Creative Commons License
Είναι ελεύθερη: για Διανομή: για αναπαραγωγή, διανομή, παρουσίαση στο κοινό του Έργου. Υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις >>>
Κράτος
Εκτύπωση E-mail
Κράτος

yiannis-zisis dokimio-dimosio-symferon-ekl-3-66

Το δοκίμιο με τίτλο: «Η έννοια του δημοσίου συμφέροντος και η προστασία του Συντάγματος» θεωρεί πως το αληθινό επίκεντρο της σημερινής κρίσης του κόσμου δεν είναι ακριβώς η οικονομία, παρόλο που εκφράζεται μέσω αυτής, αλλά η ανθρώπινη ιδιοτέλεια και η λανθασμένη αντίληψη των εννοιών. Στο επίπεδο των εννοιών η ανθρώπινη αντίληψη είναι ειδεχθώς ανεπαρκής και διαστρεβλωτική της αλήθειας. Το πρόβλημα του ανθρώπου, ατομικό και συλλογικό, ήταν πάντοτε η εναρμόνιση ατόμου και συνόλου και οι ιδεολογίες προσπάθησαν να καλύψουν ανεπιτυχώς τη μία ή την άλλη ανάγκη μέσω είτε ανταγωνιστικής «ελευθερίας» είτε πρόνοιας χωρίς ελευθερία. Φυσικά και τα δύο συνέτειναν στην ανελευθερία και στην ανασφάλεια, σωματική και πνευματική. Όμως κάθε κατάτμηση της φύσης του όντος είναι λανθασμένη μέθοδος και αντίληψη, έστω και αν περιέχει τμήματα της αλήθειας.

Περισσότερα...
 
Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΙΣΩΤΙΚΕΣ ΣΤΙΣ ΤΑΞΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ (του Κώστα Μπεβεράτου) Εκτύπωση E-mail
Κράτος
Τετάρτη, 19 Οκτώβριος 2016 13:19

world-map-on-paper-FREEΑπό την μία, κοινωνίες πρωτόγονες, αρχαϊκές, χωρίς πολιτισμό, χωρίς τάξεις, χωρίς εξουσία, χωρίς κράτος, χωρίς γραφή, χωρίς ιστορία, χωρίς εξέλιξη. Από την άλλη, κοινωνίες ανεπτυγμένες, με πολιτισμό, με τάξεις, με εξουσία, με κράτος, με γραφή, με ιστορία, με εξέλιξη.
Οι κοινωνίες με κράτος δεν αποτελούν το κορυφαίο εξελικτικό στάδιο των ανθρώπινων κοινωνιών, ούτε και οι εξισωτικές κοινωνίες αποτελούν το πρώιμο εξελικτικό στάδιο μιας τέτοιας ευθύγραμμης διαδικασίας. Δεν υπάρχουν δεδομένα που να φανερώνουν κάποια αυτονόητη ή νομοτελειακή εξέλιξη από τις εξισωτικές κοινωνίες προς τις ταξικές.

Περισσότερα...
 
ΤΟ ΝΕΩΤΕΡΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ (του Κωνσταντίνου Γρηγοριάδη) Εκτύπωση E-mail
Κράτος
Παρασκευή, 07 Οκτώβριος 2016 15:48

democracy-word-cloudΌπως είναι γνωστό, οι πολιτικές αρχές της νεωτερικότητας εμφανίζονται με πλήρες και ολοκληρωμένο πρόταγμα στις δύο μεγάλες επαναστάσεις του 18ου αιώνα, τη Γαλλική και την Αμερικανική. Στόχος και των δύο ήταν η εναντίωση στο φεουδαρχικό σύστημα και το πολιτειακό του υποστατικό, το οποίο είναι η απολυταρχία, και η είσοδος σε μια νέα εποχή, όπου το άτομο θα συγκροτείται με στοιχειώδεις όρους ελευθερίας.

Περισσότερα...
 
ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ (του Γιώργου Οικονόμου) Εκτύπωση E-mail
Κράτος
Παρασκευή, 05 Φεβρουάριος 2016 20:01

building bridgesΟ Γάλλος φιλόσοφος Μισέλ Φουκώ γράφει πως «εκεί όπου υπάρχει έργο δεν υπάρχει τρέλα», πράγμα που μπορεί να σημαίνει πως εκεί όπου δεν υπάρχει έργο υπάρχει τρέλα. Αυτό ισχύει στη νεοελληνική περίπτωση, όπου υπάρχει γενικευμένη τρέλα, ακριβώς επειδή δεν υπάρχει έργο σε όλους σχεδόν τους τομείς που συγκροτούν μία κοινωνία, στον παραγωγικό, στον οικονομικό, στον πολιτικό, στον διοικητικό, στον πολιτισμικό τομέα. 

Περισσότερα...
 
Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ (του Θανάση Μπαντέ) Εκτύπωση E-mail
Κράτος
Δευτέρα, 07 Σεπτέμβριος 2015 14:20

vastilli-570x427Δεν υπάρχει τίποτε πιο προφανές ότι ένα πολίτευμα, για να παραμείνει στο χρόνο και να διασφαλίσει την αρμονία και την κοινωνική συνοχή, πρέπει πρωτίστως να ικανοποιεί το σύνολο των πολιτών. Κι αν όχι το σύνολο σε απόλυτο βαθμό, με την έννοια της αδιαπραγμάτευτης ομοφωνίας, τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος του ή, για να είμαστε πιο σαφείς, να αφήνει ευχαριστημένο εκείνο το κοινωνικό κομμάτι που έχει την ισχύ, που έχει δηλαδή τη δυνατότητα να επιβάλει τις πεποιθήσεις του στην πόλη. Κι εδώ ακριβώς αρχίζουν τα προβλήματα, αφού τα πολιτεύματα εξ’ ορισμού υπάρχουν για να προασπίζουν το δίκαιο και την ισότητα και τελικά είναι αδύνατο να απεγκλωβιστούν από τη βούληση των ισχυρών, είτε αυτή αφορά την πλειοψηφία των φτωχών είτε τη μειοψηφία των πλουσίων, και είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι οι φτωχοί προτιμούν τη δημοκρατία, ενώ οι πλούσιοι την ολιγαρχία.

