Creative Commons License
Είναι ελεύθερη: για Διανομή: για αναπαραγωγή, διανομή, παρουσίαση στο κοινό του Έργου. Υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις >>>
Δημοκρατία Ολοκληρωτισμός
Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ PDF Εκτύπωση E-mail
Δημοκρατία Ολοκληρωτισμός

Ο διάλογος που έχει γίνει για τη δημοκρατία ξεκινάει από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα περνώντας από σημαντικούς σταθμούς όπως η Αρχαία Ρώμη, αργότερα άλλες μεμονωμένες περιπτώσεις, οι Ιταλικές πόλεις-κράτη και ύστερα από τις συγκρούσεις και τις θρησκευτικές διενέξεις στη Μεγάλη Βρετανία, από τη Μάγκνα Κάρτα έως τον Όλιβερ Κρόμβελ και τον Habeas Corpus και μεταγενέστερα μέσα την Επανάσταση της Αμερικάνικης Ανεξαρτησίας και τη Γαλλική Επανάσταση φτάνοντας ως τη Ρωσική Επανάσταση και τις εθνικό-απελευθερωτικές επαναστάσεις.

Περισσότερα...
 
ΖΑΝ – ΖΑΚ ΡΟΥΣΣΩ: ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ PDF Εκτύπωση E-mail
Δημοκρατία Ολοκληρωτισμός
Παρασκευή, 28 Απρίλιος 2017 14:15

Maurice-Quentin-de-La-Tour-Jean-Jacques-Rousseau-So-Long-Ago-So-Clear-London-Hounslow-Peter-CrawfordΑπόσπασμα από του Ζαν – Ζακ Ρουσσώ από, Το κοινωνικό συμβόλαιο ή αρχές πολιτικού δικαίου, Βιβλίο ΙΙΙ, κεφ. 4ο, 2004, εκ Πόλις.

— ‡ —

Όποιος νομοθετεί γνωρίζει καλύτερα από οποιονδήποτε πως πρέπει να εφαρμοστεί και να ερμηνευτεί ο νόμος. Φαίνεται λοιπόν ότι δεν θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερη μορφή διακυβέρνησης παρά όταν η εκτελεστική εξουσία ενώνεται με την νομοθετική. Αλλά τούτο πάλι καθιστά τη διακυβέρνηση αυτή ανεπαρκή κατά ορισμένες θεωρίες, επειδή τα πράγματα που πρέπει να είναι ξεχωριστά δεν είναι, κι όταν ο ηγεμόνας και ο κυρίαρχος είναι το ίδιο πρόσωπο, δεν σχηματίζουν, ούτως ειπείν, παρά μια κυβέρνηση χωρίς κυβέρνηση.

Περισσότερα...
 
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ PDF Εκτύπωση E-mail
Δημοκρατία Ολοκληρωτισμός

dimokratiki-organ 23Χρησιμοποιώντας τον όρο «δημοκρατική οργάνωση της αντιδημοκρατικότητας» από ένα κείμενο του Γιάννη Ζήση,(1) θα επιχειρήσουμε να αναλύσουμε ορισμένα στοιχεία στην περί δημοκρατίας αντίληψη.

Τι ρόλο παίζει η συμμετοχικότητα στη δημοκρατία; Χωρίς άλλο, κεντρικό. Αυτή εκφράζει τη σχέση της κοινωνίας με το πεδίο εξουσίας. Σε μια δημοκρατία το πεδίο εξουσίας δεν πρέπει να είναι ολιγαρχικό ούτε να αποτελεί κοινωνικό προνόμιο. Η συμμετοχικότητα είναι ένας απόλυτα αναγκαίος όρος για τη δημοκρατία.

Περισσότερα...
 
ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ, ΙΔΕΟΛΗΨΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ (του Γιώργου Κουτσαντώνη) PDF Εκτύπωση E-mail
Δημοκρατία Ολοκληρωτισμός
Πέμπτη, 06 Απρίλιος 2017 15:32

2Δυστυχώς ο «διάλογος» για τη συνταγματική αναθεώρηση κυριαρχείται από τις γνωστές ιδεοληψίες των ειδικών και των επαγγελματιών της πολιτικής. Αυτές οι ιδεοληψίες συχνά συνδυάζονται με έναν πατερναλισμό, αλλά και μια απροκάλυπτη υποτίμηση, τόσο των πολιτών, όσο και της δημοκρατίας. Το φαινόμενο και ο βαθμός της νοσηρότητάς του, είναι ζητήματα «αρχαίας κοπής». Είναι η αντιπαράθεση ανάμεσα σε αυτούς που είναι ολιγαρχικών πεποιθήσεων και αυτούς που έχουν δημοκρατική αντίληψη. Είναι, θα λέγαμε, η αιώνια πάλη ανάμεσα σε αυτούς που κυριαρχούν και σε αυτούς που κυριαρχούνται. Ανάμεσα στους κατεστημένους (ειδικούς) και στους αποκλεισμένους (πολίτες). Ακόμη και σε τούτες τις συνθήκες γενικευμένης διάλυσης και χρεοκοπίας, πολλοί ειδικοί εμμένουν στην «προστασία της κοινωνίας από τον εαυτό της» και στη λεγόμενη αποτροπή της «τυραννίας της πλειοψηφίας».

Περισσότερα...
 
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ PDF Εκτύπωση E-mail
Δημοκρατία Ολοκληρωτισμός

solon 0Ένα μεγάλο πρόβλημα στη σκέψη είναι η διάκριση μεταξύ ατομικών δικαιωμάτων (που αποτελούν τον κορμό του φιλελευθερισμού) και λαϊκής κυριαρχίας με την ισότητα και την κοινωνικότητα (που αποτελεί τον κορμό της δημοκρατίας). Δηλαδή, το τρίπτυχο της ελευθερίας, ισότητας, αδελφοσύνης έχει σπάσει σε δύο τμήματα. Το ένα μέρος με την ελευθερία ενσωματώθηκε  (με ατελή βέβαια τρόπο) στον φιλελευθερισμό και το άλλο μέρος με την ισότητα και την αδελφοσύνη ή κοινωνικότητα με ομοίως ατελή τρόπο στην ιδεολογία του υπαρκτού σοσιαλισμού. Όμως οι Ιδέες μόνον σαν ομάδα βρίσκουν το πλήρες και αληθινό νόημά τους, δηλαδή η μία ολοκληρώνεται μέσω της άλλης. Χωριστά μπορούν να καταλήξουν σε τρομακτικές στρεβλώσεις. Έχουμε ήδη οδυνηρή εμπειρία της “ισότητας” και “κοινωνικότητας” χωρίς ελευθερία και της “ελευθερίας” χωρίς ισότητα και κοινωνικότητα, όπου αυτές οι ίδιες οι ιδέες διαστρεβλώνονται και αναιρείται το σημαινόμενό τους.

Περισσότερα...
 
Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΝΑΠΕ (της Φωτεινής Μαστρογιάννη) PDF Εκτύπωση E-mail
Δημοκρατία Ολοκληρωτισμός
Παρασκευή, 13 Ιανουάριος 2017 15:22

 kanapes-2Οι λόγοι της κοινωνικής αδράνειας ποικίλλουν, όπως έχω αναφέρει σε σειρά άρθρων μου, από τη χειραγώγηση, την οικονομική εξάρτηση μέχρι την έλλειψη μιας νέας ιδεολογίας στην οποία θα αναφερθώ στο παρόν άρθρο.

