Creative Commons License
Είναι ελεύθερη: για Διανομή: για αναπαραγωγή, διανομή, παρουσίαση στο κοινό του Έργου. Υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις >>>
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Δοκίμιο: Η ΚΡΙΣΗ, Η ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ, Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ Εκτύπωση E-mail
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

koinoniologiki 800

Με την παρούσα σειρά δημοσιεύσεων πιστεύουμε πως συμβάλουμε στη γέννηση μιας νέας κοινωνιολογικής θεωρίας που θα δίνει ικανοποιητική ερμηνεία στα σύγχρονα κοινωνικά φαινόμενα και θα προτείνει ένα βιώσιμο διέξοδο από τα σύγχρονα αλληλένδετα αδιέξοδα. Η νέα κοινωνική σκέψη καλείται να επαναθεμελιώσει τις σχέσεις ατόμου και ολότητας, ολότητας και δικαιϊκότητας και να μεταθέσει το επίκεντρο της επιστημονικής προσέγγισης αλλά και της λειτουργίας του κράτους από το κράτος δικαίου ή το κράτος έθνος στο κράτος κοινωνία.

-Οι τρεις κύκλοι και οι επτά πληγές των κοινωνικών επιστημών
-Οι παράγοντες της κρίσης απαξίας της κοινωνιολογίας

-Η ανάκτηση του προσώπου στις κοινωνικές επιστήμες
-Καινοτομία και κοινωνικές επιστήμες
-Η επιστήμη της κοινωνικής εξέλιξης
-Αυτογνωσία και κοινωνικές επιστήμες

 
ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑ (της Φωτεινής Μαστρογιάννη) PDF Εκτύπωση E-mail
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Παρασκευή, 28 Απρίλιος 2017 13:44

corruptionΟ καπιταλισμός, όπως τουλάχιστον τον βιώνουμε τις τελευταίες δεκαετίες, έχει άμεση σχέση με τη διαφθορά και όχι με κάποια μορφή δίκαιης ελεύθερης αγοράς.
Η σχέση αυτή βασίζεται στην ίδια τη θεωρητική του βάση, όπως την εξέφρασαν οι Ρέηγκαν και Θάτσερ, σύμφωνα με την οποία, σημαντικό είναι το άτομο και όχι η κοινωνία. Κατ’αυτό τον τρόπο η έννοια της οποιαδήποτε συλλογικότητας καταρρίπτεται και σημασία έχει μόνο το τι κάνει το ίδιο το άτομο, ακόμα και παράνομες και εγκληματικές πράξεις αρκεί να ενεργεί προς ίδιον όφελος, αδιαφορώντας για το κοινωνικό σύνολο.

Περισσότερα...
 
ΓΙΑΤΙ ΕΠΕΖΗΣΕ Ο ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ; (του Θανάση Γιαλκέτση) PDF Εκτύπωση E-mail
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Πέμπτη, 13 Απρίλιος 2017 13:51

neofilelleleftierismosΜετά το ξέσπασμα της κρίσης το 2008, πολλοί έσπευσαν να προαναγγείλουν τον θάνατο του νεοφιλελευθερισμού και την επιστροφή στην κρατική παρέμβαση.

Το κράτος παρενέβη πράγματι, αλλά το έκανε για να διασώσει τον χρηματοπιστωτικό τομέα, μετατρέποντας έτσι την κρίση του ιδιωτικού χρέους σε δημοσιονομική κρίση. 

Και ο νεοφιλελευθερισμός όχι μόνον επέζησε μετά την κρίση που ο ίδιος προκάλεσε, αλλά βγήκε πιο ενισχυμένος και πιο επιθετικός, επιβάλλοντας τις πολιτικές λιτότητας και τις «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» ως τη μοναδική συνταγή εξόδου από την κρίση. Πώς εξηγείται αυτό το παράδοξο;

Στο ερώτημα αυτό επιχειρεί να απαντήσει με το ακόλουθο άρθρο του ο Βρετανός κοινωνιολόγος Κόλιν Κράουτς. Θυμίζουμε ότι για το ίδιο θέμα ο Κράουτς έχει γράψει το βιβλίο «Ο περίεργος μη θάνατος του νεοφιλελευθερισμού» (Εκκρεμές, 2014)

Περισσότερα...
 
Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΑΞΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ (του Χάρη Ναξάκη) PDF Εκτύπωση E-mail
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Τρίτη, 04 Απρίλιος 2017 15:57

loyloydakiaΣτην Οικολογία της Ελευθερίας (εκδόσεις Αντιγόνη, 2016), το σημαντικότερο έργο του μεγάλου Αμερικανού στοχαστή Μάρεϊ Μπούκτσιν, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα στη θεμελίωση της κοινωνικής και πολιτικής οικολογίας, ο συγγραφέας επιδιώκει να ερμηνεύσει την ανάδυση της ιεραρχίας που αποτελεί δομικό χαρακτηριστικό των ανθρώπινων κοινωνιών και να σκιαγραφήσει τις προϋποθέσεις διάλυσής της.

Murray Bouchin H Οικολογία της Ελευθερίας είναι εδώ, Εκδόσεις Αντιγόνη Θεσσαλονίκη 2016 Σελ. 564

Για τον Μπούκτσιν, η τάση του ανθρώπου να κυριαρχεί πάνω στη φύση είναι επακόλουθο της τάσης του να κυριαρχεί πάνω στον άνθρωπο. Το μεγάλο μυστήριο όμως είναι ποιες είναι οι ρίζες αυτής της τάσης.

Περισσότερα...
 
Η ΓΕΝΕΣΗ ΤΟΥ ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΥ ΟΝΤΟΣ ΠΟΥ ΑΚΟΥΕΙ ΣΤΟ ΑΘΩΟ ΟΝΟΜΑ HOMO ŒCONOMICUS PDF Εκτύπωση E-mail
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Πέμπτη, 30 Μάρτιος 2017 14:17

DUMONT-LouisΗ κυρίαρχη σήμερα δοξασία του homo œconomicus, δηλαδή η ιδέα ότι αυτό που παρακινεί κατά βάση τον άνθρωπο και θεμελιώνει τις κοινωνίες είναι η λεγόμενη «οικονομική δραστηριότητα», είναι ένα γέννημα της κεφαλαιοκρατικής εποχής απολύτως σύμφωνο με τα δικά της, ιδιαίτερα συμφέροντα, που για να επιβληθεί ιδεολογικά χρειάστηκε να παρουσιαστεί σαν καρπός μιας «επιστημονικής ανατομίας» της ανθρώπινης δραστηριότητας, η οποία υποτίθεται ότι ανέδειξε την «οικονομία» ως μια ιδιαίτερη, και μάλιστα «καθοριστική», πραγματική δομή των ανθρώπινων κοινωνιών.

