Creative Commons License
Είναι ελεύθερη: για Διανομή: για αναπαραγωγή, διανομή, παρουσίαση στο κοινό του Έργου. Υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις >>>
Εξωτερικότητες-Εξωτερικές Επιδράσεις
Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ PDF Εκτύπωση E-mail
Εξωτερικότητες-Εξωτερικές Επιδράσεις

      Ο όρος εξωτερικότητες και εξωτερικές επιδράσεις είναι ένας όρος που αναδύθηκε κυρίως στον τομέα της οικονομίας. Είναι ένας όρος καταλυτικός. Είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της οικονομικής επιστήμης σαν συνεισφορά στην επιστημονική σύνθεση, στην κοσμοθεώρηση και την διακυβέρνηση της εποχής. Τελικά το καταλυτικό στοιχείο είναι οι εξωτερικές επιδράσεις και οι εξωτερικότητες. Για παράδειγμα στην εκπαίδευση αναδεικνύονται σαν κυρίαρχες οι εξωτερικότητες. Το ίδιο ισχύει και στην οικονομία, όσο και αν θέλουμε να τις περιορίσουμε και να εφαρμόσουμε μια κλειστή οικονομία στην έννοια της αποτίμησης και στην έννοια των αποφάσεων απέναντι στις εξωτερικότητες. 

Περισσότερα...
 
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΚΗ ΑΔΡΑΝΕΙΑ (του Νικόλα Γκίμπη) Εκτύπωση E-mail
Εξωτερικότητες-Εξωτερικές Επιδράσεις
Παρασκευή, 19 Ιούνιος 2015 09:54

Theater-Exercise-Bauhaus jpg«Ο Γουόλτ Ντίσνεϊ δουλεύει γρήγορα – σαν γρασαρισμένη μηχανή. Έτσι θα λειτουργούμε εντός ολίγου. Γινόμαστε ό,τι ονειρευόμαστε. Θα το κατέχουμε το πράγμα συντόμως. Θα μάθουμε πώς να ξεπαστρεύουμε όλο τον πλανήτη σε μια στιγμή. Περίμενε και θα δεις.», Henry Miller (1945)

Fast food, fast drink, καφές take away, καταστήματα δίχως ωράρια· τογιοτισμός και παραγωγή just-in-time, αντικείμενα μιας χρήσης, αγορές προϊόντων από το διαδίκτυο, οικονομικές συνδιαλλαγές σε «πραγματικό» χρόνο· ηλεκτρονική διακυβέρνηση, προληπτικές πολιτικές, μοντέλα προσομοίωσης, τηλεδιασκέψεις· επικοινωνία ανθρώπων σε απ’ ευθείας σύνδεση, cyber-sex, σχέσεις εξ αποστάσεως, «ζωντανή» ενημέρωση όλο το εικοσιτετράωρο.

Περισσότερα...
 
Η ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΗΘΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ PDF Εκτύπωση E-mail
Εξωτερικότητες-Εξωτερικές Επιδράσεις

Veblen3aΙδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος μέσα από τον οποίο η ηθική επανέρχεται στο προσκήνιο, αποκτώντας μια υποστηρικτική προσέγγιση, στη λογική της συστημικής αναγκαιότητας και εκτίμησης της έλλειψής της.

Η έννοια της ηθικής είναι θεμελιωδώς ζωοανθρωπολογική, είναι οικοανθρωπολογική και καθορίζεται σε σχέση με την απόκτηση μέτρου και  του περιοριστικού του προσδιορισμού. Τα στοιχεία που την προσδιορίζουν βρίσκονται στη σχέση της μονάδας (του ατόμου, δηλαδή) με το άμεσο περιβάλλον της και με την περιβαλλοντική ολότητα ή το σύστημα, όπως, επίσης, και σε σχέση με την εσωτερική συνοχή της μονάδας.

Ας δούμε, όμως, ποια ακριβώς διάσταση του θέματος της ηθικής μάς οδηγεί στο να επαναφέρουμε την έννοια αυτή στο προσκήνιο, με επιστημονική συστημική προσέγγιση και εγκυρότητα.

Περισσότερα...
 
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕ ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΗ, ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΛΙΚΗ ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΠΙΔΡΑΣΕΩΝ - Δ' ΜΕΡΟΣ --- Σειρά Εξωτερικότητες-Εξωτερικές Επιδράσεις PDF Εκτύπωση E-mail
Εξωτερικότητες-Εξωτερικές Επιδράσεις

Δ΄ Μέρος: Εξωτερικές επιδράσεις και η ανάδειξη του ανθρώπινου παράγοντα στη δημοκρατία


Φωτό:Wikipedia

Το ζήτημα των εξωτερικοτήτων, επίσης, είναι βαθύτερα δημοκρατικό, καθώς εμβάλλει την αναγκαιότητα, και λειτουργεί σαν παράγοντας προώθησης της αναγκαιότητας και της ανάγκης της διαπραγμάτευσης. Στην βάση αυτή μπορεί να αναζωογονήσει και τα επιστημονικά του ζητήματα και κριτήρια, τις επιστημονικές του προσεγγίσεις και το Εργατικό Κίνημα, όπως και όλη η κοινωνία και τα εναλλακτικά κινήματα, που πλέον αρχίζουν και αναδεικνύουν πυρηνικές αναγκαιότητες αλλαγών. 