Περισσότερα...
 
Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΩΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ Εκτύπωση E-mail
Κράτος

justice judgmental justitia justitiaΤο ζήτημα του νόμου, όπως και κάθε ζήτημα ιδεών και αρχών, είναι εξαιρετικά περίπλοκο και η όποια απλοποίησή του στη διαδικασία επιβολής του μπορεί να οδηγήσει σε ολοκληρωτισμό. Στα σύγχρονα συντάγματα είναι γενική επιταγή η ισότητα, δηλαδή ότι ο νόμος πρέπει να αντιμετωπίζει με ισότητα όλους τους πολίτες (φυσικά υπάρχουν εξαιρέσεις για λόγους ανθρωπισμού και άλλες σοβαρές ανάγκες). Πέραν όμως του ότι μπορεί να υπάρξουν νόμοι που παραβιάζουν αυτή την επιταγή του συντάγματος, υπάρχει και η δυνατότητα να παραβιάζεται η περί ισότητας διάταξη του συντάγματος όχι από τον ίδιο τον νόμο αλλά είτε από τον τρόπο που εφαρμόζεται ή δεν εφαρμόζεται από την εκτελεστική εξουσία είτε από δυσλειτουργίες στη δικαστική απονομή της.

Περισσότερα...
 
Η ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ (του Θανάση Γιαλκέτση) Εκτύπωση E-mail
Κράτος
Πέμπτη, 07 Μάιος 2015 08:54

skitso 1Το ακόλουθο κείμενο του Πολωνού κοινωνιολόγου Ζίγκμουντ Μπάουμαν είναι απόσπασμα από το βιβλίο των Zygmunt Bauman, Carlo Bordoni «Stato di crisi» (Einaudi, 2015). Το βιβλίο αυτό είναι ένας μακρύς θεωρητικός και πολιτικός διάλογος του Μπάουμαν με τον Ιταλό κοινωνιολόγο Κάρλο Μπορντόνι.
ΖΙΓΚΜΟΥΝΤ ΜΠΑΟΥΜΑΝ: Παρ’ όλο που αποδέχομαι την ύπαρξη πολλών και εντυπωσιακών ομοιοτήτων μεταξύ της κρίσης του 1929 και της τρέχουσας κρίσης (πρώτα απ’ όλα και κυρίως η μαζική ανεργία χωρίς προοπτικές και η αυξανόμενη κοινωνική ανισότητα). Mου φαίνεται ωστόσο ότι υπάρχει μια κομβική διαφορά ανάμεσα στις δύο περιπτώσεις, η οποία τις διακρίνει και καθιστά τουλάχιστον συζητήσιμη τη σύγκρισή τους.

Περισσότερα...
 
ΣΠΙΝΟΖΑ: Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ Εκτύπωση E-mail
Κράτος
Πέμπτη, 12 Μάρτιος 2015 10:35

koinonia spinozaΕκεί όπου οι άνθρωποι έχουν κοινή νομοθεσία και οδηγούνται σαν από ένα κοινό πνεύμα, είναι βέβαιο ότι καθένας έχει τόσο λιγότερο δίκαιο όσο δυνατότεροι από αυτόν είναι όλοι μαζί οι υπόλοιποι, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχει στην πραγματικότητα καθόλου δίκαιο φύσει, εκτός από ό,τι του παραχωρεί το κοινό δίκαιο· εξάλλου, είναι υποχρεωμένος να εκτελεί ό,τι τον προστάζει η κοινή συναίνεση όλων, ή ακόμη μπορεί να εξαναγκασθεί σ’ αυτό σύμφωνα με το δίκαιο.

Περισσότερα...
 
Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΟΧΛΟΥ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΔΗΜΑΓΩΓΩΝ Εκτύπωση E-mail
Κράτος
Πέμπτη, 30 Οκτώβριος 2014 12:09

oxlosΟ ρόλος του λαού στάθηκε ο ίδιος σ” όλες τις επαναστάσεις. Δεν είναι ποτέ ο λαός εκείνος, που συλλαμβάνει την ιδέα των επαναστάσεων, ούτε εκείνος που τις καθοδηγεί. Η δράση του κατευθύνεται από τους δημαγωγούς. Μόνον όταν τα άμεσα συμφέροντά του βλάπτονται, βλέπει κανείς, τμήματα του λαού να επαναστατούν αυθόρμητα. Ένα κίνημα επίσης εντοπισμένο αποτελεί μια απλή στάση.

Η επανάσταση είναι εύκολη, όταν οι δημαγωγοί εξασκούν μεγάλη επιρροή στον λαό. Οι νέες όμως ιδέες διεισδύουν στις λαϊκές μάζες με μια εξαιρετική βραδύτητα. Ο λαός αποδέχεται γενικά μια επανάσταση χωρίς να γνωρίζει το γιατί, και όταν τυχαία φθάσει στο σημείο να το αντιληφθεί, η επανάσταση έχει πια τελειώσει από πολύ καιρό.

Περισσότερα...
 