Τα όσα διαδραματίζονται σήμερα στη χώρα μας και στην παγκόσμια σκηνή, όπου οι πιο αυταρχικές πολιτικές επιλογές παρουσιάζονται σαν επιβεβλημένη εφαρμογή της εμβριθούς μελέτης των «νόμων της οικονομίας» ─δηλαδή όχι ως επιλογές, αλλά σαν η φωνή της πραγματικότητας καθεαυτής!─, έχουν σε μεγάλο βαθμό εκθέσει δημόσια αυτή τη φάρσα. Ωστόσο, είναι μια ιδέα τόσο διαδεδομένη και βαθιά ριζωμένη ακόμα και στα μυαλά όσων αντιτίθενται σε αυτές τις πολιτικές, που πραγματικά χρειάζεται πολλή πολλή δουλειά για να μαραθεί.

Περισσότερα...
 
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟ Εκτύπωση E-mail
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

dikaiosyni wikiΓια να γίνουν βαθύτερα αντιληπτές οι παθογένειες του δικαίου, πρέπει να γίνει πιο διαυγής η σχέση του με τη δικαιοσύνη. Ας θεωρήσουμε ως δίκαιο το σύνολο των νομικών κανόνων που μπορούν να επιβληθούν στην ανθρώπινη ζωή είτε από το κράτος είτε από το έθιμο είτε κατά περίσταση από την κοινωνία. Αυτό είναι το άμεσα εφαρμόσιμο δίκαιο. Επομένως, και ένα ολοκληρωτικό καθεστώς υπό οποιαδήποτε μορφή ολοκληρωτισμού επιβάλλει τους δικούς του κανόνες δικαίου τους οποίους έχει θεσμοθετήσει, οι οποίοι όμως μπορεί να μην έχουν καμμία σχέση με την έννοια της δικαιοσύνης.

Περισσότερα...
 
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΕΣΜΟΙ ΑΜΕΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ (του Γιώργου Κουτσαντώνη) PDF Εκτύπωση E-mail
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Παρασκευή, 10 Μάρτιος 2017 15:34

akyrotiko-dimopsifismaΑκυρωτικό δημοψήφισμα – 17 Απριλίου του 2016 στην Ιταλία*

Ένα ζήτημα που εδώ και χρόνια έχει κυριαρχήσει και παραμένει κυρίαρχο στην πολιτική συζήτηση, είναι η κρίση ορισμένων μελών της Ευρωζώνης λόγω του υπερβολικού δημόσιου χρέους, η οποία θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα και τη βιωσιμότητα του ίδιου του ευρώ, αλλά και γενικότερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πώς προέκυψε, για καθεμιά χώρα, αυτός ο υπερδανεισμός και το επακόλουθο χρέος (δημόσιο και/ή ιδιωτικό που τελικά φαίνεται πως μετατρέπεται σε δημόσιο) είναι ασφαλώς σημαντικό να αναλυθεί και η έρευνα πάνω στα αίτιά του είναι ανοιχτή, γεμάτη αμφισημίες και αντιπαραθέσεις.

Περισσότερα...
 
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ (EQ) & Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ (του Γιώργου Κολέμπα) PDF Εκτύπωση E-mail
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Δευτέρα, 30 Ιανουάριος 2017 15:44

viologia-koinonia1. Βιολογία ή κοινωνία;
Το δίλημμα γύρω από το οποίο διεξάγεται σήμερα η συζήτηση είναι αν ο άνθρωπος διαμορφώνεται κύρια από τη βιολογία του ή την κοινωνικοποίησή του.
Αξίωμα της «ιδιοτέλειας»: ο κινητήρας της κοινωνικής ζωής του ανθρώπου να αποκτήσει πλεονέκτημα έναντι των άλλων, είναι κληρονομημένο από πάντα στο ανθρώπινο DNA. Από φυσικού του ο άνθρωπος «είναι όπως είναι».
Νεοφιλελεύθεροι: επειδή ο σημερινός κυρίαρχος ανθρωπολογικός τύπος είναι από τη φύση του και από πάντα έτσι, το ανταγωνιστικό καπιταλιστικό σύστημα της αγοράς του ταιριάζει περισσότερο και δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε κάτι καλύτερο, γι αυτό και έχει έλθει το «τέλος της ιστορίας και της πολιτικής».

Περισσότερα...
 
ΕΛΛΑΔΑ και ΕΞΑΡΤΗΣΗ (της Φωτεινής Μαστρογιάννη) PDF Εκτύπωση E-mail
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Δευτέρα, 02 Ιανουάριος 2017 10:10

dependent-personality-disorderΗ έννοια της εξάρτησης έχει αναλυθεί εκτενώς από την  οικονομική επιστήμη. Η αντίστοιχη οικονομική θεωρία υποστηρίζει ότι η αιτία υπανάπτυξης πολλών χωρών οφείλεται σε μία συγκεκριμένη δομή της παγκόσμιας οικονομίας η οποία ευνοεί ορισμένες χώρες εις βάρος των άλλων και περιορίζει τη δυνατότητα ανάπτυξης των υποδεέστερων οικονομιών (Dos Santos, 1971), καθιστώντας τις χώρες με τις υποδεέστερες οικονομίες φτωχές και μόνιμα εξαρτημένες από τη βοήθεια των ισχυρότερων χωρών. Η εξάρτηση δημιουργεί δύναμη. Πλήθος θεωριών διαφόρων επιστημονικών πεδίων  έχουν αναλύσει την έννοια της εξάρτησης συγκλίνοντας σε πολλά σημεία.

Περισσότερα...
 