Η πολιτική ζωή στην Ελλάδα έχει «τσιμενταριστεί» από τα κόμματα. Οι Έλληνες, πολλές φορές από την εφηβική τους ηλικία, γίνονταν ( και γίνονται) μέλη κομμάτων. Ως μέλη κόμματος μαθαίνουν να πειθαρχούν και να πιστεύουν τυφλά στην όποια ιδεολογία, αρχηγό κτλ. Αυτού του τύπου η πολιτική κοινωνικοποίηση (κοινώς «πλύση εγκεφάλου»)  αντιστέκεται στην αλλαγή και είναι ανεκτική στα λάθη του «αρχηγού» ακόμα και εάν τα άτομα είναι άκρως δυσαρεστημένα από μία κατάσταση, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα τα τελευταία οκτώ χρόνια της κρίσης.

Περισσότερα...
 
Ο ΦΟΒΟΣ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ Εκτύπωση E-mail
Δημοκρατία Ολοκληρωτισμός
Δευτέρα, 09 Ιανουάριος 2017 16:26

gialk1-baumanΤο κείμενο που ακολουθεί είναι απόσπασμα συνέντευξης του Πολωνού κοινωνιολόγου Ζίγκμουντ Μπάουμαν, που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Αύγουστο στην ιταλική εφημερίδα «La Repubblica».

● Καθηγητή Μπάουμαν, έχουν περάσει δέκα χρόνια από τότε που γράψατε το βιβλίο σας «Ρευστός φόβος». Τι έχει αλλάξει από τότε;

Ο φόβος είναι ακόμα το κυρίαρχο συναίσθημα του καιρού μας. Χρειάζεται όμως πριν απ’ όλα να κατανοήσουμε για ποιον τύπο φόβου πρόκειται. Ομοιος πολύ με την ανησυχία, με μιαν αδιάκοπη και διαπεραστική αίσθηση κινδύνου, είναι ένας φόβος πολύμορφος, πολύ έντονος μέσα στην αοριστία του.

Περισσότερα...
 
ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΣ Εκτύπωση E-mail
Δημοκρατία Ολοκληρωτισμός

design blue 520Η έννοια της τάξης είναι από αυτές που έχουν ιστορικά κακοποιηθεί τόσο πολύ που έχουν τελικά ταυτιστεί με τον ολοκληρωτισμό. Αυτό οφείλεται στην ανικανότητα του ανθρώπου να συνθέσει πράγματα φαινομενικώς αντιφατικά, όπως είναι η τάξη και η ελευθερία, στην τάση του για κυριαρχία και στο αγελαίο ένστικτο που ρέπει στην ομοιομορφία (κι ας νομίζουν οι μόδες ότι εξατομικεύουν τον άνθρωπο).
Αρχικά, πρέπει να διευκρινίσουμε ότι τάξη χωρίς ελευθερία δεν υπάρχει, όπως δεν υπάρχει και ελευθερία χωρίς ευθύνη. Η ευθύνη αποτελεί τον συνδετικό κρίκο της ελευθερίας και της τάξης. Επειδή όμως η ελευθερία ερμηνεύεται ως ανευθυνότητα ή απουσία ευθύνης, κατέληξε να θεωρείται ότι είναι ασυμβίβαστη με την τάξη υπό οποιαδήποτε μορφή και αν τη θεωρήσουμε.

Περισσότερα...
 
ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (του Μάνου Δανέζη) Εκτύπωση E-mail
Δημοκρατία Ολοκληρωτισμός
Παρασκευή, 11 Νοέμβριος 2016 15:17

Pnyx-berg2Σε προηγούμενα σημειώματά μας υπογραμμίσαμε  την ανάγκη να επανέλθουμε στα πλαίσια της Δημοκρατικής τάξης προτείνοντας μια σειρά ουσιαστικών θεσμικών παρεμβάσεων, αφήνοντας τελευταία την ουσιαστικότερη. Την θεσμική παρέμβαση στη δομή και λειτουργία των κομμάτων, ως φορέων της αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας η οποία εξ ανάγκης αντικατέστησε την άμεση Αθηναϊκή Δημοκρατία.
Στο θεσμό της άμεσης Δημοκρατίας υπάρχουν πολιτικές ομαδοποιήσεις πολιτών επί τη βάση αρχών και συμφερόντων που διέπονται από τις επόμενες βασικές αρχές:

Περισσότερα...
 
Η ΚΑΛΗ & Η ΚΑΚΗ ΟΨΗ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ & ΤΗΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Εκτύπωση E-mail
Δημοκρατία Ολοκληρωτισμός

photos-of-a-persons-life-black2(3ο Μέρος του άρθρου “Η πλειοψηφία ως μειοψηφία και τα προβλήματά της στη  δημοκρατία")

3.-Η μειοψηφία

Η κακή όψη της μειοψηφίας έχει αναλυθεί προηγούμενα, γι’ αυτό εδώ θα αναφερθούμε στην άλλη της πλευρά.
Η μειοψηφία δεν είναι σε κάθε περίπτωση μια εξουσιαστική ελίτ που επιχειρεί να εκμεταλλευτεί συμφεροντολογικά το πλήθος των ανθρώπων. Ο μεγάλος φιλόσοφος Πλάτωνας, θέλοντας να τιθασευτεί το θηρίο της άγνοιας των ανθρώπων (συμπεριλαμβανομένων και των ισχυρών), πρότεινε να κυβερνούν οι άριστοι (δηλαδή μία φωτισμένη μειοψηφία), αλλά φυσικά άριστοι με τα δικά του κριτήρια του Αγαθού, του Ωραίου και του Αληθινού.

Περισσότερα...
 
ΕΞΩΓΕΝΕΙΣ ΡΥΘΜΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Εκτύπωση E-mail
Δημοκρατία Ολοκληρωτισμός

exogeneis rythmistes(2ο Μέρος του άρθρου “Η πλειοψηφία ως μειοψηφία και τα προβλήματά της στη δημοκρατία")

Είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν έξωθεν τις αποφάσεις του ανθρώπου μη όντες εγγενείς στη συνείδησή του.

α) Η γνώση
Η διαμόρφωση της γνώμης της πλειοψηφίας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες μεταξύ των οποίων η γνώση. Το πώς θα ερμηνεύσει και θα χρησιμοποιήσει κανείς τη γνώση εξαρτάται φυσικά και από τους εσωγενείς παράγοντες όπως π.χ. η προαναφερθείσα ιδιοτέλεια, η ερμηνεία αυτή δεν είναι άλλο από την ανταπόκριση του ανθρώπου στην επαφή του με το περιβάλλον.

Περισσότερα...
 
Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΩΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ & ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (1ο Μέρος) Εκτύπωση E-mail
Δημοκρατία Ολοκληρωτισμός

crowed-people-on-street free500Είναι φανερό ότι είναι πλήθος οι έννοιες που διαστρεβλώνονται στην καθημερινότητα του ανθρώπου, η οποία κυριαρχείται από την ευκολία του αυτονόητου. Στην πραγματικότητα, όλο το εννοιολογικό υπόβαθρο της ανθρώπινης ζωής χρειάζεται αναβάθμιση και επαναπροσδιορισμό, για να επιλυθούν κάποτε τα δραματικά προβλήματά της.
Μία από τις έννοιες που εγγυήθηκαν τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη είναι η πλειοψηφία, που έχει επίσης διαστρεβλωθεί τόσο επειδή δεν λαμβάνουμε υπόψη τη φύση της και επειδή θεωρείται ως απόλυτο κριτήριο της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης, που είναι αναληθές. Όσοι προσπάθησαν να παραμερίσουν το πρόβλημα αυτό μέσω κάποιας μορφής πολιτικής οργάνωσης είτε θεωρήθηκαν "αριστοκρατικοί" είτε αστόχησαν. Το πρόβλημα είναι δυσεπίλυτο και πραγματικά περιέχει κινδύνους ολοκληρωτισμού - αλλά πρέπει να μην αγνοούμε την ύπαρξή του.

Περισσότερα...
 
ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΣ Εκτύπωση E-mail
Δημοκρατία Ολοκληρωτισμός

people-abs-free ab 520Οι άνθρωποι προσπαθώντας να απλοποιήσουν τη ζωή τους και τη σκέψη τους έχουν ταυτίσει τον ολοκληρωτισμό με τη δραματικότητα ορισμένων ιστορικών εκφράσεών του όπως τον ναζισμό, σταλινισμό, διαφόρων ειδών δικτατορίες όπου πάντοτε εμπλέκονται τα όπλα ή/και η λογοκρισία από όργανα ή άτομα που διαθέτουν επίσημη οργανωμένη ισχύ. Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, γιατί ο ολοκληρωτισμός παίρνει διάφορες μορφές μικρές ή μεγάλες και που όλες καταλήγουν στην τελική επιβολή του ολοκληρωτισμού που αναγνωρίζουμε ως τέτοιον.

Περισσότερα...
 
Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΡΟΥΣΣΩ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ Εκτύπωση E-mail
Δημοκρατία Ολοκληρωτισμός

Jean-Jacques Rousseau-portrait 373Οι μεγάλοι στοχαστές έχουν διαχρονικότητα και, αντί να προκαλούν τον ανταγωνισμό στο πεδίο της διανόησης, θα έπρεπε να αποτελούν πηγή τροφής για σκέψη και για καλλιέργεια της αίσθησης αναλογίας και προσαρμογής της σκέψης τους στις συνθήκες του παρόντος, εάν και εφ’ όσον αυτό, βέβαια, είναι δυνατόν. Ποιοί ανταγωνίζονται τους μεγάλους στοχαστές; Πρώτον, όσοι έχουν θεμελιωδώς αντίθετες απόψεις με τους οποίους δεν ασχολούμαστε στο παρόν άρθρο (π.χ. Ρουσσώ – Νίτσε) και, δεύτερον, όσοι είναι ανερχόμενοι αστέρες της διανόησης που ξέρουν ότι ο καλύτερος τρόπος για ν’ αποκτήσεις διασημότητα είναι το να αποκαθηλώσεις μερικώς κάποιον μεγάλο στοχαστή που προηγήθηκε. Η ζωή όμως δεν προχωράει με άλματα πάνω από κενό και οι μεγάλοι στοχαστές πάντοτε αναγνώριζαν την αλυσίδα που συνέδεε παρελθόν, παρόν και μέλλον. Μια τέτοιου είδους ταπεινότητα ή πραγματισμό (που εδώ είναι συνώνυμα) μπορεί να καθαρίσει το πεδίο της σκέψης από ποταπότητες, προκαταλήψεις και αβαθείς αναλύσεις.

Περισσότερα...
 
Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (του Δημοσθένη Κυριαζή) Εκτύπωση E-mail
Δημοκρατία Ολοκληρωτισμός
Πέμπτη, 22 Σεπτέμβριος 2016 15:02

mitera dimokratias 520 freeΦυσικά και πολιτικά συστήματα εξουσίας

Στα  σύνολα (sets, «κοινωνίες»), των εντόμων, των πουλιών, των ζώων, καθώς και των ανθρώπων, αναπτύχθηκαν συστήματα άσκησης εξουσίας, που στόχο έχουν τη διασφάλιση των βασικών αγαθών επιβίωσης των μελών του συνόλου· της τροφής, της ασφάλειας και της εκπαίδευσης τους. Τα συστήματα αυτά, τα οποία αναπτύχθηκαν από τη σοφία της Φύσεως, αποτελούν τα φυσικά συστήματα εξουσίας. Αντίθετα, στα σύνολα των ανθρώπων μιας πολιτείας, στις κοινωνίες, αναπτύχθηκαν από την αμφιλεγόμενη σοφία του ανθρώπου, συστήματα άσκησης εξουσίας, που στην αρχή είχαν τους ίδιους στόχους με αυτούς των φυσικών συστημάτων, αλλά στη συνέχεια τους άλλαξαν. Τα συστήματα αυτά αποτελούν τα πολιτικά συστήματα εξουσίας· αποτελούν τα πολιτεύματα.

Περισσότερα...
 
Η ΠΑΡΑΚΜΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΜΑΖΑΝΘΡΩΠΟΥ: ΟΤΑΝ Η ΙΔΙΩΤΕΙΑ ΓΕΝΝΑ ΤΟΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟ (του Αθανάσιου Aλεξανδρή) Εκτύπωση E-mail
Δημοκρατία Ολοκληρωτισμός
Δευτέρα, 09 Μάιος 2016 13:26

to plithos yaitisypopsin.gr, 19/03/14

To σημερινό πολιτικό σύστημα που η γενεαλογία του μετράει δεκαετίες – αν όχι και όσα τα χρόνια του νεοελληνικού κράτους – τρίζει, και οι τριγμοί του δεν αφήνουν πλέον κανέναν αδιάφορο. Ο πανικός των κυρίαρχων πολιτικών κομμάτων μπροστά στην ρευστότητα των συνθηκών που τα έχει εν μέρη καταπιεί είναι πρόδηλος της κατάστασης. Γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο πως η οικονομική κρίση είναι το επιφαινόμενο μίας ριζικά πολιτικής κρίσης.

Περισσότερα...
 
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ (του Δημοσθένη Κυριαζή) Εκτύπωση E-mail
Δημοκρατία Ολοκληρωτισμός
Πέμπτη, 14 Απρίλιος 2016 13:32

polemosΗ δεσπόζουσα κουλτούρα της ανθρωπότητας και οι αιτίες της

Στην γνωστή ιστορία της ανθρωπότητας, δεσπόζουσα κουλτούρα των διαφόρων Λαών ήταν και είναι  η κουλτούρα του πόλεμου· ήταν και είναι ο πολιτισμός του πολέμου.
Αναφορά σε αυτή την πραγματικότητα έγινε το πρώτον από τον Έλληνα φιλόσοφο της Ιωνίας Ηράκλειτο (544–484 πΧ) ο οποίος διακήρυξε ότι: «Πόλεμος πάντων μέν πατήρ ἐστι, πάντων δέ βασιλεύς, καί τούς μέν θεούς ἔδειξε τούς δέ ἀνθρώπους, τούς μέν δούλους ἐποίησε, τούς δέ ἐλευθέρους». (Σε ελεύθερη μετάφραση: Ο πόλεμος είναι ο πατέρας και ο βασιλιάς των πάντων που κάνει  μερικούς ανθρώπους: Θεούς, άλλους ελεύθερους και άλλους δούλους).
Η κουλτούρα του πολέμου αντιμετωπίσθηκε από στοχαστές και απλούς ανθρώπους, σαν ένα φυσικό φαινόμενο σχετιζόμενο με τη βιολογική, πνευματική και ηθική επιβίωση των ανθρώπων· αντιμετωπίσθηκε σαν τους σεισμούς των οποίων την εμφάνιση δεν είναι δυνατό να αποτρέψει ο άνθρωπος και το μόνο που μπορεί, είναι να προετοιμάζεται για να τους αντιμετωπίζει με τις μικρότερες δυνατές ζημίες.

Περισσότερα...
 
