Creative Commons License
Είναι ελεύθερη: για Διανομή: για αναπαραγωγή, διανομή, παρουσίαση στο κοινό του Έργου. Υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις >>>
Επιστήμες του Ανθρώπου
Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Εκτύπωση E-mail
Επιστήμες του Ανθρώπου

Παράλληλα με τις φυσικές και χρηστικές επιστήμες στον 20o αιώνα απελευθερώθηκαν καταλυτικά (αρχίζοντας ήδη από τον 19o αιώνα) οι επιστήμες του ανθρώπου. Αυτή είναι η επιστημοσύνη για τον άνθρωπο για την οποία ο Αλεξάντερ Πόπ προσδιόριζε ως βασικό θέμα της τον ίδιο τον άνθρωπο. Είναι η επιστήμη που ταιριάζει με αυτόν και αποτελεί βασικό απελευθερωτικό βήμα υπηρετώντας το Δελφικό πρόταγμα του «γνώθι σ’ εαυτόν», της αυτογνωσίας.  

Περισσότερα...
 
ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ Ή ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ; PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμες του Ανθρώπου
Πέμπτη, 25 Μάιος 2017 14:28

Edgar-MorinΣυντάκτης: Θανάσης Γιαλκέτσης

Ο 96χρονος σήμερα Γάλλος φιλόσοφος και κοινωνιολόγος Εντγκάρ Μορέν έδωσε τον περασμένο Φεβρουάριο μια συνέντευξη στο περιοδικό Ballast. Παρουσιάζουμε στη συνέχεια ένα απόσπασμα από αυτή τη συνέντευξη.

• Εχετε πει ότι εγκαταλείψατε τον όρο «επανάσταση» και προτιμάτε τον όρο «μεταμόρφωση». Πώς αυτή η μεταβολή, δηλαδή αυτή η δεύτερη λέξη, μπήκε στη ζωή σας;

Θα μου ήταν δύσκολο να σας δώσω πολύ ακριβή χρονολογική αναφορά, αλλά μπορώ να σας πω ότι είναι η αποτυχία του σταλινικού κομμουνισμού, μέσω της Οκτωβριανής Επανάστασης, εκείνη που με ώθησε σε αυτή τη σκέψη.

Περισσότερα...
 
ΤΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΚΑΙ Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΙΩΝ (του Γιώργου Κουτσαντώνη) PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμες του Ανθρώπου
Τρίτη, 09 Μάιος 2017 13:51

Dr.-Frederik-Ruysch[…] δύο πιθανές αιτίες της «ανθρώπινης κατάστασης» είναι η παρατεταμένη εξάρτηση του νεογνού από τους γεννήτορές του και η εξάρτηση των πρώτων σαρκοφάγων ανθρωπιδών από τη βοήθεια και την αλληλεπίδραση με τους συντρόφους τους στο κυνήγι… Αυτοί είναι έτοιμοι να ζήσουν ή να πεθάνουν προκειμένου να προασπίσουν αυτά τα συστήματα τα οποία επιβλήθηκαν περισσότερο από τη συγκυρία, παρά από την άμεση επιλογή… Άρθουρ Κέσλερ [1]
Το κείμενο που ακολουθεί δεν αποτελεί ιατρική μελέτη, περισσότερο προσπαθεί να αναπτύξει ορισμένους προβληματισμούς, παρά να αποδείξει επιστημονικά κάποιον ισχυρισμό. Αναζητά τις αναλογίες που μπορεί να υπάρχουν ανάμεσα στον ανθρώπινο οργανισμό και στον «οργανισμό» που ονομάζουμε ανθρώπινη κοινωνία. Επιχειρείται έτσι -με φιλόδοξο στόχο την υπέρβαση αυτών των αναλογιών- μια σύντομη φιλοσοφική, πολιτική και κυρίως κοινωνιολογική ανάλυση, πέρα από νατουραλιστικές και ατομικιστικές προσεγγίσεις [2].

Περισσότερα...
 
ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ ΜΕ ΑΙΤΙΑ (της Φωτεινής Μαστρογιάννη) PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμες του Ανθρώπου
Τρίτη, 28 Μάρτιος 2017 13:14

martinΣύμφωνα με στοιχεία (Πετράκης, 2017), η παγκόσμια οικονομία δείχνει να ανακάμπτει με διεύρυνση ωστόσο των κοινωνικών ανισοτήτων τόσο εντός των χωρών όσο και μεταξύ χωρών ενώ οι ευκαιρίες για τους νέους είναι περιορισμένες. Η κατάσταση αυτή παρατείνει την πολιτική αναταραχή και η αβεβαιότητα είναι μεγάλη. Ταυτόχρονα δημιουργούνται διάφορα κινήματα με σκοπό την ανατροπή αυτής της κατάστασης. Είναι η ανατροπή (κατ’άλλους επανάσταση) πιθανή; Υπάρχουν οι συνθήκες ανατροπής;

Ο Γουστάβος Λε Μπον στο βιβλίο του "Ψυχολογία των Επαναστάσεων" αναφέρει ότι τα στοιχεία του χαρακτήρα των ανθρώπων που επικρατούν σε περιόδους επανάστασης είναι το μίσος, ο φόβος, η φιλοδοξία, η ζηλοφθονία και ο ενθουσιασμός. Ενώ παρατηρούμε στην κοινωνία έντονα τα πρώτα δηλαδή τον φόβο, τη φιλοδοξία, τη ζηλοφθονία, εν τούτοις, το στοιχείο του ενθουσιασμού λείπει.

Περισσότερα...
 
Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ (του Μάνου Δανέζη) Εκτύπωση E-mail
Επιστήμες του Ανθρώπου
Τρίτη, 01 Νοέμβριος 2016 15:16

humanΗ σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα

Όπως ίσως είναι προφανές, τα πρώτα στοιχεία τα οποία θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπ’ όψη τους όσοι έχουν την επιθυμία να διατυπώσουν νέες προτάσεις για την συγκρότηση ενός νέου πολιτισμικού ρεύματος, είναι η ανθρωποδομή και οι αναγκαιότητες της υπάρχουσας κοινωνίας στην οποία απευθύνονται.