ΟΙ ΔΥΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΣΕ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ (του Μάνου Δανέζη) PDF Εκτύπωση E-mail
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Τετάρτη, 28 Δεκέμβριος 2016 15:40

katarreysi-dytikes 1Η αρχή της σημερινής κρίσης της βιομηχανικής κοινωνίας, την οποία ακόμα βιώνουμε, εκδηλώνεται, εδώ και πολλές δεκαετίες, ως αποτέλεσμα της αδυναμίας εξεύρεσης φτηνών πρώτων υλών και ενέργειας αλλά και νέων μεγάλων και άκρατα καταναλωτικών αγορών, οι οποίες θα απορροφήσουν τα τεράστια πλεονάσματα των βιομηχανικών προϊόντων των δυτικών κοινωνιών. Η δυσπραγία αυτή οφείλεται κύρια σε δύο γεγονότα. Πρώτον, την αρχή της εξάντλησης των πρώτων υλών, που είναι αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης υπερεκμετάλλευσης και δεύτερον, το τέλος της περιόδου της αποικιοκρατίας και του νέο-ιμπεριαλισμού.

Περισσότερα...
 
Η ΝΑΟΜΙ ΚΛΑΪΝ, Ο ΜΙΛΤΟΝ ΦΡΙΝΤΜΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ (του Θανάση Μπαντέ) Εκτύπωση E-mail
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Παρασκευή, 16 Δεκέμβριος 2016 14:17

Naomi-1Η οικονομική σχολή στο Σικάγο αποτέλεσε το μεγάλο οχυρό της νεοφιλελεύθερης εξόρμησης. Η Ναόμι Κλάιν στο βιβλίο «Το Δόγμα του Σοκ» αναφέρει: «Ελάχιστα ακαδημαϊκά περιβάλλοντα μυθοποιήθηκαν τόσο πολύ όσο το Τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Σικάγου τη δεκαετία του 1950, καθώς όσοι ανήκαν σε αυτό το περιβάλλον δεν το αντιμετώπιζαν μόνο ως πανεπιστημιακή σχολή αλλά και ως σχολή σκέψης. Ο στόχος δεν ήταν απλώς η διδασκαλία των φοιτητών του ιδρύματος, αλλά και η οικοδόμηση και ισχυροποίηση της οικονομικής Σχολής του Σικάγου, πνευματικού δημιουργήματος μιας φατρίας συντηρητικών ακαδημαϊκών των οποίων οι ιδέες αποτελούσαν ένα επαναστατικό προπύργιο εναντίον της τότε κυρίαρχης “κρατικίστικης” σκέψης...

Περισσότερα...
 
ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΙΛΙΑΣ: ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ - ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΣΜΟΣ Εκτύπωση E-mail
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Δευτέρα, 19 Σεπτέμβριος 2016 18:14

Scan 20160907(Απόσπασμα από τη δέκατη τρίτη έκδοση του βιβλίου «ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ» του Βασίλη Φίλια, εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή – Αθήνα 1994. Το βιβλίο περιέχει εργασίες (όπως ο ίδιος ο Βασίλης Ι. Φίλιας τις ονομάζει) που γράφτηκαν μεταξύ του 1977 και 1982. Σήμερα αυτές παραμένουν αξιοπρόσεκτα επίκαιρες και αποτελούν δείγματα διορατικότητας και βαθύτατου προβληματισμού).

Περισσότερα...
 
ΞΥΣΤΕ ΕΝΑΝ ΑΛΤΡΟΥΙΣΤΗ ΚΑΙ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΝΑΝ ΥΠΟΚΡΙΤΗ (του Χάρη Ναξάκη) Εκτύπωση E-mail
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Παρασκευή, 09 Σεπτέμβριος 2016 07:00

people walking1Ο Φρανς ντε Βάαλ είναι ίσως ο κορυφαίος σήμερα ερευνητής της συμπεριφοράς των πρωτευόντων.

Στο βιβλίο του «Πρωτεύοντα και φιλόσοφοι, πώς εξελίχθηκε η ηθική», εκδόσεις Αλεξάνδρεια, ο συγγραφέας έχει στόχο όλους αυτούς που θεωρούν ότι ηθικότητα είναι ένας λεπτός υμένας βερνικιού που επιστρώνεται σε έναν ανήθικο πυρήνα.
Είμαστε κατά βάση κακοί, αχαλίνωτα όντα και η καλοσύνη μας είναι ένας μανδύας που μας φοράει ο πολιτισμός;

Περισσότερα...
 
ΓΙΑΤΙ Η ΑΠΟΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗ ΜΟΝΗ ΔΙΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ (του Παντελή Κάλλια) Εκτύπωση E-mail
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Παρασκευή, 02 Σεπτέμβριος 2016 12:28

apoanaptyxi diexodosΤο ξέσπασμα της παγκόσμιας Συστημικής Οικονομικής κρίσης το 2008 αποτέλεσε εφαλτήριο λάκτισμα για την ανάδυση νέων σκέψεων και προβληματισμών ανά τον κόσμο. Η πλειοψηφία των θεωρήσεων που αναπτύχθηκαν έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Την προσπάθεια εύρεσης λύσεων ώστε να επιστρέψει η παγκόσμια οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης. Μέσω της ανάπτυξης είναι δεδομένο ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, αύξηση της κατανάλωσης και γενικότερα λειτουργίας του οικονομικού κύκλου. Ορθώς λοιπόν έχουν στραφεί όλες οι δυνάμεις στην επιστροφή στην ανάπτυξη, καθώς μια οικονομία ακόλουθη της τρέχουσας καπιταλιστικής λειτουργίας χωρίς αύξηση του ΑΕΠ μόνο προβλήματα και φτωχοποίηση επιφέρει.

Περισσότερα...
 
ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΑΝΑΠΤΥΞΗ (του Νίκου Ιωάννου) Εκτύπωση E-mail
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Παρασκευή, 05 Αύγουστος 2016 15:15

degrowthΗ ταύτιση της εξουσίας με το κράτος εγκλωβίζει τη σκέψη των σύγχρονων διανοητών, με αποτέλεσμα την ελλιπή ανάγνωση από μεριάς τους της νέας κοινωνικής κίνησης. Όταν έχεις στο μυαλό σου την εξουσία μόνο ως μια μορφή κράτους και την οικονομία ως έναν ξεχωριστό τομέα όπου το κράτος θα προσπαθεί να την ελέγχει, έστω και με μια αναδιανεμητική γραφειοκρατία, τότε είναι αρκετά δύσκολο να ανιχνεύσεις νέα νοήματα που βρίσκονται έξω από αυτόν τον ταυτοτικό πυρήνα.

