Creative Commons License
Είναι ελεύθερη: για Διανομή: για αναπαραγωγή, διανομή, παρουσίαση στο κοινό του Έργου. Υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις >>>
Διατροφική Κρίση
Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Εκτύπωση E-mail

Η διατροφική κρίση αποτελεί ένα από τα μείζονα ζητήματα για τον σύγχρονο άνθρωπο. Οι αλυσίδες τροφίμων περιλαμβάνουν στην παραγωγή τη χρήση βιομηχανικών χημικών παραγόντων, όπως, ακριβώς, συμβαίνει και με τα γενετικά τροποποιημένα  προϊόντα. Το σκάνδαλο με τις διοξίνες  και τις «τρελές» αγελάδες – οι ζωο-νόσοι, δηλαδή, που γίνονται ανθρωπο-νόσοι – καθώς και ζητήματα που συνδέονται με το διατροφικό πρότυπο και με την έλλειψη τροφής ή την υπερ-επάρκειά της και που έχουν επιπτώσεις στην υγεία, προκαλώντας ακόμα και θανάτους από τις αντίστροφες προσεγγίσεις στο ζήτημα της διατροφής, κατέστησαν αναγκαία τη δική μας τοποθέτηση επ’ αυτών. Το θέμα της διατροφικής κρίσης σχετίζεται,  επίσης, με την ηθική απέναντι στα ζώα, αλλά και με το περιβαλλοντικό πρότυπο-αποτύπωμα της διατροφής. Αναδύεται ακόμα και το θέμα της πολιτισμικής εξέλιξης και της ανθρωπολογικής ανέλιξης σε σχέση με τη διατροφή.

Περισσότερα...
 
ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΗ ΓΗ Η ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡΩΝ (της Σοφίας Σπύρου) Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 03 Μάιος 2017 15:01

kivotos-sporon-zoisΤην ώρα που ο αριθμός δειγμάτων που φυλάσσεται στις 1.750 Τράπεζες Γενετικού Υλικού σε όλο τον κόσμο έχει αυξηθεί κατά 20% σε σχέση µε το 1996, µε κορυφή την Svalbard της Νορβηγίας, στην Ελλάδα, στην πρώτη πανευρωπαϊκά τράπεζα σπόρων της Θεσσαλονίκης, τα δείγματα αρχαίου ελληνικού σιταριού καταστρέφονται.

Μία από τις πρώτες τράπεζες σπόρων που δηµιουργήθηκαν στην Ευρώπη, µε τη συγχρηµατοδότηση του FAO, είναι η Ελληνική Τράπεζα Γενετικού Υλικού, που λειτουργεί µε αντικείµενο τη συλλογή, απογραφή κι αξιοποίηση των παραδοσιακών ποικιλιών της ελληνικής γεωργίας και των συγγενών τους.

Περισσότερα...
 
ΣΙΤΗΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΑ! (του Γιώργου Κολέμπα) Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 16 Φεβρουάριος 2017 14:24

wheat-520Κάθε κόκκος σιταριού συλλέγεται, επεξεργάζεται και τρώγεται μόνο μια φορά – πωλείται όμως μέχρι και 99 φορές[1]. Στην απληστία τους για κέρδη οι κερδοσκόποι στοιχηματίζουν για το καλαμπόκι, το σιτάρι και τη ζάχαρη. Το αποτέλεσμα: Οι τιμές αυτών των βασικών τροφίμων αυξάνονται: και αυτό επιδρά ιδιαίτερα στους φτωχότερους των «φτωχών».
Πίσω από αυτό βρίσκονται οικονομικοί όμιλοι όπως η Goldman Sachs, η γερμανική τράπεζα (Deutsche Bank) και ασφαλιστικά κεφάλαια (π.χ. Allianz), καθώς και λιγότερο γνωστές πολυεθνικές όπως η αμερικανική Cargill[2]. Στοιχηματίζουν στα χρηματιστήρια στην «εξέλιξη τιμών» των «βασικών γεωργικών πρώτων υλών».

Περισσότερα...
 