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Η.Π.Α: ΕΝΑ ΠΡΟΤΥΠΟ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑΣ Εκτύπωση E-mail
Κράτος
Πέμπτη, 24 Απρίλιος 2014 11:18

Ο τρόπος λειτουργίας του πολιτικού συστήματος της χώρας είναι μόνο κατ’ όνομα δημοκρατικόςΗ κυβέρνηση των Η.Π.Α. αποτελεί ουσιαστικά μία ολιγαρχία που εξυπηρετεί μία μικρή πλούσια και ισχυρή ελίτ και όχι τα συμφέροντα των πολιτών της χώρας, συμπεραίνει μεγάλη έρευνα δύο αμερικανικών πανεπιστημίων.
Ο τρόπος λειτουργίας του πολιτικού συστήματος της χώρας είναι μόνο κατ’ όνομα δημοκρατικός, αφού η διαμόρφωση αποφάσεων αποτελεί «προνόμιο» πολύ μικρών ποσοτικά αλλά τεράστιων σε οικονομική και πολιτική δύναμη ελίτ. Οι ελίτ αυτές μάλιστα, καθορίζουν τις πολιτικές αποφάσεις σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τους εκλεγμένους αντιπροσώπους του δημοκρατικού πολιτικού συστήματος. Την ίδια στιγμή, όπως συμβαίνει στα ολιγαρχικού τύπου συστήματα, η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού δεν έχει κανέναν ρόλο στη λήψη αποφάσεων.

Περισσότερα...
 
ΚΥΠΡΟΣ: ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΕΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΤΟΥΝΤΩΝ ΑΣΥΛΟ Εκτύπωση E-mail
Κράτος
Παρασκευή, 21 Μάρτιος 2014 14:24

Κύπρος: Κάθε χρόνο εκατοντάδες άτομα κρατούνται σε συνθήκες μου μοιάζουν με φυλακήΚαταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία
«Κάθε χρόνο εκατοντάδες άτομα κρατούνται σε συνθήκες μου μοιάζουν με φυλακή», αναφέρει σε έκθεσή της η διεθνής οργάνωση.
Στην έκθεσή της η ΔΙεθνής Αμνηστία κάνει λόγο για: "Άτομα τα οποία δεν έχουν διαπράξει κανένα έγκλημα κρατούνται συστηματικά έως και 18 μήνες ή και περισσότερο Μεταξύ των κρατουμένων υπάρχουν αιτούντες άσυλο, συμπεριλαμβανομένων και σύρων προσφύγων.

Περισσότερα...
 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ (του Γιάννη Μπασκάκη) Εκτύπωση E-mail
Κράτος
Δευτέρα, 24 Φεβρουάριος 2014 15:03

Καμία ελπίδα για τα φτωχότερα στρώματα, και στον τομέα της υγείας'Ερευνα καθηγητών, δύο Πανεπιστημίων της Αγγλίας, περιγράφει τις σοβαρές επιπτώσεις των μνημονίων στο σύστημα υγείας και στους πολίτες. Αύξηση κατά 120% της ζήτησης υπηρεσιών ψυχικής υγείας, την ώρα που οι περικοπές άγγιξαν το 55% το 2011-2012, βλέπει μεταξύ πολλών άλλων η έρευνα.

Περισσότερα...
 
“Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΥΜΙΖΕΙ ΠΙΑ ΕΜΠΟΛΕΜΗ ΖΩΝΗ” (της Ντίνας Δασκαλοπούλου) Εκτύπωση E-mail
Κράτος
Πέμπτη, 20 Φεβρουάριος 2014 12:35

«Μόνο κάποιος που διαβάζει “Μπιλντ” θα αρνούνταν τη σκληρή πραγματικότητα που ζουν οι Ελληνες αυτή την περίοδο».Οκτώ ακτιβιστές Γερμανοί γιατροί είδαν ιδίοις όμμασι πώς η Αθήνα μετατρέπεται με ταχύτατους ρυθμούς σε τριτοκοσμική πόλη.
«Πώς να εξηγήσουμε στους συμπολίτες μας ότι ένας στους τρεις Ελληνες δεν έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας γιατί είναι ανασφάλιστος;», αναρωτήθηκαν.

Περισσότερα...
 
ΑΝΤΡΟ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ Η ΕΛΛΑΔΑ Εκτύπωση E-mail
Κράτος
Τρίτη, 04 Φεβρουάριος 2014 13:08

Μεταξύ των χωρών με τη μεγαλύτερη διαφθορά παραμένει η ΕλλάδαΈκθεση της Κομισιόν και Ευρωβαρόμετρο - Στα 120 δισ. ευρώ ετησίως το κόστος της διαφθοράς στην ΕΕ
Μεταξύ των χωρών με τη μεγαλύτερη διαφθορά παραμένει η Ελλάδα, με έξι στους δέκα πολίτες να θεωρούν ότι η καθημερινότητά τους επηρεάζεται από τέτοια φαινόμενα και αρκετούς να θεωρούν απαραίτητο το φακελάκι σε κάποιες περιπτώσεις. Αυτό καταγράφουν σχετικό Ευρωβαρόμετρο και έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διαφθορά στα κράτη-μέλη της ΕΕ, που δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα.

Περισσότερα...
 
ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ Εκτύπωση E-mail
Κράτος

door-in250Στη σημερινή εποχή που λόγω των συνθηκών καταστροφικής κρίσης έχει αναζωπυρωθεί το ζήτημα της εφαρμογής των νόμων τόσο εθνικά όσο και παγκόσμια, θα ήταν χρήσιμη μια ανάλυση της έννοιας ή του πνεύματος του νόμου, που αρχικά μπορεί να φαίνεται θεωρητική, αλλά είναι θεμελιώδους σημασίας, γιατί από την ανθρώπινη κατανόηση είναι που ξεκινάνε όλα τα εγχειρήματα βελτίωσης στην ανθρώπινη ζωή. Οι στρεβλώσεις είναι αυτά στα οποία οι άνθρωποι λόγω αδράνειας ή άγνοιας ή ιδιοτέλειας  επιτρέπουν να υπάρχουν και να ελέγχουν το σύνολο της ζωής τους.

Περισσότερα...
 
ΕΛΛΑΔΑ: Ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (των Ε. Ν. Σταματίου και Δ. Τσιρώνη) Εκτύπωση E-mail
Κράτος
Δευτέρα, 21 Οκτώβριος 2013 11:27

''Από την Απελευθέρωση, στην Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη στην Ελλάδα.  Ο κρατικός λειτουργός στον τομέα του περιβάλλοντος,  των υποδομών και της ποιότητας ζωήςΑπό την Απελευθέρωση, στην Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη στην Ελλάδα. Ο κρατικός λειτουργός στον τομέα του περιβάλλοντος, των υποδομών και της ποιότητας ζωής.
Δεδομένης της  διαχρονικής επικαιρότητας αλλά και της προβληματικής που συνεπάγεται η διερεύνηση ζητημάτων δημόσιας διοίκησης και κρατικών λειτουργών, επιχειρείται  η  ιστορική ανασκόπηση και η εξέταση του ρόλου, της συνεισφοράς  και  της συμμετοχής  τους στον τομέα του περιβάλλοντος, των υποδομών και της ποιότητας ζωής από τη σύσταση του νεώτερου ελληνικού κράτους έως σήμερα.

Περισσότερα...
 
ΛΙΣΤΕΣ ΛΗΣΤΕΙΩΝ (του Γιάννη Κιμπουρόπουλου) Εκτύπωση E-mail
Κράτος
Πέμπτη, 15 Νοέμβριος 2012 14:02

Λίστες και λίστες μεγαλοκαταθετών της πλουτοκρατίας...Στην Κέρκυρα υπάρχουν οι Στοές του Λιστόν, στη Σπιανάδα.
Οι τουριστικοί οδηγοί εξηγούν ότι οι στοές έλκουν την ονομασία τους από ένα λογοπαίγνιο που έκαναν οι Κερκυραίοι με τη βενετσιάνικη lista, που σημαίνει πλατύς και ίσιος δρόμος, αλλά σημαίνει και τον ξύλινο πίνακα στον οποίο αναγράφονται κατάλογοι. Εν προκειμένω, μιλούμε για τους καταλόγους με τα ονόματα των ευγενών, το Libro d’ Oro όσων είχαν το αποκλειστικό δικαίωμα να κάνουν τους περιπάτους τους στους πλατείς και ευθείς δρόμους της Βενετίας ή και της Κέρκυρας, που ήθελε να είναι η προσομοίωσή της.

Περισσότερα...
 
ΚΡΑΤΟΣ & ΝΟΜΟΣ: ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ Εκτύπωση E-mail
Κράτος

Κράτος και Νόμος: Aναζητώντας ισορροπία

«Από αμέλεια του νου καταβροχθίζουμε ο ένας τον άλλον.»[1],  Εμπεδοκλής ο Ακραγαντίνος

Η συζήτηση του κατά πόσο ένας νόμος ικανοποιεί μια πραγματική ανάγκη επανέρχεται περιοδικά στην επικαιρότητα.  Η "επιτυχία" ενός νόμου σχετίζεται με αρκετούς παράγοντες, όπως το σκεπτικό του, το αντικείμενό του, αλλά και τον ανθρώπινο παράγοντα, που καλείται να τον εφαρμόσει.  Μπορούμε να πούμε πως η διάκριση των εξουσιών, αφενός, δεν είναι πλήρης και, αφετέρου, δεν μπορεί να λειτουργήσει πλήρως –μέσα από την εκτελεστική και τη δικαστική εξουσία– ώστε να θεραπεύσει τελικά τον νόμο.

Περισσότερα...
 
TΟ ΜΕΤΕΩΡΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ --- Σειρά Κράτος Εκτύπωση E-mail
Κράτος
Τρίτη, 17 Απρίλιος 2012 14:38

opengovΛίγα λόγια για τον θεσμό.
Ο θεσμός μπήκε στη ζωή μας τον Ιούλιο του 2010 με την τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής καισημαίνει ότι τα νομοσχέδια πρέπει να υποβάλλονται στην κρίση των πολιτών, ώστε αυτοί να μπορούν να εκφράζουν τη γνώμη τους επαυτών και να κάνουν προτάσεις. Aν και η σύλληψη είναι ορθή, καθώς σκοπεύει στη διεύρυνση της δημοκρατικής συμμετοχής, ωστόσο εξαιρεί τόσο πολλούς και τόσο σημαντικούς τομείς της δημόσιας ζωής που καθιστά τον θεσμό μη λειτουργικό και μη χρήσιμο και στην ουσία συνεχίζει να κρατά τον πολίτη μακριά από τον τομέα της διακυβέρνησης.

Περισσότερα...
 