Περισσότερα...
 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ MARY MELLOR: ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ Εκτύπωση E-mail
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Δευτέρα, 25 Ιούλιος 2016 15:04

Understanding-Money-520Η Mary Mellor είναι η συγγραφέας του βιβλίου «The future of money: From Financial Crisis to Public Resource [Το μέλλον του χρήματος: από τη χρηματοοικονομική κρίση στην έννοια του δημόσιου πόρου], PlutoPress, 2010» και επίτιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Northumbria του Newcastle, όπου έχει διατελέσει ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος του Ερευνητικού Ινστιτούτου για τις Βιώσιμες Πόλεις. Εργάζεται στον τομέα αυτό εδώ και πάνω από 20 χρόνια και έχει δημοσιεύσει πολλές αναλύσεις σχετικά με εναλλακτικές προσεγγίσεις της οικονομίας, από την κοινωνική, τη φεμινιστική και την οικολογική σκοπιά.

Περισσότερα...
 
Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (του Μάνου Δανέζη) Εκτύπωση E-mail
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Πέμπτη, 23 Ιούνιος 2016 14:35

eikona-Dimokratia 520Να γιατί οι πολιτικές δομές διατηρούν πάντα ολιγαρχικά και αντιδημοκρατικά δικαιώματα

Η Ολιγαρχική Δημοκρατία
Εισαγωγή
Όπως όλοι γνωρίζουμε η μεγάλη επιστημονική επανάσταση του 16ου και 17ου αιώνα συντελέστηκε μέσα σε ένα ασφυκτικό θεοκρατικό μεσαιωνικό πλαίσιο και μέσω μιας έκρηξης των επιστημονικών ιδεών, ανέλαβε να διαχωρίσει τη θεολογία από την επιστήμη και να δώσει τη δυνατότητα στις κοινωνίες των ανθρώπων να οργανώνουν διάφορα κοινωνικά συστήματα.

Περισσότερα...
 
Η ΓΕΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΚΑΙ Η ΒΟΥΛΗΣΗ ΟΛΩΝ ΣΤΟΝ ROUSSEAU (του Παναγιώτη Πέρρου) Εκτύπωση E-mail
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Τρίτη, 14 Ιούνιος 2016 13:46

J.-.J. Rousseau 1712-1778«Ο οργανισμός του ανθρώπου είναι έργο της φύσης. Ο οργανισμός του Κράτους όμως είναι έργο της τέχνης.»

Η έναρξη της πολιτικής κοινωνίας

Ο άνθρωπος στη φύση του ήταν ένα ευγενικό ον μέσα στην αγριότητά του (Rousseau, 1754). Οι μοναδικές επιδιώξεις του ήταν η αυτοσυντήρησή του μέσω της εκπλήρωσης των βασικών φυσικών αναγκών του. Πάντοτε όμως είχε κάτι το οποίο τον έκανε διαφορετικό από όλα τα άλλα είδη της φύσης: τη δυνατότητα της ελεύθερης επιλογής. Αυτή η δυνατότητα ήταν που τον έβγαλε έξω από τη φυσική του κατάσταση. Επιπλέον, κύριος παράγοντας ο οποίος τον ώθησε στη συγκρότηση κοινωνιών είναι κυρίως η θέληση να δημιουργήσει ένα «ηθικό εγώ» μέσα από την αντιμετώπιση των άλλων προς το πρόσωπό του. Αυτό βέβαια περιλαμβάνει αρκετά πράγματα, όπως η τάση για ανταγωνισμό, η σύγκριση με τους άλλους, η δημιουργία εχθροτήτων και η λαχτάρα για δύναμη. Όλα αυτά σύμφωνα με τον Rousseau αποτελούν συστατικά στοιχεία εκείνου που ονομάζεται οργανωμένη κοινωνία και εκ των πραγμάτων σημαίνουν την έξοδο του ανθρώπου από την κατάσταση της φύσης.

Περισσότερα...
 
Η ΑΠΟΜΑΓΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ (του Θωμά Ψήμμα) Εκτύπωση E-mail
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Τετάρτη, 01 Ιούνιος 2016 13:34

reustotita-xrimatodotisiΟ σπουδαίος Γερμανός κοινωνιολόγος Max Weber (επονομαζόμενος και “Marx της μπουρζουαζίας”) στο διάσημο έργο του «Η προτεσταντική ηθική και το πνεύμα του καπιταλισμού» επιχειρεί να εξηγήσει το πέρασμα από την (προνεωτερική) φεουδαρχική στη (νεωτερική) καπιταλιστική εποχή υπό το πρίσμα της προτεσταντικής θρησκείας. Δίχως να αποκλίνει από τον ορθολογιστικό πυρήνα του Διαφωτισμού, ο Weber επιδιώκει να ανιχνεύσει τη μεταφυσική διάσταση του καπιταλιστικού τρόπου κοινωνικής οργάνωσης.

Περισσότερα...
 
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ (του Γιώργου Κουτσαντώνη) Εκτύπωση E-mail
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

yerkayweiAναμφισβήτητα ο μετασχηματισμός της κοινωνίας σε κάτι (ενδεχομένως) καλύτερο, αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα, αλλά και σύνθετα ζητήματα. Ο «καλύτερος κόσμος» από τον Τ. Λοκ μέχρι τον Κ. Μαρξ και από τον Α. Σμιθ μέχρι τον Κ. Καστοριάδη, ήταν και παραμένει ένα από τα μεγάλα ζητούμενα. Σε γενικές γραμμές υπάρχει η άποψη ότι ο μετασχηματισμός της κοινωνίας είναι πάντα μερικός και γίνεται μόνο όταν κάποια νέα πρότυπα και αντιλήψεις περί ανθρώπου ή κοινωνικής, οικονομικής, θρησκευτικής κ.λπ. δομής, αντικαταστήσουν κατά έναν ικανό βαθμό τα παλιά. Από την άλλη, υπάρχει η άποψη ότι όποιος ή όποιοι έχουν την κοινωνική ισχύ, μπορούν να επιβάλουν τα νέα και δικά τους πρότυπα ως κυρίαρχα αντικαθιστώντας τα παλαιά. 

Περισσότερα...
 
