Creative Commons License
Είναι ελεύθερη: για Διανομή: για αναπαραγωγή, διανομή, παρουσίαση στο κοινό του Έργου. Υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις >>>
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Sabine_women_sm1

Το παρόν δοκίμιο, με τίτλο «Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΗ ΤΗΣ ΙΣΧΥΟΣ», αποτελεί τη συνεισφορά της ιστοσελίδας μας στο παγκόσμιο εγχείρημα απελευθέρωσης από τα κυρίαρχα στρεβλά νοητικά στερεότυπα για την ισχύ και την ασφάλεια. 

Περισσότερα...
 
ΓΙΑΤΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ; PDF Εκτύπωση E-mail
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Δευτέρα, 20 Φεβρουάριος 2017 14:40

Lezanta2Κείμενο – μετάφραση: Ευθύμης Τσιλικίδης [1]

Στο 12ο αιώνα το ανατολικό ημισφαίριο περιελάμβανε μια σειρά από αυτοκρατορίες και  μικρούς κόσμους, πολλοί από τους οποίους συνδέονταν μεταξύ τους στα άκρα τους. Την εποχή εκείνη μια εστία εμπορίου αποτελούσε η Μεσόγειος με τις ιταλικές πόλεις-κράτη, το Βυζάντιο και κάποια τμήματα της Βόρειας Αφρικής. Το σύμπλεγμα Ινδικού ωκεανού -Κόκκινης Θάλασσας σχημάτιζε άλλη μία. Τρίτη ήταν η κινεζική περιοχή, τέταρτη η Κεντρική Ασία της Μογγολίας και της Ρωσίας και πέμπτη η περιοχή της Βαλτικής. Η Δυτική Ευρώπη ήταν από οικονομική άποψη μια περιθωριακή περιοχή με φεουδαρχική οργάνωση.

Περισσότερα...
 
Η ΠΡΩΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Εκτύπωση E-mail
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Τρίτη, 26 Ιούλιος 2016 13:43

proti-periodos-dimokratiasΠαραθέτουμε παρακάτω ένα απόσπασμα από το έργο του Χρήστου Ρήγα, "Τότε που λειτουργούσε η δημοκρατία" (εκδ. Εντός, 1996).
Το βιβλίο στο σύνολό του αποτελεί μια αξιόλογη μελέτη της δημοκρατικής εποχής της αρχαίας Αθήνας, ιδωμένης με ριζοσπαστικό τρόπο από τον συγγραφέα. Η ριζοσπαστικότητά του έγκειται στο ότι ερμηνεύει, με εμβριθή αλλά όχι ακαδημαϊκό τρόπο, την ουσία των πολιτικών εξελίξεων και εντάσεων της εποχής, παρουσιάζει το ρόλο των σημαντικότερων προσωπικοτήτων καταλύοντας τις στερεότυπες αντιλήψεις που έχουν επικρατήσει γι’ αυτούς στη νεώτερη εποχή, και καταρρίπτει πολλούς μύθους με τους οποίους έχουμε επενδύσει την προσέγγιση των γεγονότων και των σχέσεων εξουσίας της αθηναϊκής δημοκρατίας.

Περισσότερα...
 
ΓΑΛΛΙΑ, ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ (του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου) Εκτύπωση E-mail
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Τετάρτη, 30 Δεκέμβριος 2015 10:48

epithesi sto parisiΠαρίσι
«Τι λένε οι επιβάτες σας γι΄αυτά που έγιναν;», ρωτάω τον ταξιτζή κι αυτός μου απαντάει με μόλις συγκαλυμμένη απελπισία: «με ρωτάνε τι σκέφτομαι εγώ!».
Το χρώμα του προσώπου του δεν αφήνει αμφιβολίες. Γάλλος πολίτης, γεννημένος στη Γαλλία, αλγερινής καταγωγής. Θυμάται τον εμφύλιο στην Αλγερία και φοβάται ότι, οι καταγόμενοι από την Αραβία Γάλλοι πολίτες, θα υποβιβαστούν τώρα από «δεύτερης» –όπως νοιώθουν– σε «τέταρτης κατηγορίας»!