Στο πλαίσιο της ήδη  υπάρχουσας κοινωνικής συγκρότησης μπορούμε να διακρίνουμε τις επόμενες τρεις κυρίαρχες κοινωνικές εκφράσεις ή ρεύματα.

Περισσότερα...
 
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΚΑΙ Η ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ (του Εμμανουήλ Θεοδωράκη) Εκτύπωση E-mail
Επιστήμες του Ανθρώπου
Τρίτη, 25 Οκτώβριος 2016 13:49

istoriko-gegonosΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η ιστορία ως συνολική θεώρηση της μέχρι τώρα ζωής των ανθρώπων και ως διαδικασία έρευνας που οδηγεί στη γνώση του παρελθόντος είναι ανάγκη να αποτελεί αντικείμενο μελέτης κάθε κοινωνίας, προκειμένου τα άτομα μέλη της να διαμορφώνουν αίσθημα ιστορικής συνείδησης, κάτι που είναι απαραίτητο για την κατανόηση του παρελθόντος, τη δράση του παρόντος και το σχεδιασμό του μέλλοντος. Ο  WALS, υποστηρίζοντας την αναγκαιότητα και χρησιμότητα της ιστορικής γνώσης, χαρακτηριστικά αναφέρει: “Αν το παρελθόν ήταν εντελώς άσχετο με το παρόν, τότε μόνο η διδασκαλία των ιστορικών σπουδών θα ήταν μια πολυτέλεια”.

Περισσότερα...
 
Ο ΑΛΛΟΤΡΙΩΜΕΝΟΣ ΜΟΥ ΕΑΥΤΟΣ (του Θεόδωρου Παπαγαθονίκου) Εκτύπωση E-mail
Επιστήμες του Ανθρώπου

11«Με ρωτάς τι κατάφερα; Έγινα φίλος του Εαυτού μου.» Σενέκας
Σύμφωνα με μια ρήση του Βούδα, όλα τα προβλήματα του ανθρώπου πηγάζουν από την αδυναμία του να καθίσει για κάποιο χρονικό διάστημα σε ένα δωμάτιο ολομόναχος. Η φράση αυτή εμπεριέχει ένα βαθύτατα υπαρξιακό νόημα. Παρουσιάζει το πόσο δύσκολο είναι για τον άνθρωπο να έρθει σε επαφή με τον ίδιο του τον εαυτό και φανερώνει τους φόβους, την αδυναμία, την ανασφάλεια και την εξάρτηση που ορίζει ολοένα και περισσότερο τον σύγχρονο αλλοτριωμένο τύπο ανθρώπου.

Περισσότερα...
 
ΑΠΟ ΤΟΝ HOMO SAPIENS ΣΤΟΝ HOMO UNIVERSALIS (του Μάνου Δανέζη) Εκτύπωση E-mail
Επιστήμες του Ανθρώπου
Παρασκευή, 03 Ιούνιος 2016 13:25

ACF 1Η Κοινωνία και ο ρόλος του Επιστήμονα

Όπως όλοι έχουμε αντιληφθεί, οι δυτικές κοινωνίες διέρχονται μια περίοδο δραματικά αυξανόμενης κοινωνικής κρίσης, η οποία συν τω χρόνω οδηγεί τον δυτικό πολιτισμό σε κατάρρευση. Είναι πια φανερό σε όλους ότι η διεθνή οικονομική κατάρρευση που βιώνουμε σήμερα, δεν είναι το αίτιο, αλλά το αποτέλεσμα μιας ολοκληρωτικής κατάρρευσης αξιών και ιδεών. Μιας ουσιαστικής δηλαδή αξιακής κατάρρευσης του Δυτικού πολιτισμικού ρεύματος.

Όμως μια μεγάλη αλήθεια την οποία δεν έχουμε τολμήσει να διατυπώσουμε σθεναρά, είναι η συνεισφορά της κλασικής επιστημονικής σκέψης της μεγάλης επιστημονικής επανάστασης του 16ου και 17ου αιώνα, στην διαδικασία της σημερινής κοινωνικής και πολιτισμικής κατάρρευσης.

Περισσότερα...
 
Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΚΑΙ Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ (του Θανάση Μπαντέ) Εκτύπωση E-mail
Επιστήμες του Ανθρώπου
Τρίτη, 24 Μάιος 2016 09:55

i ennoia tis eftixias 2 pgΜε δεδομένο ότι ο άνθρωπος είναι από τη φύση του κοινωνικό ον, είναι ξεκάθαρο πως δεν υφίσταται ολοκλήρωση σε ατομικό επίπεδο μακριά από τους άλλους ανθρώπους. Όμως, η ολοκλήρωση είναι συνυφασμένη με την ευτυχία, αφού ο άνθρωπος νιώθει ευτυχισμένος όταν θεωρεί ότι ολοκληρώνεται, ότι δηλαδή πετυχαίνει το σκοπό για τον οποίο είναι πλασμένος.

Περισσότερα...
 
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ~ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Εκτύπωση E-mail
Επιστήμες του Ανθρώπου
Παρασκευή, 20 Μάιος 2016 10:03

antikythiron-min afieroma 1Απρίλιος του 1900. Είναι παραμονές του Πάσχα, όταν μία ομάδα σφουγγαράδων από τη Σύμη αναγκάζονται από την κακοκαιρία να αγκυροβολήσουν βορειοδυτικά του μικρού νησιού των Αντικυθήρων. Όταν ο καιρός ηρεμεί, ο καπετάνιος στέλνει ένα δύτη στο βυθό, εκείνος όμως σύντομα έρχεται αντιμέτωπος με μία απρόσμενη εικόνα, ένα μπρούτζινο χέρι ενός αγάλματος. Δίνει εντολή να τον τραβήξουν γρήγορα πάνω, ώστε να δείξει στον καπετάνιο τη συγκλονιστική αυτή ανακάλυψή του, όταν ωστόσο καταδύονται ξανά οι δυο τους, οι εικόνες είναι ακόμη πιο εντυπωσιακές. Ένα ναυάγιο φορτωμένο με θησαυρούς βρίσκεται μπροστά στα μάτια τους...