Ο ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΜΑΝΙΑΣ & Η "ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΣΑΙ ΕΓΩΙΣΤΗΣ" (του Γιώργου Κολέμπα) Εκτύπωση E-mail
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Πέμπτη, 07 Απρίλιος 2016 13:51

Narcissus CaravaggioΝτόναλτ Τραμπ: «καλύτερα μια μέρα σαν λιοντάρι, παρά 100 χρόνια σαν πρόβατο»
Ο κυρίαρχος ανθρωπολογικός τύπος του ατομικισμού, της ιδιοτέλειας και της οικονομικής κυριαρχίας, που έχει διαμορφώσει ο χρηματοοικονομικός καπιταλισμός σήμερα, προσωποποιείται με τον καλύτερο τρόπο στην προεκλογική φιγούρα της Μέκκας του καπιταλισμού τον Τραμπ. Ο υπερφίαλος εκφραστής των επικυρίαρχων, που επαναφέρει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τον κοινωνικό δαρβινισμό, γίνεται ήρωας ακόμη και ενός μέρους των «υποζυγίων», των προβάτων εκείνων που έχουν ενσωματώσει μέσα τους την ελπίδα ότι θα μετατραπούν κάποτε σε λιοντάρια, έστω και με γενετική τροποποίηση.
Το πρόβλημα βρίσκεται ακριβώς στους «από κάτω» της Δύσης και όχι στους επικυρίαρχους, που αυτός έτσι και αλλιώς είναι ο ρόλος τους, να είναι οι «βασιλιάδες της ζούγκλας». Προσοχή! Οι βασιλιάδες και όχι τα λιοντάρια. Γιατί το παράδειγμα του Τραμπ έχει να κάνει με την κυριαρχία και όχι με το είδος λιοντάρι.

Περισσότερα...
 
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ (της Φωτεινής Μαστρογιάννη) Εκτύπωση E-mail
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Παρασκευή, 11 Μάρτιος 2016 14:11

propaganda psyxologikos eleg2Στα πλαίσια ελέγχου της κοινής γνώμης χρησιμοποιούνται διάφοροι τρόποι και τεχνικές που προέρχονται από την επιστήμη της ψυχολογίας και του μάρκετινγκ. 

Ο έλεγχος αυτός εμπεριέχει και την ψυχολογική κακοποίηση που συμβαίνει όταν ένα άτομο ή ομάδα ατόμων προσπαθεί να επηρεάσει τους άλλους μέσω του ελέγχου της πληροφορίας, του εξαναγκασμού των επιλογών, του κατακερματισμού της ταυτότητας του ατόμου αλλά και με τη συνεχή ψυχολογική υποβάθμιση του ατόμου για την επίτευξη της καλύτερης χειραγώγησής του.

Περισσότερα...
 
Ο ΦΑΥΛΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (του Αλέξανδρου Κόρπα-Πρελορέντζου) Εκτύπωση E-mail
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Τρίτη, 01 Μάρτιος 2016 14:31

faylos kyklos anaptyxisΗ παγκόσμια χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση που έχει ξεσπάσει από το 2007 στην Αμερική και μεταφέρθηκε στην ευρωζώνη το 2008 θεωρείται η μεγαλύτερη πρόκληση των οικονομολόγων για τη χάραξη πολιτικής μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η συγκεκριμένη κρίση έφερε στο προσκήνιο θεωρίες οι οποίες πηγάζουν από το κραχ του ’30, υπενθυμίζοντας ότι η οικονομική ύφεση είναι ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο.
Τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα λόγω της κρίσης, επαναφέρονται θεωρίες που επικρίνουν το υπάρχον οικονομικό μοντέλο, την ελεύθερη αγορά και το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθείται. Αυτές οι θεωρίες περιστρέφονται γύρω από την αναζήτηση εναλλακτικών μορφών βιώσιμης οικονομίας, κοινωνικής ευημερίας και οικολογικής ισορροπίας. Πολλές από αυτές, όπως αποανάπτυξη, μηδενική ανάπτυξη, ευημερία χωρίς ανάπτυξη κ.ο.κ., είναι πλέον γνωστές σε αρκετούς ανθρώπους και ήδη σε πολλές χώρες της νότιας Ευρώπης έχουν γίνει πολιτικό σλόγκαν.

Περισσότερα...
 
ΔΥΑΔΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ (του Χάρη Ναξάκη) Εκτύπωση E-mail
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Πέμπτη, 11 Φεβρουάριος 2016 09:27

grafitiΟι χιλιάδες δομές αλληλεγγύης και συνεργατικότητας που αναβλύζουν από το πληγωμένο στην εποχή των μνημονίων σώμα της ελληνικής κοινωνίας έχουν διπλή ανάγνωση.
Από τη μια είναι τέκνο της ανάγκης για αξιοπρεπή επιβίωση και υπέρβαση του ιδιοτελούς εγώ με άνοιγμα του ατόμου στον άλλο.

Από την άλλη, σε διάφορες αλληλέγγυες δομές, το κυρίαρχο χαρακτηριστικό είναι η ελεημοσύνη των χορτάτων, ιδιοτελής αλληλεγγύη, που έχει ως στόχο την ηθική νομιμοποίηση του επιχειρείν, τις δημόσιες σχέσεις και μέσω αυτών την απόκτηση κύρους και ισχύος.

Περισσότερα...
 
ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΚΕΫΝΣ ΚΑΙ ΧΑΓΙΕΚ (του Δημήτρη Σκάλκου) Εκτύπωση E-mail
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Πέμπτη, 04 Φεβρουάριος 2016 16:39

hayekΗ σφοδρή διεθνής οικονομική κρίση που ακολούθησε τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και η προφανής αδυναμία της οικονομικής θεωρίας να την εξηγήσει (πόσο μάλλον να την προβλέψει) αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον για το έργο δύο σπουδαίων διανοητών που επηρέασαν όσο λίγοι την οικονομική σκέψη και κυβερνητική πρακτική στον εικοστό αιώνα- του αυστριακού Φρίντριχ Χάγιεκ και του βρετανού Τζων Μέυναρτ Κέυνς.

Περισσότερα...
 
ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ – ΦΑΣΙΣΜΟΣ – ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ – ΚΟΙΝΟΤΙΣΜΟΣ Εκτύπωση E-mail
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Τρίτη, 02 Φεβρουάριος 2016 15:54

community 800Η συμβολή μας στη συζήτηση που γίνεται σε σχέση με τις παραπάνω έννοιες:
Στις συνθήκες της σημερινής οξείας οικονομικής και πολιτιστικής κρίσης, της προφανούς αποτυχίας να δημιουργηθεί η «Ευρώπη των λαών και περιφερειών», της παρακμής των κυρίαρχων ιδεολογικοπολιτικών μορφών διαχείρισης των αστικών ευρωπαϊκών κοινωνιών (φιλελευθερισμός-σοσιαλδημοκρατία-αριστερά), κάποιες σημαντικές κοινωνικές δυνάμεις-αστικές, μικροαστικές, εργατικής αριστοκρατίας, ακόμα και ανέργων- στην Ευρώπη τάσσονται πλέον ανοικτά με τον εθνικισμό και τους πολιτικούς εκφραστές του, ακόμα και με τις νεοφασιστικές εκδοχές του.