ΠΟΛΙΤΗΣ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (Σκέψεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Δημοκρατίας) Εκτύπωση E-mail
Δημοκρατία Ολοκληρωτισμός
Παρασκευή, 02 Οκτώβριος 2015 14:11

fluorescent crowd meetingΗ Δημοκρατία αποτελεί προϊόν πολιτισμού. Δεν είναι απλά ένα πολίτευμα -όπως ίσως πολλοί πιστεύουν - αλλά χρειάζεται κατάθεση ζωής, αγώνα εσωτερικό, ώστε αφού την κατακτήσουμε πρώτα ως τρόπο ζωής, έπειτα να την υπερασπιστούμε ως ιδέα. Διαρκής ο αγώνας για την κατάκτησή της και σκληρός για την διατήρησή της. Σημαντικό ωστόσο είναι να κατανοήσουμε πως, όταν ο πολίτης δεν την υπερασπίζεται και δεν εφαρμόζει τις αρχές της πρώτα στην καθημερινότητά του, είναι ανάξιος να την υπηρετήσει ως πολίτευμα. Και γι' αυτό απαιτείται παιδεία. Παιδεία και ηθική συγκρότηση. Ηθική συγκρότηση και ωριμότητα. Ωριμότητα και πολιτική συνείδηση.

Περισσότερα...
 
ΚΟΡΝΗΛΙΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΔΗΣ ~ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Εκτύπωση E-mail
Δημοκρατία Ολοκληρωτισμός
Πέμπτη, 01 Οκτώβριος 2015 09:45

cornilios kastoriadis Ο Rousseau, η εκπροσώπηση και ο κυρίαρχος ~ Stuart Mill, η αρχαία δημοκρατία και ο κύκλος της δημιουργίας: η δημοκρατία προϋποθέτει ενεργούς πολίτες· αυτή η ενεργός συμμετοχή είναι αποτέλεσμα της δημοκρατίας ~Άλλες πλευρές της θέσμισης της δημοκρατίας: η δημιουργία ενός δημόσιου χώρου και ο από κοινού χειρισμός της βίας ~ Η δημοσιότητα της γνώσης ~ Η μόνιμη λειτουργία της πόλης ως υπόθεσης που αφορά τους πάντες έχει ως αποτέλεσμα η πόλις να είναι υπόθεση που αφορά τους πάντες ~ Η δημιουργία ενός ουσιαστικού δημόσιου χρόνου.

Περισσότερα...
 
ΕΚΟ: ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟ-ΦΑΣΙΣΜΟΥ Εκτύπωση E-mail
Δημοκρατία Ολοκληρωτισμός

umberto eco «Ο αρχέγονος φασισμός μπορεί να επιστρέψει με το πιο αθώο προσωπείο. Είναι καθήκον μας να τον αποκαλύπτουμε και να καταδεικνύουμε οποιαδήποτε από τις νέες εκφάνσεις του…» ~ Ουμπέρτο Έκο, 30.09.2013

New York Review of Books, 1995. (…) Παρά την ασάφεια αυτή, νομίζω πως μπορούμε να σκιαγραφήσουμε έναν κατάλογο χαρακτηριστικών, τα οποία είναι αντιπροσωπευτικά αυτού που ονομάζω «πρωτοφασισμό» ή «αρχέγονο φασισμό».

Περισσότερα...
 
ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ: ΜΕΓΕΘΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ, ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ (του Αθανάσιου Γεωργιλά) Εκτύπωση E-mail
Δημοκρατία Ολοκληρωτισμός
Παρασκευή, 18 Σεπτέμβριος 2015 09:16

aindriuosuilleabhainΣε προηγούμενη δημοσίευση παρουσιάσαμε την εξέλιξη των «μοντέλων της φιλελεύθερης δημοκρατίας» από το σύγγραμμα Η ιστορική πορεία της φιλελεύθερης δημοκρατίας/The Life and Times of Liberal Democracy του Καναδού Crawford Brough Macpherson. Σε αυτήν την παρουσίαση θα γενικεύσουμε τον προβληματισμό του για τις κύριες προϋποθέσεις και τα εμπόδια μιας σύγχρονης δημοκρατίας.
Πριν ξεκινήσουμε οφείλουμε να επισημάνουμε πως θα ήταν μεγάλο λάθος να θεωρήσουμε εξαιτίας αυτής της παρουσίασης πως ο Macpherson είναι κατά βάση ένας θεωρητικός της «συμμετοχικής δημοκρατίας». Κάτι τέτοιο θα ήταν μεγάλη απλούστευση και θα αδικούσε το βάθος του έργου του.

Περισσότερα...
 
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΧΤΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ (του Δημήτρη Τζωρτζόπουλου) Εκτύπωση E-mail
Δημοκρατία Ολοκληρωτισμός
Τετάρτη, 15 Ιούλιος 2015 13:27

Aristotle 380Γιατί και πώς εκφυλίζεται η δημοκρατία;

§1 ~ Προκαταρκτικές υποτυπώσεις

Το να μιλά κανείς για δημοκρατία σήμερα  αποτελεί μέγιστη φενάκη, με την ακόλουθη διττή έννοια:
Ι. από τη μια
είναι σαν να συμπορεύεται με όλους εκείνους που στο όνομα της δημοκρατίας δομούν το δικό τους ληστρικό σώμα μαφιόζικης εξ-ουσίας,  στη συνάφεια δε τούτη θησαυρίζουν ασύστολα και αποστασιοποιημένοι πια από την οντολογική τραγωδία της πάσχουσας μάζας αυτο-καθιερώνονται ως θεματοφύλακες της «δημοκρατίας» και του «σοσιαλισμού», και κατ’ επέκταση ως πολιτικοί σωτήρες αυτής της μάζας. Την ίδια στιγμή, σε επίπεδο διεθνών διπλωματικών-πολιτικών διαπραγματεύσεων, αποδεικνύονται πόσο σκουπίδια είναι, καθεαυτούς και διεαυτούς, και συνακόλουθα πόσο επικίνδυνοι για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Περισσότερα...
 
ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΑΜΕΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΣΜΟΣ (Β' Μέρος) Εκτύπωση E-mail
Δημοκρατία Ολοκληρωτισμός
Πέμπτη, 18 Ιούνιος 2015 09:07

democracy-word-cloud Συνδιαμόρφωση κειμένου: Γιώργος Κουτσαντώνης  και Μιχάλης Θεοδοσιάδης
Διαβάστε εδώ το πρώτο μέρος

Η ιστορία από τις πρώτες αποικίες της Μεσοποταμίας και την ελληνική αρχαιότητα μέχρι το μεσαίωνα και τη σύγχρονη εποχή προσφέρει ξεκάθαρα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η δημοκρατία είναι μια πολύπαθη, παραποιημένη έννοια, την οποία αξίζει να μελετήσουμε και να επανανοηματοδοτήσουμε, προσπερνώντας τη νεωτερική της (και σαφέστατα διαστρεβλωμένη) εκδοχή, που την ταυτίζει με την αντιπροσώπευση και τον κοινοβουλευτισμό, ή με τη λογική του απαθούς ψηφοφόρου που αρκείται στην απλή εκλογή πολιτικών αντιπροσώπων. H δημοκρατία (άμεση) είναι κάθε άλλο παρά μια απαρχαιωμένη ιδέα, που καλλιεργείται μόνο από νοσταλγικούς στοχαστές ή περιθωριακές ομάδες.

Περισσότερα...
 
ΑΜΕΣΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΣΜΟΣ (του Γιώργου Κουτσαντώνη) Εκτύπωση E-mail
Δημοκρατία Ολοκληρωτισμός
Τετάρτη, 13 Μάιος 2015 13:44

amesodimokratika debat public accroΣτις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, η αποχή διαμορφώθηκε στο 36,13%.  Η αποχή είναι εμμέσως, πλην σαφώς, μια έκφραση δυσπιστίας που αντανακλά την αίσθηση ότι στα πλαίσια αυτού του πολιτικού συστήματος ουσιαστικά δεν μπορεί να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο. Από την άλλη πλευρά, ανεξάρτητα από την τελική κομματική επιλογή, ένας σημαντικός αριθμός ψηφοφόρων επέλεξε την συμμετοχή στις εκλογές, όχι τόσο από ισχυρή πίστη στο πολιτικό σύστημα, αλλά πολύ περισσότερο από φόβο, απελπισία και/ή ανάγκη για αισιοδοξία.  Υπό αυτό το πρίσμα το 36,13% συνθέτει ένα - από ιδεολογική σκοπιά - πολυειδές σώμα πολιτών το οποίο ουσιαστικά δεν αντιπροσωπεύεται. 

