Creative Commons License
Είναι ελεύθερη: για Διανομή: για αναπαραγωγή, διανομή, παρουσίαση στο κοινό του Έργου. Υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις >>>
Πράσινη Πόλη
Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Εκτύπωση E-mail

       Η έννοια της πράσινης πόλης έχει δύο βασικές συνιστώσες. Η μία συνιστώσα είναι αυτή που αφορά την δόμηση και τον σχεδιασμό της, και η άλλη είναι αυτή που αφορά τον πολιτισμό της.
       Ο τομέας του πολιτισμού συνήθως παραβλέπεται. Παραβλέπουμε δηλαδή ότι η πόλη είναι ένα γκέτο για την βιοποικιλότητα, μεταξύ ανθρώπου και υπόλοιπης βιοποικιλότητας - φύσης. Είναι ένα γκέτο μέσα στο οποίο διαμορφώνεται ένα πρότυπο μη συμβιωτικό, ένα πρότυπο αρνητικών οικονομιών κλίμακας για το περιβάλλον στο επίπεδο των επιπτώσεων, κυρίως με το μεγάλο μέγεθος, αλλά πάνω απ’ όλα διαμορφώνεται μια ανθρώπινη ψυχή ή καλύτερα μια ανθρώπινη προσωπικότητα η οποία αδυνατεί να εγγράψει την περιβαλλοντική ετερότητα σε μια σχέση αλληλεγγύης και ενότητας. 

Περισσότερα...
 
ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΛΥΝΟΥΝ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΑΣ (της Catherine Schuknecht) Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 27 Ιανουάριος 2017 16:12

San-Francisco-trees-ChrisHoweyΤα δέντρα καλύπτουν κατ 'εκτίμηση 20,9 εκατ. στρέμματα αστικής γης στις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό σαν αναλογία είναι 3.659 τετραγωνικά πόδια αστικό δάσος ανά  κάτοικο - περίπου το μέγεθος ενός όχι και τόσο μικρό σπίτι τεσσάρων υπνοδωματίων.

Αλλά τα δέντρα δεν είναι ισομερώς κατανεμημένα σε όλες τις αμερικανικές πόλεις. Μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση για τα δέντρα στις πλούσιες γειτονιές. Αντίθετα, περιοχές με υψηλότερο ποσοστό των Αφροαμερικανών, των κατοίκων με χαμηλά εισοδήματα, και οι ενοικιαστές έχουν μικρότερη κάλυψη δέντρων.

Περισσότερα...
 
"ΑΝΟΙΓΟΥΝ" ΤΑ ΕΓΚΙΒΩΤΙΣΜΕΝΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΣΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΤΗΣ ΕΕ (του Γιάννη Ελαφρού) Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 16 Ιανουάριος 2017 18:49

Untitled-1Τα ποτάμια μέσα στις πόλεις δεν μπορεί να είναι αυτοκινητόδρομοι, αγωγοί λυμάτων, υπόγειοι οχετοί ή εγκιβωτισμένα τσιμεντοφραγμένα, επικίνδυνα για πλημμυρικά φαινόμενα και διαμόρφωση ρυπογόνων εστιών. Μια νέα προσέγγιση ανάδειξης, ανοίγματος, απελευθέρωσης και επαναφοράς των φυσικών χαρακτηριστικών των ποταμιών και των λιμνών που βρίσκονται μέσα στις πόλεις, αναπτύσσεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης, στέλνοντας μήνυμα και στην Ελλάδα που έχουμε θάψει, μπαζώσει και τσιμεντοποιήσει τα περισσότερα ποτάμια και ρέματα που διατρέχουν την Αθήνα και άλλες πόλεις.

Περισσότερα...
 
ΑΙΩΡΟΥΜΕΝΑ ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ (του Κωνσταντίνου Τάτση) Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 25 Νοέμβριος 2016 15:29

somatidia aioroumenaΙδιαίτερο ενδιαφέρον έχει όλη η κουβέντα που γίνεται για  τα αιωρούμενα σωματίδια(ΑΣ). Οι παραπάνω ρύποι προκαλούν καρκινοπάθειες και οι μεγάλες πόλεις μας- Αθήνα, Θεσσαλονίκη- είναι πρωταθλητές, αφού είμαστε κατά πολύ πάνω από τα όρια, (πάνω από διακόσιες πενήντα ημέρες ανά έτος). Μόνο τις ημέρες που έχουμε έντονους βοριάδες καθαρίζει λίγο η ατμόσφαιρα.

Περισσότερα...
 
ΤΑ ΕΥΕΡΓΕΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΑΝΘΡΩΠΟ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ (της Αμαλίας Ηλιάδη) Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 22 Νοέμβριος 2016 14:38

green earth1 citiesΣύμφωνα με την επιστήμη της Οικο-ψυχολογίας αν φροντίσουμε τον πλανήτη θα μας φροντίσει κι εκείνος. Αυτή είναι η βασική αρχή της περιβαλλοντικής ψυχολογίας, μιας σχετικά νέας επιστήμης που βλέπει τον άνθρωπο και το περιβάλλον ως ενωμένη ολότητα. Είναι σημαντικό να φέρουμε τη φύση πιο κοντά μας, ακόμη και μέσα στο διαμέρισμά μας.

Υπάρχει μια σχέση αλληλεξάρτησης του ανθρώπου με τη φύση. Όταν ο άνθρωπος πονά, πονά και η φύση και το αντίστροφο. Ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε να συμβαίνει. Από τότε όμως που αρχίσαμε να χτίζουμε πόλεις, μεγάλες και μικρότερες, να χρησιμοποιούμε αυτοκίνητα για τις βόλτες και τα ταξίδια μας, να ζούμε με άλλα λόγια «πολιτισμένα», συνέβη κάτι που άλλαξε ριζικά τη σχέση μας με τη φύση: μας απομάκρυνε από αυτή. Το αποτέλεσμα: Η φύση πονάει και το φωνάζει αλλά εμείς είμαστε πολύ αγχωμένοι και νευρικοί για να την ακούσουμε. Στο σημείο αυτό έρχεται να μας συνδράμει η Περιβαλλοντική Ψυχολογία.

Περισσότερα...
 
« ΈναρξηΠροηγούμενο1234ΕπόμενοΤέλος »

Σελίδα 1 από 4

Social Media

Photo Gallery

Διαφήμιση
Σόλων, για τη Σύνθεση και τον Οικολογικό Πολιτισμό - Copyright © 1990-2012 - Επικοινωνία