Περισσότερα...
 
ΣΕΡΖ ΛΑΤΟΥΣ ~ ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΛΙΤΗΣ ΑΦΘΟΝΙΑΣ Εκτύπωση E-mail
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

sous-le-paves«Εάν εξαλειφθεί ο πόνος που προκαλείται από την ανάγκη, τότε τα απλούστερα φαγητά δίνουν εξίσου μεγάλη ικανοποίηση με εκείνη που προσφέρει ένα διαιτολόγιο στο οποίο κυριαρχεί η αφθονία», Επίκουρος, Επιστολή προς Μενοικέα, § 130
«Όποιος έχει θέσει τον εαυτό του πέρα από κάθε επιθυμία, ποια έλλειψη μπορεί να έχει;», Σένεκας, Για μια ευτυχισμένη ζωή[1]
«Η υπέρτατη σοφία αυτών των καιρών ίσως να συνίσταται στο να σκέφτεται μεν κανείς απαισιόδοξα, γιατί η φύση των πραγμάτων είναι σκληρή και θλιβερή, αλλά να ενεργεί με αισιοδοξία, γιατί η ανθρώπινη παρέμβαση αποδεικνύεται αποτελεσματική για τη βελτίωση της ηθικής και της κοινωνικής ευημερίας. Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι φαινομενικά φαίνεται να ισχύει το αντίθετο, καμία προσπάθεια για την προώθηση της δικαιοσύνης και της καλοσύνης δεν πάει χαμένη». Benoît Malon, La Morale sociale[2]

Περισσότερα...
 
ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ... ΑΠΟΑΝΑΠΤΥΞΗ (του Παντελή Κάλλια) Εκτύπωση E-mail
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

universal-truth-rich-vs-poor.Ο νομπελίστας οικονομολόγος Robert Lucas, θιασώτης της Νεοφιλελεύθερης σχολής σκέψης του Σικάγο, και συνεχιστής του έργου του Μίλτον Φρίντμαν, ανέφερε ότι «…από τη στιγμή που κάποιος αρχίζει να σκέπτεται γύρω από το φαινόμενο της οικονομικής μεγέθυνσης, είναι πολύ δύσκολο να σκεφτεί οτιδήποτε άλλο»[1]. Την ανωτέρω έκφραση θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε ως την αποδοχή της εθιστικής τροπής που λαμβάνει η διαδικασία μεγέθυνσης της οικονομίας.

Περισσότερα...
 
ΤΑ ΚΟΙΝΑ ΑΓΑΘΑ: Η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΡΑΞΕΩΝ (του Χάρη Ναξάκη) Εκτύπωση E-mail
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Πέμπτη, 26 Νοέμβριος 2015 15:02

amazoniosΟι Ινδιάνοι Καγιαπό, που ζουν στα παρθένα δάση της κοιλάδας της βροχής του Αμαζονίου, χρόνια τώρα αντιστέκονται στην αρπαγή της γης τους από τους μεγαλοκτηνοτρόφους, τις βιομηχανίες καουτσούκ, τις εταιρείες ξύλου και τις μεταλλευτικές επιχειρήσεις.

Τα τελευταία χρόνια, παρ’ όλες τις προσπάθειες για την εξαγορά της σιωπής τους από την κατασκευάστρια κοινοπραξία eletrobras, παλεύουν ενάντια σε ένα καταστροφικό φράγμα που θα αφανίσει τη γη τους.

Περισσότερα...
 
ΖΙΓΚΜΟΥΝΤ ΜΠΑΟΥΜΑΝ ~ ΜΑΣ ΩΦΕΛΕΙ ΟΛΟΥΣ Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΩΝ ΟΛΙΓΩΝ; Εκτύπωση E-mail
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

zygmunt-bauman-2Μια πρόσφατη μελέτη από το Παγκόσμιο Ινστιτούτο για την Έρευνα της Οικονομικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου των Ηνωμένων Εθνών παρουσιάζει ότι το 1% των πιο πλούσιων ενηλίκων κατείχε μόνο του το 40% των παγκόσμιων περιουσιακών στοιχείων το 2000, και ότι το 10% των πιο πλουσίων έλεγχε το 85% του παγκόσμιου συνολικού πλούτου. Το κατώτερο ήμισυ του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού κατείχε το 1% του παγκόσμιου πλούτου. [i] Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από ένα στιγμιότυπο μιας συνεχούς διαδικασίας… Όλο και πιο δυσάρεστα και χειρότερα από ποτέ εμφανίζονται καθημερινά τα νέα για την ισότητα των ανθρώπων καθώς και για την ποιότητα της ζωής όλων μας.

Περισσότερα...
 
ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΦΑΙΡΑ ΚΑΙ ΑΔΙΕΞΟΔΑ (του Γιώργου Κουτσαντώνη) Εκτύπωση E-mail
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Παρασκευή, 16 Οκτώβριος 2015 14:18

labirint-parkettΜόνη θετική όψη της κρίσης αποτελεί το γεγονός ότι αυτή που ζούμε είναι, στην ουσία, μια εποχή μετάβασης. Μοιάζει σιγά σιγά ένα κόσμος να πεθαίνει κι ένας καινούργιος να γεννιέται μέσα σε κλυδωνισμούς, αίματα, δάκρυα και πόνους. Μαζί με την Ελλάδα, η Ευρώπη αλλά και ολόκληρη η ανθρωπότητα βρίσκεται σε μια τεράστια αναστάτωση. Ό,τι παλαιότερα φάνταζε σταθερό, αδιαμφισβήτητο, καθιερωμένο, φθείρεται, καταρρέει (αργά ή απότομα) και τη θέση του παίρνουν νέα σχήματα, άλλες ρυθμίσεις ίσως ακόμα αβέβαιες, ρευστές και αδοκίμαστες, ωστόσο νέες και ελπιδοφόρες.
Κάποιοι βλέπουν ή και δημιουργούν (όταν έχουν την ισχύ να το κάνουν) μόνο αδιέξοδα και φαντάζονται τη μελλοντική «σωτηρία» των κοινωνιών στη σφυρηλάτηση μιας αλυσίδας (με την μορφή ενός τεράστιου τοίχους ή ακόμη ενός γιγαντιαίου ομογενοποιητικού μίξερ ανθρώπινων συνειδήσεων και ψυχών) που κατά κάποιο τρόπο θα «δέσει σφιχτά» την ανθρωπότητα.