Περισσότερα...
 
Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΙΔΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ Εκτύπωση E-mail
Δημοκρατία Ολοκληρωτισμός

Athina ParlamentΤο πόσο η δημοκρατία πάσχει εδώ και καιρό είναι γνωστό και αισθητό -αν και όχι στον ίδιο βαθμό από όλους- αλλά όλοι εξακολουθούν να αισθάνονται ότι είναι πολίτες που εκδηλώνουν τη βούλησή τους συμμετέχοντας στις εκλογές, στην κριτική της εξουσίας αλλά και στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Όμως το ερώτημα είναι αν έχουν απομείνει δικαιώματα που να μπορεί κανείς να διεκδικήσει, πλην εκείνων που ρυθμίζονται από το ιδιωτικό δίκαιο και αφορούν τις καθημερινές σχέσεις ιδιωτών και αυτό μόνον σε ορισμένο βαθμό, γιατί του νόμου πάντοτε διέφευγαν όσοι ιδιώτες διέθεταν μεγάλη ισχύ.

Περισσότερα...
 
Η ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΞΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΞΩΘΕΣΜΙΚΕΣ ΕΞΟΥΣΙΕΣ Εκτύπωση E-mail
Δημοκρατία Ολοκληρωτισμός

natura 7 solon.org.grΗ διάκριση των εξουσιών θεσπίστηκε όχι για να ενισχυθεί η εξουσία, αλλά για να διασπαστεί αρχικά η συγκεντρωτική εξουσία της μοναρχίας και μετά η συγκέντρωση εξουσίας από οπουδήποτε και αν προέρχεται. Οι τρεις αυτές εξουσίες, η νομοθετική, η δικαστική και η εκτελεστική, έπρεπε να είναι ανεξάρτητες μεταξύ τους και η μία να ελέγχει την άλλη. Όμως αυτή η διάκριση ποτέ δεν εφαρμόστηκε σωστά για διάφορους λόγους, που στο σύνολό τους οφείλονται σε ιδιοτέλεια και ανευθυνότητα τόσο απέναντι στη συλλογικότητα όσο και απέναντι στα άτομα.

Περισσότερα...
 
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (του Κορνήλιου Καστοριάδη) Εκτύπωση E-mail
Δημοκρατία Ολοκληρωτισμός
Πέμπτη, 05 Μάρτιος 2015 08:53

kastoriadisΤα αδιέξοδα της αντιπροσώπευσης και η ανάγκη επανόδου στην Άμεση Δημοκρατία

Δημοκρατία σήμερα δεν υπάρχει πουθενά. Υπάρχουν το πολύ φιλελεύθερες ολιγαρχίες σε ορισμένες χώρες σχετικά προνομιούχες. Πρέπει να είμαστε τώρα πάνω από πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι πάνω στη γη. Είναι ζήτημα αν υπάρχουν 500 ή 600 το πολύ 700 εκατομμύρια ανθρώπων, που ζουν σε χώρες, όπου η πείνα δεν είναι καθημερινό πρόβλημα, όπου η καταδίωξη, η φυλάκιση, η ανελευθερία δεν είναι η καθημερινή πραγματικότητα.

Περισσότερα...
 
Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ, ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΟΛΙΓΑΡΧΙΕΣ (του Θανάση Μπαντέ) Εκτύπωση E-mail
Δημοκρατία Ολοκληρωτισμός
Παρασκευή, 27 Φεβρουάριος 2015 11:50

aristotelis politika 1 Ο αυστηρός καθορισμός της ποιότητας ενός πολιτεύματος ως υπηρεσία του κοινού συμφέροντος δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης σχετικά με το ρόλο της εξουσίας, που οφείλει να προστατεύει τα συμφέροντα της πόλης.

Αναζητώντας τον ορισμό της έννοιας πολίτευμα ο Αριστοτέλης δε φαίνεται να έχει την παραμικρή αμφιβολία: «Βασικά, το πολίτευμα μιας πόλης ορίζεται ως σύστημα με το οποίο μια πόλη οργανώνει και τις άλλες εξουσίες και μάλιστα την ανώτατη εξουσία.

Περισσότερα...
 
EΙΚΟΝΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ (του Γιώργου Κουτσαντώνη) Εκτύπωση E-mail
Δημοκρατία Ολοκληρωτισμός
Τετάρτη, 07 Ιανουάριος 2015 15:52

eikoniki eleyftheriaΠλην ελαχίστων εξαιρέσεων, κατά την παγκόσμια ιστορία τα πολιτικά συστήματα (μοναρχικά, ολιγαρχικά, αντιπροσωπευτικά) οδήγησαν σε μια κατάσταση που, grosso modo, υποχρέωσε τους ανθρώπους σε δυο στάσεις ζωής.  Η πρώτη στάση διαμορφώθηκε από την αυστηρή πειθαρχία (μοναρχίες, ολιγαρχίες) η οποία επέβαλε την κονιορτοποίηση των προσωπικών επιθυμιών και την υπονόμευση του αυτοκαθορισμού (με την έννοια να μπορούν οι όποιοι και οι όποιες να καθορίζουν τις τύχες τους). 

Περισσότερα...
 
ΠΛΑΤΩΝ: ΠΩΣ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΗΣ; Εκτύπωση E-mail
Δημοκρατία Ολοκληρωτισμός
Παρασκευή, 02 Ιανουάριος 2015 11:29

PlatonΠλάτων: Η δημοκρατία ως κράτος χωρίς δήμο.

§1: Τα τρία μεγάλα έργα του Πλάτωνα, που καταπιάνονται με το Πολιτικό ενδελεχώς και δείχνουν πως η σκέψη του φιλοσόφου, ακόμη και στις πιο απόκρημνες αναβάσεις της, δομείται ως πολιτική σκέψη, είναι η Πολιτεία, ο Πολιτικός και οι Νόμοι. Αυτών των έργων προηγήθηκε μια σειρά Σωκρατικών Διαλόγων που ασχολούνται κατά πολύ με συγκεκριμένα προβλήματα της πολιτικής δημοκρατίας και της πόλης–κράτους γενικότερα. Σε ένα από αυτούς, στην Απολογία Σωκράτους, ο Πλάτων παίρνει ένα ιστορικό γεγονός: τη δίκη και καταδίκη σε θάνατο του Σωκράτη και το καθιστά διαχρονικό στοιχείο του πολιτικού νοηματισμού της ευρωπαϊκής φιλοσοφίας.

Περισσότερα...
 
ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ Η ΠΕΙΝΑ ΩΣ ΟΠΛΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ (του Ζαν Ζιγκλέρ) Εκτύπωση E-mail
Δημοκρατία Ολοκληρωτισμός
Τρίτη, 25 Νοέμβριος 2014 10:36

xreos Το κείμενο αποτελεί τον πρόλογο της δεύτερης έκδοσης του βιβλίου «Η Αυτοκρατορία της ντροπής», που εκδόθηκε στα ελληνικά το 2008 από τις εκδόσεις «Σύγχρονοι Ορίζοντες».

Νύχτα σκοτεινή, χωρίς φεγγάρι. Ο άνεμος φυσούσε μανιασμένα σηκώνοντας τεράστια κύματα ύψους δέκα μέτρων, που έπεφταν με πάταγο πάνω στο φτενό ξύλινο σκαρί. Το σκαφίδι εκείνο είχε ξεκινήσει δέκα μέρες νωρίτερα από έναν ορμίσκο της Μαυριτανίας, μεταφέροντας εκατόν ένα Αφρικανούς λαθρομετανάστες.