Περισσότερα...
 
ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ (του Μάνου Δανέζη) Εκτύπωση E-mail
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Τρίτη, 01 Σεπτέμβριος 2015 13:12

1paraskinio politikoiΟ Εθνικός ορίζοντας βαραίνει επικίνδυνα και οι Έλληνες πολίτες καλούνται να επωμιστούν το βάρος αποφάσεων τεράστιας σημασίας, χωρίς να γνωρίζουν ή να θυμούνται όσα χρειάζονται για να κρίνουν σωστά για το μέλλον της Πατρίδας αλλά και των πολιτών της.

Το επόμενο κείμενο ίσως φανεί μεγάλο και βαρετό από πολλούς, παραθέτει όμως ΜΟΝΟ γεγονότα (με τις αντίστοιχες πηγές) που ξεχάσαμε ή αγνοούμε, προκειμένου ο κάθε ένας από εμάς, χωρίς τις γνωστές καθοδηγήσεις, να καταλήξει σε ώριμες προσωπικές αποφάσεις την ώρα των μεγάλων επιλογών. 

Περισσότερα...
 
Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΟ ΚΑΤΩΦΛΙ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ: ΜΙΑ ΚΟΣΜΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ (του Παναγιώτη Κονδύλη) Εκτύπωση E-mail
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Τετάρτη, 28 Ιανουάριος 2015 14:44

eyropi-geopolitiki-xartisΑπό τον 20ο στον 21ο αιώνα. Τομές στην πλανητική πολιτική περί το 2000*

Σύμφωνα με τον μύθο, ο οποίος τροφοδοτεί τους πανηγυρικούς λόγους των Ευρωπαίων πολιτικών, οι λαοί της ευρωπαϊκής ηπείρου, διδαγμένοι από πικρές εμπειρίες, μπήκαν επιτέλους στον δρόμο της λογικής και ενσάρκωσαν σε οικονομικούς και πολιτικούς θεσμούς τη βούλησή τους για ειρηνική συμβίωση. Η εδραίωση των θεσμών τούτων ισοδυναμεί λοιπόν με εργασία προς χάριν της ειρήνης, ενώ η υπονόμευσή τους με την επιστροφή σε εποχές απαίσιας μνήμης. Ο μύθος τούτος είναι αυτάρεσκος, γιατί προϋποθέτει την ικανότητα των δρώντων υποκειμένων (ή πάντως των ρητόρων) να διδάσκονται από το παρελθόν και να ενεργούν με βάση ηθικά και ορθολογικά κίνητρα. Η αλήθεια είναι πεζότερη και οδυνηρότερη.

Περισσότερα...
 
Ο ΤΡΙΤΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ (Ή ΟΠΩΣ ΑΛΛΙΩΣ ΟΝΟΜΑΣΤΕΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ) ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΕΔΩ (του Παναγιώτη Ξηρουχάκη) Εκτύπωση E-mail
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Πέμπτη, 04 Δεκέμβριος 2014 09:53

world war ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ
Πρώτα απ’ όλα πρέπει να ξεκαθαρίσω κάτι για τον τίτλο που ίσως φαίνεται λίγο πομπώδης. Αλήθεια τι είναι ένας παγκόσμιος πόλεμος? Σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη, είναι μία σύγκρουση που εξαπλώνεται σε όλη την υφήλιο και στην οποία παίρνουν μέρος τα περισσότερα κράτη. Οι δύο πόλεμοι που έχουν ονομαστεί παγκόσμιοι είχαν θεωρητικά αυτά τα χαρακτηριστικά. Και όμως τόσο ο πρώτος όσο και ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος δεν επεκτάθηκαν σε όλη την υφήλιο. Ούτε βέβαια πολέμησαν όλα τα κράτη σε αυτούς.

Περισσότερα...
 