Περισσότερα...
 
ΤΑ ΛΑΘΗ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗΣ & ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ (του Δημοσθένη Κυριαζή) Εκτύπωση E-mail
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Τετάρτη, 14 Οκτώβριος 2015 14:51

earth globeΟι δύο νόμοι της Θερμοδυναμικής

Όπως μάθαμε από τη Φυσική του Γυμνασίου, η παραγωγή μηχανικού έργου από τη θερμότητα είναι δυνατή τότε και μόνο τότε,  όταν ισχύουν  και  το 1ο και το 2ο θερμοδυναμικό αξίωμα. Ας θυμηθούμε όμως αυτούς τους δύο νόμους.
Κατά το 1ο θερμοδυναμικό αξίωμα, περισσότερο γνωστό ως ο Νόμος της Διατηρήσεως της Ενεργείας, «Η ενέργεια ούτε γεννιέται  εκ του μηδενός, ούτε πεθαίνει, αλλά είναι άφθαρτη».[1] Ο άνθρωπος συνεπώς  δεν έχει την δυνατότητα παραγωγής  ενεργείας παρά μόνο μετασχηματισμού της από τη μία μορφή σε άλλη, πχ από θερμική σε μηχανική ή από θερμική σε ηλεκτρική.

Περισσότερα...
 
Η ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ Η ΑΔΥΣΩΠΗΤΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ (του Παντελή Κυπριανού) Εκτύπωση E-mail
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Τετάρτη, 02 Σεπτέμβριος 2015 13:46

monaksiaΟι άνθρωποι που διαφέρουν αισθητά από τους γύρω και προσπαθούν να πορευτούν όπως φρονούν, έγραφε ο Τοκβίλ, έχουν περισσότερες πιθανότητες να απομονωθούν, να μελαγχολήσουν. Ο λόγος εύλογος. Ενεργώντας όπως πιστεύουν έρχονται σε αντίθεση με τους γύρω. Στη λογική αυτή εδράζεται ο κομφορμισμός που ανέλυσαν κοινωνικοί ψυχολόγοι, η συμμόρφωση αλλιώς με το κυρίαρχο ρεύμα. Υπάρχει, ασφαλώς, και η άλλη όψη. Η διαφορά μπορεί να γίνει πηγή ανατροπών. Αυτό ισχύει σε πολλούς τομείς, τον πολιτισμό, την επιστήμη. Εκφραστές μπορεί να είναι άτομα ή μια δυναμική μειοψηφία. «Είμαστε ρεαλιστές, ζητάμε το αδύνατο» σύμφωνα με το σύνθημα του Μάη του ’68. Επιπλέον, η επιζήτηση της διαφοράς μπορεί να γίνει μέσο αναγνώρισης και αποδοχής από τους άλλους.

Περισσότερα...
 
Ο ΧΑΜΠΕΡΜΑΣ, Η ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (του Θανάση Μπαντέ) Εκτύπωση E-mail
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Πέμπτη, 20 Αύγουστος 2015 14:16

giourgken-xampermas-570x356Όταν θριαμβεύουν τα μαζικά μέσα ενημέρωσης πεθαίνει ο άνθρωπος, Ουμπέρτο Έκο
Μελετώντας τον Αριστοτέλη καθίσταται σαφές ότι τα πολιτεύματα καθορίζονται πρωτίστως από το αποτέλεσμα της ταξικής πάλης, που δεν έχει άλλη επιλογή απ’ το να εκδηλωθεί σε πολιτικό επίπεδο. Με δυο λόγια η δημοκρατία είναι το πολίτευμα που ευνοεί τα συμφέροντα των φτωχών και η ολιγαρχία των πλουσίων. Η λαϊκή συμμετοχή σ’ ένα πολίτευμα που προβάλλει με τρόπο κατάφωρο τις οικονομικές επιδιώξεις των λίγων δεν είναι παρά η νομιμοποίηση της αδικίας, που πρέπει να περάσει είτε ως λαϊκή επιθυμία είτε ως αναπόφευκτη συνθήκη προκειμένου να αποφευχθούν καταστάσεις χειρότερες είτε ως πολιτική επιταγή των καιρών είτε ως εκβιασμός είτε ως οτιδήποτε προκειμένου να μην υπάρξουν λαϊκές εξεγέρσεις. Υπό αυτή την έννοια δε μιλάμε για δημοκρατία, αλλά για ολιγαρχία και σε όσο λιγότερα χέρια συγκεντρώνεται ο πλούτος τόσο πιο ακραία είναι και η μορφή της ολιγαρχίας που επιβάλλεται.

Περισσότερα...
 
ΖΑΝ ΚΛΩΝΤ ΜΙΣΕΑ – ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΩΙΣΤΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Εκτύπωση E-mail
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Τρίτη, 18 Αύγουστος 2015 14:32

selfish-self-centered-wayne-bonneyΑποσπάσματα από το βιβλίο «Η Εκπαίδευση της Αμάθειας» (σ.15-26) που κυκλοφόρησε το 1999 από τις εκδόσεις ΒΙΒΛΙΟΡΑΜΑ. Μετάφραση: Άγγελος Ελεφάντης.
Στην αρχή του Κεφαλαίου ο Μαρξ ορίζει τις σύγχρονες κοινωνίες ως κοινωνίες στις οποίες «πρυτανεύει ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής». Ο ορισμός αυτός δεν είναι άσχημος, υπό τιον όρο, όμως, να προστεθούν κάποιες, ελάχιστα μαρξιστικές είναι αλήθεια, διευκρινίσεις. Η καθιέρωση μιας ακριβούς ημερομηνίας γέννησης «του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής» είναι ένα από τα σημεία συνήθους διχογνωμίας στη σύγχρονη ιστοριογραφία. Ο Μπρωντέλ συμπύκνωνε πολύ καλά το ζήτημα όταν έγραφε με χιούμορ ότι η γέννηση του καπιταλισμού πρέπει να τοποθετείται «κάπου ανάμεσα στα 1400 με 1800».