Περισσότερα...
 
ΤΙ ΠΡΑΓΜΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ; ΔΥΟ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΑΪΝΣΤΑΪΝ - ΦΡΟΪΝΤ Εκτύπωση E-mail
Δημοκρατία Ολοκληρωτισμός
Τετάρτη, 29 Οκτώβριος 2014 14:27

war af 1 einsteinfreudΤι πράγμα είναι ο πόλεμος; Ρωτάει ο Αϊνστάιν και απαντάει ο Φρόιντ. Η αλληλογραφία έγινε πριν 72 ακριβώς χρόνια. Βρισκόταν ο κόσμος στα πρόθυρα του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου. Και δεν είχαν περάσει πολλά από τον πρώτο. Η αγωνία των σημερινών ανθρώπων του πλανήτη είναι η ίδια - όπως και τότε. Ο πόλεμος που ετοιμάζεται με ταχείς ρυθμούς, θα ξεσπάσει; Η πλάστιγγα φαίνεται πως κλείνει προς το Ναι - παρά τις προσεπικλήσεις όλων για Ειρήνη.

Περισσότερα...
 
Ο ΑΡΓΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΣΜΟΥ PDF Εκτύπωση E-mail
Δημοκρατία Ολοκληρωτισμός
Πέμπτη, 08 Ιούλιος 2010 16:37

British House of Commons 1834Αποτελεί πλάνη ότι η Γαλλική Επανάσταση  ταυτίζεται με την εμπορική τάξη. Το τραπεζικό σύστημα του κεφαλαίου, όμως, όντως απέκτησε μεγάλη δυναμική στους Αγγλοσάξονες. Μήπως ο νόμος των φθινουσών αποδόσεων  στην οικονομία του Thomas Manlthus μπορεί να διευρυνθεί και να μας εξηγήσει την φθίνουσα πολιτική απόδοση της νεωτερικότητας;  Γιατί δεν υπάρχει αληθινή δημοκρατία στις κοινωνίες που έχουν εξασφαλίσει το σύστημα της αντιπροσώπευσης; Αντίστοιχα, μήπως οι κύκλοι Κοντράτιεφ που περιγράφουν την πορεία της οικονομίας μπορούν να περιγράψουν τους κύκλους των ιδεών – άρα, και της πολιτικής;

Περισσότερα...
 
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ - ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΠΟΥ ΦΘΕΙΡΟΥΝ Ή ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΤΗ ΜΟΝΑΡΧΙΑ Εκτύπωση E-mail
Δημοκρατία Ολοκληρωτισμός
Τρίτη, 02 Σεπτέμβριος 2014 09:08

aristotleΤώρα απομένει να ερευνήσουμε ποιες είναι οι φυσικές αιτίες που φθείρουν ή διατηρούν τη μοναρχία. Ό,τι λοιπόν συμβαίνει στα πολιτεύματα, για τα οποία μιλήσαμε, ανάλογα πράγματα συμβαίνουν και στις βασιλείες και τις τυραννίδες. Η βασιλεία κλίνει προς την αριστοκρατία και η τυραννίδα περιέχει στοιχεία του χειρότερου τύπου και της ολιγαρχίας και της δημοκρατίας.

Γι' αυτό και βλάπτει ιδιαίτερα τους αρχόμενους, αφού δημιουργείται από δυο κακά πολιτεύματα και περιλαμβάνει τόσο τις παρεκβάσεις όσο και τα ελαττωματικά στοιχεία των δυο κακών τούτων πολιτευμάτων.

Περισσότερα...
 
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΜΕΓΕΘΥΝΣΗ (του Γιώργου Οικονόμου) Εκτύπωση E-mail
Δημοκρατία Ολοκληρωτισμός
Πέμπτη, 28 Αύγουστος 2014 15:50

klee-bywaysΑκόμη ένας όρος έχει μεταφραστεί ατυχώς στα ελληνικά, ο όρος décroissance (degrowth) ως «αποανάπτυξη», ενώ το σωστό θα ήταν απομεγέθυνση. Ο όρος «ανάπτυξη» αποδίδει συνήθως τον όρο développement (development). Ομως η μεγάλη σύγχυση δεν είναι τόσο στον όρο όσο στη χρήση του περιεχομένου του και στη σχετική συζήτηση για το πολιτικό πλαίσιο εντός του οποίου μπορεί να υπάρξει η οικονομική απομεγέθυνση. Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, στηριζόμενοι στις θέσεις ενός θεωρητικού της απομεγέθυνσης, του Σερζ Λατούς.

Περισσότερα...
 
Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΕΞΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΤΟΛΗΣ Εκτύπωση E-mail
Δημοκρατία Ολοκληρωτισμός

Yiannis Zisis kasetina

Αυτό το θέμα είναι θεμελιώδες για την πολιτική κατάσταση σε οποιαδήποτε ιστορική εποχή, αλλά έχει αποκτήσει την ιδιαίτερη βαρύτητά του στην εποχή μας, επειδή είναι αυτή στην οποία οι κοινωνίες έχουν απαιτήσει και έχουν πετύχει ένα βαθμό λαϊκής κυριαρχίας, έστω και μόνον σε επίπεδο συνταγματικής διατύπωσης. Ορισμένα σοβαρά προβλήματα αναδύονται σε σχέση με τη λαϊκή εντολή ως έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας:

Περισσότερα...
 
ΛΙΟΥΙΣ ΜΑΜΦΟΡΝΤ - ΑΥΤΑΡΧΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ Εκτύπωση E-mail
Δημοκρατία Ολοκληρωτισμός
Δευτέρα, 30 Ιούνιος 2014 12:50

mumfordΜετάφραση: Α. Φασούλας (από το τεύχος 5 του περιοδικού Πρόταγμα, Δεκέμβριος 2012)

Η «∆ημοκρατία» είναι μία λέξη της οποίας το νόημα μοιάζει πλέον ομιχλώδες και περίπλοκο, λόγω της υπερβολικής της χρήσης, συχνά με έναν συγκαταβατικά περιφρονητικό τρόπο. Όποιες και να είναι οι διαφορές μας στη συνέχεια, θα μπορούσαμε άραγε να συμφωνήσουμε πως η αρχή στην οποία βασίζεται η δημοκρατία είναι το να τίθεται οτιδήποτε είναι κοινό σε όλους τους ανθρώπους, πάνω από αυτό που ανήκει σε μια οργάνωση, ένα ίδρυμα ή μια ομάδα;

Περισσότερα...
 
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ (του π. Ν. Λουδοβίκου) Εκτύπωση E-mail
Δημοκρατία Ολοκληρωτισμός
Παρασκευή, 27 Ιούνιος 2014 14:09

Saint Augustine PortraitΙ Πριν καλά - καλά τελειώσει ο δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, ο σημαντικός Άγγλος συγγραφέας C. S. Lewis εξέδωσε, το 1944, το μυθιστόρημα του Perelandra, θέλοντας να διηγηθεί ξανά την ιστορία του Κήπου της Εδέμ. Η Perelandra είναι ένας άλλος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, αυτός που οι γήινοι αποκαλούν Αφροδίτη, και είναι όμως απολύτως κατοικημένος από λογικά όντα τα οποία, όμως, μαζί με τον πλανήτη τους ζουν -ω του θαύματος- μέσα στον παράδεισο, όπως ακριβώς μας περιέγραψε τον τελευταίο ένας Αυγουστίνος ή ένας Μ. Βασίλειος: πλήρης αρμονία, γαλήνη και αφθαρσία παντού, απόλυτη απουσία πόνου, ασθένειας, θλίψεων και αγωνιών, ευτυχία απερίσταλτη και αδιατάρακτη.