Περισσότερα...
 
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕ ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΗ, ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΛΙΚΗ ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΠΙΔΡΑΣΕΩΝ - Γ' ΜΕΡΟΣ --- Σειρά Εξωτερικότητες-Εξωτερικές Επιδράσεις PDF Εκτύπωση E-mail
Εξωτερικότητες-Εξωτερικές Επιδράσεις

Γ΄ Μέρος: Η θεωρία των εξωτερικοτήτων: το δώρο της οικονομικής επιστήμης στον ανθρώπινο πολιτισμό;

Οι εργαλειακές προτεραιότητες ή αποδοτικότητες πρέπει, λοιπόν, να τυγχάνουν άμεσης αναθεωρητικής προσέγγισης από τις εξισορροπητικές προτεραιότητες, οι οποίες είναι υπέρτερες. Πρέπει να εξισορροπούνται οι παρενέργειες, οι εργαλειακές παρενέργειες, ολοκληρωμένα και ολοκληρωτικά.
Οι εξωτερικότητες είναι για την οικονομική θεωρία όπως τα «μικρά» κατά λόρδου Κέλβιν, τα παραμελημένα, τα περιφερειακά και ερευνητικά αδιέξοδα, όπως το πρόβλημα του Μέλανος Σώματος, ή τα προβλήματα που αφορούσαν το πείραμα Μάκελσον-Μόρλι για την Σχετικότητα, πριν από τον Μαξ Πλανκ και τον Αϊνστάιν. Είναι το αντίστοιχο σημείο που αναδεικνύεται σαν καταλυτικό. 

Περισσότερα...
 
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕ ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΗ, ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΛΙΚΗ ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΠΙΔΡΑΣΕΩΝ - Β' ΜΕΡΟΣ --- Σειρά Εξωτερικότητες-Εξωτερικές Επιδράσεις PDF Εκτύπωση E-mail
Εξωτερικότητες-Εξωτερικές Επιδράσεις

Β΄ μέρος: Οι εξωτερικές επιδράσεις, η οικονομία, και τα πνευματικά δικαιώματα


Φωτό:Wikipedia

Οι εξωτερικές επιδράσεις είναι καθοριστικές και λυτρωτικές, τόσο για τα θεσμικά όσο και για τα λειτουργικά ζητήματα της οικονομίας. Στα θεσμικά ζητήματα, στην δικαιϊκή προσέγγιση της ιδιοκτησίας και των δικαιωμάτων, στην δικαιϊκή προσέγγιση της χρήσης, της κυριαρχίας και της λειτουργίας, είναι τελικά οι βαρύνουσες έννοιες. Αναδεικνύουν την βαρύνουσα διάσταση της πραγματικότητας έναντι του εποικοδομήματος, γιατί ως εποικοδόμημα είναι ή υφίσταται ως οικονομικό σύστημα, ως αγορά και ιδιοκτησία. Ας πάμε, για παράδειγμα, στα ζητήματα που αφορούν το γονιδίωμα. 

Περισσότερα...
 
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕ ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΗ, ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΛΙΚΗ ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΠΙΔΡΑΣΕΩΝ - Α' ΜΕΡΟΣ- Φιλοσοφική και επιστημολογική προσέγγιση --- Σειρά Εξωτερικότητες-Εξωτερικές Επιδράσεις PDF Εκτύπωση E-mail
Εξωτερικότητες-Εξωτερικές Επιδράσεις

Φωτό:Wikipedia

Η έννοια των εξωτερικοτήτων δημιουργήθηκε βασικά από τις λειτουργικές αδυναμίες της οικονομικής θεωρίας και της οικονομικής πραγματικότητας στην θεωρητική και λειτουργική τους πληρότητα.

Αναδεικνύει την μη πληρότητα της οικονομικής σκέψης και αυτό είναι ένα σημείο ωρίμανσης θεωρητικής και λειτουργικής.
Είναι το σημείο στο οποίο αναγνωρίζει η οικονομία και η οικονομική επιστήμη την ανοικτότητά της, την μη πληρότητά της. Εισέρχεται στο στάδιο διεπιστημονικής ωρίμανσης.

Περισσότερα...
 
ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ Εκτύπωση E-mail
Εξωτερικότητες-Εξωτερικές Επιδράσεις

        «Θα έλθει η εποχή που για τίμημα της ελευθερίας θα πληρώνουμε την ίδια την ελευθερία».
                                                                                                          Μπλαδ Τέπες, Ρουμάνος ηγεμόνας

Έννοια και ιστορία
Οι Εξωτερικές Επιδράσεις είναι λειτουργική έννοια για την αξιοποίηση του περιβάλλοντος και την εναρμόνιση με αυτό της πράσινης επιχειρηματικότητας. Η έννοια αυτή είναι στρατηγική για την οικονομολογική προσέγγιση και τον πολιτικό σχεδιασμό της βιώσιμης ανάπτυξης. Είναι στρατηγική και θεμελιώδης για τη σύνδεση περιβαλλοντικών και οικονομικών ζητημάτων και προσεγγίσεων.

Περισσότερα...
 


Social Media

Photo Gallery

Διαφήμιση
Σόλων, για τη Σύνθεση και τον Οικολογικό Πολιτισμό - Copyright © 1990-2012 - Επικοινωνία