Creative Commons License
Είναι ελεύθερη: για Διανομή: για αναπαραγωγή, διανομή, παρουσίαση στο κοινό του Έργου. Υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις >>>
ΟΙ 16ΧΡΟΝΕΣ ΠΟΥ ΒΡΗΚΑΝ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΠΕΙΝΑΣ Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 30 Σεπτέμβριος 2014 08:48

paidia kipos Ξεκίνησαν παίζοντας με τον κήπο τους και άνοιξαν το δρόμο για την επίλυση της παγκόσμιας πείνας. Ο λόγος για τρία 16χρονα κορίτσια που κέρδισαν το Βραβείο Επιστήμης της Google.

Ο κήπος ανήκε στην τότε 15χρονη Εμερ Χίκεϊ, τη μία από τις τρεις κοπέλες που αποφάσισαν να διερευνήσουν τις δυνατότητες για την αύξηση των αποδόσεων των καλλιεργειών χωρίς τη χρήση συνθετικών λιπασμάτων.

Μετά από 10.000 σπόρους, 120.000 πειράματα και ένα χρόνο αργότερα, οι μίνι-μικροβιολόγοι κέρδισαν το πρώτο βραβείο στο Science Fair 2014 της Google.

Η Χίκεϊ, η Κιάρα Τζάντζ και η Σόφι Χέιλι άρχισαν να ενδιαφέρονται για την εξεύρεση εφαρμόσιμης λύσης για την επικείμενη παγκόσμια επισιτιστική κρίση ήδη από το 2011, μελετώντας την πείνα στην Αφρική.

Εκείνη την εποχή τα κορίτσια ήταν μόλις στην έβδομη τάξη, αλλά ήδη συμπεριφέρονταν σαν επιστήμονες παγκόσμιας κλάσης και τα βιογραφικά τους περιλάμβαναν μια σειρά από εθνικά και διεθνή βραβεία σε διαγωνισμούς της επιστήμης σε όλη την Ευρώπη.

Οταν η Χίκεϊ τράβηξε τα μπιζέλια από τον κήπο της, παρατήρησε περίεργα οζίδια να βγαίνουν από αυτά. Τα κορίτσια διαπίστωσαν γρήγορα ότι τα οζίδια ήταν σπίτι για φυσικά βακτήρια που βοηθούν στην τόνωση της ανάπτυξης των μπιζελιών και άλλων μελών της οικογένειας των ψυχανθών.

Η ιδέα για το μεγάλο έργο που βραβεύτηκε είναι απίστευτα απλή. Τα κορίτσια αποφάσισαν να δουν αν θα μπορούσαν να πάρουν αυτά τα βακτήρια, γνωστά ως ριζόβια, και να τα εισάγουν σε άλλους τύπους των καλλιεργειών για ένα παρόμοιο αποτέλεσμα.

Το αποτέλεσμα, όπως αναφέρεται λεπτομερώς στο έργο τους, «Combating the Global Food Crisis: Diazotroph Bacteria as a Cereal Crop Growth Promoter» ήταν εκπληκτικό. Τα βακτήρια ενεργούσαν ως ένα είδος ισχυρού φυσικού λιπάσματος για τα φυτά.

Μάλιστα τα κορίτσια παρατήρησαν ότι η χρήση βακτηρίων σε καλλιέργειες δημητριακών, όπως η βρώμη και το σιτάρι μείωσαν το χρόνο βλαστήσεως, μεταξύ 13% και 50% ανάλογα με τον τύπο του σπόρου και η συνολική απόδοση των καλλιεργειών αυξήθηκε κατά 75% αναλογία της ξηρής μάζας των καλλιεργειών.

Τα κορίτσια κέρδισαν το κορυφαίο βραβείο, ξεχωρίζοντας ανάμεσα σε χιλιάδες συμμετέχοντες 13-18 ετών, οι οποίοι παρουσίαζαν τεχνολογικά θαύματα, όπως ιπτάμενα ρομπότ και φορητές τεχνολογίες για ασθενείς με Αλτσχάιμερ.

Για τις ερευνητικές τους προσπάθειες, η Τζαντζ, η Χίκεϊ και η Χέιλι, πήραν 50.000 δολάρια υποτροφία από την Google, μαζί με μια 10ήμερη επίσκεψη στα νησιά Γκαλαπάγκος, χρηματοδοτούμενη από το National Geographic.

koritsia provlima pagosmias peinas


Πηγή/φωτό
: iefimerida.gr

Το διαβάσαμε: Εναλλακτικός, enallaktikos.gr

 

Social Media

Photo Gallery

Διαφήμιση
Σόλων, για τη Σύνθεση και τον Οικολογικό Πολιτισμό - Copyright © 1990-2012 - Επικοινωνία