ΜΕΓΙΣΤΟΣ ΚΑΡΠΟΣ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 06 Φεβρουάριος 2017 15:15

megistos-karpos-aytarkeiasΗ αυτάρκεια είναι μια λέξη που όσο περνά ο καιρός, τόσο και χάνεται πίσω στον χρόνο και στη λήθη, η σημασία της και η δύναμή της. Η λέξη «αυτάρκεια» παράγεται από το επίθετο «αυτάρκης», το οποίο είναι σύνθετο από την αντωνυμία «αυτός» και το ρήμα «αρκέω -ῶ». Η ετυμολογία της μας παραπέμπει σε εκείνον που αρκείται σε όσα έχει ο ίδιος, σε εκείνον που ζει άνετα από τα δικά του παραγόμενα αγαθά. Πόσα πράγματα και υπηρεσίες που χρησιμοποιούμε σήμερα, τα έχουμε πραγματικά ΑΝΑΓΚΗ; Πόσα προϊόντα από αυτά που αγοράζουμε από το σούπερ μάρκετ πηγαίνουν «σχεδόν κατευθείαν» στα σκουπίδια, επειδή μας έμαθαν να υπερκαταναλώνουμε. Οι άνθρωποι που ζουν στην επαρχία μπορούν ακόμα και σήμερα να φτιάχνουν πράγματα μόνοι τους, αλλά πόσες ώρες «σκοτώνουν» από δω και κει άσκοπα; Πόσο καλύτερα θα νιώθαμε, εάν δημιουργούσαμε κάτι δικό μας;

Περισσότερα...
 
Η "ΑΘΟΡΥΒΗ" ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΑΦΡΙΚΗΣ Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 20 Δεκέμβριος 2016 17:31

athoryvi-diatrofiki-krisi Samrang-Pring ReutersΣτο έλεος της χειρότερης ξηρασίας εδώ και τριάντα χρόνια βρίσκονται η Μοζαμβίκη και το Μαλάουι στη Νότια Αφρική, καθώς περίπου 6,5 εκατομμύρια κάτοικοι του Μαλάουι, δηλαδή το 39% του πληθυσμού, θα χρειαστεί επείγουσα επισιτιστική βοήθεια μέχρι το τέλος του έτους. Παράλληλα, τουλάχιστον 1,5 εκατομμύρια Μοζαμβικανοί αντιμετωπίζουν παρόμοιους κινδύνους. Αιτία της καταστροφής είναι το μετεωρολογικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, αλλά αυτό που επιδεινώνει την κατάσταση είναι το πολιτικό και κυβερνητικό έλλειμμα που ταλανίζει τις δύο χώρες. 

Περισσότερα...
 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ (του Μπάμπη Μιχάλη) Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 26 Ιούλιος 2016 12:32

viologiki kalliergeia 1Eνώ οι Ελληνες αγρότες κόβουν τη χώρα στα δύο προκειμένου να προστατεύσουν το εισόδημά τους από φόρους και εισφορές, μια νέα μελέτη που έρχεται από τις ΗΠΑ υπόσχεται μεγαλύτερη κερδοφορία και εισόδημα γι’ αυτούς αρκεί να δουν το αντικείμενο της ενασχόλησης από μια άλλη πλευρά. Ένα από τα βασικά επιχειρήματα των οπαδών της συμβατικής γεωργίας εδώ και χρόνια είναι ότι προσφέρει καλύτερες αποδόσεις σε σχέση με την οργανική καλλιέργεια της γης, υψηλότερα κέρδη στους αγρότες και αποτελεί τον μοναδικό τρόπο για μπορέσουν να τραφούν τα 9 δισεκατομμύρια άνθρωποι που θα κατοικούν τη Γη ώς το 2050.

Περισσότερα...
 
ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΓΙΑ 9,2 ΕΚΑΤ. ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΤΣΑΝΤ Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 26 Μάιος 2016 09:40

boko Οι ωμότητες της Μπόκο Χαράμ έχουν στοιχίσει τη ζωή 20.000 ατόμων. Γύρω στα 9,2 εκατ. άνθρωποι έχουν ανάγκη αρωγής σε τρόφιμα στη λεκάνη της λίμνης Τσαντ, όπου λαμβάνουν χώρα οι ωμότητες της νιγηριανής ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, αναφέρει σήμερα ο ΟΗΕ σε ανακοίνωση του Γραφείου του για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις (OCHA) στη Νιαμέι.

Περισσότερα...
 