KOINH ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ, ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ & ΔΙΕΘΝΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ --- Σειρά Κράτος Εκτύπωση E-mail
Κράτος
Τετάρτη, 15 Φεβρουάριος 2012 15:35
Πληθώρα παραβιάσεων του Συντάγματος και Διεθνών Συμβάσεων...Κοινή δήλωση πέντε καθηγητών: εκτροπή απο τη συνταγματική, την ευρωπαϊκή και τη διεθνή νομιμότητα συνιστά η ψήφιση του νομοσχεδίου
Κοινή Δήλωση των καθηγητών Συνταγματικού Δικαίου:
Ανδρέα Δημητρόπουλου, Καθηγητή Παν. Αθηνών, Γιώργου Κασιμάτη, Ομότιμου Καθηγητή Παν. Αθηνών, Γιώργου Κατρούγκαλου, Καθηγητή Παν. Θράκης, Ηλία Νικολόπουλου , Καθηγητή Παντείου Πανεπιστημίου, Κώστα Χρυσόγονου, Καθηγητή Παν. Θεσσαλονίκης
Περισσότερα...
 
O KATAΛΥΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ SUPER PACS ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΣΤΙΣ Η.Π.Α. --- Σειρά Κράτος Εκτύπωση E-mail
Κράτος
Παρασκευή, 03 Φεβρουάριος 2012 16:12

super_pacsΌταν το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών αποφάσισε στα τέλη του 2010 ότι αμερικανικές εταιρείες μπορούν να δαπανούν απεριόριστα χρηματικά ποσά για να επηρεάζουν τις εκλογές, μέλη και των δύο πολιτικών κομμάτων, περιλαμβανομένου του προέδρου Ομπάμα, προέβλεψαν ότι η απόφαση αυτή θα άλλαζε ριζικά την αμερικανική πολιτική.

Περισσότερα...
 
ΠΟΛΙΤΗΣ 'Η ΚΡΑΤΟΣ; - ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟ Εκτύπωση E-mail
Κράτος

senate Ρυθμιστές κλίμακας στον σύγχρονο άνθρωπο και τον πολιτισμό

Η ζωή διαμορφώνεται από τις προσπάθειες που κάνει ο άνθρωπος για να ικανοποιήσει την ανάγκη του για ελευθερία και την ανάγκη της κοινωνίας για συστημική οργάνωση.  Και οι δύο ανάγκες είναι πάντα παρούσες και απαιτούν ικανοποίηση. 
Μεγάλες κρίσεις επιβίωσης προέκυψαν κάθε φορά που επιδιώχθηκε η ικανοποίηση της μιας ανάγκης εις βάρος της άλλης.  Αυτό συνέβη ακόμη και όταν υπήρξαν συστήματα που υποστήριζαν ότι ευνοούν την ανάπτυξη του προσώπου, ενώ, στην πραγματικότητα, το αλλοτρίωναν ως πρόσωπο.

Περισσότερα...
 
OI ΠΕΝΤΕ ΠΛΑΝΕΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΠΟΧΗ - ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ (του Ούλριχ Μπεκ) --- Σειρά Κράτος Εκτύπωση E-mail
Κράτος
Τρίτη, 17 Ιανουάριος 2012 13:35
Barnstar_HiresΗ σχεδόν υποδόρια συνέχιση της κυριαρχίας της εθνικής πολιτικής αναγκαστικά έρχεται αντιμέτωπη με τις πέντε πλάνες της όταν εισέρχεται στην παγκόσμια εποχή.

Αυτές είναι η πλάνη του παγκοσμιοποιημένου κόσμου, η εθνική πλάνη, η νεοφιλελεύθερη πλάνη,  η νέο-μαρξιστική πλάνη και η τεχνοκρατική πλάνη.
Περισσότερα...
 
ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΤΟ 2012; (του Αλέξανδρου Μερκούριου) --- Σειρά Κράτος Εκτύπωση E-mail
Κράτος
Δευτέρα, 02 Ιανουάριος 2012 15:35
300x225_2012Ρωτούν πολλοί. Υπάρχει ελπίδα για την Ελλάδα το 2012;
Η 
απάντηση είναι, δυστυχώς, «όχι». Ιδιαίτερα εάν συνεχίσουμε  με τον τρόπο που γνώριζε (και  μας έμαθε) η μιάμιση ελληνική πολιτική γενιά που διαχειρίστηκε τα πράγματα τα χρόνια που ακολούθησαν τη μεταπολίτευση. Και για να είμαστε σωστοί, αυτοί που ανέλαβαν τα ηνία τα τελευταία χρόνια ως «νέοι» και «φερέλπιδες», δεν ήταν τίποτα άλλο από μιντιακά υποπροϊόντα της γενιάς του Πολυτεχνείου. Ελπιδοφόροι, απλά επειδή ήταν νέοι σε ηλικία, αλλά κατά τα άλλα… Γιαλαντζί ΠΑΣΟΚοι, γιαλαντζί, Δεξιοί. Ακόμη και γιαλαντζί «ακροδεξιοί» που μπήκαν σε μια συστημική κυβέρνηση τραπεζιτών για να πάρουν μια καρεκλίτσα. Και τριγύρω το χάος.
Περισσότερα...
 
ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΗ ΧΑΓΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΓΑΠ --- Σειρά Κράτος Εκτύπωση E-mail
Κράτος
Δευτέρα, 17 Οκτώβριος 2011 16:05
gap_pontikiΔύο Ελληνίδες, οι Όλγα Γεωργίου Γεριτσίδου και Τάνυα–Μαρία Γεριτσίδου, κατέθεσαν προσφυγή κατά του πρωθυπουργού, μη αναγνωρίζοντάς τον ως νόμιμα εκλεγμένο.
Δείτε τι γράφουν:
«Δεδομένης της ολοένα και χειρότερης αντι-ανθρωπιστικής και κατάφωρα αντι-δημοκρατικής και ανθελληνικής κατάστασης στην Ελλάδα υπό την μη δημοκρατικώς νομιμοποιούμενη κυβέρνηση του Γεωργίου Α. Παπανδρέου, ο οποίος όπως προδήλως αποδεικνύεται αναρριχήθηκε στην εξουσία με ψευδεπίγραφο προεκλογικό πρόγραμμα, κατάργησε, περιόρισε ή κατάφωρα αγνόησε κάθε Δημοκρατικό θεσμό ενώ επιδίδεται μέχρι και σήμερα σε όργιο τρομοκρατίας, παραπληροφόρησης και καταδίωξης των Ελλήνων Πολιτών,
Περισσότερα...
 
ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (του Ξενοφώντα Μπρουντζάκη) --- Σειρά Κράτος Εκτύπωση E-mail
Κράτος
Τρίτη, 23 Αύγουστος 2011 11:28
Kratos_Mproutzakis_PontikiΤα χρήματα δεν είναι αναγκαία µόνο για τη δημιουργία μιας καλύτερης ζωής για τους ανθρώπους, αλλά απαραίτητη συνθήκη ύπαρξης για τα κράτη, όπως αυτά άρχι­σαν να μορφοποιούνται στη διάρκεια του 16ου και 17ου αιώνα. Τα κράτη του σύγχρονου κόσμου προέκυψαν µμέσα από ποικίλες ανατροπές που δι­έφεραν εν πολλοίς µεταξύ τους. Πέρα από τους ιστορικούς λόγους για τη δηµιουργία ενός κρά­τους, υπήρξαν περιπτώσεις που αυτά ξεπήδησαν µέσα από τυχαίες συγκυρίες. Άλλα πάλι ήρθαν ως αποτέλεσµα των σκόπιµων ενεργειών ενός βασι­λιά και άλλα ως αποτέλεσµα ευνοϊκών φυσικών και γεωγραφικών παραγόντων.
Περισσότερα...
 
Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΕΝΤΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ-Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ --- Σειρά Κράτος Εκτύπωση E-mail
Κράτος
ekloges-elladaΑυτό είναι ένα πολύ παλιό ζήτημα στην πολιτική και τη συνταγματική ανάλυση.
Η λαϊκή εντολή φυσικά δεν μπορεί να βρίσκεται πάντοτε σε συμφωνία με την κυβερνητική πρακτική, όχι μόνον γιατί υπάρχουν διαφοροποιημένες αντιλήψεις και ανάμεσα στους πολίτες, αλλά και κυρίως επειδή υπάρχουν και απρόβλεπτες υπό διαχείριση και ρύθμιση καταστάσεις για τις οποίες η λαϊκή εντολή δεν πρόβλεψε.
Περισσότερα...
 
Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΩΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ --- Σειρά Κράτος Εκτύπωση E-mail
Κράτος
Πέμπτη, 04 Αύγουστος 2011 14:15
Greek_Parliament_intΗ οικονομική κρίση έχει προκαλέσει πολλές ανατροπές σε αυτά που εθεωρούντο δεδομένα, όπως στην κρατική κυριαρχία, τα ατομικά δικαιώματα, την κοινωνική πρόνοια, τον δημόσιο χαρακτήρα βασικών αγαθών, και φαίνεται να έχουν υπερισχύσει οι ιδιωτικές οικονομικές σχέσεις επί των συνταγματικών αρχών.

Επανερχόμενοι λοιπόν στην έννοια του «φορέα του δημοσίου συμφέροντος» θα πρέπει να πούμε ότι είναι πιθανόν οι πολιτικοί, λέγοντας ότι φορείς του δημοσίου συμφέροντος είναι αυτοί και τα αρμόδια όργανα του κράτους, να χρησιμοποιούν λανθασμένα τον όρο «φορείς» και να εννοούν ότι αυτοί μπορούν να αποφασίζουν και όχι άλλος με συνέπεια να περιττεύουν οι διαμαρτυρίες εκ μέρους των πολιτών.

Περισσότερα...
 
TO ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΩΣ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ Εκτύπωση E-mail
Κράτος

DemonstrationΣυλλογικότητες- Ομαδικότητες
Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι σχετικά καινοφανές, να υπάρχει δημόσιο συμφέρον χωρίς ταυτόχρονη ύπαρξη του κράτους πρόνοιας.
Τα κράτη ισχυροποιήθηκαν πολύ μέσω της παρεχόμενης πρόνοιας, η οποία ανέπτυξε και συμπαγοποίησε τον κοινωνικό ιστό, το «ανήκειν». Αυτό απαίτησε και αύξηση της δύναμης ελέγχου.

Περισσότερα...
 
O ΦΟΡΕΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ --- Σειρά Κράτος Εκτύπωση E-mail
Κράτος
Παρασκευή, 29 Ιούλιος 2011 14:20
Av1.3Οι πολιτικοί φαίνεται να πιστεύουν - άλλοι το διατυπώνουν ρητά και άλλοι το αποδέχονται σιωπηρά - ότι ο φορέας του δημοσίου συμφέροντος είναι η κυβέρνηση, το πολιτικό σύστημα και τα αρμόδια όργανα, πράγμα που κατά την άποψή τους σημαίνει πως δεν μπορεί κανείς να αντιλέξει στις επιλογές τους παρά μόνον στις εκλογές!! Αλλά αυτό είναι μία τραγική αυταπάτη που μαρτυρά ότι η τάση για εξουσία αντιστρέφει τις αξίες ακόμη και εν αγνοία του ενδιαφερομένου για την αντιστροφή που τους κάνει.
Περισσότερα...
 