Περισσότερα...
 
ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ (του Φοίβου Γκικόπουλου) Εκτύπωση E-mail
Επιστήμες του Ανθρώπου
Δευτέρα, 28 Μάρτιος 2016 14:36

vivlia-630Η Ιστορία είναι η επιστήμη που μελετά το παρελθόν, και κυρίως το παρελθόν του ανθρώπινου είδους. «Ο,τι έγινε έγινε», λέει η παραδοσιακή σοφία ή, στα αγγλικά, «What is done cannot be undone». Από αυτές τις ρήσεις διαφαίνεται μιαν αντίληψη κοιμητηρίου για την Ιστορία: τα περασμένα γεγονότα ευθυγραμμισμένα το ένα δίπλα στο άλλο σαν σε μια σειρά από τάφους∙ η οριστική τους έννοια πρέπει να ερευνηθεί μια για πάντα∙ κι ας αναπαύονται εν ειρήνη.

Περισσότερα...
 
ΠΕΘΑΝΕ Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ; (του Κωνσταντίνου Χατούπη) Εκτύπωση E-mail
Επιστήμες του Ανθρώπου
Δευτέρα, 15 Φεβρουάριος 2016 17:06

peth filosofiaΤο ερώτημα, “πεθαίνει ή όχι η φιλοσοφία;” προκύπτει απ’ τη λανθασμένη εντύπωση, διάχυτη στους κύκλους της σημερινής διανόησης, ότι οι θετικές επιστήμες κι η τεχνολογία διεκδικούν την κατοχή της γνώσης μ’ αποτέλεσμα η φιλοσοφία να έχει χάσει και να συνεχίζει να χάνει την πρωτοκαθεδρία ως δέσποινα όλων των επιστημών, όπως ήταν εξάλλου στην αρχαιότητα και στους μεσαιωνικούς χρόνους, είτε γιατί έχει γίνει ένα παράρτημα των διαφόρων επιστημών είτε γιατί δεν δύναται να πετύχει αυτό που απαιτεί η σημερινή ψηφιακή εποχή: την εμπειρική διερεύνηση της ζωής και την προσκόμιση απτών αποδείξεων που να υποχρεώνουν την κάθε συνείδηση.

Περισσότερα...
 
Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ (του Χρήστου Τσαντή) Εκτύπωση E-mail
Επιστήμες του Ανθρώπου
Τετάρτη, 10 Φεβρουάριος 2016 20:46

dromos-metamorfosis the nature butterflyΤέχνη και Ψυχική Υγεία ~ Υπέρβαση
Η συμβολική αναπαράσταση του συναισθηματικού κόσμου του δημιουργού κατατίθεται σ’ ένα κομμάτι χαρτί, σαν λέξεις, λες κι η ψυχή έσταξε γράμματα, χρώματα και νότες πάνω στο πεντάγραμμο της τέχνης. ...

Η καλλιτεχνική δημιουργία, ανεξάρτητα από τις μορφές έκφρασης, μπορεί να αποτελέσει μέσο και οδό μεταμόρφωσης. Όσο είναι αλήθεια ότι η δημιουργία ενός έργου τέχνης αποτελεί μια διαδικασία που εξελίσσεται σε μεγάλο βαθμό συνειδητά, καθώς απαιτεί προσήλωση και συνειδητή πειθαρχία έτσι ώστε να εκπληρωθούν οι όροι που γέννησαν την ανάγκη της έκφρασής της, άλλο τόσο είναι αλήθεια ότι κατά την ίδια την διαδικασία της σύλληψης και της γονιμοποίησης του ο ίδιος ο δημιουργός έρχεται σε επαφή με τα δικά του, πολλές φορές, απωθημένα ή και ασυνείδητα συναισθήματα. Αυτή η πορεία επίγνωσης επιταχύνεται μέσα από την τέχνη.

Περισσότερα...
 
ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ • Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ (του Δημοσθένη Κυριαζή) Εκτύπωση E-mail
Επιστήμες του Ανθρώπου
Πέμπτη, 21 Ιανουάριος 2016 17:47

pliroforia 520Τι σημαίνει κοινωνία της πληροφορίας

Η κοινωνία στην οποία ο κάθε πολίτης μπορεί, με τη χρήση των μέσων της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών, να συμμετέχει στην επιλογή των στόχων της και στις πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές, εργασιακές και λοιπές δράσεις της, ονομάζεται Κοινωνία της Πληροφορίας. Μία τέτοια κοινωνία ονομάζεται επίσης: Κοινωνία της Γνώσης ή Κοινωνία των Δικτύων. Στην Ευρώπη επικράτησε ο όρος Κοινωνία της Πληροφορίας, αλλά πολλοί θεωρούν ότι ο όρος Κοινωνία των Δικτύων έχει μεγαλύτερη σαφήνεια και προστατεύει τους πολίτες από τα φαινόμενα παρανοήσεων που αναφέρονται στα επόμενα.

Περισσότερα...
 
ΟΙ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΝΟΥ (της Φερενίκης Κανταρτζή) Εκτύπωση E-mail
Επιστήμες του Ανθρώπου
Πέμπτη, 24 Δεκέμβριος 2015 13:38

thalis commonsΌταν μιλάμε για φιλοσοφία, το νόημά της και η προέλευσή της μας παραπέμπει τρεις χιλιάδες χρόνια πριν στον τόπο γέννησής της που ονομάζεται Ελλάδα.