ΤΟ ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ ΤΙΜΗΜΑ ΤΗΣ ΞΗΡΑΣΙΑΣ (του Τάσου Σαραντή) Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 08 Φεβρουάριος 2016 15:40

kalliergeies xirasiaΕίναι γνωστό ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα προκαλούν μεγάλες απώλειες στις καλλιέργειες και στις σοδειές, αλλά, μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες δεν γνώριζαν ακριβώς πόση από την παγκόσμια παραγωγή χάθηκε εξαιτίας τέτοιων φαινομένων και πώς αυτή η ποσότητα, που αποτελεί μέρος της παγκόσμιας παραγωγής βασικών τροφίμων, μεταβάλλεται σε διαφορετικές περιοχές στον κόσμο. Σε μια νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature, ερευνητές από τον Καναδά και τη Βρετανία εκτιμούν ότι οι σοδειές των καλλιεργειών που παράγουν δημητριακά -περιλαμβανομένων του ρυζιού, του σιταριού και του αραβόσιτου- μειώθηκαν κατά μέσο όρο 9 έως 10% στη διάρκεια ξηρασιών και καυσώνων, την περίοδο 1964-2007, με τις χειρότερες συνέπειες να καταγράφονται στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Αυστραλία και τα γειτονικά της νησιά. Επιπλέον, οι επιπτώσεις έχουν καταστεί μεγαλύτερες τα τελευταία χρόνια.

Περισσότερα...
 
GREENPEACE: 20 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 13 Νοέμβριος 2015 16:30

greenpeace-630 1Tα μεταλλαγμένα αυξάνουν τη χρήση χημικών φυτοφαρμάκων, δεν λύνουν το πρόβλημα της πείνας στον πλανήτη και δεν θεωρούνται ασφαλή από μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας.

Αυτά είναι τα βασικότερα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η νέα έκθεση της Greenpeace που δημοσιεύθηκε χθες, μόλις λίγες εβδομάδες μετά την άρνηση 19 ευρωπαϊκών χωρών, εκ των οποίων και η Ελλάδα, να καλλιεργήσουν μεταλλαγμένα στην επικράτειά τους.

Περισσότερα...
 
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑ: Όταν ελέγχουμε εμείς την τροφή μας, δεν μας ελέγχει κανένας! Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 10 Νοέμβριος 2015 15:37

ypostirizomeni georgiaΓνώρισε αυτόν που παράγει την τροφή σου, προμηθεύσου φρέσκα, νόστιμα, ποιοτικά και ασφαλή προϊόντα απευθείας από τον παραγωγό και χτίσε μία σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας μαζί του. Κάπως έτσι θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε σε μία πρόταση την έννοια της Κοινωνικά Υποστηριζόμενης Γεωργίας (ΚΥΓΕΩ, Community Supported Agriculture).

Ας σκεφτούμε λίγο την τροφή μας. Από πού έρχεται και ειδικότερα τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά που καταναλώνουμε;

Περισσότερα...
 
Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ; (του Μαρκ Κόμπα) Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 20 Οκτώβριος 2015 14:20

diatrofiki krisi polemosΟ κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια γιγαντιαία διατροφική κρίση.
Ο κόσμος αντιμετωπίζει μια τρομακτική κρίση τροφίμων – τόσο μεγάλη που η Παγκόσμια Τράπεζα και τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι το 2050 δεν θα υπάρχουν αρκετά τρόφιμα για να τραφεί ο παγκόσμιος πληθυσμός. Όμως, η διατροφή του πληθυσμού είναι και μια μεγάλη επιχειρηματική δραστηριότητα.
Ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια γιγαντιαία διατροφική κρίση. Και η κρίση είναι τόσο μεγάλη που η Παγκόσμια Τράπεζα και τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι δεν θα υπάρχουν αρκετά τρόφιμα για να τραφεί ο παγκόσμιος πληθυσμός το 2050, όταν θα έχει αυξηθεί από τα 7 εκατομμύρια που είναι σήμερα στα 9 εκατομμύρια.

Περισσότερα...
 
Περισσότερα Άρθρα...
« ΈναρξηΠροηγούμενο12ΕπόμενοΤέλος »

Σελίδα 1 από 2

Social Media

Photo Gallery

Διαφήμιση
Σόλων, για τη Σύνθεση και τον Οικολογικό Πολιτισμό - Copyright © 1990-2012 - Επικοινωνία