ΟΙ ΚΥΚΛΟΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ (του Νίκου Βατόπουλου) Εκτύπωση E-mail
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Τρίτη, 19 Αύγουστος 2014 08:05

vatopoulosΕίναι φορές που μία επέτειος, όπως αυτή των 100 χρόνων από την έκρηξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, προκαλεί μεγαλύτερες αναταράξεις από οποιαδήποτε άλλη. Ειδικά για την Ελλάδα, όπου ο Μεγάλος Πόλεμος δεν έχει περάσει στο συλλογικό υποσυνείδητο όσο οι Βαλκανικοί που προηγήθηκαν ή η Μικρασιατική Καταστροφή που ακολούθησε, η επέτειος συμβαίνει σε μια συγκυρία αυξανόμενης ανάγκης για αυτογνωσία και χρήση συγκριτικών εργαλείων.

Περισσότερα...
 
ΕΡΕΥΝΑ: ΟΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΕΙΡΗΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (της Αθηνάς Λεβέντη) Εκτύπωση E-mail
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Παρασκευή, 25 Ιούλιος 2014 15:38

world roll2Η λίστα της αντι-ειρήνης
Η Συρία εκτόπισε το Αφγανιστάν από την κορυφή της θλιβερής λίστας του λιγότερο ειρηνικού έθνους στην πρόσφατη Παγκόσμια έκθεση Δείκτη Ειρήνης. Στην τρίτη θέση βρέθηκε το Νότιο Σουδάν, ενώ στις θέσεις 4 και 5 βρέθηκαν το Ιράκ και η Σομαλία αντίστοιχα.

Η Ισλανδία διατήρησε τη θέση της ως η πιο ειρηνική χώρα ενώ άλλες έξι ευρωπαϊκές χώρες συν τον Καναδά και την Αυστραλία βρίσκονται στο top 10. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 77η θέση, μια θέση κάτω από τη Σουαζιλάνδη και μία πάνω από το Εκουαδόρ.

Περισσότερα...
 
Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ (του Παντελή Σαββίδη) Εκτύπωση E-mail
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Τετάρτη, 19 Μάρτιος 2014 14:03

Δωδεκάνησα, 66 χρόνια στην ΕλλάδαΟμιλία στο Σύλλογο Δωδεκανησίων Θεσσαλονίκης
Τιμούμε τις ημέρες αυτές την 66η επέτειο από την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στον εθνικό κορμό. Όσο και αν επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο από τους ομιλητές, με την ευκαιρία της επετείου της ενσωμάτωσης, θα πρέπει να επισημάνουμε τις θυσίες των κατοίκων αυτού του συμπλέγματος νησιών να αποκτήσουν την ανεξαρτησία τους και την ενσωμάτωση του τόπου τους στη μητέρα πατρίδα.

Περισσότερα...
 
ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ Εκτύπωση E-mail
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Παρασκευή, 22 Φεβρουάριος 2013 13:05

Τι επιδιώκει πραγματικά το γερμανικό κεφάλαιο;Πριν από δυο χρόνια, κορυφαίες γερμανικές βιομηχανίες συγκρότησαν τη Συμμαχία για τις Πρώτες Ύλες (Rohstoffallianz) με σκοπό να διασφαλίσουν την προμήθεια πρώτων υλών για τους μετόχους και τις συμμετέχουσες εταιρείες. Για να το πετύχουν, ζητούν να χρησιμοποιηθούν στρατιωτικές δυνάμεις.
Σε μια συνέντευξη στο Ρόιτερς, τη Δευτέρα 18/2, ο επικεφαλής της Συμμαχίας για τις Πρώτες Ύλες , Ντιρκ Πάσκερτ, ζήτησε μια “στρατηγικά προσανατολισμένη εξωτερική πολιτική στον τομέα της οικονομίας και της ασφάλειας”, με σκοπό να εξασφαλίζονται οι πρώτες ύλες για τη γερμανική βιομηχανία.

Περισσότερα...
 