Τα πρώτα σημάδια της φιλοσοφίας στον κόσμο βρέθηκαν από τον Θαλή τον Μιλήσιο στην Ελλάδα γύρω στα 600πχ. Ο Θαλής ο Μιλήσιος ήταν προσωκρατικός φιλόσοφος και μαθηματικός, και ένας από τους επτά σοφούς της Ελλάδος. Ήταν το πρώτο πρόσωπο στον κόσμο που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα ο οποίος άρχισε να ασχολείται με την ανθρώπινη φύση και το σύμπαν, μέσα από φιλοσοφικά ερωτήματα. Επίσης Ο Θαλής ο Μιλήσιος ήταν ο πρώτος που εφήρμοσε επαγωγικό συλλογισμό στην γεωμετρία. Παρά το γεγονός ότι, ο Θαλής ο Μιλήσιος είναι το πρώτο πρόσωπο γνωστό για την άσκηση της φιλοσοφίας - η φιλοσοφία ως έννοια εφευρέθηκε λίγα χρόνια αργότερα από τον Πυθαγόρα της Σάμου μεταξύ τα 570 - 500πχ. Ο Πυθαγόρας ήταν φιλόσοφος, μαθηματικός καθώς και επιστήμονας - είναι γνωστός ως ιδρυτής του Πυθαγόρειου θεωρήματος.

Περισσότερα...
 
Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ (του Μάνου Δανέζη) Εκτύπωση E-mail
Επιστήμες του Ανθρώπου
Τρίτη, 24 Νοέμβριος 2015 09:52

eytimisΗ σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα

Όπως είναι γενικά αποδεκτό, τα πρώτα στοιχεία τα οποία θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπ’ όψη τους όσοι έχουν την φιλοδοξία να διατυπώσουν νέες προτάσεις για δημοκρατικότερες πολιτικές και κομματικές δομές, είναι η ανθρωποδομή και οι αναγκαιότητες της κοινωνίας στην οποία απευθύνονται.

Mέσα στη νέα κοινωνική κατάσταση που διαμορφώνεται γύρω μας, μπορούμε να διακρίνουμε τις επόμενες τρεις κυρίαρχες κοινωνικές εκφράσεις ή ρεύματα.

Περισσότερα...
 
Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΚΑΙ Η ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ (του Θανάση Μπαντέ) Εκτύπωση E-mail
Επιστήμες του Ανθρώπου
Δευτέρα, 31 Αύγουστος 2015 13:33

vouli ton ellinonΟ τρόπος λειτουργίας των τριών εξουσιών – βουλευτική, νομοθετική, εκτελεστική – ως καταμερισμός των καθηκόντων για τη διασφάλιση της ορθής διαχείρισης των δημόσιων ζητημάτων, δε θα μπορούσε να μην είναι αλληλένδετος με την ποιότητα και τη φιλοσοφία του εκάστοτε πολιτεύματος. Αν θεωρήσουμε ότι το πολίτευμα είναι ο τρόπος οργάνωσης της πολιτείας, τότε ο διαχωρισμός των επιμέρους εξουσιών και οι αρμοδιότητες που προκύπτουν σε συνδυασμό με το πλέγμα των διαφοροποιήσεων που εντοπίζονται από περίπτωση σε περίπτωση, δεν είναι τίποτε άλλο από τον αντίκτυπο των διαφορών που έχουν τα πολιτεύματα μεταξύ τους και που φυσικά θα ήταν αδύνατο να μην είναι ορατές μέσα στην ίδια τη δομή τους.

Περισσότερα...
 
Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΚΑΙ Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ (του Θανάση Μπαντέ) Εκτύπωση E-mail
Επιστήμες του Ανθρώπου
Πέμπτη, 27 Αύγουστος 2015 09:23

government jpgΚαμία εξουσία δε θα μπορούσε να ασκηθεί, αν δε διαχωριζόταν σε επιμέρους αρχές που θα αναλάμβαναν την εποπτεία των ξεχωριστών κλάδων που την απαρτίζουν. Με άλλα λόγια, η εξουσία είναι αδύνατο να νοηθεί ως κάτι άκαμπτα ενιαίο που λειτουργεί μονοκόμματα σαν αξεδιάλυτο κουβάρι που είναι αδύνατο να διακρίνει κανείς από τι αποτελείται. Ακόμη και η πιο συγκεντρωτική μορφή εξουσίας, ακόμη και η χειρότερη τυραννία έχει ανάγκη από στενούς συνεργάτες που ελέγχουν, μεριμνούν, ενημερώνουν και συμβουλεύουν τον τύραννο.

Περισσότερα...
 
ΠΙΤΕΡ ΣΙΝΓΚΕΡ: "ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΝΩΘΡΑ ΟΝΤΑ, ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ" (της Νόρας Ράλλη) Εκτύπωση E-mail
Επιστήμες του Ανθρώπου
Παρασκευή, 12 Ιούνιος 2015 14:12

peter-singer-630Το να ανήκεις στους φιλοσόφους των καιρών μας με τη μεγαλύτερη επίδραση συνιστά επίτευγμα, το να εφαρμόζεις όμως αυτά τα οποία πρεσβεύεις, συνιστά σπανιότητα. Ακτιβιστής της Εφαρμοσμένης Ηθικής, την οποία διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, με εξαιρετικά σημαντικό έργο υπέρ της δίκαιης μεταχείρισης των ζώων, ο Πίτερ Σίνγκερ βρέθηκε στη χώρα μας, πρώτη φορά καλεσμένος με τον θεσμικό του ρόλο... Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία πραγματοποίησε ένα τριήμερο διαλέξεων του σπουδαίου Αυστραλού διανοητή, με θέμα «Αστικοί μύθοι για τα ζώα» και η Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών τον τίμησε, απονέμοντάς του τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα της Σχολής.

Περισσότερα...
 