Η ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ --- Σειρά Κράτος Εκτύπωση E-mail
Κράτος
Τετάρτη, 27 Ιούλιος 2011 16:05
brainytrΗ ανεπάρκεια της συναισθηματικής αντίδρασης
Αυτό είναι ένα σημείο που απαιτεί μεγάλη προσοχή, γιατί συχνά ο άνθρωπος εξαντλεί τη σχέση του με τις έννοιες στο διανοητικό επίπεδο -όσο υψηλού επιπέδου και αν είναι αυτό- ενώ στο ψυχολογικό επίπεδο (που δεν συμπίπτει με το συναίσθημα ή το νου, αλλά είναι ευρύτερο και περιεκτικότερο) εξακολουθεί να είναι τόσο ξένος προς αυτές όσο και πριν.
Για παράδειγμα, σύμφωνη με αυτή την αλήθεια είναι η «ξύλινη γλώσσα» των πολιτικών, δηλαδή ο άνευ ουσίας λόγος (που συχνά βέβαια είναι και άνευ διανοητικής αντίληψης) ο οποίος δεν έχει καμμία επιρροή στην πράξη τους, υπαρχούσης έτσι μιας ειδεχθούς απόστασης ανάμεσα στη θεωρία και την πράξη. Αυτή η απόσταση ανάμεσα στη θεωρία και την πράξη δεν επιτρέπει την ορθή πράξη, την αληθινή πράξη.
Περισσότερα...
 
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ; Εκτύπωση E-mail
Κράτος

Ioanna-Moutsopoulou ekl-3-94 dimosio-symferonTι είναι το δημόσιο συμφέρον που τόσο εύκολα αναφέρουν οι πάντες και κυρίαρχα οι πολιτικοί παράγοντες;
1.-Το δημόσιο συμφέρον δεν συμπίπτει με το εθνικό συμφέρον, είναι τεμνόμενα αλλά όχι απολύτως συμπίπτοντα. Αναφέρεται στην κοινωνία που δημιουργεί ένα κράτος, στον λαό, που μπορεί να απαρτίζεται από διάφορες εθνότητες. Αυτό δεν σημαίνει ότι το δημόσιο συμφέρον περιλαμβάνει αδιαφορία για όσους δεν διαθέτουν την υπηκοότητα του συγκεκριμένου κράτους. Αντιθέτως, η ορθή πρόνοια και το ορθό ενδιαφέρον για όλους τους ανθρώπους όχι μόνον επιβάλλεται από το διεθνές δίκαιο, αλλά είναι και στοιχείο του δημοσίου συμφέροντος, επειδή αυτό δεν αναφέρεται μόνον στις υλικές συνθήκες, αλλά και σε εκείνα τα ψυχολογικά προαπαιτούμενα που απαιτούνται για την υγιή κοινωνία και την εξέλιξή της.

Περισσότερα...
 
O MYΘΟΣ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ --- Σειρά Κράτος Εκτύπωση E-mail
Κράτος

fabriker pinakas 250Τα παγκόσμια πράγματα αποδεικνύουν πλέον ότι η ανάγκη για απόλυτη ιδιωτική πρωτοβουλία ήταν μύθος, αλλά τώρα πια είναι αργά για να μετανοιώσουν οι αποδέκτες του συνθήματος. Σε καμμία βέβαια περίπτωση με αυτό δεν εννοούμε ότι το κράτος είναι η ορθή λύση, γιατί κανένας θεσμός δεν μπορεί να λειτουργήσει αν δεν υποστηριχθεί σοβαρά από την πλειονότητα.

Περισσότερα...
 
ΠΑΣ ΜΗ ΕΛΛΗΝ ΒΑΡΒΑΡΟΣ... --- Σειρά Κράτος Εκτύπωση E-mail
Κράτος
Δευτέρα, 04 Απρίλιος 2011 11:48

BBΣτο φύλλο της 10ης Μαρτίου το "Πoντίκι" παρουσίασε την απόρρη­τη έκθεση ενός κλιμακίου αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., η οποία παραγγέλθηκε από την ηγεσία της, ώστε να εξεταστεί από τη σκοπιά τους το ζήτημα της μετανάστευσης σε ό,τι αφορά τις αιτίες του και τις προβλέ­ψεις για τις προϊούσες τάσεις διόγκωσής του ως ιδιαίτερου φαινομένου.

Περισσότερα...
 
MΕ ΚΡΑΤΟΣ Ή ΧΩΡΙΣ ΚΡΑΤΟΣ; ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΦΥΓΕ ΠΟΤΕ! Εκτύπωση E-mail
Κράτος
Παρασκευή, 01 Απρίλιος 2011 14:55
Worldmap_LandAndPolitical_common

Τα τελευταία χρόνια, με την άνοδο του νεοφιλελευθερισμού, έχουμε ακούσει υπερβολικά πολλά για την ελεύθερη οικονομία και τον περιορισμό του κράτους, που δεν μπορεί παρά να μας προκαλεί κατάπληξη η εμφάνιση του κράτους ισχυροποιημένη και αλαζονική όσο ποτέ.

Περισσότερα...
 
ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗ ΔΥΣΗ; Εκτύπωση E-mail
Κράτος
Παρασκευή, 25 Φεβρουάριος 2011 17:43

blue-prooptiki_commonΣτο παρελθόν, οι επαναστάσεις υποκινούνταν από αντικειμενικούς λόγους, όπως η άνιση κατανομή της ιδιοκτησίας και ο ηγεμονικός αυταρχισμός. Συχνά, επίσης, οι επαναστάσεις είχαν να κάνουν με τον ιμπεριαλισμό και είχαν εθνικοαπελευθερωτικό χαρακτήρα. Η σημερινή όμως εποχή έχει αρχίσει να μας παρέχει τη βεβαιότητα όχι του «τέλους της ιστορίας»  αλλά του τέλους των επαναστάσεων. Αυτό συνέβη, όχι επειδή έλειπαν οι αντικειμενικοί λόγοι, αλλά επειδή αυτοί δεν μπορούσαν να συνδεθούν με ένα μαζικό πολιτικό υποκείμενο.