HΠΑ-ΝΑΤΟ, ΡΩΣΙΑ, ΚΙΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΙΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ (του Σεμ Εντίν Σιτούρ) Εκτύπωση E-mail
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Πέμπτη, 15 Δεκέμβριος 2011 16:15

 Η πτώση της Δύσης: Η φυγή προς τα εμπρός για τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο
«Πιστεύω ότι τα τραπεζικά ιδρύματα είναι πιο επικίνδυνα για τις ελευθερίες μας από τους τακτικούς στρατούς. 
Αν ο αμερικανικός λαός επιτρέψει στις ιδιωτικές τράπεζες να ελέγξουν την έκδοση του νομίσματός τους, πρώτα μέσω πληθωρισμού, στη συνέχεια μέσου αποπληθωρισμού, οι τράπεζες και οι εταιρείες θα στερήσουν τον λαό από κάθε περιουσία μέχρι να ξυπνήσουν τα παιδιά τους άστεγα στην ήπειρο που οι πατέρες τους είχαν κατακτήσει».

Thomas Jefferson, Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Περισσότερα...
 
Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ & Η ΕΥΘΥΝΗ Εκτύπωση E-mail
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Τρίτη, 08 Νοέμβριος 2011 17:01

Vinea commonΕπιτέλους, έφτασε η ώρα για τη χώρα μας και κάθε πολίτη όπου μπορεί και πρέπει αναπόδραστα να αναλάβει όλη την ευθύνη του μέλλοντος. Μπορεί να υιοθετήσει όλη τη δόξα της ιστορίας και να την επιστρατεύσει απέναντι στη μείζονα πλανητική κρίση. Επιτέλους, υπάρχει αυτή η εποχή όπου ο καθένας μπορεί να υιοθετήσει ολόκληρο τον πλανήτη στη βούλησή του και την ευθύνη του. Ήρθε η εποχή όπου όλη η Αρχαία Δόξα μπορεί να αναμετρηθεί με νέα όρια κρίσης, σε κάθε ανθρώπινη και πλανητική γωνιά.

Περισσότερα...
 
ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ (του Μιχαήλ Γκορμπατσώφ) Εκτύπωση E-mail
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Πέμπτη, 13 Οκτώβριος 2011 13:07

Gorbatschow_wikimedia

Αυτό τον μήνα κλείνουν 25 χρόνια από τότε που καθόμουν απέναντι από τον Ρόναλντ Ρίγκαν στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας για να διαπραγματευτούμε μια συμφωνία που θα μείωνε και τελικά θα απάλειφε ως το 2000 τα πυρηνικά οπλοστάσια των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ενωσης. Παρά τις διαφορές, ο Ρίγκαν κι εγώ είχαμε την ίδια ακράδαντη πεποίθηση ότι οι πολιτισμένες χώρες δεν πρέπει να αναδεικνύουν τόσο βάρβαρα όπλα σε κεντρικό άξονα της άμυνάς τους. Αν και δεν πετύχαμε τις υψηλές μας προσδοκίες στο Ρέικιαβικ, η σύνοδος κορυφής θεωρήθηκε, σύμφωνα με τον Ρίγκαν, «μείζον σημείο καμπής στην προσπάθεια για να έναν ασφαλέστερο κόσμο».

Περισσότερα...
 
HNΩΜΕΝΗ ΑΡΑΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΕΝΑ ΠΑΝΑΡΑΒΙΚΟ ΟΝΕΙΡΟ Εκτύπωση E-mail
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Δευτέρα, 07 Φεβρουάριος 2011 13:46

NasserQuwatli        Στις 5 Φεβρουαρίου 1958, ο Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ λαμβάνει το χρίσμα του πρώτου προέδρου της Ηνωμένης Αραβικής Δημοκρατίας, που ίσως αποτελεί τη σημαντικότερη απόπειρα να γίνει πραγματικότητα το όνειρο του Παναραβισμού. Η ηγετική φιγούρα του Νάσερ, αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των δύο χωρών της Ένωσης –της Αιγύπτου και της Συρίας– αλλά ο Αιγύπτιος πολιτικός δε θα καταφέρει να κρατήσει τα δύο κράτη ενωμένα για περισσότερα από 3,5 χρόνια.

