Creative Commons License
Είναι ελεύθερη: για Διανομή: για αναπαραγωγή, διανομή, παρουσίαση στο κοινό του Έργου. Υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις >>>
Ανακύκλωση-Ανάκτηση
Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Εκτύπωση E-mail

       Η ανακύκλωση και η ανάκτηση των υπολειμμάτων και των προϊόντων - η ανάκτηση σε χρήση - υπό το φως του περιβαλλοντικού ισοζυγίου, είναι από τις σημαντικότερες πρακτικές αειφορίας και λειτουργικής ενσωμάτωσης του περιβαλλοντικού κόστους στην οικονομία και την αγορά. Πέρα από το γεγονός ότι πρέπει να αναπτυχθούν ακόμη και εδώ ιδέες και να αποτυπώσουμε δυνατότητες, πρέπει να σημειώσουμε ιδιαιτέρως ότι η ανάκτηση σε χρήση συνδέεται και με πράξεις μερισμού. Το να διαθέσουμε δηλαδή μη χρησιμοποιούμενα ρούχα ή πλημμελώς χρησιμοποιούμενα ρούχα σε ομάδες οικονομικά ή κοινωνικά μειονεκτικές, το να μοιραστούμε εξοπλισμό μας, αγαθά και υπηρεσίες με άλλους, το να υποστηρίξουμε ανθρώπους που δεν έχουν εισόδημα μέσω προϊόντων, έχει δύο όψεις. 

Περισσότερα...
 
ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (του Γιώργου Μπάλια) Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 05 Μάιος 2017 14:05

balias-300x175Είναι γνωστό ότι η διαχείριση των αποβλήτων είναι ένα εξαιρετικά πολύπλοκο ζήτημα, καθώς συνδέεται με πολλές παραμέτρους τεχνικής και νομικής φύσεως. Στην Ελλάδα το πρόβλημα της διαχείρισης των αποβλήτων είναι πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με τα άλλα κράτη μέλη, και αυτό έχει να κάνει πρωτίστως με την έλλειψη σοβαρού σχεδιασμού που να λαμβάνει υπόψη του τόσο τα τεχνικά δεδομένα όσο και τις νομικές υποχρεώσεις που απορρέουν από την νομοθεσία της ΕΕ. Έτσι, λοιπόν, τις τελευταίες δεκαετίες είμαστε μάρτυρες πολύ σοβαρών παραλείψεων εκ μέρους των αρμόδιων αρχών στη διαχείριση των αποβλήτων,  οι οποίες μάλιστα  οδήγησαν και στην επιβολή σοβαρών προστίμων από το δικαστήριο της ΕΕ.

Περισσότερα...
 
ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΛΙΠΑΣΜΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΕΝΕΚΕ ΣΟΥ; Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 12 Ιανουάριος 2017 15:04

kompostopoiisiΗ κομποστοποίηση αποτελεί μία φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία, που λέγεται κομπόστ ή χούμους ή εδαφοβελτιωτικό. Έτσι αξιοποιούμε τα οργανικά απορρίμματα όπως φλούδια, χαρτοπετσέτες κ.α. και παράλληλα αποκτάμε πλούσιο, θρεπτικό χώμα για τις γλάστρες μας.

Το κομπόστ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν εδαφοβελτιωτικό, λίπασμα για το γκαζόν, συμπλήρωμα στο χώμα των γλαστρών, μαγιά για κομποστοποίηση και είναι ιδανικό για όλα τα φυτά.

Γιατί να κάνω κομποστοποίηση;

  • Για υγιέστερα φυτά: Βοηθάει τα φυτά να μεγαλώσουν γρηγορότερα και περισσότερο και το χώμα να συγκρατεί θρεπτικές ουσίες και νερό, μειώνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης.
Περισσότερα...
 
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΑΔΑ ΣΤΟΥΣ ΧΥΤΥ (της Διονυσίας Ποταμίτου) Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 01 Αύγουστος 2016 13:29

aporrimmataΜια ατέρμονη τεχνοκρατική κούρσα με την ίδια πάντα λογική ότι το έδαφος πρέπει να σηκώσει το τελικό βάρος του «απορριμματογόνου» πολιτισμού μας.

Το τι ακριβώς είναι ο κοινωνικός πολιτισμός μας φαίνεται από αυτό που τελευταία  έχει επικρατήσει να λέμε  «αποτύπωμα» πάνω στην φύση …όσο πιο καταστροφικό είναι αυτό το «αποτύπωμα» τόσο πιο βάρβαρος κι εκβιαστικός ο κοινωνικός πολιτισμός μας ….

Περισσότερα...
 
ΜΙΚΡΟΠΛΑΣΤΙΚΑ ΣΕ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΚΑΙ ΑΚΤΕΣ (της Χρυσής Κ. Καραπαναγιώτη) Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 04 Ιούλιος 2016 15:30

nekro albatrosΑπό τη δεκαετία του ’60, οι επιστήμονες είχαν καταγράψει την παρουσία πλαστικών κομματιών στο στομάχι πουλιών. Στη δεκαετία του ’70, καταγράφηκαν κομματάκια πλαστικών στο πλαγκτόν της θάλασσας. Ωστόσο μόλις πριν από μία δεκαετία άρχισε η επιστημονική κοινότητα να ανησυχεί για την εμφάνισή τους στο θαλάσσιο περιβάλλον. Τα τελευταία χρόνια όλο και πιο πολύ το ενδιαφέρον στρέφεται σε αυτό το πρόβλημα.

Τι είναι τα μικροπλαστικά και πώς καταλήγουν στη θάλασσα;

Περισσότερα...
 
« ΈναρξηΠροηγούμενο123456ΕπόμενοΤέλος »

Σελίδα 1 από 6

Social Media

Photo Gallery

Διαφήμιση
Σόλων, για τη Σύνθεση και τον Οικολογικό Πολιτισμό - Copyright © 1990-2012 - Επικοινωνία