερα...
 
ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΒΑΪΜΑΡΗ (του Μαρκ Μαζάουερ) Εκτύπωση E-mail
ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΣ
Τρίτη, 08 Ιανουάριος 2013 14:23

Μαρκ ΜαζάουερΗ χειρότερη κρίση του καπιταλισμού μετά τη Μεγάλη Υφεση του 1930 ξύπνησε εφιαλτικές μνήμες και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού. Το φάντασμα του Φραγκλίνου Ντελάνο Ρούζβελτ κυνηγάει τις Ηνωμένες Πολιτείες του Μπαράκ Ομπάμα.
Ιστορικές διαφωνίες ως προς την επιτυχία του Νιου Ντιλ απασχολούν και πάλι την Αμερική στο πλαίσιο των συζητήσεων για τη φορολογική και νομισματική πολιτική και ιδιαίτερα την πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στο θέμα της ποσοτικής χαλάρωσης.

Περισσότερα...
 
Η.Π.Α: ΜΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ (της Λουσίντα Μάρσαλ) Εκτύπωση E-mail
ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΣ
Πέμπτη, 20 Δεκέμβριος 2012 13:16

Το νέο περιστατικό στις ΗΠΑ αποκαλύπτει τις παθογένειες της κοινωνίαςΤο μακελειό του Σάντι Χούκ δεν καταδεικνύει απλώς την ανάγκη για έναν νόμο που να περιορίζει την οπλοκατοχή.
Το μακελειό του Σάντι Χούκ αποδεικνύει την ύπαρξη μιας κουλτούρας που προωθεί την δολοφονία παιδιών και διδάσκει στα παιδιά ότι το να σκοτώνουν είναι οκ.
Το μακελειό αποκαλύπτει μια χώρα που είναι εθισμένη στην βία στην τηλεόραση και στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Περισσότερα...
 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ (της Τζούντιθ Μπάτλερ) Εκτύπωση E-mail
ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΣ
Τετάρτη, 19 Δεκέμβριος 2012 14:31

Tζούντιθ Μπάτλερ: Για την λιτότητα και εναντίον τηςΈνα κείμενο της Τζούντιθ Μπάτλερ, το   οποίο μεταφράστηκε και δημοσιεύτηκε στο βιβλίο «Αγανακτισμένοι. Από την Αθήνα στην Γουολ στριτ: ηχώ μιας ανταρσίας συνειδήσεων» (Παρίσι: Zones, 2012), που κυκλοφόρησε πρόσφατα

Σε μία εποχή κατά την οποία, η νεοφιλελεύθερη οικονομία δομεί ολοένα και πιο αποτελεσματικά τους δημόσιους θεσμούς, έχοντας καταλάβει τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, όπως ακόμη και τις δημόσιες υπηρεσίες, σε μία εποχή κατά την οποία αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των ανθρώπων που είναι στα πρόθυρα να χάσουν το σπίτι τους, το εισόδημα και τις προοπτικές εργασίες τους και που ερχόμαστε αντιμέτωποι με την αντίληψη, σύμφωνα με την οποία, ορισμένες κοινωνικές κατηγορίες είναι για το περιθώριο ή χειρότερα «για πέταμα». Υπάρχει η επισφαλής εργασία, ή οι μεταφορντικού τύπου μορφές εργασίας που στηρίζονται στην «αναλωσιμότητα» των ατόμων και την ανάγκη των ίδιων των εργαζομένων.

Περισσότερα...
 
ΝΟΑΜ ΤΣΟΜΣΚΙ: ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑΞΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ Εκτύπωση E-mail
ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΣ
Παρασκευή, 02 Νοέμβριος 2012 13:12

Τσόμσκι: Στην Ελλάδα γίνεται ταξικός πόλεμος«Η λιτότητα είναι αδιέξοδη και καταστρέφει τη χώρα», τόνισε
Την θέση ότι οι πολιτικές που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της κρίσης όχι μόνο δεν πετυχαίνουν τους στόχους τους αλλά φέρνουν και καταστροφή στην Ελλάδα εξέφρασε σε συνέντευξή του ο Αμερικανός γλωσσολόγος και διανοητής Νόαμ Τσόμσκι

Περισσότερα...
 
Η ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΣΕ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΕΓΙΝΕ ΧΥΤΗΡΙΟ ΑΠΟ ΜΙΑ ΙΣΧΥΡΗ ΕΛΙΤ (του Κώστα Βαξεβάνη) Εκτύπωση E-mail
ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΣ
Τετάρτη, 31 Οκτώβριος 2012 13:26

K.Bαξεβάνης: μια μικρή ελίτ μετέτρεψε τη χώρα σε χυτήριο«Όσους περισσότερους νόμους έχει μια χώρα, τόσο πιο διεφθαρμένη είναι» έλεγε ο Ρωμαίος Τάκιτος. Η Ελλάδα έχει αρκετούς νόμους. Τόσους ώστε η διαφθορά να αισθάνεται ασφαλής. Μια κλειστή ομάδα εξουσίας παρανομεί, στη συνέχεια ψηφίζει νόμους για να νομιμοποιήσει τις παρανομίες, αυτοαμνηστεύεται και στη συνέχεια δεν υπάρχουν μέσα ενημέρωσης ώστε να αποκαλύψουν το τι πραγματικά συμβαίνει.
Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η περιπέτεια ενός ανεξάρτητου περιοδικού, του HOT DOC, που είναι και προσωπική μου, είναι θέμα σε ολόκληρο τον κόσμο. Όχι όμως και στα εγχώρια μέσα. Πριν από μερικούς μήνες, το REUTERS και ο βρετανικός Tύπος, αποκάλυψαν σκάνδαλα των ελληνικών Τραπεζών. Τα ελληνικά ΜΜΕ, δεν έγραψαν τίποτα. Στη θέση που έπρεπε να είναι τα ρεπορτάζ των αποκαλύψεων, ήταν οι πληρωμένες διαφημίσεις από αυτούς που έριξαν έξω τις ελληνικές τράπεζες.