Ο ΓΗΓΕΝΗΣ ΑΠΑΤΡΙΣ (του Χάρη Ναξάκη) Εκτύπωση E-mail
Επιστήμες του Ανθρώπου
Πέμπτη, 26 Μάρτιος 2015 09:19

alyonushka-studyΟικουμενικότητα ή ταυτότητα, κοσμοπολιτισμός ή κοινοτισμός, ρίζωμα στο χώρο ή διεθνισμός,  σύνδεση των πολλαπλών ταυτοτήτων σε μια ενιαία ταυτότητα ή ποικιλομορφία; Από την προϊστορία της ανθρωπότητας η απαγόρευση της αιμομιξίας  και η αρχή της εξωγαμίας ευνόησαν τις γενετικές αναμίξεις του homo sapiens και στα μετέπειτα ιστορικά χρόνια οι πόλεμοι, οι απαγωγές γυναικών από διαφορετικές φυλές, οι συνευρέσεις με δούλες, οι μοιχείες κλπ συνέβαλαν ακόμα περισσότερο στις γενετικές αναμίξεις και στη διαφοροποίηση των ατόμων. Είμαστε ζώα της συνομοταξίας των θηλαστικών, της τάξης των πρωτευόντων, της οικογένειας των ανθρωπίδων, του γένους  homo και του είδους sapiens, όπως εύστοχα παρατηρεί ο Ε. Μορέν. Η διασπορά της ανθρωπότητας από τους προϊστορικούς χρόνους δεν προκάλεσε γενετικό σχίσμα, γι’ αυτό ανήκουμε στο ίδιο είδος και έχουμε τα ίδια χαρακτηριστικά. Ο ίδιος γενετικός κώδικας (έμφυτα) και ορισμένα επίκτητα (πολιτισμικά)  χαρακτηριστικά είναι κοινά σε όλους τους ανθρώπους καθιστώντας τους απάτριδες, οικουμενικούς, τέκνα του ίδιου γενέθλιου χώρου (μητέρα γη).

Περισσότερα...
 
ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΛΕΞΕΙΣ* (του Κορνήλιου Καστοριάδη) Εκτύπωση E-mail
Επιστήμες του Ανθρώπου
Τρίτη, 24 Μάρτιος 2015 09:54

Cornelius Castoriadis1. Φαντασία
Ποιο είναι το ίδιον του ανθρώπου; Τι είναι αυτό που μας διαφοροποιεί από τα ζώα; Επαναλαμβάνουν, εδώ και αιώνες, ότι είναι ο ορθός λόγος. Αρκεί όμως να προσέξουμε τη συμπεριφορά των άλλων γύρω μας αλλά και τη δική μας, για να αντιληφθούμε ότι αυτό δεν αληθεύει. Οι ατομικές και οι συλλογικές συμπεριφορές πολύ συχνά είναι παράλογες. Τα ζώα είναι πιο “λογικά” από εμάς· δεν σκοντάφτουν, δεν τρώνε δηλητηριώδη μανιτάρια, κάνουν αυτό που πρέπει, για να συντηρηθούν και να αναπαραχθούν. Ποιο είναι το ίδιον του ανθρώπου; Είναι το πάθος και οι επιθυμίες; Ναι, πράγματι. Τα ζώα από ό,τι μπορούμε να ξέρουμε δεν έχουν πάθη ούτε πραγματικές επιθυμίες τα ζώα έχουν ένστικτα. Τι όμως συνιστά την ιδιαιτερότητα του πάθους και των επιθυμιών; Είναι ακριβώς το γεγονός ότι το πάθος και οι επιθυμίες -ο έρωτας, η δόξα, το κάλλος, η εξουσία, ο πλούτος- δεν είναι «φυσικά» αλλά φαντασιακά αντικείμενα.

Περισσότερα...
 
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Εκτύπωση E-mail
Επιστήμες του Ανθρώπου
Δευτέρα, 23 Μάρτιος 2015 08:56

dikaiosyni gia olous1Κυκλοφόρησε πρόσφατα και στη γλώσσα μας το βιβλίο του Ινδού νομπελίστα οικονομολόγου Αμάρτια Σεν «Η ιδέα της δικαιοσύνης» (μετάφραση Γιώργος Χρηστίδης, επίμετρο Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, εκδόσεις «Πόλις»). Η ακόλουθη συνέντευξη του Αμάρτια Σεν δημοσιεύτηκε στο γαλλικό περιοδικό Le Point.

- Εκτός από την επιθυμία σας να συνεχίσετε τον κριτικό διάλογό σας με τον φίλο σας Τζον Ρολς, στον οποίο αφιερώνετε το βιβλίο, γιατί ασχοληθήκατε με αυτό το ζήτημα; Η δικαιοσύνη είναι ή θα έπρεπε να είναι ο απώτερος σκοπός των ανθρώπινων δραστηριοτήτων;

Περισσότερα...
 
Η ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ Εκτύπωση E-mail
Επιστήμες του Ανθρώπου

istorikotita-poleis-yiannis-zisis-3-51

Η ιστορική επιστήμη έχει μεταφέρει όλο και πιο πολύ πια το επίκεντρο της έξω από το πρόσωπο, έξω από τη συνειδητότητα, στη γεγονότητα και τη δυναμική των καταστάσεων, όπως ακριβώς αυτές συναρθρώνονται συλλογικά και λειτουργούν σαν αλυσίδες αιτιατότητας στη συνέχεια.

Περισσότερα...
 
Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗΣ ΗΘΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (του Βίκτορ Αλεξέγιεβιτς Βαζιούλιν) Εκτύπωση E-mail
Επιστήμες του Ανθρώπου
Δευτέρα, 25 Αύγουστος 2014 08:00

logiki-allilepidrasisΗ ηθική και η πολιτική είναι σφαίρες της ζωής της κοινωνίας. Η κοινωνία συνιστά ένα αναπτυσσόμενο «οργανικό» όλο. Το οργανικό όλο διαφέρει έναντι του μηχανικού συνονθυλεύματος, κατά το ότι εντός του οργανικού όλου υπερτερεί η εσωτερική (και όχι η εξωτερική) συνάφεια, η εσωτερική αλληλεπίδραση των πλευρών του, των σφαιρών του, κ.ο.κ.

Η εσωτερική αλληλεπίδραση ως πλήρως ανεπτυγμένη, είναι μια αλληλεπίδραση, στην οποία οι πλευρές που αλληλεπιδρούν, δεν αλληλοπροϋποτίθενται απλώς κατ’ ανάγκη, αλλά και γενούν η μία την άλλη ως κάτι άλλο, ως κάτι το διάφορο προς άλληλα.