Για παράδειγμα, το πολιτικό υποκείμενο στη Γαλλική Επανάσταση ήταν μια συγκεκριμένη τάξη. Στην Οκτωβριανή Επανάσταση, τα σοβιέτ είχαν μαζί τους ένα αντικειμενικό εργαλείο, αυτό της τρομερής ανισότητας στην κατανομή της γης, όπου θα προτιμούνταν μια κοινότητα κολλεκτιβιστική, παρά μια φεουδαρχική εκμετάλλευση.

Περισσότερα...
 
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ Εκτύπωση E-mail
Κράτος
Παρασκευή, 11 Φεβρουάριος 2011 17:56

Brandenburger_TorΑναλογιζόμενοι το γεγονός ότι ο Γερμανικός λαός γέννησε στη μουσική έναν Μπετόβεν, [1] στη φιλοσοφία έναν Καντ, στην πολιτιστική δημιουργία έναν Γκαίτε, στην ποίηση έναν Χαίλντερλιν  –και πολλούς άλλους πνευματικούς δημιουργούς – θα μπορούσαμε να πούμε πως ο ρόλος της Γερμανίας ήταν η πνευματική ηγεσία. Τί άλλαξε, όμως, στην πορεία της; Με την έλευση του Όττο Φον Μπίσμαρκ, του πρωταγωνιστή της ίδρυσης του Β´ Ράιχ, παγιώθηκε μια τάση για υλική κυριαρχία.

Περισσότερα...
 
ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΑΚΜΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ Εκτύπωση E-mail
Κράτος
Τετάρτη, 05 Ιανουάριος 2011 10:41

EmpedoklesΟ τίτλος αυτός είναι εισηγητικός και απολογητικός για τη δυναμική του ανθρώπου.  Περιλαμβάνει τόσο την έννοια της θεώρησης του ανθρώπινου παράγοντα, τον ευγενή αναρχισμό του Κροπότκιν, αλλά και την εσωτερικότητα που αναδεικνύει μια μεταφυσική ηθική και ενόραση ή αναγνώριση του εαυτού, όπως την υποδηλώνει ένας Μάιστερ Έκχαρτ ή ένας Ουώλτ Ουΐτμαν.

Περισσότερα...
 
ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ: "ΟΙ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ" --- Σειρά Κράτος Εκτύπωση E-mail
Κράτος
Πέμπτη, 09 Δεκέμβριος 2010 17:48

ip       Τα πολιτικά κόμματα, οι κοινοβουλευτικοί θεσμοί και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αποτελούν τους πιο διεφθαρμένους θεσμούς στη χώρα, σύμφωνα με το βαρόμετρο της Διεθνούς Διαφάνειας που δόθηκε στη δημοσιότητα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της διαφθοράς, την Πέμπτη.

Περισσότερα...
 
ΚΡΑΤΗ ΝΑΝΟΙ ΜΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΓΑΝΤΕΣ (του Γιώργου Δελαστίκ) --- Σειρά Κράτος Εκτύπωση E-mail
Κράτος
Τρίτη, 07 Δεκέμβριος 2010 13:36

Deutsche_Bank         Σοκ προκαλεί ο τίτλος ολοσέλιδης σχεδόν ανάλυσης της συντηρητικής γερμανικής εφημερίδας «Ντι Βελτ»: «Ο φρικτός δεσμός ανάμεσα στις τράπεζες και τα κράτη». Πέρα όμως από τις εντυπώσεις, το σημαντικότερο είναι πως οι αποκαλυπτικοί πίνακες της εφημερίδας δίνουν απάντηση στο ερώτημα που κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης απασχολεί εκατομμύρια Ευρωπαίων πολιτών: «Γιατί οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών της Ευρωζώνης και ολόκληρης της ΕΕ διασφαλίζουν πρωτίστως και υπεράνω όλων τα συμφέροντα των τραπεζών, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που αυτό έχει στο βιοτικό επίπεδο των λαών της Ευρώπης;».

Περισσότερα...
 
ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ - Ο ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΥ Εκτύπωση E-mail
Κράτος
Παρασκευή, 05 Νοέμβριος 2010 12:12

in_memoriumΜέρος Α΄: Ακόμα και σε αυτό που θεωρείται προφανές κι εύλογο, όπως, για παράδειγμα, η συγκίνηση ή η αυτόματη, εξ ενστίκτου, αντίδραση της κοινής γνώμης απέναντι σε μεγάλα γεγονότα, μπορούμε να διακρίνουμε πως αυτή η στάση που αναπτύσσεται είναι μάλλον μια επιφανειακή προοδευτική στάση των ανθρώπων, διότι, στο βάθος της, αναδεικνύεται μια θεμελιώδης ιδιοτέλεια και μονομέρεια.

Μία τέτοιου είδους στάση, για παράδειγμα, ήταν η στάση ουδετερότητας ή και πασιφισμού που κράτησαν αρκετές χώρες στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ενός πολέμου που ήταν καθοριστικός για τη μετέπειτα εξέλιξη της ανθρωπότητας.

Περισσότερα...
 
Περισσότερα Άρθρα...


Social Media

Photo Gallery

Διαφήμιση
Σόλων, για τη Σύνθεση και τον Οικολογικό Πολιτισμό - Copyright © 1990-2012 - Επικοινωνία