Περισσότερα...
 
ΕΠΙΛΥΣΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ ΣΤΗ ΛΥΣΗ Εκτύπωση E-mail
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Πέμπτη, 03 Φεβρουάριος 2011 17:32

castillΒρισκόμαστε, συνεχώς, μπροστά σε διενέξεις και συγκρούσεις. Οι συγκρούσεις στο εσωτερικό της Αιγύπτου, για παράδειγμα, μεταξύ διαδηλωτών και υποστηρικτών του καθεστώτος Μουμπάρακ για το μέλλον της χώρας  αποτελούν μέρος της ανατροφοδοτούμενης συγκρουσιακότητας του ανθρώπου.
Στην ιστορία, υφίσταται ένα διαρκές φαινόμενο πολιτικής αντιστροφής ρόλων, η βάση του οποίου είναι η ύπαρξη μιας μεροληπτικής αντίληψης του δικαίου.[1]

Περισσότερα...
 
Η ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗΣ Εκτύπωση E-mail
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

TaoismΑντιδραστικότητα ή επανάσταση; Δυο ρόλοι για τον ίδιο ηθοποιό;

Υπάρχουν δύο τρόποι να προσεγγίσει κανείς το θέμα της ιστορίας και της εξέλιξης. Ο ένας είναι να παρακολουθήσουμε τα επιμέρους ιστορικά μορφώματα. Ο άλλος είναι να εξαγάγουμε κανόνες, νόμους και συσχετίσεις από την καθολικότητα και την ομοιότητα των φαινομένων. Ο πρώτος τρόπος αποτελεί μια πολύ δυσχερή διαδικασία. Εάν θέλουμε μια πιο άμεση δυναμική ερμηνείας και χρήσης συμπερασμάτων ενδείκνυται ο δεύτερος τρόπος. Επιχειρώντας, λοιπόν, να διερευνήσουμε την ιστορική εξέλιξη, πρέπει να δούμε τόσο τα βασικά φαινόμενα, τα οποία επαναλαμβάνονται, όσο και τις συσχετίσεις τους.

Περισσότερα...
 
Η ΙΣΧΥΣ ΚΑΙ Η ΕΙΔΩΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ Εκτύπωση E-mail
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Η ισχύς επιδιώκεται τόσο για την «επίτευξη της διάρκειάς της», όσο και ως πεδίο επιβεβαίωσης των θέσεων και ικανοποίησης των αρεσκειών, μια από τις οποίες είναι η ίδια η εξουσία. Πρωταρχική αρέσκεια είναι η αρέσκεια της διάρκειας. Η αρέσκεια της διάρκειας, όμως, είναι βαθιά συνδεδεμένη τόσο με τα  πρότυπα που έχουμε, όσο και με την ταυτότητά μας.
Η ισχύς κατ’ ουσίαν είναι, σε έναν βαθμό, μια ειδωλοποίηση του Είναι και μέσα από αυτή επιδιώκεται η αίσθηση ύπαρξης σε συνάρτηση με τη διάσταση, καθώς η ζωή διασυνδέει την ύπαρξη με τη διάσταση, τον χώρο και τον χρόνο, με την αισθητότητα και τη συνείδηση μέσα σε αυτήν. Έτσι, προκύπτει μια ακόμη μετάθεση της διάρκειας και της ισχύος που λειτουργεί ως εσωτερική διαμεσολάβηση και εντύπωση για τη δόξα και υπό τη δόξα. Έτσι λειτουργεί, παραδείγματος χάριν, το όνομα ως είδωλο διάρκειας, ως φορέας μνήμης, δόξας και επιρροής.

Περισσότερα...
 