Περισσότερα...
 
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΤΗΣ ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗΣ, S.FREUD Εκτύπωση E-mail
Επιστήμες του Ανθρώπου

Περισσότερα...
 
ΦΩΣ ΣΤΑ ΣΚΟΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ (του Σπύρου Μανουσέλη) Εκτύπωση E-mail
Επιστήμες του Ανθρώπου
Πέμπτη, 17 Ιούλιος 2014 13:29

fos skotadia fysisΤο τι ακριβώς είναι η «Σκοτεινή Υλη», η οποία με τη βαρύτητά της συγκρατεί τους γαλαξίες και διαμορφώνει τη συνολική δομή τους, αποτελεί αναμφίβολα ένα δύσκολο αλλά αποφασιστικό ερώτημα της σύγχρονης αστροφυσικής. Ομως, ακόμη πιο δύσκολο είναι το ερώτημα που αφορά τη «Σκοτεινή Ενέργεια», την αινιγματική παρουσία της οποίας καμία από.
Το τι ακριβώς είναι η «Σκοτεινή Υλη», η οποία με τη βαρύτητά της συγκρατεί τους γαλαξίες και διαμορφώνει τη συνολική δομή τους, αποτελεί αναμφίβολα ένα δύσκολο αλλά αποφασιστικό ερώτημα της σύγχρονης αστροφυσικής.

Περισσότερα...
 
Η ΝΕΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ (του Ρούπερτ Σέλντρεϊκ) Εκτύπωση E-mail
Επιστήμες του Ανθρώπου
Πέμπτη, 26 Ιούνιος 2014 17:10

Rupert-Sheldrake-250xΤο 2012 συμπληρώθηκαν πενήντα χρόνια από την έκδοση του βιβλίου «Η δομή των Επιστημονικών Επαναστάσεων» του Τόμας Κουν, ενός βιβλίου που είχε τεράστια επίδραση -ήταν από μόνο του μία επανάσταση- και το οποίο πούλησε περισσότερα από ένα εκατομμύριο αντίτυπα παγκοσμίως. Σχεδόν κάθε φορά που ακούτε τη λέξη «παράδειγμα» (σχετικά με την επιστήμη σ.τ.μ.), το βιβλίο του Κουν κρύβεται από πίσω.

Ο Κουν διευκρίνησε ότι η επιστήμη δεν είναι απλώς αφοσιωμένη στην εκλογικευμένη αναζήτηση της αλήθειας, αλλά υπόκειται στα ανθρώπινα κουσούρια, στις φιλοδοξίες, τα συναισθήματα, και στις  πιέσεις εντός του επιστημονικού κύκλου. Το «παράδειγμα» είναι μια θέωρηση της πραγματικότητας, ένα μοντέλο του τρόπου με τον οποίον μπορεί να γίνει η έρευνα, και μια αμοιβαία συναίνεση εντός μιάς ομάδας επαγγελματιών.

Περισσότερα...
 
ΑΥΤΟΑΝΑΦΟΡΙΚΟΤΗΤΑ: Η ΟΥΡΟΒΟΡΟΣ ΓΝΩΣΗ (του Σπύρου Μανουσέλη) Εκτύπωση E-mail
Επιστήμες του Ανθρώπου
Παρασκευή, 27 Ιούνιος 2014 15:03

aytoanaforikotitaΣυνήθως ταυτίζουμε την πολυπλοκότητα με το χάος και την αταξία, με την απουσία, δηλαδή, κάθε μορφής οργάνωσης και συνοχής. Πρόκειται για μια εσφαλμένη αλλά ιδιαίτερα διαδεδομένη αντίληψη, για μια νοητική στάση που ίσως οφείλεται στη γνωστική μας συνήθεια να πριμοδοτούμε την απλούστερη και πιο εύτακτη εικόνα του κόσμου.

Πάντως, όπως θα δούμε σήμερα, η σχετικά πρόσφατη αναγνώριση του δημιουργικού ρόλου της αταξίας και της αυτοοργάνωσης στη διαμόρφωση των πολύπλοκων φυσικών και κοινωνικών φαινομένων συνεπάγεται τη ριζική αναθεώρηση όχι μόνο της κυρίαρχης, μέχρι πολύ πρόσφατα, επιστημονικής προσέγγισης, αλλά και του ίδιου του μοντέλου της ανθρώπινης ορθολογικότητας.

Περισσότερα...
 
ΝΕΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ Εκτύπωση E-mail
Επιστήμες του Ανθρώπου
Δευτέρα, 09 Ιούνιος 2014 16:02

gennisi selinisΓκέτινγκεν 
Η ύπαρξη της Σελήνης απασχολεί διαχρονικά τους επιστήμονες με τη κρατούσα θεωρία να αναφέρει ότι σχηματίστηκε λίγο μετά τη δημιουργία της Γης, πριν από περίπου 4,5 δισ. έτη, όταν πάνω στον πλανήτη μας έπεσε ένα γιγάντιο διαστημικό σώμα πιθανώς στο μέγεθος του Αρη. Από την τρομερή σύγκρουση εκτοξεύτηκαν τεράστιες ποσότητες υλικών στο Διάστημα ορισμένα από τα οποία ενώθηκαν σχηματίζοντας τελικά τον φυσικό μας δορυφόρο. Μια νέα μελέτη έρχεται να ενισχύσει αυτή τη θεωρία όμως ορισμένοι ειδικοί εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί υποστηρίζοντας ότι τα ευρήματα δεν είναι απολύτως αξιόπιστα.

Περισσότερα...
 
ΒΡΕΘΗΚΕ “XAMENOΣ ΑΔΕΛΦΟΣ” ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ – HD 162826 Εκτύπωση E-mail
Επιστήμες του Ανθρώπου
Παρασκευή, 09 Μάιος 2014 13:29

Οι επιστήμονες εντόπισαν νέο άστροΈνα άστρο που προήλθε από το ίδιο νέφος αερίων και κοσμικής σκόνης με τον Ήλιο του ηλιακού μας συστήματος ανακάλυψαν αμερικανοί επιστήμονες.