Περισσότερα...
 
Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΑΣ ΤΑΞΗΣ (του Θανάση Μπαντέ) Εκτύπωση E-mail
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Πέμπτη, 02 Ιούλιος 2015 10:05

COFFEE-HEALTH-BENEFITSjpgΑν δεχτούμε ότι οι πλούσιοι επιδιώκουν την ολιγαρχία και οι φτωχοί τη δημοκρατία δε μένει παρά να γίνει κατανοητό ότι η ισορροπία εξασφαλίζεται από την κυριαρχία της μέσης τάξης: «Επειδή στις περισσότερες πόλεις η μέση τάξη είναι μικρή, πάντοτε όποιοι από τους άλλους δύο υπερισχύουν, είτε οι πλούσιοι είτε ο λαός, αποκλίνοντας από το μέσον, προσανατολίζουν το πολίτευμα σύμφωνα με το συμφέρον τους, με αποτέλεσμα να προκύπτει δημοκρατία ή ολιγαρχία». (1296a 23-27).

Περισσότερα...
 
ΤΟ ΧΑΣΜΑ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ (του Μάνου Δανέζη) Εκτύπωση E-mail
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Τρίτη, 30 Ιούνιος 2015 10:15

xasma ellinikou kai ditikou politismou 650Το χάσμα μεταξύ Ελληνικού και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού
Η σύγκρουση δύο διαφορετικών Πολιτισμών

Η Πολιτισμική κατάρρευση

Ο Δυτικός Πολιτισμός διέρχεται μια περίοδο δραματικά αυξανόμενης κοινωνικής κρίσης, η οποία συν τω χρόνω αποσαρθρώνει τις παγκόσμιες κοινωνικές δομές. Η οικονομική  κατάρρευση που βιώνουμε, αλλά και η κατάρρευση όλων των κοινωνικών δομών, δεν είναι το αίτιο αλλά το αποτέλεσμα μιας ολοκληρωτικής κατάρρευσης αξιών και ιδεών.
Αυτό που καταρρέει είναι ολόκληρο το «Δυτικό Πολιτισμικό Ρεύμα» όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά την μεγάλη επιστημονική επανάσταση του 16ου -17ου αιώνα.

Περισσότερα...
 
ΤΟ ΑΕΠ ΩΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΨΕΥΔΟΥΣ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ (του Χάρη Ναξάκη) Εκτύπωση E-mail
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Δευτέρα, 29 Ιούνιος 2015 09:45

oikonomia jpg«Το επίπεδο, η σύνθεση και η άκρα σπουδαιότητα του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος ευθύνονται για μία από τις πιο διαδεδομένες μορφές κοινωνικού ψέματος» , Τζ. Κ. Γκαλμπρέιθ

Η τυραννία της οικονομίας, η θεολογία της ανάπτυξης, έχει οδηγήσει στην οικοδόμηση ενός ανθρώπινου φαντασιακού που έχει καταληφθεί από την παράλογη ιδέα ότι κάθε ανθρώπινη επιλογή καθοδηγείται από την οικονομική λογική και ταυτίζει την απόλαυση και την ευτυχία με την απεριόριστη κατανάλωση και κατοχή πραγμάτων.

Περισσότερα...
 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ SASKIA SASSEN: Η ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΠΕΡΙΣΣΕΥΟΥΝ Εκτύπωση E-mail
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Τετάρτη, 17 Ιούνιος 2015 09:58

Sassen-1 Από τους Μαριάννα Ρουμελιώτη, Αγγελική Μπούμπουκα και το βυτίο | βίντεο: Γιάννης Νικολόπουλος

Η Saskia Sassen κατέχει την έδρα Κοινωνιολογίας «Robert S. Lynd» στο Columbia University, είναι πρόεδρος της Committee on Global Thought στο ίδιο πανεπιστήμιο, ενώ διδάσκει και στο London School of Economics and Political Science. Μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο της EXPULSIONS: Brutality and Complexity in the Global Economy  (Harvard Univ Press 2014) . Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία της Κοινωνιολογία της παγκοσμιοποίησης (Μεταίχμιο) και Χωρίς έλεγχο (Μεταίχμιο).

Περισσότερα...
 
ΑΠΟ ΤΟ ΜΥΘΟ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ (του Μάνου Δανέζη) Εκτύπωση E-mail
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Τετάρτη, 10 Ιούνιος 2015 08:24

skoteines-epoxes 290Για να καταλάβουμε γιατί συμβαίνουν όσα συμβαίνουν σήμερα...
Η Ιστορία της κατάρρευσης του Δυτικού Πολιτισμού
Η
αρχή της σημερινής κρίσης της βιομηχανικής κοινωνίας, την οποία ακόμα βιώνουμε, εκδηλώνεται, εδώ και πολλές δεκαετίες, ως αποτέλεσμα της αδυναμίας εξεύρεσης φτηνών πρώτων υλών και ενέργειας αλλά και νέων μεγάλων και άκρατα καταναλωτικών αγορών οι οποίες θα απορροφήσουν τα τεράστια πλεονάσματα των βιομηχανικών προϊόντων των δυτικών κοινωνιών. Η δυσπραγία αυτή οφείλεται κύρια σε δύο γεγονότα. Πρώτον, την αρχή της εξάντλησης των πρώτων υλών, που είναι αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης υπερεκμετάλλευσης και δεύτερον, το τέλος της περιόδου της αποικιοκρατίας και του νέο-ιμπεριαλισμού.

Περισσότερα...
 
ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ / ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Εκτύπωση E-mail
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Δευτέρα, 25 Μάιος 2015 10:27

maxresdefaultΗ διαδρομή του χρήματος είναι παράλληλη με τη διαδρομή του ανθρώπινου είδους. Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί την ιστορία του χρήματος, από τα πρώτα νομίσματα έως τις σύγχρονες χρηματαγορές του Λονδίνου.

Περισσότερα...
 
Περισσότερα Άρθρα...
« ΈναρξηΠροηγούμενο12ΕπόμενοΤέλος »

Σελίδα 1 από 2

Social Media

Photo Gallery

Διαφήμιση
Σόλων, για τη Σύνθεση και τον Οικολογικό Πολιτισμό - Copyright © 1990-2012 - Επικοινωνία