Περισσότερα...
 
Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΝΑΖΙΣΜΟΥ (του Έριχ Φρομ) - Μέρος Α΄ Εκτύπωση E-mail
Δημοκρατία Ολοκληρωτισμός
Τετάρτη, 25 Ιούνιος 2014 13:20

fromm[…] Εξετάζοντας την ψυχολογία του ναζισμού πρέπει πρώτα να θεωρήσουμε σαν εισαγωγή το θέμα της δυνατότητας εφαρμογής των ψυχολογικών παραγόντων στην κατανόηση του ναζισμού. Κατά την επιστήμη και ακόμη περισσότερο κατά την εκλαϊκευτική εξέταση του ναζισμού προβάλλονται συνήθως δύο αντίθετες απόψεις: σύμφωνα με την πρώτη, η ψυχολογία δεν είναι ικανή να εξηγήσει ένα οικονομικό και πολιτικό φαινόμενο όπως ο φασισμός και σύμφωνα με τη δεύτερη, ο φασισμός αποτελεί σήμερα πέρα για πέρα ψυχολογικό πρόβλημα.

Περισσότερα...
 
ΤΟ "ΕΡΤ ΠΑΝΤΟΥ" ΕΙΝΑΙ Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΟΥΣ (της Αλεξάνδρας Χριστακάκη*) Εκτύπωση E-mail
Δημοκρατία Ολοκληρωτισμός
Τετάρτη, 11 Ιούνιος 2014 16:08

ertH ανάγκη έγινε ιδέα, και η ιδέα μας εφιάλτης για τη μνημονιακή συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Πρόκειται για το αυτοδιαχειριζόμενο εγχείρημα της ertopen, της ΕΡΤ3 και των Περιφερειακών ΕΡΑ, όπου εδώ και ένα χρόνο, με την εθελοντική συνεισφορά των εργαζομένων της ΕΡΤ και των αλληλέγγυων, κρατά ζωντανό το αίτημα για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Θυμίζει ότι η ΔΤ είναι υποκατάστατο του «μαύρου», ότι είναι σκληρός προπαγανδιστικός κυβερνητικός μηχανισμός, ότι δεν έχει σχέση με δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Θυμίζει ότι η ΕΡΤ είναι ζωντανή!

Περισσότερα...
 
ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΕΝ ΚΡΑΤΙΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ (του Immanuel Wallerstein) PDF Εκτύπωση E-mail
Δημοκρατία Ολοκληρωτισμός
Τετάρτη, 04 Ιούνιος 2014 08:51

kentro-den-kratietaiΗ λίστα των χωρών με συνεχείς και διαρκώς επιδεινούμενες  εμφύλιες συρράξεις μεγαλώνει. Λίγο καιρό πριν τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης έδιναν έμφαση στη Συρία. Τώρα δίνουν έμφαση στην Ουκρανία. Θα δώσουν αύριο στην Ταϊλάνδη; Ποιος ξέρει; Η ποικιλία των αιτιολογήσεων των συγκρούσεων και το πάθος με το οποίο αυτές προωθούνται είναι πολύ εντυπωσιακό.
Το δικό μας σύγχρονο κοσμοσύστημα υποτίθεται ότι επιτρέπει στις Κατεστημένες ελίτ που κρατούν τα ηνία της εξουσίας να διαβουλεύονται μεταξύ τους και να καταλήγουν σε έναν «συμβιβασμό» τον οποίο μπορούν να εγγυηθούν. Φυσιολογικά αυτές οι ελίτ τοποθετούν τον εαυτό τους σε δύο βασικά στρατόπεδα – κέντρο/δεξιά και κέντρο/αριστερά. Υπάρχουν όντως διαφορές μεταξύ τους, αλλά το αποτέλεσμα αυτών των «συμβιβασμών» είναι το γεγονός ότι το μέγεθος της αλλαγής διαχρονικά είναι ελάχιστο.

Περισσότερα...
 
ΕΡΕΘΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ Εκτύπωση E-mail
Δημοκρατία Ολοκληρωτισμός

Marx bl wiki 230Για να εξηγήσω σε τι αναφέρεται ο τίτλος θα παραθέσω δυο παραδείγματα.
Πρώτο παράδειγμα
Σε ένα  κείμενο του επικεφαλής του κόμματος «Δημιουργία Ξανά» Θ. Τζήμερου, που δημοσιεύθηκε πριν λίγες ημέρες στο Facebook με τίτλο «Μαρξιστική Θεωρία», μεταξύ άλλων διαβάζουμε τα εξής:
«Υ.Γ. …... Ο τρόπος που επιχειρεί ο Μαρξ στο Κεφάλαιο να ορίσει την έννοια της αξίας είναι παιδαριώδης. Δεν στέκει σε καμία κριτική …. Είναι απίστευτο ότι σ' ολόκληρο τον 20ο αιώνα, η ανθρωπότητα ταλανίστηκε και έφτασε στα όρια της αυτοεξολόθρευσης για μια νεύρωση ενός εξαθλιωμένου τεμπελχανά.

Περισσότερα...
 
ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΩΝ ΑΠΟΨΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΪΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (του Δημοσθένη Κυριαζή) Εκτύπωση E-mail
Δημοκρατία Ολοκληρωτισμός
Πέμπτη, 27 Φεβρουάριος 2014 15:57

acropolis-athens 230Οι απόψεις των ειδημόνων, των «ειδημόνων» και των απλών πολιτών για το πολίτευμα της Αθηναϊκής  Δημοκρατίας,  της Άμεσης Δημοκρατίας όπως σήμερα τη λέμε, ταξινομούνται σε δύο αντιφατικών συμπερασμάτων κατηγορίες:

1. Σε αυτές που την εμφανίζουν ως το  πιο λαϊκό και ανθρωποκεντρικό πολίτευμα που αναπτύχθηκε σε όλη τη γνώστη ιστορία του ανθρώπου, και

Περισσότερα...
 
Η ΑΝΑΧΡΟΝΙΣΤΙΚΗ & ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗ "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ" ΜΑΣ… (του Γιώργου Κοντογιώργη) Εκτύπωση E-mail
Δημοκρατία Ολοκληρωτισμός
Παρασκευή, 03 Ιανουάριος 2014 14:04

kontogiorgis minΔηλώνω εξαρχής ότι το σημερινό πολιτικό σύστημα είναι αναχρονιστικό και συνάμα αντιδραστικό. Είναι αναχρονιστικό, διότι ανάγεται στις διανοητικές επεξεργασίες και ανάγκες του 18ου αιώνα, όταν οι ευρωπαϊκές κοινωνίες αγωνιούσαν να αποτινάξουν τη φεουδαρχία. Επομένως, δεν απαντά στα σημερινά προβλήματα, ούτε ανταποκρίνεται στις... πραγματικές συνθήκες. Είναι αντιδραστικό, διότι χρησιμοποιείται ως όχημα για να εμποδιστεί η κοινωνία να χειραφετηθεί, να πάρει τη μοίρα της στα χέρια της, και κυρίως για να ποδηγετηθεί από τη διεθνή των αγορών.

Περισσότερα...
 
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΑΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΑΣΧΕΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ Εκτύπωση E-mail
Δημοκρατία Ολοκληρωτισμός
Πέμπτη, 22 Αύγουστος 2013 14:55

Ο Μεγάλος Αδερφός δουλεύει τελείως ανεξέλεγχτος στις Η.Π.Α. διαλύοντας κάθε έννοια ατομικών ελευθεριώνΑποχαρακτηρισμός εγγράφων
Τις επικοινωνίες έως και 56.000 Αμερικανών άσχετων με την τρομοκρατία παρακολουθούσε η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA), όπως προκύπτει από αποχαρακτηρισμένα έγγραφα.