Ειδικότερα, επιστήμονες με επικεφαλής τον αστρονόμο Ιβάν Ραμίρεζ του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν, χρησιμοποιώντας δεδομένα παρατηρήσεων του τηλεσκοπίου «Χάρλαν Σμιθ» του αμερικανικού Αστεροσκοπείου ΜακΝτόναλντ εντόπισαν σε απόσταση 110 εκατομμυρίων ετών φωτός, στον αστερισμό του Ηρακλή, το άστρο HD 162826.

Περισσότερα...
 
ΦΟΝΙΚΟΙ ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΕΙΣ ΚΑΙ ΚΟΜΗΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΗΣ Εκτύπωση E-mail
Επιστήμες του Ανθρώπου
Τετάρτη, 30 Απρίλιος 2014 15:05

Η μυστηριώδης σκοτεινή ύλη που κατακλύζει το σύμπαν, μπορεί να στείλει καταστροφικούς αστεροειδείς και κομήτες να πέσουν πάνω στη ΓηΗ μυστηριώδης σκοτεινή ύλη που κατακλύζει το σύμπαν, μπορεί να στείλει καταστροφικούς αστεροειδείς και κομήτες να πέσουν πάνω στη Γη, προκαλώντας μαζικές εξαφανίσεις ειδών, μεταξύ των οποίων και της ίδιας της ανθρωπότητας.

Τη ζοφερή αυτή εκτίμηση κάνουν Αμερικανοί φυσικοί, που υποστηρίζουν ότι έχουν βρει ενδείξεις για την ορθότητα της θεωρίας τους στους κρατήρες που υπάρχουν στην επιφάνεια της Γης.

Περισσότερα...
 
ΟΙ ΠΙΟ “ENOXΛΗΤΙΚΕΣ” ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ Εκτύπωση E-mail
Επιστήμες του Ανθρώπου
Παρασκευή, 25 Απρίλιος 2014 10:54

"Eνοχλητικές" ανακαλύψειςOι εφτά πιο "ενοχλητικές" για κάποιους ανθρώπους ανακαλύψεις
Μήπως θα αισθανόμασταν καλύτερα αν δεν γνωρίζαμε κάποιες επιστημονικές ανακαλύψεις, όπως αυτές που παραθέτουμε παρακάτω;

Περισσότερα...
 
“ΤΑ ΡΟΜΠΟΤ ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ” (της Ιωάννας Νιαώτη) Εκτύπωση E-mail
Επιστήμες του Ανθρώπου
Τετάρτη, 23 Απρίλιος 2014 13:11

Επιπλέον ανεργία αναμένεται να φέρει η εξέλιξη της ρομποτικήςΕπαγγελματική άνοδο των ανδροειδών μέσα στις επόμενες τρεις δεκαετίες προβλέπουν μελλοντολόγοι, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι θα είναι τόσο ραγδαία, ώστε οι άνθρωποι θα ανταγωνίζονται τα ρομπότ για θέσεις εργασίας και θα υποβάλλονται σε επεμβάσεις, που θα παντρεύουν τον ανθρώπινο οργανισμό με τις νέες τεχνολογίες, για να μπορούν να ανταποκρίνονται στις νέες εργασιακές συνθήκες τόσο αποδοτικά όσο οι μηχανές.

Περισσότερα...
 
ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΛΑΔΟ Εκτύπωση E-mail
Επιστήμες του Ανθρώπου
Πέμπτη, 10 Απρίλιος 2014 13:30

Ζωή σε έναν υπόγειο ωκεανό μπορεί να φιλοξενεί ο Εγκέλαδος, ένας από τους δορυφόρους του ΚρόνουΖωή σε έναν υπόγειο ωκεανό μπορεί να φιλοξενεί ο Εγκέλαδος, ένας από τους δορυφόρους του Κρόνου, σύμφωνα με τους ερευνητές της NASA, που είχαν μιλήσει γι' αυτή την πιθανότητα από το 2005, όταν εντόπισαν ατμούς να βγαίνουν από πολλά σημεία στο νότιο πόλο του δορυφόρου. «Η ανακάλυψη αλλάζει την επικρατούσα άποψη για τις κατοικήσιμες ζώνες εντός του ηλιακού μας συστήματος και στα πλανητικά συστήματα που ανήκουν σε άλλα άστρα» δηλώνει η Λίντα Σπίλκερ, επικεφαλής του προγράμματος Κασίνι της NASA.

Περισσότερα...
 
ΚΥΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΕΞΩΓΗΙΝΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΤΟΥ ΤΙΤΑΝΑ Εκτύπωση E-mail
Επιστήμες του Ανθρώπου
Πέμπτη, 20 Μάρτιος 2014 14:12

Οι λίμνες και οι θάλασσες του Τιτάνα αποτελούνται από μεθάνιο, αιθάνιο και άλλους υδρογονάνθρακεςΚύματα στις λίμνες και τις θάλασσες υδρογονανθράκων του Τιτάνα, του μεγαλύτερου δορυφόρου του Κρόνου, ανακάλυψαν δύο ξεχωριστές επιστημονικές ομάδες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Και οι δύο ομάδες, η πρώτη αποτελούμενη από επιστήμονες των πανεπιστημίων Αϊντάχο και Τζον Χόπκινς και η δεύτερη από ερευνητές του Κορνέλ, μελέτησαν δεδομένα του διαστημικού σκάφους Cassini που μελετά τον Κρόνο και τα φεγγάρια του από το 2004 καταλήγοντας σε αντίστοιχα συμπεράσματα.

Περισσότερα...
 
