Creative Commons License
Είναι ελεύθερη: για Διανομή: για αναπαραγωγή, διανομή, παρουσίαση στο κοινό του Έργου. Υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις >>>
Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο
Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Εκτύπωση E-mail

       Από τα βασικά εργαλεία για την κατανόηση και για τον προσανατολισμό στις αλλαγές στην παραγωγική διαδικασία, στην κατανάλωση, και στις πολιτικές είναι η περιβαλλοντική διαφάνεια των προϊόντων. Κάθε προϊόν και κάθε διαδικασία και υπηρεσία χαρακτηρίζεται από ένα περιβαλλοντικό ισοζύγιο. Ακόμη και η ίδια η διασκέδαση μας, στην οποία γινόμαστε καταναλωτές και χρήστες αγαθών και υπηρεσιών, έχει ένα περιβαλλοντικό αποτύπωμα.  

Περισσότερα...
 
Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΡΕΩΝ (του Γιώργου Κολέμπα) Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 18 Απρίλιος 2017 13:43

green-stepsΤο οικολογικό αποτύπωμα είναι μια έννοια που σήμερα, αλλά και τα επόμενα χρόνια θα μας βοηθήσει πολύ να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα σε σχέση με τη δυνατότητα ευζωίας των μελλοντικών γενιών στο άμεσο μέλλον. Η έννοια έχει να κάνει με την απαραίτητη έκταση παραγωγικής γης, πόσιμου νερού και θάλασσας, για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών σε ενέργεια και νερό, ώστε να διατηρηθούν οι ανθρώπινες δραστηριότητες στο σημερινό επίπεδο. Σε αυτήν συμπεριλαμβάνονται οι εκπομπές ρύπων-άρα και οι εκπομπές CO2- και η απόθεση των απορριμμάτων.

Πρακτικά ο όρος «οικολογικό αποτύπωμα» είναι ένας δείκτης και συνδέεται με το βαθμό-ρυθμό που οι άνθρωποι καταναλώνουν τους πόρους της Γης και εκφράζεται σε έκταση παραγωγικής γης, η οποία χρειάζεται γι αυτό.

Περισσότερα...
 
ΣΠΑΤΑΛΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΚΡΕΑΤΟΦΑΓΙΑ ΒΑΖΟΥΝ «ΜΠΟΥΡΛΟΤΟ» ΣΤΟ ΚΛΙΜΑ Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 14 Απρίλιος 2016 12:34

spatali-trofimon-klima 1Η μείωση της σπατάλης τροφίμων και η υιοθέτηση πιο υγιεινών διατροφικών συνηθειών μπορούν να συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου διατροφικού συστήματος και στη μείωση των εκπομπών ρύπων.

—Οι τάσεις
Η παγκόσμια ζήτηση για τρόφιμα ίσως διπλασιαστεί ως τα μέσα του αιώνα, μαζί με την εκτόξευση του παγκόσμιου πληθυσμού στα εννέα δισεκατομμύρια από τα επτά δισεκατομμύρια, την ώρα που το ένα τρίτο της παραγωγής καταλήγει σε χωματερές.

Περισσότερα...
 
ΑΝΤΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΤΟ ΖΟΦΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ (του Τάσου Σαραντή) Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 11 Απρίλιος 2016 12:23

aithiopiaΤις προηγούμενες εβδομάδες υπήρξαν τρεις συνεχόμενες Διεθνείς ή Παγκόσμιες Ημέρες, όπως έχουν καθιερωθεί να αποκαλούνται οι ημέρες που έχει αφιερώσει κυρίως ο ΟΗΕ σε ζητήματα που ενδιαφέρουν ολόκληρη την ανθρωπότητα και χρήζουν ευαισθητοποίησης και δράσεων.

Ετσι, η Διεθνής Ημέρα Δασών, τη Δευτέρα 21 Μαρτίου, ήταν η αφορμή για να υπενθυμιστεί ότι τα δάση είναι ζωτικής σημασίας για τις μελλοντικές ανάγκες της ανθρωπότητας σε νερό.
Την Τρίτη 22 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό, μάθαμε ότι περίπου 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι, ιδίως γυναίκες και κορίτσια, δεν έχουν ακόμη πρόσβαση σε βελτιωμένες εγκαταστάσεις υγιεινής.

Περισσότερα...
 
3 ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΑΣΤΙΚΟΥΣ ΚΗΠΟΥΣ & ΠΡΑΣΙΝΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 24 Φεβρουάριος 2016 17:46

laxanokipoi thesΤο City as a resource αποτελεί μια πρόταση δημιουργίας ενός δικτύου αστικών λαχανόκηπων στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
Η Ελευθερία Γαβριηλίδου, η Ελένη Ουρεϊλίδου και η Μαρία Ρήτου είναι τρεις φοιτήτριες του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Αρχιτεκτονικής Τοπίου του Α.Π.Θ, που επιλέχθηκαν από το πρόγραμμα υποτροφιών Αngelopoulos Fellowships 2014 για να εφαρμόσουν πιλοτικά την πρόταση δημιουργίας δικτύου αστικών κήπων γειτονιάς για καλλιέργεια σε υπολειμματικούς χώρους ή χώρους πρασίνου που δεν χρησιμοποιούνται ιδανικά ως τέτοιοι, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης. 

Περισσότερα...
 
« ΈναρξηΠροηγούμενο12ΕπόμενοΤέλος »

Σελίδα 1 από 2

Social Media

Photo Gallery

Διαφήμιση
Σόλων, για τη Σύνθεση και τον Οικολογικό Πολιτισμό - Copyright © 1990-2012 - Επικοινωνία