Περισσότερα...
 
ΗΠΑ: ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΣΕ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΜΙΛΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ FRACKING Εκτύπωση E-mail
Δημοκρατία Ολοκληρωτισμός
Πέμπτη, 08 Αύγουστος 2013 13:32

Απαγόρευση σε δύο παιδιά από δικαστήριο: δεν θα ξαναμιλήσουν για fracking σε όλη τους τη ζωή..!Αμερικανικό δικαστήριο έλαβε πρωτοφανή απόφαση, με την οποία απαγορεύει σε δύο παιδιά ηλικίας 7 και 10 ετών να ξαναμιλήσουν για το fracking - την αμφιλεγόμενη μέθοδο εξόρυξης σχιστολιθικού αερίου - καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική η εντολή αποσιώπησης δόθηκε στο πλαίσιο εξωδικαστικής συμφωνίας μεταξύ των γονέων των δυο παιδιών και τριών εταιριών εξορύξεων. Δεν πρόκειται για την πρώτη φορά που απαγορεύεται στους ενάγοντες να ξανασυζητήσουν λεπτομέρειες παρόμοιας υπόθεσης, ωστόσο, η επιβολή της απαγόρευσης σε μικρά παιδιά έχει προκαλέσει αντιδράσεις στις ΗΠΑ.

Περισσότερα...
 
H AKΡΟΔΕΞΙΑ ΣΑΡΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ ΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ (του Γιώργου Δελαστίκ) Εκτύπωση E-mail
Δημοκρατία Ολοκληρωτισμός
Τρίτη, 30 Ιούλιος 2013 12:52

Lot et Garonne Η πολιτική λιτότητας που ασκεί ο Ολάντ κατ’ απαίτηση της Γερμανίας και της ΕΕ ενισχύει τους ακροδεξιούς και βουλιάζει το κόμμα του

Ενας ολόκληρος μήνας έχει περάσει από την αποφράδα ημέρα, αλλά η Γαλλία και δη οι σοσιαλιστές είναι αδύνατον να συνέλθουν από το πολιτικό σοκ. Ο προβληματισμός είναι βαθύτατος, οι συνειδήσεις των πολιτών αλλάζουν, το Σοσιαλιστικό Κόμμα διχάζεται, ο αριστερός κυβερνητικός συνασπισμός διασπάται. Ολα δείχνουν ότι οι επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές για την έδρα της ασήμαντης 3ης εκλογικής περιφέρειας της Λοτ-ε-Γκαρόν θα περάσουν στην Ιστορία και θα έχουν σοβαρότατες πολιτικές επιπτώσεις.

Περισσότερα...
 
ΔΙΑΡΡΟΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 6 ΕΚΑΤ. ΠΟΛΙΤΩΝ Εκτύπωση E-mail
Δημοκρατία Ολοκληρωτισμός
Τετάρτη, 24 Ιούλιος 2013 12:35

Τουλάχιστον 6 εκατομμύρια ανθρώπους έχει "φακελώσει" η Γ.Γ.Π.Σ.Σε εξέλιξη βρίσκεται προσπάθεια να συγκαλυφθεί η έκταση αλλά και οι ένοχοι της μεγαλύτερης διαρροής προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων Ελλήνων πολιτών στην ιστορία της χώρας. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς ανθρώπων που παρακολουθούν στενά την υπόθεση, τα θύματα είναι περίπου 6 εκατ. πολίτες, το σύνολο δηλαδή του ενεργού πληθυσμού. Όμως η αρμόδια υπηρεσία, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ανέβαλε την εξέταση και τον έλεγχο της πηγής της διαρροής, η οποία είναι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Έτσι, παρ' ότι κλείνουν σχεδόν 8 μήνες από την αποκάλυψη του χωρίς προηγούμενο σκανδάλου, η υπόθεση δεν έχει παραπεμφθεί στην Δικαιοσύνη, ενώ σβήνονται τα ίχνη των ένοχων.

Περισσότερα...
 
ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΥΤΙMES Εκτύπωση E-mail
Δημοκρατία Ολοκληρωτισμός
Παρασκευή, 12 Ιούλιος 2013 12:05

H Eλλάδα μετά από οικονομικό "πείραμα" γίνεται και "πείραμα" του κοινοβουλευτισμούΜε τη φράση  «Εάν ρίξεις έναν βάτραχο σε νερό που βράζει, αμέσως θα πηδήξει έξω. Εάν όμως το νερό ζεσταίνεται αργά, τότε ο βάτραχος θα περιμένει υπομονετικά  να βράσει, αποδεχόμενος τον θάνατό του.

Περισσότερα...
 
ΑΠΟΤΡΕΠΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟ Εκτύπωση E-mail
Δημοκρατία Ολοκληρωτισμός

The ThinkerΤο γεγονός ότι ο πολιτισμός μας μεταπολεμικά δεν σκεπάστηκε από ένα διανοητικό ολοκληρωτισμό δεν είναι αυτονόητο. Είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας πολλών στοχαστών που ξόδεψαν την επωνυμία τους στηρίζοντας ένα διανοητικό πλουραλισμό.
Ανεξάρτητα από το κατα πόσο ήταν θεμελιωδώς παραγωγικό το διανοητικό εγχείρημα του καθενός, το κρίσιμο στοιχείο της προσπάθειας εντοπιζόταν στη σημαντική σχέση ανάμεσα στην ελευθερία, τη σκέψη και τη συνείδηση. Το διακύβευμα ήταν ο ολοκληρωτισμός. Ο ολοκληρωτισμός σε ένα μεγάλο βαθμό αποφεύχθηκε αλλά υπάρχει ακόμα ο κίνδυνος. Το ζητούμενο για τον πολιτισμό μας παραμένει η διατήρηση της ελευθερίας από κάθε ολοκληρωτισμό. Αυτό μπορεί να εξασφαλίζεται στο βαθμό που η οντολογική αντίληψη επιβιώνει της τάσης για καθήλωση στο γλωσσικό πεδίο.

Περισσότερα...
 
ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΥΠΕΡΑΝΩ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΝΟΜΩΝ Εκτύπωση E-mail
Δημοκρατία Ολοκληρωτισμός
Πέμπτη, 04 Ιούλιος 2013 13:08

Uncle Sam Listens InΟ τρόπος με τον οποίο η Δύση «κυνηγά» τον Έντουαρντ Σνόουντεν, είναι απολύτως ενδεικτικός της νέας τάξης πραγμάτων. Όποιος αποκαλύπτει την αλήθεια θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν εγκληματίας, έστω κι αν ο ίδιος δεν έχει κάνει τίποτα παράνομο και αντισυνταγματικό.
Παράνομα και αντισυνταγματικά συνεχίζει αντιθέτως να δρα η κυβέρνηση της Ουάσινγκτον και των συμμάχων της.

Οι Η.Π.Α που προσπαθούν πεισμωδώς σε κάθε ευκαιρία να αυτοπροβληθούν ως «φάρος» των ελευθεριών και της δημοκρατίας (ανάλογα βέβαια με την εκάστοτε κυβέρνηση της χώρας που παρεμβαίνουν) έχουν μεταβληθεί στο μεγαλύτερο αστυνομικό κράτος του κόσμου, εξάγοντας μάλιστα όπως και όπου μπορούν το παράδειγμα του Μεγάλου Αδερφού...

Περισσότερα...
 
Περισσότερα Άρθρα...
« ΈναρξηΠροηγούμενο12ΕπόμενοΤέλος »

Σελίδα 1 από 2

Social Media

Photo Gallery

Διαφήμιση
Σόλων, για τη Σύνθεση και τον Οικολογικό Πολιτισμό - Copyright © 1990-2012 - Επικοινωνία