25 ΧΡΟΝΙΑ WWW: H HMEΡΑ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ Ο ΚΟΣΜΟΣ (του Γιάννη Ανδριτσόπουλου) Εκτύπωση E-mail
Επιστήμες του Ανθρώπου
Τετάρτη, 12 Μάρτιος 2014 13:46

Ηταν 12 Μαρτίου 1989 όταν γεννήθηκε το WebΉταν 12 Μαρτίου 1989 όταν γεννήθηκε το Web, που εξελίχθηκε στο μέσο επικοινωνίας με τη μεγαλύτερη επιρροή στην υφήλιο!
Ξεπήδησε από το μυαλό ενός ανθρώπου και εξελίχθηκε στο μέσο επικοινωνίας με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο, καταφέρνοντας να αλλάξει για πάντα τη ζωή μας. Ο Παγκόσμιος Ιστός (World Wide Web ή, εν συντομία, Web) γίνεται σήμερα 25 ετών.

Περισσότερα...
 
ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟΣ ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ (του Ιωάννη Π. Ζώη) Εκτύπωση E-mail
Επιστήμες του Ανθρώπου
Τρίτη, 11 Μάρτιος 2014 14:00

foto1Ο όρος «διαστημικός καιρός» περιγράφει διάφορες μεταβολές που συμβαίνουν στον Ήλιο μας και έχουν επιπτώσεις στην ροή και την ταχύτητα του ηλιακού ανέμου, στην μαγνητόσφαιρα, την ιονόσφαιρα και την θερμόσφαιρα της γης.
Τα φαινόμενα αυτά επιδρούν στην απόδοση και την αντοχή μιας μεγάλης ποικιλίας τεχνολογικών συστημάτων που κατασκευάζονται από τον άνθρωπο τόσο στο διαστημικό όσο και στο γήινο περιβάλλον και μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία και ασφάλεια.

Περισσότερα...
 
ΥΠΑΡΧΟΥΝ 40 ΔΙΣ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΣΑΝ ΤΗ ΓΗ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΓΑΛΑΞΙΑ ΜΑΣ! Εκτύπωση E-mail
Επιστήμες του Ανθρώπου
Τρίτη, 11 Μάρτιος 2014 12:58

Yπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 40 δις πλανήτες στο μέγεθος της Γης που βρίσκονται στην επονομαζόμενη «κατοικήσιμη» ζώνη των πλανητικών τους συστημάτωνΣε άρθρο του ο Διευθυντής του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, Διονύσης Π. Σιμόπουλος αναλύει τα εντυπωσιακά ευρήματα του διαστημικού τηλεσκόπιου «Κέπλερ» που λειτούργησε από τον Μάρτιο του 2009 μέχρι τον Αύγουστο του 2013. Σύμφωνα με αυτά, υπολογίζεται ότι στον Γαλαξία μας και μόνο πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια μικροί και μεγάλοι πλανήτες με εκατοντάδες δις δορυφόρους να περιφέρονται γύρω τους.

Περισσότερα...
 
Ο ΑΝΤΙΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ Εκτύπωση E-mail
Επιστήμες του Ανθρώπου

Max Planck 250Συνέχεια από το άρθρο "Η αντικοινωνικότητα της Επιστήμης".

5) Η επιστήμη ως μέσο προσωπικής ανάδειξης και ψυχολογικής δύναμης του φορέα της γνώσης.

Αυτό είναι τόσο δεδομένο για όλες τις κλίμακες γνώσης, που δεν χρειάζεται να επεκταθούμε περισσότερο σε αυτό. Ωστόσο αλλοιώνει το νήμα που μας συνδέει με τη γνώση. Όσα αναφέραμε στον αρ.1 περί δήθεν ελευθερίας ισχύουν για όλο το φάσμα της επιστημονικής έκφρασης.

6) Η επιστήμη ως ψυχολογισμός

Περισσότερα...
 
Η ΑΝΤΙΚΟΙΝΩΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ Εκτύπωση E-mail
Επιστήμες του Ανθρώπου

Exercise Desert 250Ο παραπάνω τίτλος δεν υποδηλώνει ότι η Επιστήμη είναι αντικοινωνική, αλλά ότι η υπαρκτή επιστήμη (δηλαδή όπως αυτή έχει διαμορφωθεί και λειτουργεί) είναι κατά ένα μεγάλο μέρος της αντικοινωνική. Αυτό συμβαίνει, επειδή η γνώση γίνεται αντιληπτή και λειτουργεί ως πεδίο δυνάμεως. Τρόπον τινά η γνώση χρησιμοποιείται ως επιβεβαίωση της ύπαρξης και της ισχύος της αποτελώντας μέτρο σύγκρισης και επιβολής στους μη γνωρίζοντες και μέσο ιδιοποίησης και ελέγχου. Επειδή η γνώση είναι στενά συνυφασμένη με την πλάνη της δύναμης, ρέπει ευκολότερα σε τομείς που επιφέρουν άμεσα επωφελή αποτελέσματα είτε στην κοινωνική ένταξη του ανθρώπου είτε στον αυτοκαθορισμό του.

Περισσότερα...
 
“ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ” ΠΟΤΑΜΩΝ ΣΤΟΝ ΑΡΗ (του Θοδωρή Λαΐνα) Εκτύπωση E-mail
Επιστήμες του Ανθρώπου
Πέμπτη, 13 Φεβρουάριος 2014 13:28

Άλλη μία σοβαρή ένδειξη για παρουσία νερού στον ΆρηΓεωλογικοί σχηματισμοί υποδεικνύουν την παρουσία νερού στην επιφάνεια του πλανήτη
Ο δορυφόρος MRO που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Αρη κατέγραψε κάποια σημάδια σε ορεινές πλαγιές του Κόκκινου Πλανήτη τα οποία παραπέμπουν στην παρουσία νερού.

Περισσότερα...
 
Περισσότερα Άρθρα...
« ΈναρξηΠροηγούμενο12ΕπόμενοΤέλος »

Σελίδα 1 από 2

Social Media

Photo Gallery

Διαφήμιση
Σόλων, για τη Σύνθεση και τον Οικολογικό Πολιτισμό - Copyright © 1990-2012 - Επικοινωνία