Περισσότερα...
 
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΖΑΚΟΣ: ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ (συνέντευξη στην Κρυσταλία Πατούλη) Εκτύπωση E-mail
ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΣ
Τρίτη, 09 Οκτώβριος 2012 12:50

kostas-kazakos[...] Φτάνουμε σε ένα σημείο και αντιλαμβανόμαστε ό,τι δεν είναι μόνο οικονομικό το πρόβλημά μας. Το πρόβλημα του λαού μας, είναι πρόβλημα ελευθερίας. Είναι πρόβλημα ανεξαρτησίας, εθνικής κυριαρχίας. Και είναι αυτές οι έννοιες που έχουν καταστραφεί, έχουν χαθεί από το λεξιλόγιο, πια, δεν αναφέρονται από κανέναν πλέον. Αυτά όλα έχουνε πουληθεί! Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Κώστας Καζάκος, μιλά στην Κρυσταλία Πατούλη, συμμετέχοντας στο δημόσιο διάλογο του tvxs, με βάση το ερώτημα "Ποιές αιτίες μας έφεραν ως εδώ και κυρίως τί πρέπει να κάνουμε;", το οποίο απαντούν πρόσωπα των γραμμάτων, των επιστημών και των τεχνών.

Περισσότερα...
 
ΟΙ “ΒΡOΜΙΑΡΗΔΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ” ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΞΙΚΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ (του Διονύση Ελευθεράτου) Εκτύπωση E-mail
ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΣ
Δευτέρα, 10 Σεπτέμβριος 2012 14:03

Greek migrationΑπό το πογκρόμ της Νεμπράσκα εναντίον των «filthy Greeks» και του Τορόντο σε βάρος των «Greek slackers», μέχρι το... εννοιολογικό χατίρι του Ντε Γκολ στον Καραμανλή.
«Όπου κι αν μετανάστευσαν, οι Έλληνες κέρδισαν το σεβασμό με την εργατικότητα και τη συμπεριφορά τους. Δεν ήταν λαθραίοι, δεν παρανομούσαν».
Κατά πόσο αληθεύει αυτό το ευρύτατα διαδεδομένο κλισέ;

Πρώτη βασική επισήμανση: Είναι διάτρητος ο ισχυρισμός πως οι συμπατριώτες μας μετανάστευαν πάντοτε «κανονικά και με το νόμο».

Περισσότερα...
 
ΑΝΘΕΙ Η “ΜΑΥΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ” ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ Εκτύπωση E-mail
ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΣ
Τετάρτη, 29 Αύγουστος 2012 11:15

Ελβετία, ο φορολογικός "παράδεισος" για τον οποίο δεν μιλάει κανείςΤο ένα τέταρτο των εισοδημάτων δεν δηλώνεται στην εφορία
Κι όμως φοροδιαφεύγουν και οι Ελβετοί! Το θεωρούμενο ως «εθνικό σπορ» των Ελλήνων, των Ιταλών και εν γένει των «τεμπέληδων» Ευρωπαίων του Νότου (σύμφωνα με τα στερεότυπα που αναπαράγει ο βορειοευρωπαϊκός τύπος) φαίνεται ότι έχει εισχωρήσει και στην ιδιοσυγκρασία πιο νομοταγών πολιτών όπως των φορολογουμένων της Ελβετίας.

Περισσότερα...
 
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ (του Γιώργου Δελαστίκ) Εκτύπωση E-mail
ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΣ
Τρίτη, 28 Αύγουστος 2012 12:11

ATF Dingo 2 BÜRΣυγκλονιστική είναι η είδηση, αλλά πέρασε σχεδόν απαρατήρητη εκτός Γερµανίας: την Παρασκευή δηµοσιεύτηκε απόφαση του Συνταγµατικού Δικαστηρίου της χώρας αυτής, η οποία επιτρέπει σε «εξαιρετικές περιπτώσεις» την ένοπλη επέµβαση των ένοπλων δυνάµεων της Γερµανίας «µε ειδικά στρατιωτικά µέσα πολέµου»!!!
Με άλλα λόγια τανκς, πύραυλοι, πυροβόλα, ακόµη και πολεµικά αεροπλάνα µπορούν να χρησιµοποιηθούν στο εσωτερικό της χώρας εναντίον «εσωτερικών εχθρών» απροσδιόριστης φύσης!
Βάσει της δικαστικής απόφασης ο κατά περίπτωση προσδιορισµός των «εχθρών» Γερµανών εναντίον των οποίων θα χρησιµοποιηθεί η γερµανική πολεµική µηχανή εναπόκειται στην κυβέρνηση που θα υπάρχει στο Βερολίνο εκείνη τη στιγµή.

Περισσότερα...
 
Περισσότερα Άρθρα...
« ΈναρξηΠροηγούμενο12ΕπόμενοΤέλος »

Σελίδα 1 από 2

Social Media

Photo Gallery

Διαφήμιση
Σόλων, για τη Σύνθεση και τον Οικολογικό Πολιτισμό - Copyright © 1990-2012 - Επικοινωνία