ΜΟΝΤΕΛΑ ΑΝΑΔΥΣΗΣ ΤΗΣ ΙΣΧΥΟΣ Εκτύπωση E-mail
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Armisticetrain Στην ανάδυση της ισχύος –υπό την έννοια, έστω, και των νέων ποιοτήτων ή των ιδιοτήτων ακόμη και στον πολιτισμό– υπάρχουν διαφορετικά μοντέλα:
1. Το μοντέλο της επαναλαμβανόμενης κίνησης, στο οποίο θεωρείται αδύνατη η επανάληψη της ίδιας στρατηγικής από μέρους του ίδιου παίκτη. Συχνά, προεξοφλείται ότι ο αντίπαλος θα έχει προνοήσει τα σωστά αντίμετρα σε όλες τις στρατηγικές που έχουν επιχειρηθεί στο παρελθόν και έχουν, συνεπώς, συμπεριληφθεί στη στρατηγική του πρόνοια οι εμπειρίες από τις αστοχίες του παρελθόντος. Αυτό όμως δεν συμβαίνει πάντοτε και έτσι, όταν επαναλαμβάνεται μια στρατηγική κίνηση του παρελθόντος και ο αντίπαλος έχει προεξοφλήσει τη μη επανάληψή της, αιφνιδιάζεται.
2. Το μοντέλο της καινοτομίας. Η καινοτομία έγκειται, ως επί το πλείστον, στην παραλλαγή από μία λίστα βασικών διατάξεων και κινήσεων σε συνάρτηση με την ιδιαιτερότητα του πεδίου μάχης και των όπλων. Ωστόσο, και η επανάληψη, υπό μία έννοια, όταν λειτουργεί απροσδόκητα, είναι τελικά μια καινοτομική πρακτική της στρατηγικής ισχύος.

Περισσότερα...
 
Η ΙΣΧΥΣ ΩΣ ΕΝΤΡΟΠΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΗΣ Εκτύπωση E-mail
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Asoka KaartΜέχρι τώρα, παραμέναμε σε ένα, ανθρωπολογικά, αναλλοίωτο παιγνίδι ισχύος, σύμφωνο με τον κύκλο που παρουσιάζει στον «Οίκο της Κρίσης» ο Όσκαρ Ουάϊλντ. Τελικά, τα έθνη μάθαιναν πολύ αργά, το ένα μετά το άλλο, (όπως και οι θρησκείες) τα επαναλαμβανόμενα μαθήματα και τα συμπεράσματα που έπρεπε να έχουν συναγάγει από τις προηγούμενες ιστορίες τους και από την ιστορία των προηγούμενων από αυτούς. 

Περισσότερα...
 
ΙΣΧΥΣ: MYΘΟΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Εκτύπωση E-mail
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Sabine Women by Jacques Louis DavidΕΠΙΒΙΩΣΗ, ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΗΤΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Όλα τα όντα στον βαθμό που συναπαρτίζονται ως μια κοινωνία, ως οργανισμοί –εσωτερικά και εξωτερικά– λειτουργούν στο πλαίσιο μιας ποιοτικής διαχείρισης της ενέργειας.

Αυτή η ποιοτική διαχείριση υποδηλώνει την ύπαρξη νόησης και την ανάπτυξη ισχύος. Από τη διάρκεια και την ποιότητα της ισχύος τους προσδιορίζονται τα αποτελέσματά τους στα ίδια και στο περιβάλλον τους.

Περισσότερα...
 
Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΙΚΗ ΜΟΧΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΣΥΜΜΕΤΡΙΑΣ ΙΣΧΥΟΣ Εκτύπωση E-mail
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Battle of Leipzig common BIKI Θα εξετάσουμε παρακάτω μια ιδιαίτερη παθολογία της ισχύος, καθώς αυτή βρίσκεται πάντα σε ένα καθεστώς εξάρτησης. Αναφερόμαστε σε ένα διπολικό παράδειγμα ισχύος το οποίο επαναλήφθηκε και ξεδιπλώθηκε στρατηγικά στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το πρώτο παράδειγμα είναι από τους Ναπολεόντειους Πολέμους με τη διάσημη μάχη του Αούστερλιτς (1805), όπου ο Ναπολέοντας είχε προεξοφλήσει την έπαρση του Τσάρου και των άλλων ηγετών που συμμετείχαν επικεφαλής των στρατευμάτων των αυτοκρατοριών τους ή των βασιλείων τους. Διαμέσου της αξιολόγησης της έπαρσης, ο Ναπολέων προεξόφλησε δύο βασικά λάθη:

Περισσότερα...
 
O XΡΥΣΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ Εκτύπωση E-mail
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Eugene de savoieΣτην ιστορία, πάνω από όλα παρουσιάζεται, κατά καιρούς, η ανάγκη μιας μεγάλης ανθρωπολογικής μεταβολής και κρίσης. Αυτή έχει αποτυπωθεί και μυθολογικά υπό την έννοια της δοκιμασίας των θεών και της δυσαρμονίας του ανθρώπινου με τον θείο κόσμο. Υπάρχουν διαφορετικές μυθολογικές εκδοχές πάνω σε αυτό το θέμα: η ελληνική και η βιβλική εκδοχή εκλαμβάνονται τόσο ως δοκιμασία όσο και ως δυσαρμονία.   

Ως δυσαρμονία καταγράφεται στη μυθολογία της Μεσοποταμίας με τον μύθο του Κατακλυσμού των Σουμερίων, στο «Έπος του Γκιλγκαμές». [1]  Μια ανάλογη δυσαρμονία περιγράφεται και στις βιβλικές γραφές.

Περισσότερα...
 
OΛΙΣΤΙΚΕΣ ΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ Εκτύπωση E-mail
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Ancient RomeΌλες οι μεγάλες δυνάμεις στην ιστορία διήλθαν μεγάλες εσωτερικές κρίσεις και αυτό είναι ένα άλλο, επίσης, καθοριστικό σημείο στην εξέλιξή τους: το πώς αντέχουν στις εσωτερικές κρίσεις; 

Η Αθήνα θα μπορούσε να είχε διατηρήσει την πορεία της εάν:

1. είχε συμπεριφερθεί διαφορετικά στο εσωτερικό της Αθηναϊκής συμμαχίας, και

2. η πολιτική ελίτ είχε συμπεριφερθεί διαφορετικά στο εσωτερικό της, στην Αθηναϊκή δημοκρατία.

Περισσότερα...
 
ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΗΣ ΙΣΧΥΟΣ Εκτύπωση E-mail
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

museus capitolinos ΜΑΧΗ Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ξεκίνησε μέσα από μια εργώδη λιτότητα και μια βιοτική ισορροπία πολιτισμικών αξιών. Λέμε «βιοτική», με την έννοια του προσανατολισμένου στον πολιτισμικό βίο –και όχι ακριβώς στο πνεύμα– όπου, όμως, ταυτόχρονα η βιοτική λιτότητα λειτουργούσε ως μέτρο. Αυτό είναι, όπως θα δούμε, ένα πεδίο αξιών στο ιστορικό μοντέλο.

Παράλληλα, η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία αναπτύχθηκε μέσα από την έκθεσή της σε διαρκείς εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις και μέσα από τις προσαρμογές της σε αυτές. Ανέπτυξε, ως ηγέτιδα της Ιταλικής χερσονήσου, μια ομαδικότητα στην ηγεσία της με εσωτερική και εξωτερική συνεκτικότητα.

Εκτιθέμενη σε συνεχόμενες δοκιμασίες, μάθαινε από το περιβάλλον της, αναβαθμίζοντας  συνεχώς το στρατηγικό, αναπτυξιακό και θεσμικό επίπεδό της.

Περισσότερα...
 


Social Media

Photo Gallery

Διαφήμιση
Σόλων, για τη Σύνθεση και τον Οικολογικό Πολιτισμό - Copyright © 1990-2012 - Επικοινωνία